www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Sanatate


Guest miriapod
 Share

Recommended Posts

Guest miriapod

De ceva timp, tot vazand si auzind despre diferiti cantareti profesionisti si operatiile lor pe corzile vocale, am inceput sa ma intreb daca e vorba despre folosirea incorecta a corzilor vocale, sau e inevitabil sa ajungi acolo.

Dupa ce m-am documentat un pic, am observat ca e intr-adevar inevitabil. Mai ales pentru cantaretii de roace sau pop, care trag mult de voce si folosesc uneori tehnici mai putin ortodoxe.

Asa ca e un lucru foarte obisnuit pentru cantaretii profesionisti sau amatori, educati sau nu, pentru avocati, profesori, actori, oameni de televiziune..si orice persoana care isi foloseste mult vocea sa aiba probleme.

Cel mai des intalniti sunt nodulii, mici formatiuni pe ambele corzi vocale :) sau polipii.. Poti sa scapi de ei prin exercitii, unii propun ierburi naturalo-miraculoase sau operatii chirurgicale.

 

Eficient ar fi sa prevenim sau sa reducem riscul unor intamplari dragute de felul asta.. renuntand la tigari, cafea si alcool ( :) ), protejandu-ne gaturile cand suntem raciti, monitorizand aciditatea stomacului nostru (care distruge corzile vocale in timp, fara chiar sa bagam de seama).

cateva linkuri dragute: Vocal Health

Voice Repair (cu ierburi)

Vocal Abuse and Misuse

10 Tips for a Healthy Voice

joy for all injured vocals Noi tratamente

 

Scopul acestui thread ar fi sa va contaminez cu ipohondria mea paranoica, sa devenim mai constienti de riscuri, sa se lase toata planeta de fumat, sa mai discutam o parere, exemple negative sau pozitive, si poate sa primim si sfaturi de la anumiti medicinisti de pe acest forum :)

and take over the world too

Link to comment
Share on other sites

De ceva timp, tot vazand si auzind despre diferiti cantareti profesionisti si operatiile lor pe corzile vocale, am inceput sa ma intreb daca e vorba despre folosirea incorecta a corzilor vocale, sau e inevitabil sa ajungi acolo.

 

...sa devenim mai constienti de riscuri, sa se lase toata planeta de fumat, sa mai discutam o parere, exemple negative sau pozitive, si poate sa primim si sfaturi de la anumiti medicinisti de pe acest forum :)

 

salutare, salutare!

o idee buna a avut irina sa creeze topicul asta, si se vede ca ea, cel putin, s-a documentat cum se cuvine... trebuie sa recunosc ca ma mai rugase cineva in particular sa fac un topic asemanator, dar nu am gasit timp. shame on me! poate ajungea un fel de Felixanu's corner... :(

fiind medicinist, in general, si ORL-ist, in special(itate), pot sa spun cateva vorbe, cel putin din cand in cand.

 

In primul rand, trebuie sa stiti ca exista o ramura medicala specializata pentru voce, care se cheama foniatrie, derivata din ORL (de fapt o supraspecializare pentru ORL-isti),.

Ei se ocupa mai mult de partea "software", ca sa zic asa, adica tehnici vocale de antrenament si recuperare dupa diverse afectiuni, plus ceva exercitii de respiratie, astfel incat sa iti pastrezi "suflul" si in timpul unor fraze mai lungi, sa iti poti controla mai bine timbrul vocii, etc. ORL-istii se ocupa mai mult de partea "hardware", adica opereaza, dar mai trateaza si medical afectiunile laringelui, etc.

 

Este adevarat ca toti profesionistii vocali, la modul general, si aceia educati si aceia needucati la scoli de muzica, etc, au probleme din cand in cand, si principala cauza este "malmenajul", lipsa de igiena vocala corespunzatoare. Termenii folositi si acceptati sunt: profesionisti de voce cantata (ii stiti prea bine, de la opera pina la stuffstock) si profesionisti de voce vorbita (actorii, profesorii, prezentatorii TV, politicienii :) si mai ales purtatorii lor de cuvant B) ).

 

Cauzele problemelor (care pot fi detaliate eventual pe mai tarziu) pot fi enumerate astfel:

- fumatul si alcoolul - principalii inamici,

- folosirea vocii si efortul vocal in timpul afectiunilor infectioase/inflamatorii laringiene si de catre fete/femei in perioada aia "dificila" (este recunoscut faptul ca o concentratie ridicata de hormoni estrogeni, cum este in acea perioada, are efecte negative asupra vocii),

- afectiuni "tumorale" ale corzilor vocale (cum foarte bine le-a spus irina, mai sus),

- alte afectiuni medicale cu rasunet negativ asupra corzilor (aciditatea gastrica si refluxul gastro-esofagian, mai ales) si asupra timbrului vocii (patologia obstructiva a cailor respiratorii superioare: deviatii de sept nazal, hipertrofia cornetelor nazale, polipoza nazala, vegetatiile adenoide="polipii" copiilor (unde este cazul, deoarece pot sa recidiveze si peste varsta de 20-25 ani) si uneori hipertrofia amigdalelor palatine.

- diverse componente ale regimului igieno-dietetic care ar trebui respectat de cineva caruia ii pasa de vocea sa (eliminarea din alimentatie a sucurilor acidulate, a condimentelor iritante, etc).

 

Pentru fiecare din aceste cauze exista si remedii, pornind de la "vointa" ;) pina la interventii chirurgicale (cateva notiuni pentru fiecare caz as putea sa detaliez mai tarziu).

Va las ragaz de gandire o bucata de timp... pina atunci, o intrebare: cati dintre voi (cei care cantati si va pasa de vocea voastra) va regasiti in unele situatii de mai sus?

 

La buna (re)auzire! :)

Link to comment
Share on other sites

Guest miriapod

hehe, avem chiar un specialist in probleme de orl :)

multumim, felix, pentru reply!

am aflat multe lucruri noi cu ocazia asta, cum ar fi de existenta foniatriei. te asteptam cu detalii picante despre afectiuni si simptome :)

 

Eu recunosc ca nu respect intotdeauna perioada de repaus vocal cand sunt racita. Racesc destul de des si se intampla sa am repetitii sau concerte. E cam dificil sa-ti anunti trupa s-o lase balta cu concertul ala, pentru ca te doare gatul. Sigur, sunt riscuri, si probabil exact asta ar trebui sa facem.. dar... :)

eh si uite asa, o alta misiune sfanta a acestui thread, sa educe mentalitatile chitaristilor si a celorlalti membri de trupa pentru a intelege problemele vocalilor. dixit.

Link to comment
Share on other sites

Eu beau cafea zilnic si nu vreau sa renunt.. Julius Meinl rules . Intrebarea e daca mai are si alte efecte negative asupra gatului/vocii in afara de deshidratare(efectu ala aaaa....diuretic)?

Link to comment
Share on other sites

Guest diogrey

deci vocea lui axl e fucket up rau tare de abia respira, si cand urca in modul specific, parca e o mata sugrumata afona(de obicei era ca o mata sugrumata :) ).........,,,, pacat ca daca o termina definitiv cu g'n'r ramanea mitul, acuma e dea dreptul penal ......ee e cam offtopic..... da!!! :)

Link to comment
Share on other sites

Guest miriapod

deci vocea lui axl e fucket up rau tare de abia respira, si cand urca in modul specific, parca e o mata sugrumata afona(de obicei era ca o mata sugrumata :) ).........,,,, pacat ca daca o termina definitiv cu g'n'r ramanea mitul, acuma e dea dreptul penal ......ee e cam offtopic..... da!!! :)

da, asta m-a mirat si pe mine, are probleme mari cu respiratia, isi pierde suflul si nu poate duce nici jumatate de fraza pana la capat. e foarte deprimant concertul ala. de asta ma intrebam daca i se trage de la tehnica vocala folosita, care uzeaza vocea.. sau are alte probleme de sanatate.. sau nu si-a intretinut vocea. hm

eh nu-i foarte offtopic ca discutam exemplele :)

Link to comment
Share on other sites

Guest diogrey

stii ce ia curios eu: cum de nu au ramas fara voce toti vocali trupelor de rock din 70 si 80 care aveau probleme cu drogurile bautura si tot ce te poate ametii

Link to comment
Share on other sites

Sunteti mult prea puristi la fazele astea.Nu te poti astepta ca un om trecut de o varsta mai ales unul ca Halford care a cantat toata viata sa aiba aceeasi prestanta ca la 20 de ani.Asta nu se va intampla.Toata lumea zice ca si-a pierdut vocea, dar nu sunt deloc de acord.Suna mai bine ca toti de la noi la un loc, asa ca nu mai fiti asa exigenti :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Dalia

Multumesc si eu Irinei: Ai avut o idee foarte buna sa deschizi discutia asta.

 

Multumesc si de siturile care par interesante si de explicatiile lui Felix care sint de mare folos.

 

Cunosc foarte bine problema asta findca am avut si eu probleme cu noduli acum vreo 4-5 ani.

Si si acuma daca nu am grija pot sa reapara oricind.

 

Chestia la mine a fost ca in primii ani am cintat oricum cu nici un fel de technica cea ce nu mi-a daunat la inceput findca nu faceam multa scena dar din momentul cind am inceput in mod regular dupa 2-3 ani am inceput sa am probleme: dupa un concert d'exemplu numai aveam voce a doua zii, im trebuia 2-3 zile sa im revin. Si nici nu respectam o anumita hygiena: fara fum de tigara prea mult, destul somn, multa apa si mai ales findca nu prea le aveam cu technica si eram la inceput nu indrazneam sa im cer sunetul care imi convine si cintam fara monitor si mai ales in tonalitati care nu im conveneau la perfectie (de obicei prea joase si unele prea ridicate) dar care mergeau totusi cu mult efort numai ca nu imi dadeam seama (max dupa 3 zile numai puteam). Toate astea ma oboseau foarte tare. In perioda aia de aproximativ 6 ani nu faceam inca Jazz doar Pop,Rock, Soul si Funk si mai ales Salsa care este super obositor mai ales cind ai 2-3 trompette care de fiecare data cind le cer sa transpuna in tr-o tonalitate care sa iti fie mai usor sareau in sus findca le era lor prea sus si prea obositor pentru iei. La fiecare concert dadeam totul fara sa ma retin si sa canalizez energia sau sa zic stop nu m aud bine.

 

Pina la urma am fost si eu la un O.R.L. care imi a bagat un tub de metal cu o camera video si a vazut ca am un nodul pe una din corzi. Inainte de a vorbii de operatie mai intii m-a trimis la un ortophonist la care m-am dus cam 1 an si jumatate. Veneam de fiecare data distrusa la el si saracu cu multa rabdare a incercat sa imi dea constinta de faptul ca numai 2 corzi ai pe care nici o data nu le poti schimba si ca trebuie sa avem grija si sa le antrenam asa cum antrenam corpul d'exemplu. Ele sint tari dar daca le antrenam si le folosim cum trebuie ne tin mult si bine. Pentru mine a fost un lucru greu findca imi era frica ca pierd din autenticitate si din naturalul vocei find obijnuita sa cint numai dupa feeling.

La el me-am dat seama ca pentru a scoate un bun rezultat vocal si cu usurinta cea ce ma interesa pe mine mai mult, sa nu ma mai obosesc atita, trebuie o anumita disciplina nu este posibil altfel.

Astazi stiu d'exemplu ca o technica buna, deci o baza de respiratie d'ex., bazata pe relaxare dupa mine, si o buna technica de incalzire, cea ce nu trebuie sa fie prea mult, iti permite sa transmiti cea ce vrei in mod mai intens si mai precis. Nu se pierde nimic din autenticitate sau feelingul vocei din potriva poti atinge exact unde trebuie fara sa iti pierz energia inutil.

 

Ce am facut la ortophonist: In primul rind corziile mele nu se mai lipeau una de alta, aveam mult aier si mai am inca un pic si astazi, asta imi este felul, dar atunci era de groaza, stil Janis Joplin cea ce are sigur charm clar dar pentru putin timp, ca dovada ca nici ea nu a duso mult cea ce vroam totusi sa evit daca se putea.

Deci un an de zile am facut gimnastica pentru corziile vocale. Mai am si o alta meserie unde trebuie toata ziua sa vorbesc asa ca aveam de lucru.

In primul rind am facut exercitii de relaxare si dupa aia mai la sfirsit de fapt,tot felul de exercitii pentru a canaliza vocea in tr-o directie fara mult efort (aceasi lucru cea ce invata si cei care vorbesc in fata unui auditoriu)

La inceput trebuia sa le fac bine corziilor sa dispara nodulul ala, exista tot felul de exercitii daca intereseaza pe cineva le pot scrie si publica pe forum.

Si deci la sfirsit am invatat sa folosesc vocea mai cu cap si in mod mai controlat.

Cu anii am si invatat sa ma impun muzicienilor cu care lucrez in cea ce priveste tonailtatiile, le lucrez deja de acasa si vin cu ele gata facute, acuma si insist pina ce am sunetul care im convine si incerc sa am tot timpul un monitor cu mine daca se poate. Lipseste sa invat sa im fac sunetul meu, cea sigur nu este super complicat doar trebuie sa ma ocup de asta.

In fond trebuie sa te cunosti destul de bine si sa te ocupi singur de vocea ta si de cea ce i face bine ca nimeni din instrumentalisti n-au interesul asta au de afacere cu ale lor si nici nu au de unde sa stie ca suferi pe de alta parte.

Personal imi a trebuit timp si inca nu sint gata cu toate, mai fac multe greseli si nu am todeauna grija cum trebuie dar ma straduiesc si e din ce in ce mai bine.

 

Asi vrea sa mai zic ca orele de ortophonist nu sint acelasi lucru casii orele de canto unde te invata si acolo sa respiri d'ex. Ortophonistul iti da baza casa iti intaresti prin antrenament corziile vocale, este un antrenor de corzi sa zicem asa.

 

In rest cea ce ma ajuta pe mine cind simt ca numai am vocea, incerc sa tac in limita posibilitatiilor, sa nu vorbesc, dar pentru ca de obicei nu functioneaza mai am remedui meu minune: Propolis si ceaiul de musetel care are efect desinfectant si calmant.

Propolis se gaseste in farmacie care se poate pune in miere de albine, este un produs natural.

Eu il am si sub forma de spray bucal.

Cea ce este mai greu in mod continu sa nu ragusesti, in afara de sa nu racesti clar, este sa incerci cind vorbesti sa nu vorbesti prea jos, sa iti localizezi vocea pe plan mediu (habar nu am daca se zice asa pe romaneste) si sa articulezi cu gura deschisa nu cum obisnuim de abia deschidem gura findca asa este mai comod.

 

Este greu sa te gindesti la toate astea dar cu timpul unele chestii iti intra in reflex.

 

Sint curioasa sa mai aud de probleme si de experienta altiilor. Si inca o data propozitia mea tine de a publica o ora intreaga de Ortophonist. :)

Link to comment
Share on other sites

salutare din nou!

Dalia a zis cate ceva, dar in stilul ei, oricum e binevenita impartasirea unei experiente, sunt sigur ca ea stie mai multe despre voce decat mine, chiar daca nu stie asa multi termeni stiintifici si semnificatia lor.

 

Pina la urma ortofonistul de care vorbeste ea este foniatrul de care spuneam eu mai devreme.

Investigatia aia cu tubul de metal cu camera video se cheama videostroboscopie si se face si in Bucuresti, la cabinetul de foniatrie al Institutului ORL "prof. Dr. D. Hociota" (Panduri). Cu ajutorul efectului stroboscopic, ea evidentiaza foarte bine modul in care vibreaza corzile vocale si cat de bine se alipesc pe linia mediana in timpul fonatiei (al vorbirii, cantatului, etc).

Dalia vorbea de oboseala vocii. Ce se intampla? e ceva asemanator cu febra musculara, muschiul care raspunde de intinderea corzii vocale nu isi mai face treaba cum trebuie si coarda nu mai are marginea perfect liniara si dreapta, ci prezinta o "scobitura" cam cum este un grif "cocoshat". spatiul acela eliptic determinat de cele doua scobituri ale corzilor care stau fata in fata in fonatie se numeste "insuficienta glotica" si este cauza raguselii prin oboseala vocala (ati avut-o cu totii dupa vreun concert la care ati fost spectatori si ati cantat impreuna cu cei de pe scena). In timpul vorbirii sau al cantatului, prin acel spatiu "scapa" aer, care strica din calitatea vibratiei corzilor vocale. In acest caz, cel mai bun remediu este repausul vocal absolut vreme de cateva zile, asta daca tii la vocea ta si vrei sa iti revina cat mai repede la valori normale. si, in plus, sa stiti ca vorbitul in soapta in perioada aia face mai mult rau decat daca vorbesti normal, daca nu poti respecta repausul vocal absolut.

Pentru "dezinfectia" gatului, si eu recomand pacientilor mei tabletele de "Vitamina C cu Propolis", sunt pentru supt, cate o tableta de 4-5 ori pe zi, si cam 20 de minute dupa fiecare tableta supta nu mananci, nu te speli pe dinti, ca sa isi faca efectul acolo. :)

din pacate, eu recunosc ca nu stiu chiar asa multa foniatrie, dar pot sa va mai povestesc despre problemele de patologie (noduli, polipi, etc) daca veti fi interesati...

 

pina la o data viitoare, numai bine!

 

PS: cearny a primit un PM tematic...:)

PPS: cine a zis ca Janis Joplin nu a dus-o mult din cauza vocii? :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Dalia

Multumesc de explicatii felix, tocmai de aia ma bucur ca este un medic printre noi.

Este clar ca nu cunosc terminii de medicina, am explicat doar cum am trait eu experienta asta, din punctul meu de vedere si cum ma descurc in caz de probleme.

Am crezut ca este vorba de Ortofonie termenul ce il folosesc pe franceza, pe nemteste i se spune Logopedie, primul termen mi se parea mai logic. Deci este vorba de foniatrie, o.k. sorry :)

 

 

Ma bucur ca si tu prescrii si confirmi tratamentele cu Propolis care pentru mine este produsul minune.

Numai stiu unde am auzit de asta dar in nici un caz la medic. Unii dau imediat antibiotice cea ce nu im place sa iau asa de repede.

Dar intradevar cind este acut linistea totala im face cel mai mult bine, cind reusesc. :)

Si bine zici in nici un caz nu se sopteste ca e mult mai rau decit sa vorbesti cu vocea stricata.

 

Sigur osa mai am citeva intrebari in viitor ....

 

D'exemplu cum este cu foniatria in Romania, se practica mult?

Ce faci cu patientii cu noduli pe corzile vocale? I trimiti si tu la foniatru? Daca nu ce tratament le prescrii?

 

P.S.: Vocea lui Janis cea cunoscuta a fost consecinta a vietii pe care o traia (Fumat, Alcool si mai ales drogurile care in final au dus-o in pamint). Nu cred ca i pasea de vocea iei sa o ingrijeasca cu o anumita hygiena de viata si sigur nu ar fii avut succesul care l-a avut. Janis Joplin cu o voce clara si pura nu ar mai fii fost Janis Joplin.

Link to comment
Share on other sites

Guest music_of_sin

eu is kam noua p aki,salutare tuturor :roses: ....am shi eu o mika experientza...nuh e kiar atat de grava inkat sa ajung la noduli dar a fost destul d urata....am fost shi eu la olr ptr ca ma "intzepau" korzile vokale ori d kate ori inkerkam sa kant.....tanti d akolo,kare a fost kel mai dragutz medik p kare l-am intalint in viatza mea :blush: ,mi-a dat pastile shi mi-a zis ca daka nuh veneam la timp puteam sa fak shi eu noduli :huh: ....dar am urmat tratamentul shi totul e ok..d atunki am grija d vokea mea dumnezeieshte..... :)

 

 

ash avea o intrebare...poate sa ma lamureaska shi p mine kineva kume ku akiditatea aia la stomak. :blink: ..shi c putem face ca sa nu mai apara...sau makar sa o diminuam?multzumesk moolt :wub:

Link to comment
Share on other sites

Guest Trixter

Spuneti-mi si mie daca e normal sa am vocea groasa dimineata iar dupa ce fac vocalize sa cant subtire si sa pot lua aproape orice nota ????

Link to comment
Share on other sites

Guest Razvain

E normal ca dupa vocalize sa ti se destinda corzile vocale si sa poti atinge sunete mai acute. Prin vocalize iti largesti spectrul vocal, ca sa zic asa.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest music_of_sin

mersik moolt d raspuns Geologul :(

 

 

 

neahhhh...departe d mine supararea :):) ....kiar am fo la un dok shi mi-a dat o retzeta ptr asha keva.... :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Nightwach

Eu beau cafea zilnic si nu vreau sa renunt.. Julius Meinl rules . Intrebarea e daca mai are si alte efecte negative asupra gatului/vocii in afara de deshidratare(efectu ala aaaa....diuretic)?

 

legat de chestii cu efecte asupra vocii ... am auzit si eu o metoda cam .. neortodoxa... de mentinere a vocii ... si anume .... sa mananci miere cu pate si icre(in acelasi timp :) ) ...

 

adevaru e ca am auzit decat la o singura persoana .. vocalul unei trupe din craiova ... nu dau nume :) ... dar .. ma rog ... de chestia asta ce parere aveti? :)

Link to comment
Share on other sites

Guest miriapod

probabil functioneaza... daca esti in pericol de a intra in coma alcoolica. pe post de spalaturi stomacale vreau sa zic :|

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest music_of_sin

icre shi pateu shi miere?kahhhhhh :) ...caca :) ....bea shi tuh d 3 ori p zi kate o gura zdravana d sirop d brad shi mananka kate un galbenush d ou ku zahar la 2 zile ;) ...sa vezi c frumusetze d voke o sa ai B) ...asha o intretzii...restul,daka ai ai daka nuh,nuh ai.... :( shi lasa ikrele pateul shi ale alea :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Hai ca am si eu o intrebare in legatura cu o problema pe care cred ca o sa o avem toti. Tot e sezonul gripei, si ce sa fac, am racit. Citisem undeva ca e relativ periculos sa canti dupa ce ai fost racit....insa la mine este mai mult o forma de ( imi curge nasul, muci pe gat :) , am avut umpic de febra); deci nimic de genu raguseala extrema sau rosu in gat ..yo mai stiu ce. Ar fii vreo problema daca in acest timp cu ajutorul unei incalziri adecvate sa mai cant...macar la repetitii?

Stay stroing :)

PS: Deja am cantat cu Adi Manolovici aseara, dupa ce m-am incalzit vreo ora usor usor....si nu mi sa parut nimic care sa imi afecteze gatu.....si nici acum, a doua zi,....

Link to comment
Share on other sites

Guest miriapod

da stiu.. si eu :)

si incerc sa fac pauza in perioadele cand sunt racita. bineinteles ca s-a intamplat de multe ori sa am concert si sa n-am ce face, deci am mers inainte asa. e destul de nesanatos.

 

la intrebare n-am raspuns, dar chiar nu stiu :) presupun ca daca nu ti-a fost afectat gatul e ok (in masura in care nu te auzi ca din canal :) ).

asteptam medicinistii forumului.. :(

Link to comment
Share on other sites

Ce se zice in lumea celor cunoscatori de efectul pe care l-ar avea asupra vocii sucul de morcovi sau supa de aceste minunate legume?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.