www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Cip

Newcomers
  • Posts

    21
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Cip

  1. Ia neck-ul de la un capat la celalalt, pe toate corzile, si asculta unde face buzz. Mai pe la mijloc sau mai dupa fret 12? Daca e mai pe la mijloc, slabeste putin truss-rod-ul (cu cheia hex, sens trigonometric), iar daca e spre bridge, tensioneaza-l DOAR PUTIN (sensul acelor de ceas). Ideea e sa te joci din curbura neck-ului si inaltimea bridge-ului; poti avea actiune mai mare pe E/A/D, fara probleme. Pina la urma, toata treaba este sa gasesti un compromis (asta, in caz ca ai un fret job OK) intre playability (actiune joasa) si sound / sustain.
  2. Revin, cu informatii suplimentare: Efect: Behringer Vintage Tube Monster VT999. L-am cumparat nou, comandat de la Thomann, cu vreo 65 de Euro. Nu mai tin minte exact, iar pe moment nu mai figureaza la Thomann. Oricum, poate fi vazut si ascultat (exista citeva samples destul de corecte, zic eu) aici: http://www.behringer.com/EN/Products/VT999.aspx Si un clip de pe You Tube Parti bune: e mega-solid, true by-pass, noise-gate taie zgomotul fara a altera (sensibil de mult) sound-ul general, iar EQ-ul e foarte generos. Parti rele: putea fi montat intr-o carcasa de doua ori mai mica, banuiesc, iar lampa Bugera nu cred ca e dintre cele mai bune: se simte diferenta dupa ce am inlocuit-o cu Sovtek, deci inca o cheltuiala de vreo 12 Euro. Voi incerca si cu un tub Tesla "warm sound", in ciuda multelor suruburi care trebuie desfacute pentru a avea acces la lampa... Impresia generala este ca Beringer vrea sa scape de eticheta "chinezarii ieftine, din plastic" si sa treaca la chestii (tot copiate, banuiesc!) mai serioase. Au mai scos pe piata, in ultima vreme, niste pedale care imi intaresc aceasta impresie. Unele sint copiate dupa Electro Harmonix. Ca nota, i-as pune un 8; poate revin cu alt calificativ, dupa alte citeva luni de folosire. Inca n-am cintat live cu ea, dar pare solida ca o racheta anti-tanc. In studio suna OK si isi face bine treaba.
  3. Pai, nu e un review al unei pedale? Mie asa mi s-a parut... Nu ma intereseaza circuitele dinauntru, ci soundul care iese din ele. Si, scormonind prin magazinele on-line dupa diverse pedale din categoria "distortion", am cautat reviews despre fiecare: asa am remarcat, cu surprindere, cit de bine cotat este acest Vintage Tube Monster. L-am cumparat mai mult de curiozitate, iar acum ma consider multumit ca il am in colectie. Atit.
  4. Cred ca merita. Uitati-va pe Harmony Central, la reviews, ca e mai bine cotat decit ProCoRAT sau Tubescreamer! Dar adevarul e la mijloc... Sau dincolo de noi! E mare, foarte mare, ocupa cam jumatate de pedalboard mic/mediu - al meu e de 600/400, deci are loc. E si versatil: Master volume, Gain, Treble, Middle, Bass - plus Noise Gate cu knob de threshold. Pe You Tube sint multe clipuri in care puteti asculta cum suna, pus in diverse configuratii; in realitate, suna mai bine. Mai ales dupa ce i-am schimbat lampa Bugera (din aceeasi familie Bergenbi... Behringer) cu un Sovtek. Face minuni pe lead, cu middle-ul la maximum, treble la 5 si bass-ul la 7-8: taie mixul perfect! Pe rythm are exact sound-ul hard al anilor '80. Hard, nu heavy! Reprosez o singura chestie: ca nici macar cu gain-ul la 1 nu poti obtine acel sunet cald si coios de blues - care imi iese dintr-un simplu mic-pre ART Tube. Ori distorsioneaza ori nu; sound cald, de lampa, la gain mic, nu prea. L-am pus pe Marshall half / full stack, pe VOX, pe Orange, pe Laney - you name it. Suna OK, dar n-am avut timp sa bibilesc toate knobs - deci, cred ca ar putea suna si mai bine. Deocamdata il folosesc pentru rythm, iar cind bag lead suprapun un Hot Head DigiTech sau un 808 Tubescreamer. Dupa el intru intr-un Small Clone, ca folosesc chorus foarte des, apoi in string reverb-ul din amp. In caz de ceva, bag si un Small Stone, plus delay...
  5. 5 electrice, 1 bass, 1 western, 1 spanish... Se-aduna!
  6. Din cite stiu, IC inseamna ca e fabricat in Indonezia, prin Cort. Daca ar fi fost IS, ar fi fost fabricata in Indonezia prin Samick. "07" arata anul, 2007. Dar zi-mi, ce scrie pe headstock: Squier Stratocaster by Fender sau Squier Bullet Strat by Fender? Sigla Squier cite culori are: e neagra sau neagra cu argintiu?
  7. Am uitat sa raspund la o intrebare: chestia de pe fundul PUPs (dozelor) tale e un adeziv care fixeaza acele bare din magnet permanent de cele sase pole-pieces corespunzatoare corzilor. Ar fi fost prea frumos sa ai urme de ceara pe doze: de obicei, doar PUPs high level sint wax-potted si saturated - e un tratament special, de scufundare intr-un amestec de ceara, colofoniu, alte rasini etc. topit, care elimina feed-back-ul nedorit, microfonia.
  8. O chestie despre care mi s-a parut ca suna OK ar fi http://www.thomann.de/gb/laney_lx65r.htm Ar mai fi, tot de la Laney, si astea: http://www.thomann.de/gb/laney_prism_p35.htm http://www.thomann.de/gb/laney_lx35r.htm. Pentru casa e mai mult decit OK, pentru repetitii face fata (mai ales daca adaugi un external cab, cum ar fi http://www.thomann.de/gb/harley_benton_g112v.htm sau http://www.thomann.de/gb/harley_benton_g212_vintage.htm cu Celestioane), si merge inclusiv la cintari, ca doar bagi microfon si scoti sunetul pe fata! Dupa cum ziceau si unii colegi, mai sus, pe forum, amp-modeling-ul e la putere. Exista procesoare OK, verificate, foarte versatile, care nu te lasa la greu: de exemplu, un multi-FX Boss cu procesor COSM. Dar sincer iti spun ca mi s-a intimplat sa folosesc, drept efect, doar un: http://www.thomann.de/gb/art_tube_mp.htm care e un pre-amp de microfon (dind rezultate superbe pe chitara sau bass) cu tub, avind si un butonas ce iti ofera un Gain de 20dB. Blues overdrive curat! E si rezonabil ca pret! Ideea e sa incerci sa-ti gasesti sunetul TAU, personal, care sa-ti placa TIE, in special. Vei ajunge la el in special incercind 'jde configuratii. Nici nu stii de unde sare! Am cintat in sala mare, folosind DOAR asa ceva: http://www.thomann.de/gb/danelectro_fab_overdrive.htm Iti mai recomand cartea asta: Getting Great Guitar Sounds Book Of Guitar Effects.pdf. Se gaseste pe loc - nu spun unde! Chitara ta e OK, daca e un Squier Bullet Strat fabricat dupa septembrie 2007, in primele serii, dupa ce s-a incercat sa se dea o noua calitate brandului. Am gasit pareri ale unor mari lutieri din US care ziceau ca e chiar mai buna decit unele modele de MIM sau chiar MIA. Iata, ai chiar si un clip cu Chris Rea cintind live pe Squier: Succes!
  9. Vezi si tu ce au mai postat alti prieteni de pe forum: chitara e o chestiune de gust al fiecaruia, la urma urmei nu conteaza ce nume poarta (daca poarta vreun nume), ci doar sa te simti tu comod cu ea. Dar cu amp-ul chiar e o problema, in sensul asta. Ce vrei sa iti cumperi tu e un practice amp, bun pentru casa. Daca vrei sa iesi cu trupa live (sau doar la repetitii), iti trebuie ceva mai mare, pentru tine, macar gen combo 2x12 sau half-stack. Ca varianta mai ieftina, am vazut la Thomann un combo Laney de 65W, 1x12", de exemplu, si niste external cabs de 2x12 cu Celestion. Insa, daca vrei sa folosesti asta pentru exersat in casa, avind scule mai bune la studioul unde vreti sa repetati, e OK.
  10. Shadow, de cit timp cinti la chitara? Si, la urma urmei, ce vrei sa faci cu sculele astea doua? Daca esti la nivelul de begginer-student, e OK, la prima vedere! Daca ai ajuns, deja, la stadiul de gigs, de small venues, inseamna ca stii ca trebuie sa mai astepti putin, pret de inca vreo 20 de milioane ROL. Macar...
  11. Vreau mai multe detalii, ca sa dau, eventual, si o stire in Ziarul de Iasi. Eventual, contactati-ma la: ciprian_iesan@yahoo.com sau la tel 0232 / 217174 0740 / 854579 Cool ideea, poate iese ceva si mai amplu si mai de viitor!
  12. SCHIMBA-LE PE TOAATEE!!! Sincer iti spun, ghideaza-te dupa regulile: 1) spala-te pe miini inainte de masa si de chitara; 2) daca ti s-a dus o coarda si n-a trecut nici o luna de cind ai pus setul nou, iar tu cinti cam maximum o ora pe zi, n-am ce-ti face; 3) daca ti s-a dus etc. si ai schimbat corzile, ultima data, cel mai recent, prin aprilie, PUNE UN SET NOU!; 4) daca ai pus ultima data corzi pe cind era Constantinescu (Iliescu - am intilnit inclusiv cazul "Ceausescu"!!!) presedinte, cauta un site cu sfaturi despre modelajele din plastilina... Personal, eu schimb corzile la trei luni daca NU CINT pe ele mai mult de o ora pe zi; daca prestez cu vreun band, asta deja impune alta abordare (mai violenta) a sculelor, asadar cam variaza durata... Ai corzile originale de la Fender, de acum trei luni... Mhhh... Astea sint, de obicei, "Fender Bullets". De obicei, ceva medium, gen .009 sau .010. Ce cinti, de obicei? Heavy-speed merge pe mai subtiri, blues-jazz, mai pe groase... In principiu, cam toate corzile cu care vine o chitara din fabrica-magazin trebuie schimbate... Eu, personal, folosesc pe un Stratocaster DEAN MARKLEY de .10, iar pe Les Paul si pe celalalt Strat pun D'Addario de .11 (Blues-Jazz)... Pe bass am Warwick, dar tin in rezerva RotoSound Swing-66... Daca nu prea am timp de forumuri, mai sfatuiesc prietenii de pe RGC, daca au probleme grave, sa bage la ciprian_iesan@yahoo.com Guitar RULZ!
  13. OK! De fapt, cam asta e profesia mea, scriitor de umor... Pe bune! Muzica e pe linga, dar tot gasesc timp pentru ea.
  14. Doamne, fereste! Scuza-ma daca ai interpretat asa! Chestia cu telefonul incrustat era doar o figura de stil (totusi, profesia mea de baza este scrisul), iar faptul ca am folosit persoana a doua singular arata doar ca era un raspuns adresat tie, cel care a pus problema. Nu mi-o lua in nume de rau (vezi, si acum iti raspund tot tie!). Figura de stil respectiva se adresa muzicantilor de localuri: in prezenta unora dintre ei ma incearca, brusc, sentimente nerecomandabile minorilor! Am fost patit de citeva ori, asadar vorbesc din experienta proprie.
  15. Multumesc de primirea pe forum. Sa fiu primit! Cip
  16. Salut! Prefer sa-i las pe cei direct implicati in problema (pe cei de la Gibson, mai exact) sa vorbeasca in locul meu: "Like all VOS (Vintage Original Spec) series instruments, the 1954 Chambered Les Paul Standard VOS is handcrafted for comfort and playability in the Gibson Custom Shop. The construction, neck profile, hardware, and electronics are period accurate, and a special nitro-cellulose finish treatment gives it the patina of a gently-aged vintage guitar. The body isn't chambered just for weight relief, although your back and shoulder will definitely appreciate it. Gibson uses a computer numeric controlled router to carve out carefully mapped areas that result in louder, more resonant guitars with increased sustain. The chambering is done before the maple top is put on, so there is no change in the guitar's rock solid appearance." Cu alte cuvinte, e din nou o chestiune de gust, de fite si de fonfeuri. Acest model de Les Paul chambered costa 3300 USD. Dai un ban, dar te poti lauda cunoscutilor ca ai chitara chambered! Personal, prefer o chitara cit mai grea, mai buna si mai ieftina. Problema este ca si in bransa chitaristilor care poseda mai multi bani decit talent exista un fel de intrecere dintr-asta, nesanatoasa, gen "Maybachul meu e mai tare decit Mercedesul tau!". Cei mai multi din categoria pomenita se lauda cu sculele fiindca nu se pot lauda cu cintatul. Prin anii '80, facind parte dintr-o trupa studenteasca de rock, ma uitam cu jind la muzicantii din localuri, care isi permiteau combos Peavey, Fender sau Roland, tobe Ludwig si cinele Paiste, statii de voci FBT, efecte BOSS sau you name it si chitare Fender, Gibson - sau, oricum, chestii care costau peste zece mii de lei socialisti. Noi cintam pe sculele Casei Tineretului, pe la festivaluri mergeam tot cu instrumente Reghin, cabluri improvizate, jack-uri telefonice etc. si incercam sa facem muzica, iar ei cintau cinci-sase acorduri pe niste scule care meritau o soarta muuult mai buna. Ulterior am inteles ca aveau o scuza mica: sefii de local care ii angajau se uitau mai intii la ce instrumente au, daca sint straine sau nu, apoi la repertoriu, daca era bun de nunti/botezuri/cumatrii; calitatea muzicii conta mai putin. Uita-te, de exemplu, la copia Frankenstrat-ului (lui Eddie Van Halen) scoasa de Fender anul trecut, pare-mi-se, in tiraj foarte limitat. Are inclusiv jegul dinauntru, arsurile de tigara de pe headstock si moneda (quarter, banuiesc) batuta in cuie pe corp pentru a limita cursa Floyd Rose-ului. Cred ca o gasesti pe undeva, pe Internet. Costa 25.000 USD!!! Pe Eddie, cind a facut-o din bucati, chitara l-a costat, daca tin minte bine, vreo trei sute. Dar exista fraieri cu bani, dispusi sa-i arunce, asadar industria infloreste... Sau, tot de exemplu, uita-te la Signature models. Ai da inca o mie de dolari ca sa ai ACEL (canci!) model de Strat pe care cinta SRV sau Clapton? Sau inca niste mii de dolari ca sa-ti iei un Les Paul ca al lui Zakk Wylde? In loc sa-ti cauti sunetul tau propriu, care se suprapune peste stilul tau personal? Daca vrei sa arati ca esti fan SRV, Clapton sau Zakk, nu te iese mai ieftin sa-ti cumperi un tricou imprimat? Oare daca ai telefon celular suflat cu aur si incrustat cu diamante spui chestii mult mai inteligente cind vorbesti la el? Cip Thanks, mate! Tragem tare, ca avem in cine! Nu prea am eu timp de stat pe forumuri, in general - dar mi-oi face, daca trebuie!
  17. Stii exact ce vrei si bine faci. La flamenco nu m-am priceput niciodata. Pentru inceput e perfect ce vrei sa-ti cumperi. Mult succes!
  18. Dragi prieteni, aho, ahooo, sorcova, veselaaa! Sint nou pe forum, deci incepator, fara sa stiu mare lucru despre ce vorbiti voi. Habar n-am ce-s alea Fender sau Gibson, dar stiu foarte bine ca prin anii '50 si ''60 nu existau atit de multe norme privind calitatea produselor (cum sint astazi), asadar obiectele muncii ajungeau sa lase muuuult de dorit. Si daca o persoana - sa-i zicem, Leo - incerca sa scoata pe piata un model de chitara - de pilda, Broadcaster (ulterior, Telecaster); sau, si mai incolo, Stratocaster - scotea profitul maxim din investitii minime si o facea punind la munca toti angajatii sai mexicani (asadar, MIM ar fi egal MIA, nu?). Si mai banuiesc ca s-a reusit sa se remedieze, cu timpul, de-a lungul deceniilor, toate erorile de la inceput. De exemplu, sa iei si sa bobinezi la mina niste doze (banuiesc ca asa se cheama!): obtii intr-adevar, la fiecare doza hand-made (daca asa se cheama), un sunet unic. Hand-unic si hand-prost. Vreti un sound vintage prost? Vreti sa sunati la fel de prost ca niste muzicanti din anii '50 sau '60? Credeti ca respectivii nu si-ar fi pus (macar pe bridge) un humbucker (asa se cheama?), un DiMartio, un Seymour, de exemplu, daca ar fi existat? Credeti-ma, am facut pina acum 'jde doze. Mai ales prin anii '80, cind nu aveai decit oferta Reghin (sau sa cumperi Fender Squier - Japan - la 20.000 de lei, o treime de Dacia). Am fabricat, in aceeasi perioada, si citeva zeci de corpuri de chitara (la vremea aia, Reghin scotea doar un fel de copie Telecaster cu neck copie Gibson si tremolo tip Jazzmaster, la 1290 de lei, plus o copie Les Paul stricata de gaurile date pentru a baga dozele printr-un scratchplate de design romanesc). In concluzie: dozele mele sunau unic. Prost de unic! Despre corpuri, lumea era multumita, iar eu eram la fel de multumit ca, student fiind, luam o mie de lei pentru o zi de fabricat un ceva din lemn, ceva cu multe colturi - gen Explorer sau Destroyer, eventual vopsit argintiu. Well, ziceam ca sint nou pe forum si incepator. De inceput, am inceput prin 1983, cind am avut primul concert oficial, intr-o sala oficiala de peste o mie de fraieri oficiali veniti sa ne asculte taman pe noi. Recunosc ca mi-as dori acum sculele redegiste (DDR - Vermona Regent) din epoca respectiva, macar sa vad cum m-as descurca in fata lor. Si ele ar fi vintage, la urma urmei... Am testat Fender American Series din anii '60 (de la un cintaret de local fugit din tara prin 85 si intors) in comparatie cu un Squier Bullet Strat fabricat in noiembrie 2007: lasati-ma in pace cu vintage-urile! Este cam cum e cu posetele, colierele, masinile sau bratarile manelistelor. Daca stiti sa cintati, cintati pe orice ca*cat! Singurul avantaj al chitarelor vintage este ca poti fi sigur ca lemnul si-a facut treaba, deci nu se va mai deforma. Si ca sint vopsite cu nitroceluloza, daca va incinta. De urmarit: http://fuq.encycmet.com/questions/2378/Wha...guitars!%3F! Hasta la vista! __________________________ 2 Strat, 1 Les Paul, 1 JazzBass (plus chitare Reghin electrice si acustice din vremea cind am inceput...), amps Roland si Laney, efecte de toate felurile etc. Cip
  19. Ce vrei sa cinti? Clasica? Atunci, uita chestia aia cu "imi trag o chitara mai ieftina si o iau din pila, sa iasa D'Angelico"! Daca iti place (ti-ar placea sa cinti la) chitara inseamna ca nu esti un fel de Dorel! Si neglijeaza sfaturile prietenilor. Mai asteapta, pret de inca macar 200 de lei. Daca faci parte din categoria celor care cred ca o chitara clasica este una ne-electrica, atunci tot asa, mai asteapta... Chitara clasica este doar un model din marea familie a ne-electricelor. E cea cu neck mai lat, fara truss-rod, si cu corzi din plastic - fiindca legile europene interzic masacrarea animalelor in scopul nobil de a le scoate matele pentru a face corzi din ele - vezi "catgut" egal "cat gut". Si fiindca neck-ul n-ar rezista la tensiunea unor corzi de metal (eu am pus metal pe un asa neck, prin 1981, si a rezistat eroic). O chitara western e cam la fel pentru un neavizat, dar te poti uita din prima la tunning pegs, sa vezi cum sint (ca la chitara electrica, asadar headstock-ul sa nu aiba doua zone libere -gauri lungi - prin care sa bagi corzile, ca sa ma exprim mai pe intelesul nechitaristilor). Daca vrei, de fapt, o "chitara rece", o "chitara folk" - o chitara acustica, ne-electrica, la urma urmei! - cauta pentru inceput un model dreadnaught - Reghin scoate asa ceva de zeci de ani, ultima pe care mi-am cumparat-o de la ei, prin 1984, a fost OK. Cele care sint acum pe piata se cam bat in preturi. Vrei una decenta, pe care sa o folosesti pentru folk, blues, country, rock etc.? Sa o folosesti pentru macar doua decenii? Ai de ales intre cele cu pretul invirtindu-se in jurul a 400 de lei: Fender, Hohner, Epiphone, Takamine etc. Altminteri, play what you pay! Daca vrei neaparat sa cinti clasica (transcriptii dupa Bach, de pilda), pe corzi din plastic, uita tot ce ti-am spus si cauta una clasica. Este un domeniu in care nu ma (mai) bag. Dar incearca, totusi, in cazul asta, sa mai studiezi si altceva decit clasica aia, tipica, pentru chitara (in general, de tip latin) - altfel, risti sa devii un fel de Pepe sau Fuego al chitarei, blocat in proiect. Am cunoscut prea multi chitaristi clasici cu care nu puteam injgheba pe scena un dialog de blues, fiindca habar n-aveau ce inseamna 12 bars... Studiaza in paralel si jazz-ul, de exemplu: vei vedea ca face parte dintr-un Univers si mai larg! Daca nu vrei neaparat sa cinti piese clasice (Segovia, e.g.), ci doar vrei SA INVETI SA CINTI la chitara, gindeste-te bine cam CE vrei sa cinti. Daca pasiunea ta este MARE, mai asteapta pina iti poti cumpara o Ovation, de pilda. Sau, daca vrei sa faci rock ori blues, iti recomand cu maxima caldura sa incepi cu o electrica, la pachet cu un practice-amp. Eventual, un Fender Squier (in US costa 99$, la noi e vreo 4 milioane). Fiind debutant, nu stressezi lumea din jur, auzi doar tu ce chestii minunate scoti... Scuzati-ma daca am fost, poate, mai inflamat, dar am remarcat ca multi nu cunosc diferenta dintre o chitara clasica si una care nu este electrica. La multi ani in continuare. Criza fericita!
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.