www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Sos - Din Dragoste Pentru Turn


vektor
 Share

Recommended Posts

---------- Forwarded message ----------

From: Asociatia Culturala Bistrita Medievala <bistritamedievala@gmail.com>

Date: 2008/6/20

Subject: SOS - din dragoste pentru Turn & comunicat Serbarile Bistritei Medievale, 2008

To: [...]

 

 

 

Apel al organizațiilor medievale din Bistrița

 

 

 

Distrugerea Turnului ºi a unei parți din acoperiºul Bisericii Evanghelice din Bistrița în incendiul din 11 iunie, 2008 este mãsura incapacitãții noastre de a prețui ceea ce avem mai valoros în Cetate : simbolul spiritual al acesteia ! Lãcaº de cult al celor câteva sute de saºi rãmaºi în Bistrița, Biserica Evanghelicã este parte din bogãția culturalã moºtenitã ºi purtatã în suflet de fiecare dintre noi, locuitorii acestui oraº, ținut, țãri. La vremea când au fost construite, în forma în care le cunoaºtem noi astãzi, în Bistrița locuiau 4 800 de oameni ! Ei au ridicat Turnul în circa 60 de ani, iar Nava bisericii au reconstruit-o în 3 ani, dupã planul arhitectului Petrus Italus, din Lugano. Cu mijloacele tehnice ale secolelor XV – XVI , infinit mai precare decât cele de care dispunem noi, astãzi.

 

Dacã ceasul al XII-lea a trecut ºi necazul s-a abãtut asupra comunitãții noastre, trebuie s-o luam de la capãt ºi sã reconstruim ceea ce nu am reuºit sã reabilitãm ºi sã protejãm , pânã ieri. De acum înainte, pentru a se bucura de acest simbol, care va fi refãcut, Turnul Bisericii Evanghelice, fiecare dintre noi, locuitorii acestei Cetãți trebuie sã facã ceva pentru el, cu sentimentul cã face ceva bun pentru sine însuºi !

 

Consecvente cu obiectivul asumat încã de la infiintarea lor, fundațiile ºi asociațiile bistrițene, cu profil medieval, au hotãrât sã-ºi canalizeze eforturile, în perioada urmãtoare, spre colectarea de resurse materiale pentru sprijinirea reconstruirii Turnului ºi repararea Navei Bisericii Evanghelice. Pentru aceasta, facem apel cãtre toți cei care se pot implica în acest efort , din țarã sau din strãinãtate, sã doneze fonduri financiare în conturile deschise special pentru aceasta, în lei sau în valutã. Titularul acestor conturi este Asociația Culturalã Bistrița Medievalã, iar datele lor sunt urmãtoarele :

 

- în lei : R0 02 BTRL 0060 1205 D866 5201.

 

- în Euro : RO 36 BTRL 0060 4205 D866 52XX.

 

- în USD : RO 85 BTRL 0060 2205 D866 52XX.

 

Utilizarea fondurilor colectate se va face în condițiile impuse de lege ºi de comun acord cu comunitatea.

 

 

 

Bistrita, la 12. 06.2008.

 

 

 

Semnat :

 

Asociația Nosner land Bistrița, preºedinte Cristian Târnovan.

 

Fundația Culturalã NOSA, Bistrița, preºedinte Corneliu Gaiu .

 

Asociația Culturalã Bistrița Medievalã, preº. ex. Florin Sãsãrman.

 

 

 

 

" Din dragoste pentru Turn! "

 

 

 

Primaria Municipiului Bistrita, Asociatia Culturala Bistrita Medievala si Forumul German Bistrita, in colaborare cu Centrul Judetean pentru Cultura, Complexul Muzeal Judetean Bistrita-Nasaud si AJOFM organizeaza in perioada 20 – 22 iunie 2008, a doua editie a Serbarilor Bistritei Medievale. Ca si in 2007, festivalul medieval bistritean isi propune sa fie o lectie deschisa de istorie si un prilej de apropiere a bistritenilor de valorile medievale ale orasului lor. Dupa o saptamana de la mistuitorul incendiu, care a afectat grav Turnul Bisericii Evanghelice din Bistrita, principiul "un eveniment medieval sprijina un obiectiv medieval" isi poate arata roadele, populatia Bistritei fiind chemata sa doneze bani pentru constituirea unui fond din care sa fie finantate o parte din lucrarile de renovare a Turnului. Principiul a functionat si anul trecut cand, in cursul primei editii a festivalului medieval, au fost colectati de la bistriteni 6 400 lei, care au fost donati Parohiei Evanghelice pentru repararea Orgii din Biserica Evanghelica.

 

Serbarile Bistritei medievale, 2008 vor avea ca centru de interes scenarizarea unui moment dramatic din istoria orasului: asedierea cetatii Bistrita, de catre armata generalului Basta, in primavara anului 1602. Atunci, o armata de 4–5000 de soldati ai generalului imperial au asediat orasul mai multe saptamani in sir, infometandu-l si "batand" cu tunurile zidurile cetatii. La un moment dat acestea au cedat si soldatii generalului au patruns in oras, unde au intampinat o rezistenta acerba din partea garzii si a locuitorilor acestuia. Cand lupta parea sa se incheie cu victoria asediatorilor, dintre bistriteni s-a ridicat un om curajos, Pfaffenbruder, membru al breslei fierarilor. Paginile de istorie spun ca la un moment dat acestuia i s-a rupt halebarda in lupta, iar el a luat din atelierul sau de fierarie un ciocan, pe care l-a legat cu un lant si, rotindu-l deasupra capului, a intrat intre soldatii lui Basta, biruindu-i si inspaimantandu-i. Incurajati de eroismul concetateanului lor, bistritenii si-au intetit rezistenta si au reusit sa-i scoata din cetate pe atacatori, care au ridicat apoi asediul si au plecat.

 

Pe urmele istoriei, bistritenii ii vor vedea personificati intr-un scenariu indraznet pe Judele Bistritei de atunci, Johannes Budaker, pe Pfaffenbruder (Fierarul din Nosa), dar si pe generalul Basta (chiar daca nu exista indicii clare ca el a participat la asediu). In "lupte" vor fi utilizate si doua tunuri de panoplie, ale caror "salve" vor constitui deliciul infruntarii. Combatanti vor fi membrii Ordinului Cavalerilor de Medias si Cavalerii Cetatilor Barsei.

 

Programul artistic al celor trei zile de festival medieval va include momente cavaleresti, cu lupte si probe "de foc", pe care trebuie sa le infrunte un aspirant la sabia de Cavaler. Bineanteles, unde sunt cavaleri sunt si domnite si nu vor lipsi animatia si dansurile medievale, paradele de haine si arme medievale. Vor canta trupele Pontice, Cimpoierii din Transilvania, Huniadi Cantores si Tutora, iar membrii trupelor Strada ( Brasov), Anonimii (Targu Mures) si The Serious Road Trip vor incanta asistenta cu reprezentatii teatrale si animatie stradala.

 

Si, cum unui oras medieval ii sta bine cu muzica si dansuri medievale, trupele bistritene NOSA si Corvinus vor face spectacol pentru concetatenii lor.

 

Turnul si Biserica Evanghelica vor fi puse in valoare prin Concertul de muzica baroca, sustinut de Noua orchestra transilvana, a Societatii de concerte Bistrita, iar Turnul Dogarilor printr-o reprezentatie teatrala si un concert cu cvartetul Kronstadter Flatus .

 

Serbarile Bistritei medievale, 2008 vor fi prefatate de o intalnire de lucru, pe teme de patrimoniu si turism, organizata de Primaria Bistrita. Aceasta a trimis invitatii catre primariile altor orase foste cetati sasesti din Transilvania, reunite in Evul Mediu sub numele de Siebenburgen. Este vorba de Brasov, Sibiu, Sighisoara, Medias si Sebes, reprezentantii acestora urmand sa ia in discutie conturarea unor strategii comune in domeniul reabilitarii patrimoniului lor istoric, dar si crearea unui Circuit turistic medieval integrat, Siebenburgen. Un alt rezultat al acestei intalniri ar putea fi si conturarea unui calendar al manifestarilor artistice medievale din orasele transilvane, foste cetati sasesti.

 

 

Serbarile Bistritei Medievale, 2008: Din dragoste pentru Turn !

 

 

www.bistritamedievala.ro

 

 

--

Asociatia Culturala Bistrita Medievala

Bistrita

www.bistritamedievala.ro

Tel: 004-0729-152419; 004-0726-378603

 

 

--

www.rockarolla.ro

 

Mai ridicam putin nivelul discutiilor pe RGC ?

 

PS : JunkYard, ti-am luat-o inainte !

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.