www.rgc.ro Web analytics

Jump to content
tavisays

Problema la Truss rod ??

Recommended Posts

Posted (edited)

Salutare! Vin și eu cu o posibilă problemă. Am un bass second hand cumpărat de aproape 10 ani. Și în tot acest timp am incercat să îl reglez singur, dar mereu am avut o problemă la Truss rod. Put și simplu mi se pare foarte greu de mișcat de pe loc. Și l-am cam forțat, l-am și încălzit (deși nu trebuia, fiindcă am ars un pic lemnul), am dat și cu ulei și tot nu am prea reușit să îl mișc. In ultima vreme nu prea am mai umblat la el, dar mi-a sărit în ochi o chestie pe care am ignorat-o multa vreme. In capul Truss rodului, acolo unde se introduce cheița există un spațiu.. ca și cum ar fi spart. Multă vreme am crezut că așa e normal, fiindcă eram începător. Am introdus un ac acolo ca să văd cât e de adanc și am aproximat că are cam 1 cm adâncime. E normal așa ceva sau nutul din capul Truss rodului e spart? 

Edited by tavisays
Corectare

Share this post


Link to post
Share on other sites

O sa încerc să  fac mâine o poza la lumina naturală, poate așa o să se vadă mai bine.. Și cred că e și un pic uzat, adică nu mai are acea formă exacta după cheie.. are un mic joc și am înțeles de pe net că nu e ok să aibă acel joc deloc, iar eu fiind începător, am forțat deși nu prea era ok. Oricum, încă prinde la cheie. Însă ce mi se pare ciudat.. e acel spațiu în nut. O sa revin mâine cu o poză. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am făcut două poze cat de clare am reușit și le-am  accentuat mai bine nuanța. Pe langa acel orificiu din capul nutului.. mi se pare că parcă s-ar adâncit un pic mai mult în interior. Am înțeles de pe net că asta se întâmplă atunci când lași deoparte prea mult instrumentul acordat. Însă acel orificiu e cam ciudat.

IMG_20210308_154849.jpg

IMG_20210308_154951.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din păcate nu cunosc niciun lutier prin zona.. mai degrabă aș schimba tot gâtul sau aș cumpăra alt bass. Însă eu cred că e posibil sa fie doar nutul de vina.. de ce sa schimb tot Truss rodul?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Înțeleg.. deci nu e ok sa fie acel orificiu in mijlocul nutului? Probabil din cauza asta nu prea se rotește.  Și nu cunosc niciun lutier pe aici.. sau poate aș reuși singur să îl repar.. încă nu știu ce să fac. L-aș lăsa așa momentan, dar nu știu cat de ok e sa cant pe un bass cu aceasta problemă.. Acțiunea e un pic mai mare, deși șaua de sub uultima coardă e destul de lăsată, aproape la maxim.. 

Edited by tavisays
corectare

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se observă în mijlocul nutului sau a șurubului un orificiu, iar eu întrebam dacă e normal sa fie așa, fiindcă eu nu am văzut niciunul cu acel orificiu in mijloc din câte am căutat pe net. Scuze, dar nu am reușit să fac poze mai clare de atât. Și dacă nu e normal, atunci înseamnă că e spart.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Se observă în  mijlocul nutului sau a șurubului un orificiu, iar eu întrebam dacă e normal sa fie așa, fiindcă eu nu am văzut niciunul cu acel orificiu in mijloc din câte am căutat pe net. Scuze, dar nu am reușit să fac poze mai clare de atât. Și dacă nu e normal, atunci înseamnă că e spart.

 

Revin cu o poză de pe net, unu asemănător cu al meu, cu acel orificiu in centru, parcă un pic mai mic..

M5TrussNut-3T.jpg

IMG_20210309_025544.jpg

Edited by tavisays

Share this post


Link to post
Share on other sites

scoate piulita afara si verific-o.

daca e buna la filet si hexagon verifica daca a fortat in lemn .e posibil sa fi tasat lemnul si sa fi ajuns la capat.daca da are nevoie de saibe distntiere.

verifica filetul tijei.

 

ps:din ce se vede in pozele alea nu prea vad hexagon pt inbus.esti sigur ca e modelul de piulita dinpozele postate?ce bas e?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

E un Squier Precision. Da, e in forma de hexagon. Și am observat că se potrivește un imbus de 5 mm. Însă tot are un mic joc atunci când încerc să-l rotesc și mi-e teamă că poate stric mai rău forma hexagonala.. Aș încerca cu unu de 6 mm, dar nu știu dacă o să meargă. Sau poate cu o șurubelniță in acel orificiu.. Eu mă gândeam că poate exista modele de piulițe cu acel orificiu in interior și nu știam dacă e normal sau nu și încă nu știu.. M-am uitat din nou azi și pare piulița puțin mai adâncită in interior și nu știu cat de ușor poate fi scoasă de acolo. 

Edited by tavisays

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Daca nu e uzata e posibil sa fie in inch adica de 7/32.

Ideea e ca daca ii strici hexagonul cu surubelnita sau alte improvizatii o sa fie si mai rau.

Am intalnit la un bas squier korean pb semnalata de tine in urma cu mai multi ani.Filetul era distrus pe trussrod cat si la piulita.Am reusit sa frezez pe langa truss rod pana am avut 3 -4 mm de filet bun si i am pus o piulita facuta pe strung.

ps:poate e acelasi bas :)

Edited by Vince Windrider

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Nu e același bass, al meu e o variantă mai ieftină, din seria Affinity. E primul meu bass, chiar dacă e mai ieftin.. are valoare sentimentala. Suspectezi că aceeași problema e și la acest bass? Nu cred că ar fi așa rău dacă ar fi doar la piuliță problema, ar fi mult mai rău să fie și la filetul trussrodului.. fiindcă nu cunosc niciun lutier. Ai ajuns la concluzia asta pe baza orificiului din centrul piuliței? Eu speram sa nu fie nimic totuși..

Share this post


Link to post
Share on other sites

N am ajuns la nici o concluzie.Din pozele postate de tine nu se intelege nimic.Sunt doar presupuneri insa ar trebui sa recitesti tot ce s a scris mai sus si sa prinzi un pic de curaj.Fa rost e un inbus care intra fix acolo si desfa piulita.Dupa asta o sa vezi ce e de facut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.