www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Tuburile Electronice Functioneaza Doar Vertical?


mirceab

Recommended Posts

ªtiți cumva dacã tuburile electronice (din amplificatoare sau din efecte pentru chitarã) trebuie sã fie neapãrat verticale pentru a funcționa "mult ºi bine"?

 

Pot apãrea probleme dacã folosesc echipamentul în altã poziție decât cea recomandatã prin forma sa constructivã?

da functioneaza oricum vrei, numai ca , unele tuburi fiind vechi(si au pinii uzati) si soclurile uzate de la schimbat periodic, tind sa iasa afara, daca stau invers, si pot sa pice sa se sparga....dar slabe sanse

Link to comment
Share on other sites

Putem accepta faptul cã în general lampa nu-i afectatã de poziția de montare.

Da, electronii emiºi de catodul tubului nu vor fi deviați de greutate, forțele electrostatice fiind acolo net superioare forței de greutate.

Totuºi, problema vibrațiilor (evidentã în cazul amplificatoarelor combo) care pot chiar scoate tubul din soclu nu este de ignorat.

 

Le mulțumesc tuturor celor ce au raspuns cu simț ºi/sau competențã la întrebarea inițialã.

Link to comment
Share on other sites

In general, lampile cu catodul cu incalzire indirecta se pot monta in orice pozitie. Totusi, pozitia recomandata este vertical, cu soclul jos. Daca se monteaza in alta pozitie trebuie luate masuri de fixare mecanica cu dispozitive adecvate care se gasesc prin televizoarele care aveau lampile in pozitie orizontala, la functionare normala, si vertical cu soclu in sus, in pozitie de service (unele).

 

Tot in general, lampile cu catodul incalzit direct (de ex. 2A3, 811, 813, 845, GM70 etc) au restrictie la pozitia de montaj. Toate se pot monta vertical cu soclul jos si unele accepta pozitia orizontal cu planul filamentului in pozitie verticala. Daca nu se respecta aceste cerinte catodul, care in acest caz este format dintr-un fir se poate deforma si poate sa atinga prima grila atunci cind se incalzeste.

 

Orice lampa, oricum s-ar monta, trebuie sa aibe asigurata posibilitatea de a se raci corespunzator, atit anodul, prin radiatie, cit si balonul, prin convectie sau mai rar prin ventilare fortata. Lampile nu se monteaza prea aproape una de alta chiar daca se asigura ventilare fortata. Ventilarea raceste numai balonul. Anodul se raceste prin radiatie si de aceea nu trebuie "sa vada" alt corp fierbinte in apropiere deoarece tinde sa intre in echilibru termic cu el. Ca regula de buna practica intre doua lampi identice se lasa, cel putin, un spatiu cit este diametrul balonului acelor lampi.

 

Asa cum s-a mai spus, se recomanda consultarea foii de catalog pentru tubul respectiv ori de cite ori se intentioneaza montarea in alta pozitie decit "cea fireasca".

Edited by d2134
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.