Guest razvan_the mohawks Posted August 26, 2006 Posted August 26, 2006 (edited) ,, ,, pentru cei care nu stiu si vad ca tot intreaba pe aici : exista mai multe categorii de preturi si calitati pentru aceeasi specie de lemn. De aici si diferentele de pret care exista la chitari care la prima vedere par facute din acelasi lemn. Insa diferenta intre categoria D si categoria A este enorma atat ca pret cat si ca ,calitate a lemnului si a sunetului redat. De aceea instrumentele comandate din lemn categoria A vor fi intotdeauna scumpe >1000$. lemnul se aduce pe comanda speciala etc. Pentru cei care vor un custom dar nu foarte scump folosim lemn din celelalte categorii in functie de bugetul clientului. In aceste categorii se claseaza si latimea bucatii de lemn.in functie de clasa bucatile sunt mai late sau mai inguste. '' '' de exemplu din ce categorie face parte lemnul dde pe un ibanez de 14 mil(rg370) Edited August 26, 2006 by razvan_the mohawks
Guest cri050871 Posted August 26, 2006 Posted August 26, 2006 Nu este treaba mea, intreaba la ibanez sau la dealer, ca daca ma apuc iar de vorbit iar se spune ca stric imaginea firmei ibanez. oricum de la ibanez daca iti vor raspunde sau de la dealer vei primii un raspuns : mahon si atat. Crede-ma ca nu iti vor comunica ce fel de mahon au folosit si cat de calitativ este sau cel putin nu datele reale. Iti spun decat atat, pentru marcile si modelele care sunt fabricate in China ,korea, japonia ,india indonezia etc se foloseste mahon asiatic , cu densitate mica si calitati nu tocmai bune. restul daca mai vrei sa aflii contacteaza marcile respective. sau cauta detalii despre mahonul asiatic pe net si o sa te convingi singur.
Guest razvan_the mohawks Posted August 26, 2006 Posted August 26, 2006 eu nu consider o discutie in care se aduc argumente o deteriorare a imaginii vreunui brand.oricum pt pretul ala (14mil ) sau pe acolo nu puteau sa puna un lemn de o calitate f buna.mai ttebe sa platesti si brandul nu numai piesele (sorry daca e offtopic)
Guest cri050871 Posted August 26, 2006 Posted August 26, 2006 mai mult brandul decat restul , asta este una dintre observatiile mele pe care mi-o intaresc zi de zi facand tot felul de reparatii si vazand si proband o multime de modele de la diferita marci.... daca eu ma apuc aici cum am mai incercat sa va spun si cu alta ocazie vor sarii unii care vand marcile respective in sus si vor spune ca le stric imaginea firmei ( incepe lumea sa cunoasca diferite aspecte si nu mai cumpara uitandu-se doar la numele lucitor de pe chitara)
man1ak Posted August 26, 2006 Posted August 26, 2006 daca iti vor raspunde sau de la dealer vei primii un raspuns : mahon si atat. Nu e in totalitate adevarat. Pe site-ul Ibanez la unele modele scrie 'selected mahogany' (vezi s/sa/sz prestige). Pe internet gasesti referinte la calitatea lemnului, dar trebuie sa cauti mai adanc.
cearny Posted August 26, 2006 Posted August 26, 2006 Asta nu spune multe. Exista mai multe specii de mahon. La intrumente muzicale, evident, diferenta este mai are (doar nu canti la masa din sufragerie), si de aceea se cauta in general mahonul 'original', cel de Honduras - sau mahon sud-american (Swietenia macrophylla). Acesta nu este inrudit direct cu mahonul mai ieftin, african (Khaya spp.), folosit pe scara larga. Mai exista o specie de mahon african, numita Sapele (Entandrophragma Cylindricum), care este foarte asemanator tonal si ca aspect cu mahonul de Honduras. Un alt tip de mahon cautat pentru proprietatile acustice este mahonul cubanez (Swietenia mahogoni). Totusi aceasta nu este o discutie despre mahon. Daca am divagat prea mult, cer unui moderator sa imparta topic-ul. Swetinea de Honduras: Swetinea din Cuba: Swetinea din Brazilia: Sapele: Mahon african (Khaya):
man1ak Posted August 26, 2006 Posted August 26, 2006 Asta nu spune multe. Exista mai multe specii de mahon. Absolut corect. Eu ma refeream, insa, la gradele de calitate (Grade A, AA etc.). Sigur ca exista mai multe tipuri de mahon, asa cum este cazul cam oricarui lemn de instrument. Oricum, buna treaba cu pozele. Cei care au chitari din mahon pot compara si realiza din ce tip sunt (macar asa, la ochi).
Guest cri050871 Posted August 26, 2006 Posted August 26, 2006 cam greu cu stratul de lac coloreat de deasupra
karpi Posted August 27, 2006 Posted August 27, 2006 (edited) platesti "brand"-ul , ptr ca ai incredere in firma si ai convingerea ca sub lac este materialul potrivit. nu platesti "brand"-ul ca sa-ti atarni o chitara la "moda" de gat , sa te vada poporul ca esti chitarist cu "valoare ". cu toate astea multi cumpara insatrumentele ca si ustensile de "moda" , sa mori de ras cum asi vand uni chitare super vintage pe "nimic" , pentru ca sunt vechi ( nu glumesc , stiu nenumarate cazuri reale ) lemn de difrite calitati nu inseamna neaparat , densitatea sau compozitia chimica etc.. din ce parte a copacului este taiat , scandura din ce parte a busteanului este , are noduri , nu are noduri , are nervura densa ?..uscat natural sau prin metode tehnice de alt fel.....etc intrebati un tamplar adevarat cum se face o usa , din cea din scanduri "natur" , din ce scanduri cum se imbina cum se aseaza dupa fibre ( nervura) etc ca sa nu iasa o "elice" in loc de usa.E vorba de tamplarie . Cine construieste chitare ar trebui sa cunoasca la perfectie " lemnul" si comportarea in timp.Si cand cumoeri o chitara ar trebui sa mergi cu un cunoscator ,altfel ti se vinde orice. Aceste lucruri la un "brand" adevarat sunt fixate si garantate , si orice schimbare se anunta de firma. Sunt o sumedenie de lemne bune ptr chitare nu numai mahon.Am citit pe un site despre materiale "nucul" este unul din lemnele cautate si foarte bune. http://www.edromanguitars.com/wood/main.htm nu am gasit linkul amintit dar si acesta este OK Edited August 27, 2006 by karpi
Guest cri050871 Posted August 27, 2006 Posted August 27, 2006 este foarte adevarat , insa de cate ori am incercat sa le spun oamenilor de pe aici aceste lucruri au zis ca sunt povesti . Si nu intotdeauna beandul iti confera o chitara buna .mai nou chitarile de brand sub 800-1000$ au cam inceput sa dea rateuri .pentru a scoate chitari cat mai ieftine pe piata si a castiga cat mai multi clienti firmle au cam inceput sa dea rasoleala...... Cin e stie intelege despre ce vorbesc eu aici
cearny Posted August 27, 2006 Posted August 27, 2006 Aveti grija cu Ed Roman, e cunoscut deja prin State ca fiind un mare vorbaret fara multa acoperire pentru ce zice. Oricum, karpi a punctat bine - brand-ul iti inspira intai de toate increderea unor oameni profesionisti care stiu ce fac si traiesc numai din asta. Dupa aceea vine loiaitatea fata de brand
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now