www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Scoala Populara de Arta


Guest Al3x
 Share

Recommended Posts

Guest Vlad Popescu

Hm... ciudat... Au mai fost topicuri despre SPA dar spre rusinea mea nu le-am citit. Mi se pare foarte ciudata prima proba, am cunoscut instrumentisti profesionisti, absolventi de conservator, foarte buni, virtuosi chiar, care nu aveau pic de ureche muzicala, dar cantau excelent dupa partituri. Sigur, spre amuzamentul tuturor ei cantau orice, chiar daca nu suna nicicum :) E drept, aici ma refer la muzica clasica, deci s-ar putea sa nu aiba legatura cu subiectul. Totusi, ma gandesc si eu, fiind profesoara ar trebui sa incurajeze cantatul dupa partituri nu dupa ureche... in sfarsit... nu sunt profesor, doar ma bag si eu in vorba, poate gresesc. Evident, e mai bine sa ai ureche decat sa nu ai :) dar nu inseamna ca daca nu ai ureche nu poti fi bun instrumentist. Repet, am cunoscut cativa foarte buni. Pe de alta parte e pacat ca la noi rock-ul se canta dupa ureche. In afara, un magazin de muzica, cat de mic, vinde si partituri de la trupe cunoscute. Se gasesc si pe net, nu e problema, dar nu cred ca e bine sa incurajam cantatul (numai) dupa ureche. Poate gresesc. De fapt, in conditiile Romaniei de azi stiu sigur ca gresesc.

 

 

Din pacate SPA nu este un punct de referinta in ceea ce inseamna pregatirea unui instrumentist.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • Replies 82
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest anghelescu
Si eu iubesc chitaraaaaa :) [Dar trek la elektrika mai inkolo :) ]

Eu vreau sa dau la SPdA...I'm from Iasi ;) ...si vreau sa dau la canto[muzica clasica B) ] dar si la chitara...Stiti cumva daca se pot face amandoua? :(

Si eu am inceput sa citesc notele bine[chiar f bine...is obishnuita pt ca eu cant cu vocea...si daca stii sa le citesti asa...stii si cu orice instrument...dar recunosc ca la inceput e cam...greu :drunk: ]...cu chitara :ok:

Cred ca...dupa 6 ore de scoala...dupa ora 2...repet cel putin 4 ore cu chitara...si se intampla sa repet si seara :o

Muzica m-a imbatat si m-a vrajit...Se pare ca nu mai exista nicio scapare... ;)

Din pakate...am facut o laringita akuta si trebuie sa ma tratez..pt. ca la fiekare repetitie... luni,miercuri si sambata[cor :) ]...trebuie sa askult...Ah...si nu pooooot traiiii fara sa cant...Norok de chitara ;)

Am uitat sa spun ceva...

URASC TABURILE SI GRIFURILE INTERNATIONALE :yay:

tare as vrea sa vad ce stii la chitara...

as pune pariu ca nu stii sa canti vreun cantec de la cap la coada..zic doar, nu dati cu paru. daca nu te-am enervat deja prea mult.. baga o inregistrare cu tine ... sa zicem, nothing else matters ca e o melodie pentru incepatori.

Link to comment
Share on other sites

Marian, la SPA mai intai se face teorie si tehnica in ceea ce priveste chitara clasica + game, inveti game

acuma sa nu te astepti sa-ti cante nush ce simfonie, dar la fiecare gama exista cate o partitura...eh, aia iti zic eu ca o canta chiar si dupa 3-4 ore de pregatire

apropo, toti marii chitaristi au invatat pe clasica...intreaba-l pe Malmsteen si-ti va zice :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Scoala populara din punctul meu de vedere poate fi considerata o referinta in cazul in care vrei sa faci cariera (sau cel putin sa fi cu adevarat bun) in materie de muzica. Dar nu e cazul sa de opresti aici, odata inceputa, daca tot dai atatia bani si n-o faci doar pentru diploma atunci trebuie sa o continui.

 

Nu aruncati cu noroi, mai ales daca nu ati fost acolo. Testul de intrare e foarte simplu, oricine poate intra si rar sunt respinsi. Bazele ti-le pui dupa ce ai intrat.

 

Nu e greu sa bati cu o moneda, trebuie doar sa fi atent la pauze.

 

Examinarea vocii se face indiferent de sectia la care mergi, dar nu te resping din cauza ei decat la canto clasic si e perfect normal... nu se insista asupra vocii la chitara, percutie, pian - orga electronica, etc.

 

Mai trebuie sa canti doua cantece sa le pregatesti de acasa, daca ai un instrument cu care sa asociezi vocea e usor.

 

O chestie importanta e cand te intreaba daca mai ai ceva de adaugat sau aratat, atunci poti face impresie foarte puternica. Daca poti face acolo un cantec la instrument, nu trebuie cine-stie ce complicat, e excelent, doar sa vada ca ai habar de instrument si nu esti chiar noob total. Daca esti pianist e mai usor - asta pentru ca in majoritatea salilor e cate un pian sau o pianina cel putin, exceptie fac doar cele de specialitate, dar iti poti duce o chitara, nu e nici o problema.

 

Si pui baze foarte mari mai ales in cea ce priveste teoria dar si tehnica, indiferent de instrument. In cazul meu am inceput anul I prin a invata notele pe portativ cheia sol si fa (da, am facut pian), locatia semitonurilor etc. si am terminat anul cantand balade pour adeline.

 

Iar la teorie, doar cunoscatorii stiu cate solfegii, dictee si fel de fel de exercitii se fac. Foloseste foarte mult cursul de teorie chiar daca sunt multi care nu vin decat la examene la finalul anului - merg doar la specialitate.

 

In opinia mea... prima oara mergi la scoala populara de arta -> liceul de muzica -> conservator -> apoi mergi din intertie, iar daca ai inceput (ma refer la scoala) atunci termin-o, sa nu patesti ca niste colegi care au mers pana in anul 3-4 dar s-au lasat din diverse motive.

 

Si nu e devreme nicicand am vazut si copii de clasa a 2-a la SPdA, nu ii lasa profesorul sa vina la istoria muzicii de-abia din al doilea an pentru ca nu erau in stare sa scrie atat de mult . :)

Edited by Ismael
Link to comment
Share on other sites

Nu aruncati cu noroi, mai ales daca nu ati fost acolo. Testul de intrare e foarte simplu, oricine poate intra si rar sunt respinsi. Bazele ti-le pui dupa ce ai intrat.

 

Din punctul meu de vedere... :) nu se poate sa ai un profesor de chitara care canta mai prost decat tine... cel putin asa era in cluj acu cativa ani, ce-i drept destui. Poate s-o fi schimbat ceva intre timp. Mai stii? Raman la parerea mea, merita pentru orele de teorie si solfegiu.

Link to comment
Share on other sites

vino in iasi la SPA si cauta-l pe profesorul de chitara Marinel Roman (26 de ani)(15 ani de chitara in spate)

si roaga-l frumos sa-ti cante ceva

ai sa ai ocazia sa ramai umpic cu gura cascata

aa, daca vrei, vino tu cu partiturile tale ca sa ti le cante la prima vedere

 

 

Eu am facut scoala in Tg. Mures, sectia pian. Acelasi lucru pot spune despre toti profesorii care sunt (sau erau, ca poate intre timp s-au schimbat unele chestii, de ex. Dl Bratianu a facut comotie cerebrala, a fost un profesor de nota 10, am facut teorie si solfegiu cu dansul) acolo.

 

Iar chestia ca un profesor sa fie mai slab decat un elev... asta e o raritate mare, dar recunosc ca se intampla, chiar daca nu am vazut-o niciodata. Am vazut maestrii pe instrumente si teorie care faceau muzica de multi ani si aveau nevoie de diploma, atunci se poate explica asta, altfel pe profesor ori nu-l intereseaza, ori a fost pus exact cum e pus un director in liceu de un partid politic. Traim in Romania si orice e posibil, dar asta nu e regula, asta e exceptia.

Link to comment
Share on other sites

Rectific: SPA din Cluj pe partea de chitara era extrem de slaba (acu vreo 7-8 ani). In momentul asta nu stiu ,dar atunci asa era, spre deosebire de chitara ce se facea la cons...

@Georgica, probabil ca stii ce inseamna o partitura de chitara clasica... nu e melc codobelc... Una e sa citesti fluent partitura si alta e sa o canti pe instrument cum trebuie... Cat despre sa car partiturile mele :), cam greu, sunt cam multe...

Ma bucur totusi ca ai dat de un prof. care ti-a lasat o impresie atat de buna. Cu mine din pacate nu s-a intamplat la fel, poate oi fi fost eu mai pretentios :)

@Ismael, crede-ma ca se intampla ... sau s-a intamplat.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Nu stiu daca ati avut ocazia sa treceti pe la Scoala Populara de Arta din Bucuresti. Acolo la sectiunea chitara este profesor si un om exceptional, Silviu Stoica... Am facut cu dansul un an chitara clasica... Regret enorm ca parintii nu au mai vrut sa-mi plateasca al doilea an, poate si din cauza ca sunt clasa a 12-a si s-or fi gandit ca trebuie sa ma ocup mai mult de invatat....

Link to comment
Share on other sites

Pentru ca sa urmez SPdA-ul la vioara, bucurestenii astia ma trimit la plimbare in Brasov sau in Cluj. Ce stiti de sectiile de vioara ale SPdA-ului din tara ? Nici sectie de suflatori nu au in Bucuresti. Ce ne facem noi astia ? De bass nici sa nu mai vorbesc.

Link to comment
Share on other sites

Guest Ender_Eugen
Pentru ca sa urmez SPdA-ul la vioara, bucurestenii astia ma trimit la plimbare in Brasov sau in Cluj. Ce stiti de sectiile de vioara ale SPdA-ului din tara ? Nici sectie de suflatori nu au in Bucuresti. Ce ne facem noi astia ? De bass nici sa nu mai vorbesc.

 

mergi la spiru haret daca vrei vioara

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest pasarel

scuze de invierea unui topic mort, dar stie careva daca ma pot inscrie la scoala chiar daca e in mijlocul anului?

Link to comment
Share on other sites

Guest pasarel

heh, nu ma refeream sa intru 'ilegal'. am cam 1 an de self-training la pian, si ma gandeam sa ma inscriu ca mi-ar prinde bine, ca banuiesc ca nu ar fi nivele foarte diferite fata de ce invat eu acum.

bineinteles, o mica atentie nu exclude nimeni :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
Guest pasarel

Am si eu ceva intrebari, iar fac pe grave-diggeru si scotocesc in arhiva, dar ca sa nu deschid alt topic, pun aici ceva intrebari la care poate are careva bunavoita sa raspunda:

-cam ce se invata la spda si cam unde ajungi dupa 1 an de studiu, 2, 3? m-ar interesa la sectia de clape

-programul e strict? adica daca nu te duci la ceva ore se intampla ceva, sau nu conteaza atat timp cat treci vreun examen de sfarsit de an?

 

orice alte lucruri utile ar fi de ajutor, multumesc anticipat :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Don MaXxX
Am si eu ceva intrebari, iar fac pe grave-diggeru si scotocesc in arhiva, dar ca sa nu deschid alt topic, pun aici ceva intrebari la care poate are careva bunavoita sa raspunda:

-cam ce se invata la spda si cam unde ajungi dupa 1 an de studiu, 2, 3? m-ar interesa la sectia de clape

-programul e strict? adica daca nu te duci la ceva ore se intampla ceva, sau nu conteaza atat timp cat treci vreun examen de sfarsit de an?

 

orice alte lucruri utile ar fi de ajutor, multumesc anticipat :)

 

iti pot raspunde la ultima intrebare, programul e strict in sensul in care nu te obliga nimeni sa vii in fiecare saptamana, dar conteaza la nota de examen si prezenta. Si en plus, daca nu mergi la scoala cum stii la examen? :)

Conteaza foarte mult profesorul care-l nimeresti, daca e unul dispus sa iti arate mai multe lucruri si sa faceti si ore suplimentare, poti ajunge lejer la nivelul celor de la Liceele De Muzica, dar depinde si de tine. :D

Nu-i asculta pe cei care zic ca nu se face scoala la SPdA, se face, dar trebuie sa ai noroc si sa te pui pe treaba. :)

Edited by Don MaXxX
Link to comment
Share on other sites

Guest pasarel

Nu e vorba ca nu vin decat la examene, e ca se mai intampla uneori sa mai fie ceva ce nu poate fi amanat. este logic ca merg acolo ca sa invat pentru mine, ca diploma oricum imi este inutila ca nu ma intereseaza catusi de putin o cariera in muzica. pun multe intrebari pentru ca scoala acolo e destul de scumpa, [700ron/an, asa scrie pe www.sarta.ro] ma mai intereseaza nivelul aproximativ atins dupa 1-2-3 ani pentru ca e posibil sa nu mai fiu in tara sau in localitate cat sa pot continua studiul.

multumesc pentru ajutor pana acum :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Don MaXxX
Nu e vorba ca nu vin decat la examene, e ca se mai intampla uneori sa mai fie ceva ce nu poate fi amanat. este logic ca merg acolo ca sa invat pentru mine, ca diploma oricum imi este inutila ca nu ma intereseaza catusi de putin o cariera in muzica. pun multe intrebari pentru ca scoala acolo e destul de scumpa, [700ron/an, asa scrie pe www.sarta.ro] ma mai intereseaza nivelul aproximativ atins dupa 1-2-3 ani pentru ca e posibil sa nu mai fiu in tara sau in localitate cat sa pot continua studiul.

multumesc pentru ajutor pana acum :)

 

eu dau 200Ron

cum am zis si mai sus, nivelul atins depinde de TINE si de profesor, n-are legatura cu scoala in ansamblu. Din ce oras esti?

Edited by Don MaXxX
Link to comment
Share on other sites

Taxa in Bucuresti este de 800 RON si trebuie platita pana la 31.10.2008.Mai este si o taxa de 50 RON cica taxa de inscriere.Am fost si m-am interesat ca si eu vreau sa merg anul asta(la percutie).Din cate am inteles de la tipa aia programul il faci impreuna cu profesorul.

Link to comment
Share on other sites

Guest pasarel

stie cineva cum sunt organizate orele? ca am inteles ca sunt ore si de teorie si de practica. si stie careva profesorii de la pian/clape?

Link to comment
Share on other sites

Nu stiu daca ati avut ocazia sa treceti pe la Scoala Populara de Arta din Bucuresti. Acolo la sectiunea chitara este profesor si un om exceptional, Silviu Stoica... Am facut cu dansul un an chitara clasica... Regret enorm ca parintii nu au mai vrut sa-mi plateasca al doilea an, poate si din cauza ca sunt clasa a 12-a si s-or fi gandit ca trebuie sa ma ocup mai mult de invatat....

 

La SPDA din Bucuresti fac ore si in weekend? sau dupa ora 17:00? S-ar putea sa intru la facultate acolo si vreau sa ma inscriu la SPDA, in Craiova am picat acum vreo 3 ani ca n-am cantat bine ... si a ramas ca un mare esec pentru mine, vreau neaparat sa termin SPDA, nu conteaza la ce varsta :)

Ar fi misto daca as putea de la anul sa fac scoala populara :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.