www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Cine A Pus Mana Pe Grif Bombat?

Recommended Posts

Posted
nu prea iti inteleg intrebarea !!!

Adica majoritatea chitarilor sunt bombate in sectiunea cu taste ( in functie de radius ) . De ex un strat cu radius de 7.25 este mlt mai bombat ca o chitara de schred . In general astea cu radius mic is mult mai comode la prins acorduri , dar mai incomode la benduri , apare choking mai des !!

ma refer la chitari cu fretul bombat accentuat. eu am vazut o sg chitara de genu asta acum ani buni si avea un nume complicat care suna a nemteste... griful la majoritatea chitarilor e relativ drept la nivelul fretului, privind prin sectiunea neck-ului.

Posted

Toti au pus mana pe asa ceva. Cam ce comentarii astepti? :)

Exact cum a zis si Alex_Strat69, cu cat radius-ul e mai mic, cu atata griful e "mai bombat".

Posted (edited)
Toti au pus mana pe asa ceva. Cam ce comentarii astepti? :)

Exact cum a zis si Alex_Strat69, cu cat radius-ul e mai mic, cu atata griful e "mai bombat".

pai astept comentarii de la unii care au pus mana nu pe un grif bombat ci pe un fretboard bombat... adik care vizual se vede f convex.... si poate stiti careva un nume de chitara cu asa grif.

post-633-1192571768_thumb.jpg

Edited by danzefirelli
Posted (edited)

Pai asta ti s-a zis: primul fingerboard desenat de tine e ceva gen 14", al doilea e un 7.25". Cu cat radius-ul e mai mic, cu atat fingerboard-ul e mai bombat.

Doar ca nu stii sa explici ce vrei. :)

Partea din spate a neck-ului, opusa practic fingerboard-ului, e forma neck-ului, nu are treaba cu radius-ul fingerboard-ului.

U, C, oval, soft V, V etc - astea sunt exemple de neck Fender, de obicei fiecare producator are propriul sistem.

Orice neck cu fingerboard radius de 7.25" e cam ceea ce cauti tu. Stratocaster/tele vintage style, de ex.

Edited by alexdm
Posted
Pai asta ti s-a zis: primul fingerboard desenat de tine e ceva gen 14", al doilea e un 7.25". Cu cat radius-ul e mai mic, cu atat fingerboard-ul e mai bombat.

Doar ca nu stii sa explici ce vrei. :)

Partea din spate a neck-ului, opusa practic fingerboard-ului, e forma neck-ului, nu are treaba cu radius-ul fingerboard-ului.

U, C, oval, soft V, V etc - astea sunt exemple de neck Fender, de obicei fiecare producator are propriul sistem.

Orice neck cu fingerboard radius de 7.25" e cam ceea ce cauti tu. Stratocaster/tele vintage style, de ex.

tzeles. stiu cum e stratul si crede-ma ca griful de care vbesc eu este cu mult mult mai convex. la asta ma refer, ca altfel nu faceam topic ca sa ma aflu in treaba:) practic in 10 ani am vazut o sg chitara de genul asta si m-a lasat cu gura cascata.

Posted

Nu toate strat-urile au 7.25". Majoritatea celor noi au 9.5".

Eu nu am auzit de radius mai mic de 7.25", se poate insa sa existe.

Posted (edited)
Am si eu o chitara cu fretboard-ul mai curbat, dar acum ni imi dau seama daca este ce vrei tu... incerc pe la sfarsitul saptamanii sa fac o poza sa vezi daca e ce vrei tu.
de-abia astept! :):)
http://en.wikipedia.org/wiki/FingerboardVezi si acolo ca iti explica ce si cum cu bombatele.
10x! f interesant!

http://www.warmoth.com/guitar/necks/necks....seaction=radius

Edited by danzefirelli
Posted
astept doar comentarii de la cei care au pus mana pe asa ceva.

...da, am pus mina pe asa ceva, cu MULTI ani in urma - era o chitara cu "semirezonanta", Bulgareasca cred (nu-i exclus sa fi fost si un Reghin mai rar, din anii '70). Nu ma intreba ca chiar nu-mi amintesc marca. Gitul, chiar si asa (exagerat/dupa parerea mea) de bombat, era chiar comfortabil, se simtea destul de bine in mina -- chitara, per total insa, era varza (din cu totul alte motive, dealtfel).

Posted

prin '68 , '70 erau multe firme ce faceau gaturi c radius " bombat " , cica ptr ca sa poti strange mai usor corzile din centru.

Pe atuncea toate chitarele aveau corzi foarte tensionate si chiar un barre al prindeai greu .

L achit clasice cu corzi de nylon mai mergea sa apesi , dar era mai usor cu un fingerboard bombat.Bineinteles ca s-a ajuns si la exagerari.

Posted
1000x!!! cel mai complet studiu referitor la lemne de rezonanta pe care l-am citit pana in prezent! :):)
...da, am pus mina pe asa ceva, cu MULTI ani in urma - era o chitara cu "semirezonanta", Bulgareasca cred (nu-i exclus sa fi fost si un Reghin mai rar, din anii '70). Nu ma intreba ca chiar nu-mi amintesc marca. Gitul, chiar si asa (exagerat/dupa parerea mea) de bombat, era chiar comfortabil, se simtea destul de bine in mina -- chitara, per total insa, era varza (din cu totul alte motive, dealtfel).
este vorba despre chitarelele bulgaresti marca Orpheus! :)