www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

De curand am terminat de construit un amplificator cu un TDA8560Q, luat de la un prieten. Bun sau nu, acesta scoate 2x40W pe 2 ohmi, astfel incat trebuie sa construiesc un cabinet cu 4 difuzoare pe 4 ohmi. Neavând experienta in alegerea difuzoarelor, va intreb: ce imi recomandati? Totodata, tin sa amintesc ca nu am un buget foarte mare :). In incercarea mea de a gasi niste speakere mai ieftine, am dat pe TME de firma "Visaton", avand difuzoare de 30W/4 ohm, cu o banda de frecventa larga, (65Hz-20kHz) la pretul de 50 de lei. "Mai sa fie" - mi-am spus. Uitandu-ma pe specificatii, am vazut ca difuzorul are 5", ceea ce mi se parea destul de dubios, avand in vedere ca Ibanez-ul meu are un difuzor de 15W  de 10" sau 12". Din cate mai stiu, thomann are niste difuzoare destul de accesibile (un Jensen sau un Harley Benton). De Celestioane nu ma apropii inca. Probabil ca o sa iau difuzoarele pe parti, incat nu cred ca o sa-mi permit sa mi le cumpar pe toate 4 deodata.

 

Multumesc anticipat,

 

Stefan Friptu

Edited by Stefan Friptu
Posted (edited)

Conteaza SPL .. al difului .

 

de ex  sa luam  difuri cu Z=4Ohm  toate de aceiasi putere nominala .cuplate  pe rand la acelasi amplif  sa zicem cu puterea de 10W

  dar cu SPL de

D1 = 93dB /1W/1m ......luam ca si "unitate " de referinta  cat de tare ca se aude si denumim " P1 "

D2= 96dB /1W/1m .....P1+3dB suna ca si o dublare a puterii electrice  efectiv se aude simtitor mai tare ( electric amplif de 10W+3dB  ar fi =20W pe D1 )

D3= 99dB /1W/1m......P1+6dB  se aude  mult mai tare ..teoretic ca si efectul unui amplif de aprox 40W pe D1

D4 = 102dB /1W/1m...P1+9dB ..se aude efectiv dublu de tare acustic ! ca si putere ar fi aprox 100W pe diful D1

( presupunand ca diful D1 rezista la 100W  )

 

P1+10dB = 10xP1 !! (in cazul nostru fata de 10W luat ca si exemplu cu   100W se aude  dublu de tare  .)

 

Sper ca intelegi cum e cu sensibilitatea SPL care da  ..randamentul difului ..ai nevoie de dif cu randament mare adica SPL mare .

 

Altfel cari ditamai boxele dar puterea acustica radiata este mica .

 

Puterea "nominala" al unui dif este cea la care inca nu se arde bobina mobila al  difului  ..atat ..  SPL=ul  depinde in mare masura de puterea magnetului "motorul difului " , masa membranei +al bobinei , depinde mult si de diametrul difului .

 

Dublarea suprafetei active al membranei aduce si ea un castig de +3dB !

 

Deci daca vei monta doua difuri pe un canal vei avea +3dB , la 4xdifuri ai +6dB la 8 difuri ( double stack ) ai +9dB ( aprox )

 

Adica un marshall   de 100W pe doua boxe 4x12  va suna acustic dublu de tare fata de utilizarea unei  boxe  de 1x12 .

 

Echipate cu 8 difuri de 25W ( opt bucati ) din cei 100W ajunge distribuit cate 12,5 W   luand in seama cazul de "overdrive " in care puterea electrica efectiva creste pana la aproape dublu  ajunge la aprox 20W pe cate un dif de 25W !

 

Am ajuns la overdrive ...in care daca ai sursa de alimentare puternica ce tine tensiunea de alimentare si da curent cat vrea ampliful ajungi la dubla putere !

Deci diful sa reziste la dubla putere "sinus " al amplifului ...( dar si etajul final sa reziste !!  TDA cred ca au protectii de tot felul ..dar la limita se poate "inneca" tonul  )

Sunt muulte articole ale inginerilor de sunet "profi " unde sunt descrise aceste probleme ..

 

Deci nu numai "puterea nominala " si pretul "mic " este ce sa ne intereseze ..

 

Trebuie un calcul de rentabilitate ...$$ / randament- putere acustica radiata/gabarit  ce conteaza la transport ! analizate toate  conditiile date .

 

Mai sunt si alte probleme de luat in calcul ...de  ex " compresia de putere "  din cauza incalzirii puternice al bobinei mobile al difului si scaderea intensitatii campului magnetic din cauza incalzirii ...JBL  da in catalog ( minus ) -3dB compresie  adica efect echivalent cu  injumatatirea puterii electrice !!( nasol ..adica diful de 600W la puterea maxima din amplif de 600W  va radia de parca ar fi atacate cu putere electrica din amplif  de doar 300w ! adica ii scade SPL -ul cu 3dB in minus )

 

Asa ca in acest caz este mai rentabil sa ai distribuita puterea pe mai multe difuri (ex. double stack  8 difuri ) cu putere mai redusa ce se vor incalzi mai putin dat fiind ca se racesc mai bine  datorita suprafetei de racire ..bobina si magnet de aprox 8 ori  mai mare !!  Dar !  ai de carat/transportat doua boxa de 4x12 ..mari !

 

De cand Watt-ul a devenit mai ieftin ( fata de era amplifurilor  scumpe mari si grele pe tuburi ce nu prea treceau de 100W  se construiau difuri de randament cat mai bun ,SPL mare si =duble stack ( 8x12) ca sa se ajunga la un SPL cu 9dB mai mare .

 

Cum amplifuri de putere  500 -1000W  in zilele noastre se ataca difuri cu SPL mic (sunt  mai ieftin de fabricat  )   cea ce nu sunt OK  ptr amplif de chitara ..dar ...la nevoie ..

 

Si multe alte d'astea

 

Sa nu uit ..dif de chitara  80-4500Hz ...dif cu banda larga au de obicei  SPL-ul mai redus ..mai ales cele "hifi"

Difuri de bas ptr Home Theatre  ..au de obicei SPL mic ca sa nu fie suparator de tare in casa ..de ex 84dB /1W/1m la 2m de TV atacate cu 3W  este deja suparator de tare !!

 

Nivelul de 70dB ar fi discutie de aproape intre doua persoane ..74dB deja se ridica "tonul " 80dB deja se striga ..84dB deja se urla in ureche !!  ( aprox )  etc ...

 

"dB" nu este o unitate de masura ..reprezinta raportul intre doua marimi ..electrice sau acustice in cazul nostru ..

 

Cand se vorbeste despre "nivelul  de tarie in dB " in mediul inconjurator se raporteaza la un nivel convenit ( de catre oamenii de stiinta ) ca si "Zero dB"  la ,1mW  ( 1 mili W) putere electrica   sau acustic nivelul minim perceptibil 20 uPa adica  micro Pascal   .ceva ca si o ..soapta abea sesizabila ..

 

Ptr . acasa  sunt OK orice dif ...caci oricum este prea tare .

Edited by karpi
  • Like 3

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.