www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Unora le place jazz-ul!


Recommended Posts

:) .. unora da!!! ... ascultam acum niste jazz ... voce si pian .. parca-mi lipsea o chitara :) ... Ai un ton tare dulce la chitara iar Misty este o piesa chiar deosebita ..

 

Piesa este facuta de un tip supranumit "Debussy al Jazz-ului" pe numele lui Erroll Garner ... care din cate imi aduc aminte nu stia sa citeasca sau sa scrie note... ajungand mai apoi sa cante pe scene la care nu aveau acces instrumentisti fara studii muzicale la vremea respectiva. De fapt a inceput sa cante de la varsta de 2-3 ani la pian... si a facut o gramada de balade foarte cantate si care au devenit mai apoi standarde de jazz .. "Laura" este o alta piesa superba a lui. Interesant ca a fost un pionier in modul in care se acompania la pian (stil preluat mai apoi, sau care a pus bazele, swing-ului "hard")... avea un stil propriu de a ataca armonia cu mana stanga, in genul unui chitarist si cu accenti care de obicei le sustinea toba sau sectia ritmica... total independent la maini (remember? .. cand nu stie dreapta ce face stanga .. ). Folosea deseori introduceri in piese "rubato" (adica cu un tempo liber) si in tonalitati care nu aveau legatura cu piesa propriuzisa ... Scuze .. dar mi-ai adus aminte de el .. cant si eu Misty deseori fiindca imi place foarte mult.

 

Felicitari pentru modul cum ai interpretat cantecele, ai simt! Sper sa te mai aud aici... cu piese de jazz, blues sau rock. Bafta!

Link to comment
Share on other sites

Mersi frumos!

Intr-adevar Garner a fost unul din cei mai romantici compozitori ai anilor de dupa razboi si probabil ca

,in acei ani,nu era un fapt iesit din comun sa fii un instrumentist autodidact,sa nu canti dupa note ,in general

sa nu ai un background muzical sanatos!Desi compusa in 1954 ,Misty va cunoaste succesul universal

in 1971 cand devine coloana sonora a filmului Play Misty For Me regizat de Clint Eastwood.

Sunt multe versiuni ale piesei interpretate de chitaristii de top ai secolului trecut insa se remarca aici

interpretarea absolut originala a lui Wes Montgomery de pe The Complete Smokin' At The Half Note,vol2.

Cealalata piesa pomenita mai sus de michel,Laura ,este o alta mare balada devenita hit in urma includerii

ei pe o coloana de film insa aceasta nu a fost compusa tot de Garner (contrar unor informatii false pe net),

ci de David Raskin in 1944.Ca o gluma,singura legatura cu Erol ar fi faptul ca in Laura ,primul vers contine

cuvantul misty...Laura is the face in the misty light....

Este o melodie care iti ramane in urechi mult timp dupa ce o asculti ,extrem de trista(ca si filmul)si cu o progresie de acorduri foarte interesanta.

Se spune ca Raskin a fost fortat sa o compuna in cateva zile,in caz contrar, Sophisticated Lady urmand sa

ii ia locul si faptul ca tocmai ii fusese intentat divortul,l-a facut sa dea piesei aceste linii triste,aproape morbide.Cert este ca filmul Laura a fost nominalizat la 5 premii Oscar castigand in final unul iar

coloana sonora este pe locul 7 in topul coloanelor sonore din toate timpurile.

Link to comment
Share on other sites

Guest John_OttO

Dap si eu ascult jazz recunosc nu asa mult ca voi se pare dar oricum ascult si incepe sa ma fascineze din ce in ce mai mult chiar am fost si la Mezzoforte la cantare.Ahh si apropo de Debussy si de clasica la muzica clasica mai merge cineva domne ca tocmai acum o saptamana am fost la ceva Debussy.Sorry ca am dat inca o intrebare in acest topic dar sunt curios cata lumea de aici se duce la concerte de clasica regulat.PACE!

Link to comment
Share on other sites

@ roccoguitar

Multumesc pentru informatiile referitoare la piesa "Laura" ... am cautat pe net mai mult acum si am gasit si alte piese foarte cunoscute dar care indica un compozitor gresit, inclusiv pe Wikipedia ... confuzia este generata probabil de faptul ca multe interpretari deosebite si personale ale unor instrumentisti, in special improvizatori, au facut ca aceste cantece (interpretari) sa depaseasca popularitatea compozitorului insusi. Asa ca .. intradevar .. Laura este compusa de David Raksin - iar versurile sunt scrise de Johnny Mercer.

 

@John_OttO

Mezzoforte - sper ca ti-a placut concertul .. eu zic ca a fost foarte reusit pentru un concert live .. si o nesperata ocazie pentru mine sa-i vad/aud pe viu.

La concerte de clasica mai merg si eu cu toate ca in ultima vreme am cam lipsit .. oricum .. exista un topic in care s-au pornit niste discutii pe marginea acestui topic ... daca mai mergi la concerte de clasica fa-mi placerea sa anunti si aici .. doritori cred ca sunt.

 

http://forums.rgc.ro/index.php?showtopic=2428&hl=

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
are cineva ceva partituri sau tab-uri (in cel mai rau caz ) cu piesele astea ?

 

Daca mergi aici : http://www.acousticpower.com/variousA-D.html o sa gasesti piesa Manha de Carnaval listata sub numele lui Luis Bonfa , ai nevoie de programul Powertab (care il gasesti,gratuit , pe pagina principala a website-ului, asta in cazul in care nu il ai deja) ,piesa are partitura,tab-ul, si fisierul audio. Succes

Link to comment
Share on other sites

Guest TimeRobber

M-ai rupt in doua cu asta ma..auzi..taburi in cel mai rau caz..daca nu te-as cunoaste..=))

 

ma omule ... stii ce inseamna sa inveti jazz dupa TAB ? cel putin eu nu ma descurc , asa ca lasa-ma sa ma exprim asa cum vreau eu .. daca invat alte piese dupa tab asta nu inseamna ca ma satisface ideea !

Link to comment
Share on other sites

Guest TimeRobber

Daca mergi aici : http://www.acousticpower.com/variousA-D.html o sa gasesti piesa Manha de Carnaval listata sub numele lui Luis Bonfa , ai nevoie de programul Powertab (care il gasesti,gratuit , pe pagina principala a website-ului, asta in cazul in care nu il ai deja) ,piesa are partitura,tab-ul, si fisierul audio. Succes

 

 

si mersi pentru indicatii !

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Guest arosulescu

foarte misto bravo domnule.. observ ca te duci modal pe acorduri ceea ce eu nu cred ca o sa reusesc vreodata... esti super fain

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Guest fir3angel

eu ascult Santana de vreo 2 ani si imi plac enorm.. clapele si chitara dp toate albumele...cica e jazz latin asa am auzit

rog pe baietii care stiu...sa-mi recomande si mie niste interpreti, melodii...se incadreaza in acelasi still

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.