edymusic Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 Salut.As vrea si eu acordurile Oda Bucuriei-Ludwig van Bethoveen.Multumesc anticipat.
gnexus47 Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 (edited) Gama e re minor. Incearca sa iei acordurile dupa ureche. Altfel nu prea o sa iti dezvolti auzul.. Editare: M-am cam grabit , daca nu ai invatat teorie muzicala pana acum, iti dau cateva indicii: cand vrei sa inveti o melodie cauti gama (sau mai bine incerci s-o afli dupa ureche), si te gandesti la cvinta, cvarta si dominanta. Cvinta e a cincea treapta dintr-o gama, de ex in Do Major (Do Re Mi Fa SOL La Si Do), Sol e a cincea treapta, iar cvarta e Fa. Cele mai multe melodii (in special rock) folosesc acordurile I (aici Do), IV (aici Fa) si V (aici Sol). Dominanta e treapta 7, adica Si in cazul de fata. Acum transpune din Do in Re. Gama re minor este asta: re, mi, fa, sol, la, si bemol, do, re, ... de aici observi ca cvinta e La si cvarta e Sol, deci incearca acordurile Re minor, La major si Sol minor. Aici e schema de baza a gamelor majore si minore: MAJOR: T T S T T T S MINOR: T S T T S T T unde T = ton = 2 freturi; S = semiton = 1 fret Edited January 3, 2014 by gnexus47
EugenRo2001 Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 Gama e re minor. Incearca sa iei acordurile dupa ureche. Altfel nu prea o sa iti dezvolti auzul.. http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/ludwig-van-beethoven-oda-bucuriei Tie iti suna a minor??? 1
gnexus47 Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 Chiar daca e o melodie "despre bucurie", ea face parte dintr-o simfonie, care este in gama minora.
EugenRo2001 Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 Colegul nu a cerut acordurile la toata simfonia. Partea aceasta, pe care toata lumea o cunoaste ca "Oda bucuriei" este in gama majora. 1
edymusic Posted January 3, 2014 Author Posted January 3, 2014 Gama e re minor. Incearca sa iei acordurile dupa ureche. Altfel nu prea o sa iti dezvolti auzul.. Editare: M-am cam grabit , daca nu ai invatat teorie muzicala pana acum, iti dau cateva indicii: cand vrei sa inveti o melodie cauti gama (sau mai bine incerci s-o afli dupa ureche), si te gandesti la cvinta, cvarta si dominanta. Cvinta e a cincea treapta dintr-o gama, de ex in Do Major (Do Re Mi Fa SOL La Si Do), Sol e a cincea treapta, iar cvarta e Fa. Cele mai multe melodii (in special rock) folosesc acordurile I (aici Do), IV (aici Fa) si V (aici Sol). Dominanta e treapta 7, adica Si in cazul de fata. Acum transpune din Do in Re. Gama re minor este asta: re, mi, fa, sol, la, si bemol, do, re, ... de aici observi ca cvinta e La si cvarta e Sol, deci incearca acordurile Re minor, La major si Sol minor. Aici e schema de baza a gamelor majore si minore: MAJOR: T T S T T T S MINOR: T S T T S T T unde T = ton = 2 freturi; S = semiton = 1 fret M-am prins, mersi! Colegul nu a cerut acordurile la toata simfonia. Partea aceasta, pe care toata lumea o cunoaste ca "Oda bucuriei" este in gama majora. aici cred ca ii dau dreptate lui Eugen
gnexus47 Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 Intr-adevar, m-am uitat peste notitele mele de cand invatam la pian. Cand incepe partea corala (cunoscuta ca "oda bucuriei") se trece incet de la re minor la re major. Multumesc Eugen OK un ultim post. Uite aici un site care iti va fi de mare ajutor http://chordify.net/ 1
Pontius Pillates Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 De unde pana unde dominanta e treapta a 7-a ? Invatati teorie mai oameni buni, inainte sa-i invatati si pe altii prostii. In exemplul dat de tine (gnexus47), se ia tonalitatea (nu gama) Do major. Dominanta este treapta a 5-a (adica Sol); treapta a 4-a se cheama subdominanta (adica Fa); iar Si nu este nici pe departe dominanta, ci Sensibila (pentru ca cere rezolvare catre tonica - Do in exemplul dat de tine). 1
edymusic Posted January 3, 2014 Author Posted January 3, 2014 Oameni buni, eu am cerut acordurile la melodie )...a inceput gnexus cu teoria, a venit dl.George sa il contrazica...mai vine si Pillates cu inca o varianta si iese tot o mamaliga din asta nu ...sper sa nu ofensez pe nimeni
gnexus47 Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 De unde pana unde dominanta e treapta a 7-a ? Invatati teorie mai oameni buni, inainte sa-i invatati si pe altii prostii. In exemplul dat de tine (gnexus47), se ia tonalitatea (nu gama) Do major. Dominanta este treapta a 5-a (adica Sol); treapta a 4-a se cheama subdominanta (adica Fa); iar Si nu este nici pe departe dominanta, ci Sensibila (pentru ca cere rezolvare catre tonica - Do in exemplul dat de tine). Asa e, probabil am incurcat dominanta gandindu-ma la acordul Fa maj dominant 7th ( Fa - La - Do - Mi bemol) pe care l-am folosit recent intr-un groove, si am amestecat capra cu varza. Dar nu am gresit spunandu-i de cvarta, cvinta si schemele. Mersi de corectare
Pontius Pillates Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 Oameni buni, eu am cerut acordurile la melodie )...a inceput gnexus cu teoria, a venit dl.George sa il contrazica...mai vine si Pillates cu inca o varianta si iese tot o mamaliga din asta nu ...sper sa nu ofensez pe nimeni Nu cred ca se simte cineva ofensat; dar ai face bine sa cauti a intelege ce canti - altfel vei intreba toata viata pe forumuri ce acorduri are nu stiu ce piesa. Raspunsurile noastre chiar daca par a fi off-topic au menirea de a te ajuta sa si intelegi ce se intampla. Si revenind - ce am expus eu nu e nici o teorie, ci e exact ce se invata in scolile de muzica : 1 - tonica 2- contradominanta 3- medianta superioara 4- subdominanta 5 - dominanta 6 - medianta inferioara 7 - sensibila Si cu postul asta eu ma retrag din discutie, si las pe altii mai competenti sa iti zica acordurile. 1
edymusic Posted January 3, 2014 Author Posted January 3, 2014 Oke m-am prins.Se poate inchide, am facut rost de acorduri si multumesc tuturor pentru ajutor
Recommended Posts