www.rgc.ro Web analytics

Jump to content
sam

Problema Boxa Pasiva

Recommended Posts

Salutare,

 

Poate pare prosteasca intrebarea mea dar am o problema pe care nu stiu cum sa o abordez:

 

Am o pereche de boxe pasive Yamaha NS 555. La una din ele, unul din difuzoare (de medii sau inalte cred, nu-mi pot da seama) are un mic bazait/gajait fin dar enervant, care se manifesta numai la numite piese/frecvente. Boxele sunt in garantie dar problema e de finete, o ureche mai 'bleaga' s-ar putea nici sa nu-l perceapa.

 

Plus de asta am convingerea ca daca o trimit la garantie se va intoarce exact cum a plecat cu defect neconfirmat, mai ales ca problema nu se manifesta decat la sa zicem 5% din piese.

 

N-am incercat un alt amplificator insa am schimbat canalele intre ele si clar problema e de la boxa.

 

Cum fac sa le demonstrez celor de la service ca problema e reala ca sa nu plimb boxa pe drumuri aiurea? E pacat daca tot e in garantie sa n-o rezolv dar din experienta cei de la service-uri sunt destul de superficiali iar daca difuzorul nu e ars sau daca problema nu e evidenta nu cred ca ma voi intelege cu ei.

 

Vreo sugestie?

Edited by sam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Realizez ca ce zic nu e tocmai corect din punct de vedere politic, dar ... arde difuzorul.

Eu am patit cu calculatorul care dadea BSOD in prostie, l-am dus in service, mi-au zis ca nu au putut vedea probleme cu el, l-am luat acasa, i-am picurat apa cu seringa pe placa de baza si l-am dus inapoi in decurs de 2 ore cu replica "Are sigiliu, luatil si spalati-va pe cap cu el"

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iti dai seama ca m-am gandit si la asta, dar in primul rand nu imi pot da seama care difuzor e (nici n-as vrea sa o desfac sa nu ma trezesc ca-si dau aia seama ca s-a umblat in ea si pierd garantia) si in al doilea ma gandesc ca un difuzor ars poate tine sau nu de garantie... Adica da-l ard mitocaneste imi vor spune probabil ca a fost exploatat necorespunzator.

 

Oricum, as fi preferat o alta solutie, mai putin distructiva. Ma gandeam acum la un generator de frecvente care sa ma ajute sa identific la ce frecventa reactioneaza negativ, un test de difuzoare ceva, habar n-am. Ideea e sa le pot spune alora: "problema se manifesta in conditiile X". Asa daca le trimit o piesa, poate daca schimba amplificatorul, sursa de semnal, etc s-ar putea lor sa nu le gajaie.

Edited by sam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stiam boxele, le-am urmarit si le-am luat cand am prins o oferta, asta a fost criteriul de selectie al furnizorului.

 

Daca nu ti-e greu... Daca nu am sa instalez eu Sound Forge-ul, daca retin bine avea un generator de frecvente. Ma rog, or avea si alte soft-uri dar nu m-am lovit eu de asa ceva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma descurc, mersi. Doar ca nu sunt acum unde am boxele. Revin dupa ce-l incerc.

 

P.S. Nu ascultati cap coada link-ul trimis de Capitan ca deja m-a luat durerea de cap. Sa nu mai vorbim ca s-a trezit cainele si a fugit din camera :))))

Share this post


Link to post
Share on other sites

daca vrei iti fac in Matlab un sine sweep. Nu din 100 in 100, pur si simplu baleiere continua intre frecv. X si Y. Wanna?

 

Cred (sper) sa ma ajute cel de pe youtube trimis de Capitan dar de ce nu... Am sa ajung mai tarziu acolo sa vad cum se comporta, teoretic cred ca ar trebui sa functioneze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut, problema pe care o ai cu boxa este posibil sa nu provina de la difuzor, de exemplu un difuzor descentrat (cat de putin) face in mod constant zgromot. Cel mai probabil ai vreun element al boxei care rezoneaza pe respectivul spectru, zona frecventelor medii-inalte, si iti produce acel zgomot suparator. Pentru track-uri de test iti recomand cu caldura CD-ul, Este greu de demonstrat la service ca este defecta boxa.

Daca vrei sa arzi un difuzor de medii inalte, da-mi un mesaj ca sa iti explic cum sa faci asta...

Un coleg de munca a trimis boxele in service, un 5.1, si s-au intors lovite, Acum i le repar; au laterale dezlipite, mufa de conexiuni a iesit usor, si cam toate plasticele au iesit foarte usor.

succes

Edited by alex albanezu'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu stiu deloc ce sa fac. Tocmai am rulat de vreo 2 ori generatorul de frecvente care in afara ca mi-a facut capul mare nu a evidentiat nimic anormal. Nici nu am retinut piesele sau conditiile in care bazaie dar voi fi atent de-acum incolo. Oricum mi s-a intamplat si la flac-uri cu o placa de sunet destul de buna deci as exclude sursa semnalului, cu atat mai mult cu cat era evident ca doar una din boxe bazaie.

 

Ce zici tu are logica, m-am gandit si eu la asta, dar daca nu sunt difoazerele e destul de greu de identificat ce rezoneaza chiar daca as face boxa bucati.

 

Cunosc problemele cu trimisul la garantie mai ales in situatii incerte si tocmai d-asta evit sa o trimit riscand sa mi se intoarca exact cu a plecat, poate in plus zgariata sau lovita. Si parca nici nu as arde difuzoarele aiurea, mai ales ca nu stiu care bazaie.

 

Alte idei? Preferabil nu magarii, ca d-astea mi-au mai trecut si mie prin cap :)

Edited by sam

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Dai jos fetele de panza.

2. Verifici suruburile si ramele argintii.

3. Rastorni boxa. Verifici prinderile picioarelor. Preferabil si picioarele in sine.

4. Daca ai cum, verifici suruburile din interior, cele care prind difuzoarele in rame.

5. Zornaie ceva cand scuturi boxa?

6. Verifica si membranele difuzoarelor, in special marginile.

 

Dupa asta, vedem cum continuam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fetele sunt permanent scoase, nu le folosesc. Picioare sunt ferm prinse, eu le-am montat si oricum le-am verificat ulterior. Membranele sunt perfect centrate in rame, nu atinge nimic nicaieri. Tot ce s-a putut verifica vizual la exterior s-a facut. De scuturat n-am scuturat-o. Nici nu stiu cum voi face asta ca e cam mare (inalta) si cam grea, dar am sa apelez eventual la Chuck Norris :D

 

Restul nu le-am incercat si desi am surubelnita adecvata pentru capul de surub respectiv, in prima faza am evitat sa umblu in ele pentru nu lasa vreo mini-urma care ar putea atrage anularea garantiei.

 

Pana acum am stat relativ linistit pentru ca stiam ca mai am destula garantie si oricum problema se manifesta rar, nu e ceva care sa ma sacaie zilnic. Voi cauta piesele (melodiile) cu 'bazait' si voi incerca sa elimin si restul posibilelor probleme.

 

Mersi, revin cu detalii pe masura ce mai trag alte concluzii.

Edited by sam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.