Guest deadlok Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 (edited) Da, e vorba despre "nut". Am vazut ca la chitarile de rand nut-ul e din os / plastic iar la astea mai rasarite este metalic (vezi Fender Strat Malmsteen signature) sau din grafit. La alte chitari, vezi Peavey, are si niste suruburi de reglaj. Cum influenteaza sunetul chitarii ? Se poate schimba la o adica nut-ul cu unul mai procopsit ? Edited August 28, 2006 by deadlok
Guest anghelescu Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 Eu cred ca nu influenteaza sunetul sau il influenteaza insesizabil, nici eu nu stiu sigur. Asteptam sa vedem ce zic cei mai experimentati in domeniul chitarii, sunt chiar curios
Guest _Theo_ Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 ce ai vazut tu la chitarile astea mai procopsite se numeste floyd rose, nut-ul nu are nici un fel de surub de reglaj, iar alea ce pe chitarile cu bridge tip floyd rose folosesc la blocarea corzilor (menghina).
Guest Johnny I Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 cele din metal adik alama ofera mai mult sustain, si un pic alta tonalitate
Guest anghelescu Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 ooooh shit....tu la floyd te refereai?....am inteles gresit....stiam ca influenteaza ...dar nu in ce fel...
Cosu Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 Graphite Nut - frecare mai mica cu corzile si prin urmare sustain mai bun. Brass Nut - mai multa stralucire sunetului (more bright) si iarasi sustain mai bun. La Malmsteen e justificata folosirea unui astfel de pragus (nut) deoarece dozele sale sunt destul de inchise iar pragusul din alama ajuta la un sunet putin mai prezent.
dass101 Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 pragusul de grafit (sau materiale compozite pe baza de grafit) nu ajuta neaparat la sustain, e in principal pt a minimiza frecarea si a proteja corzile. "Ieftin" este doar cel de plastic, celelalte sint doar optiuni in functie de gustul fiecaruia.
Guest diogrey Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 chestia asta ma bate la cap si pe mine de ceva timp ...dar formulata altfel daca de ex fac un acord ,coarda unde pun degetul este suntinuta de tasta care in general e din metal (deci un sunet cu multe inalte pt ca metalul nu prea absoarbe din inalte ),iar corzile libere(in cazul unor chitari )is sustinute pe un ckt de plastic deci suna altfel ....de asta mi se pare curect ca un brass nut sa dea un sunet mai bum ...dar poate e vorba de gust nush... ps: din cate am inteles sunt multe chitari care au tasta 0 care teoetic rezolva problema ...daca ar putea cineva sa ma lamureasca ...macar sa nu vb prostii
Guest Johnny I Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 tasta 0 din kte stiu io nu exista.... tasta 0 inseamna coarda libera si aici intervine problema cu nut-ul din plastic ieftin, intr-adevar, un nut din grafit sau brass este de preferat, nut-urile de la un sistem floyd rose ajuta la sustain, numai k acesta este oricum este redus de floyd in sine fatza de o chitara hardtail... chiar poate o face cineva o chitara hardtail cu nut locking... ar fi o chestie... sa vezi acolo sustain
Guest deadlok Posted August 29, 2006 Posted August 29, 2006 Ok, m-am mai lamurit nitel. O singura chestiune a ramas in aer : se poate schimba (la un lutier) sau trebuie inlocuit tot griful ?
Cosu Posted August 29, 2006 Posted August 29, 2006 Ok, m-am mai lamurit nitel. O singura chestiune a ramas in aer : se poate schimba (la un lutier) sau trebuie inlocuit tot griful ? Se schimba la lutier. Nu e nevoie sa schimbi griful.
Guest diogrey Posted August 29, 2006 Posted August 29, 2006 tasta 0 din kte stiu io nu exista.... tasta 0 inseamna coarda libera si aici intervine problema cu nut-ul din plastic ieftin, intr-adevar, un nut din grafit sau brass este de preferat, nut-urile de la un sistem floyd rose ajuta la sustain, numai k acesta este oricum este redus de floyd in sine fatza de o chitara hardtail... chiar poate o face cineva o chitara hardtail cu nut locking... ar fi o chestie... sa vezi acolo sustain Uite despre ce vorbeam eu
malex Posted August 29, 2006 Posted August 29, 2006 (edited) daca ai tasta 0, pragusul este doar pentru a pozitiona corzile nu afecteaza in nici un caz sound-ul osul nu este folosit in nici un caz la chitari ieftine/comune/de serie influenta majora asupra sunetului a tipului de pragus este doar pe coarda libera bafta Edited August 29, 2006 by malex
Recommended Posts