www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Recommended Posts

Guest Hipster
Posted

Datul cu parerea din nou ridicat la rang de sport national.

Mai oameni, daca el e multumit de rezultat, nu are un amp dezechilibrat, nu fasaie, paraie, nu scoate fum, nu mai face red-plating, ce aveti cu omul si cu meseriasul lui?

 

Daca va mai avea probleme cu ampul, in special daca se vor manifesta curand, va reveni aici si va raporta, eventual cu un nume/telefon de pus la capitolul <meserias 'asa-nu'>, ca sa nu o mai pateasca si altii. Daca lucrarea va fi ok, atunci pace buna.

 

Poate colegul nu stie despre treburile astea tehnice atat de mult si merge cu presupusa cum se merge cu colindul, si atunci cu atat mai mult nu poate aprecia daca lucrarea a fost cu adevarat ok. El observa ca e totul curat, traful merge, ampul merge, e echilibrat etc. Deci e multumit.

 

Iar treaba asta cu "orice inginer/ electronist/ priceput care iti face ceva la o aparatura se lauda de-l ia mama focului ca sa te taxeze maxim" este doar o prejudecata. Am intalnit foarte multi super ingineri/electronisti/meseriasi, zi-le cum vrei, care isi faceau treaba discret, elegant, te taxau cat facea si aia era. Nu ridicau pana la 'mniezau (no pun intended ;-) ) schimbatul unei sigurante, dar nici nu isi minimizau munca. Pe principiul, daca stii iti faci singur acasa, nu stii/nu poti, vino la mine si vei plati cat consider eu ca fac munca mea si piesele.

Din pacate sunt si electronisti care fac exagerari din astea, pentru ca merge, are balta peste, plin de guvizi, dar pana la generalizare mai e mult. :respect:

 

Multe bafte.

Posted (edited)

Amplifurile de "fabrica" majoritatea au componentele la limita fiabilitatii , adica traf cat mai ieftin , tole at mai putine ( sectiune minima ) ,=? fereastra ptr bobinaj la limita , diamatru sarma la limita calculat la ce poate statia in regim sinusoidal ,,,deci in caz de overdrive sustinut se poate sa cedeze sau sa functioneze la temperaturi la limita ,

Cu trafuri bobinate de mine toate erau reci la consumul maxim ( deoarece foloseam traf ce putea sa duca in veselie de trei ori puterea maxim posibila al etajului final ).

 

La amplifurile de chitara ar trebui sa fie trafuri suoradimensionate ca sa nu fie probleme la puterea maxima in overdrive sa nu scada tensiunea sa nu cauzeze compresie de putere .

 

OK ,

Sa rebobinezi un traf al unei statii nu este problema , doar sa afli cate spire /Volt a avut ,, cu diametrul ( sectiunea ) sarmei nu ai probleme de dimensionat /calculat ai sarma originala deci o masori cu micrometru si este OK .no trebuie sa o mai calculezi ,

Cu o minima experienta chiar daca habar nu ai de electronica se poate rebobina.Deci si un bobinator care repara motoare si nu are probleme cu electronica.

 

Cat despre defect ...probabil ,,,,condensatoare filtraj , diode redresoare verificate si eventual schimbate cu unele bune ..Acestea au fost in functiune in standby.Filamentele tuburilor nu prea ajung in scurt ..

 

Un traf nu se arde usor de la o "galma" de tensiune ..de obicei se duce siguranta care apoi inlocuita rezolva treaba , ca traful sa se arda efectiv are nevoie de ceva timp ...daca insa a fost arsa siguranta consumul a fost intrerupt...deci traful nu mai era sub tensiune ,,,nu trebuia sa se arda ...

OK dar nu se stie in ce stare era traful innainte de problema cat a mai fost fortat inainte ..efectul de strapungere si spire in scurt poate sa apara dupa mai multe fortari si incalziri la limita apoi dupa multe mici degradari se ajunge la limita ..si ....

 

Daca nu se ardea siguranta traful ramane cu secundarul in scurt,consum foate mare , o perioada de timp sufucient sa ajunga la temperaturi la care se distruge izolatia sarmei emailate ca sa ajunga spire in scurt apoi sa se supraincalzeasca si mai tare sa se distruga si izolatia intre straturi ...dar ..este nevoie de ceva timp...cu siguranta arsa nu se ajunge la distrugere ...

Dar dacasiguranta a mai fost inlocuita ...cu una supradimensionata aceasta se arde mai tarziu la un curent mai mare ce poate sa asigure timp sa se distruga o parte din infasurarile trafului ....

 

Diodele se pot distruge de la curent invers in caz de tensiune inversa mare ce poate sa apara de la o "galma" ,,de pe retea ...la fel si condesnatoarele pot sa se distruga sa ajunga in scurt ,,,

 

Totusi cele mai frecvente defectiuni sunt diodele strapunse sau intrerupte ,,,problema nasoala este cu cele strapunse cand ajung sa faca scurt oe secundarul trafului care astfel este solicitat peste masura => ardere => strpungere ..Cu diodele doar intrerupte ai noroc...se schimba diodele si este OK,,,

 

Ce, mai important lucru este siguranta in exploatare , protectia impotriva electrocutarii.

 

Traful de retea are in primul si in primul rand rolul de separare galvanica de reteaua de 230V

 

Izolatia intre primar si secundar trebuie sa fie foarte buna /perfecta ce sa reziste si la aredrea trafului !!!!!

 

Ca sa se previna electrocutarea este obligatorie utilizarea prizelor cu impamantare ,si bineinteles cablu de alimentare cu priza ptr pamantare .

In caz ca tensiunea de retea ajunge totusi ( prin distrgerea izolatiei trafului ) la sasiul amplifului ..acesta fiind legat la masa ajunge in scurt si va arde siguranta de la tabloul electric , astfel scoate d sub tensiune traful /ampliful defect ce prezinta pricol de electrocutare .

 

Deci in caz de arderea sigurantei la un amplif inainte de a inlocui siguranta si utilizarea amplifului !!!!!!! se verifica si izolatia trafului deoarece nu stiim de ce sa ars siguranta ..!!!

Edited by karpi
  • Like 1
Guest Hipster
Posted

Po-ze! Po-ze! Po-ze! :-))))

 

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Guest Hipster
Posted

Poza cu cartonul i-ar ajuta pe multi sa se edifice.

 

 

Sent from my calculatorul de la serviciu using Tasta Tura.

 

Dual Epic mode. :lol:

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.