fantomxr Posted October 29, 2011 Posted October 29, 2011 (edited) Salutare Am o electroacustica la care cant ocazional, când am nevoie la câte o piesa compusã de ceva solo sau ritmica. Am auzit ca dacã nu cânți des, ar trebui sa o țin cu corzile slabe, ca sa nu se deformeze.. E doar un mit sau e real? Unii spun ca tensiunea corzilor o deformeaza, alții ca e conceputa sa stea tensionatã.. Ceva concret stie cineva? Edited October 29, 2011 by fantomxr
John Petrecce Posted October 29, 2011 Posted October 29, 2011 Salutare Am o electroacustica la care cant ocazional, când am nevoie la câte o piesa compusã de ceva solo sau ritmica. Am auzit ca dacã nu cânți des, ar trebui sa o țin cu corzile slabe, ca sa nu se deformeze.. E doar un mit sau e real? Unii spun ca tensiunea corzilor o deformeaza, alții ca e conceputa sa stea tensionatã.. Ceva concret stie cineva? Salut Nu e nici macar mit, e o aberatie. O chitara se va deforma doar daca lemnul din care e construita e de proasta calitate. O mai poti "rezolva" si daca tipul/grosimea/tensiunea sau acordajul corzilor sunt altele decat cele recomandate de producator. Deci poti sa o lasi cu corzile pe ea si acordata mult si bine. 1
Doctor X Posted October 29, 2011 Posted October 29, 2011 Chitara se pastreaza acordata, din cate stiu eu.
John Petrecce Posted October 29, 2011 Posted October 29, 2011 Daca e setata corect, tensiunea din truss-rod se potriveste exact cu tensiunea din corzi pentru o curbura optima a gatului. Cand lasi chitara fara tensiune in corzi mai multa vreme, tensiunea din truss-rod nu mai e contra-balansata de nimic si trage gatul inapoi, rar (dar bine) cu rezultate tragice. Daca nu intentionezi sa folosesti chitara perioade extrem de lungi, poti sa scoti corzile, dar doar in combinatie cu de-tensionarea truss-rod-ului, altfel ii faci mai mult rau decat bine. Nu mai vorbesc ca iti strici si corzile tot tensionand / slabind. Nu e chiar asa. E valabil pentru o chitara electrica solidbody, dar o acustica e mai sensibila si in timp face "burta" de la tensiunea din corzi: http://www.acousticfingerstyle.com/CareAndFeeding.htm "The bellying of the top is normal and should be expected. The top is actually made with an arch. This will increase over a period of time due to string stress and/or high humidity. Heavy-gauge strings should not be used. If the bellying becomes excessive, the saddle and bridge may need to be lowered to improve the playability." Astea sunt recomandari de la Martin, care nu sunt cunoscuti pentru instrumente construite din lemn de proasta calitate. O fi mai sensibila dar daca e construita cum trebuie si din componente calitative,pastrata si intretinuta cum trebuie, cu acordaj si corzi corespunzatoare, atunci corzile n'au cum s'o "streseze"
finics Posted October 29, 2011 Posted October 29, 2011 Chitara se pastreaza cu corzile tensionate normal si SE CANTA PE EA.
GrP Posted October 29, 2011 Posted October 29, 2011 Da, este un mit. Gandindu-ma logic, nu vad de ce s-ar strica daca nu ar fi cantata, si de ce nu s-ar strica in caz contrar. Este un mit si mai tare, cel care zice sa nu tii chitara pe un stativ de acela ce se prinde pe un perete.
dgeekoo Posted October 30, 2011 Posted October 30, 2011 Daca ai conditii de umiditate si temperatura optime (ideale) poti s-o lasi la acordajul de concert. Dar asta presupune sa overifici periodic (cel mai bine lunar sau cel putin, in cel mai rau caz, de 2-3 ori pe an) pentru un setup complet. Daca o conservi (pentru perioade mai lungi), este recomandat sa slabesti corzile si truss-rodul, urmand sa-i faci setup atunci cand doresti s-o reactivezi. Umiditatea si temperatura trebuie sa fie supravegheate oricum. Bafta.
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now