www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Sfat achizitionare Fender Stratocaster


f3el.g0od
 Share

Recommended Posts

Salutare ! :)

Dupa lungi luni in care varfurile buricelor mi s-au inmuiat mai ceva ca un fundulet de bebelus, m-am decis sa ma reapuc de o oarecum veche pasiune, si anume chitara. Mentionez ca nu mai am chitara de aproximativ un an, iar experienta mea anterioara consta doar in modele cu doze humbucker (vreo 2 chitare epiphone). Nu am explorat la un nivel profund diversitatea electronica sau acustica a acestui instrument, deci prin urmare nu am o experienta prea vasta in ceea ce priveste selectarea si aprecierea pretului anumitor modele. Am mai cantat pe diverse chitare intre timp, si pot spune ca am devenit foarte atras de sunetul single coil (si varianta activa am observat ca suna bine). Am o oarecare idee in privinta a cum putem sa ne dam seama daca ceva e fake sau nu, ce face o chitara de calitate, dar sunt totusi intr-o oarecare dilema in privinta catorva modele de stratocaster. Mai aduc in vedere ca nu tin neaparat sa fie made in USA, Japan sau Mexic. Atata vreme cat chitara se afla in BUGET (2500-2800 ron), sunt dispus sa bag mana in buzunar.  Continuand, am gasit urmatoarele modele:

Fender Classic Series 70s Stratocaster

https://www.olx.ro/oferta/vind-fender-classic-series-70s-stratocaster-natural-ID9b4zh.html

Intrebare: Am observat ca magnetii dozelor modelului astuia sunt setati la inaltimi diferite, dar nu in forma clasica C ca sa se plieze pe grif. Interesandu-ma, am inteles ca asta afecteaza captarea echilibrata a sunetelor tuturor corzilor. E adevarat ? Mi se pare ciudat ca o chitara de un asemenea pret de nou (peste 4000 ron daca nu ma insel pe soundcreation) sa aiba un defect asa amatoricesc (daca e intradevar un defect).

Fender stratocaster MIM (fabricata in '95)

https://www.olx.ro/oferta/chitara-electrica-fender-stratocaster-ID9WOXZ.html

Intrebare: Am observat ca acest model de stratocaster contine cateva insemne de personalizare pe spatele headstockului, pe care personal nu le-am mai vazut pe alte chitare din seria stratocaster. Dar din poze, pare a avea trasaturile unui model original. Voi ce credeti ?

Fender American Stratocaster Highway One 2002

https://www.olx.ro/oferta/fender-american-stratocaster-highway-one-2002-IDabAeh.html

Intrebare: Am inteles ca desi modelul asta e facut in america, e o serie mai putin calitativa de stratocaster american, fiind usor comparabil cu modelele MIM, ba chiar fiind batut de unele MIM. Pe langa asta, din putinele date pe care am reusit sa le culeg de pe forumuri, pretul la care e pusa chitara e unul de chitara noua luata din magazin la momentul lansarii. Voi ce credeti, e supra-evaluata ?:huh:

 

Fender Stratocaster 60 Diamond Anniversary (2200 ron) -> chitara gasita pe FB, am postat-o aici ca alternativa in cazul in care celelalte nu sunt ok. Proprietarul fiind foarte departe de resedinta mea, as prefera sa fie doar un ultim resort. :unsure:

 

 Am observat ca majoritatea chitarelor din gama Fender Stratocaster sunt puse la pretul de cel putin 2200 ron, in ciuda faptului ca se pot gasi modele mai noi incepand cu aproximativ 2500 ron, avand in acelasi timp siguranta garantiei in caz ca se intampla ceva pe termen cat de cat lung. Sunt de acord ca daca instrumentul e bine intretinut, nu trebuie in nici un caz injumatatit pretul sau dat de pomana, dar aici deja vorbim de concurenta cu pretul instrumentului nou nout. Dintre modelele adaugate, care vi se pare cel mai ok raport pret/calitate, sau care vi se mai cel mai bun ? Stiu ca e foarte important cum suna instrumentul in sine (in special lemnul), dar pentru mine  e importanta si o parere "din ochi" avand in vedere ca toti locuiesc departe de mine si va fi necesara o deplasare costisitoare pentru a face proba (nu pot sa plec in calatorie sa le testez pe toate). In cazul in care aveti alte sugestii de chitara, sunt mai mult decat bine venite :D. Va multumesc mult pentru atentie.

:rgcrules:

 

Link to comment
Share on other sites

Salutare!

Având în vedere că stai prin București (cel puțin așa ai scris la profil), te-aș sfătui să te duci prima dată la un magazin gen GuitarShop, eventual în compania unui coleg de pe RGC binevoitor și să încerci mai multe modele pentru a-ți face o idee cum sună și cum se simt. Pe OLX e țigănie mare - cel puțin de prima variantă nici nu m-aș apropia, personal - eventual mai sunt strat-uri și aici, pe forum.

Vezi că nu e nevoie să cheltui neapărat mult pentru un stratocaster decent, cu atât mai mult dacă nu ții neapărat să scrie 'Fender' pe lopată. Sunt destule modele Squier Vintage Modified și Classic Vibe care sună bine de tot (vin cu doze cu magneți Alnico - cele de pe CV  50's / 60's mai ales sună excelent) și sunt construite bine - caz în care dai maxim 1.900 de lei nou. Second se dau și cu 1.200 din câte am observat.

Dozele - stagger se numește ce ai văzut - practic sunt făcute să urmărească un radius de 7.25 și nu 9.5 cât au majoritatea modelelor moderne. Mă rog, unele se pot 'bate' pentru aliniere efectiv, dacă vrei asta. Mai sunt seturi de doze cu stagger care caută să obțină anumite accente și să facă anumite coarde o idee mai difuze, depinde ce vrei ca sunet. Eu am un set Fender TexMex staggered pe o copie de strat V6 de la Vintage și n-am niciun stres, sună exact așa cum îmi place mie, mai puțin scobit și cu medii mai plăcute, clopoței rotunjiți, care nu taie urechea etc.

Fenderul MIM teoretic e cel mai ușor de îmbunătățit, găsești multe piese care vin direct pe ele, fără modificări. Ce am văzut în magazin recent arată bine, modelele cu Pau Ferro. Erau lucrate mișto, se simțeau fain. Vin cu doze ceramice în general. Unora nu le plac, alții le declară OK și arhisuficiente.

Cu lemnul dulce și alte considerente polemice îi las pe alții să-ți spună cât contează sau nu - cert e că e important în primul rând ce-au făcut la fabrică din bucățile alea și cum se leagă totul și că în gama asta de preț în care intră și mim-urile puțin probabil să ai parte de vreo 'delicatesă' - iar dacă ai da peste una, e puțin probabil să îți dai seama.

Altfel, ce pot să-ți zic e că mai există strat-uri de la Vintage, Blade, G&L care merită văzute. Mie-mi place V6-le ăsta într-un hal de nu l-aș schimba nici pe un American Elite decât dacă ar fi vorba de umblat pe scene în tot felul de condiții precare. E drept că are în el Fender (dozele) dar cam atât, în rest e stock. Și pentru acasă sau câteva jam-uri și repetiții este perfect.

Și  rezervă buget și de lutier, am văzut și la 6-7000 chitare care aveau mare nevoie de o vizită la setup profi. MIM-urile de 2.800 erau mai bine finisate decât unele Am. Standard dar n-o lua ca regulă :)

Varianta simplă e că mergi și iei cel mai ok MiM din magazin, măcar ține valoarea binișor :-)

Încă o chestie, între două identice alege-l pe cel mai ușor - e mai poros sau mai uscat.

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

inca o chestie. eu, ador Les Paul, dar cand am avut pe mana si Lp si Strat, cantam numai pe Strat. una vede ochiul ,alta simte mana. cel putin in cazul meu, Simt mai bine Stratul. Acum am iar un fender stratocaster si un les paul, si numai pe fender vad ca pun mana. doar ca les paul-ul e frumos foc!. so, cel mai bine, cum a zis colegul, fugi la un magazin si pune mana pe mai multe chitare, vezi ce si cum....

si mai este o treaba, nu te ambitiona sa investesti sume mari, daca nu este cazul, poti gasi o chitara decenta si la un pret mediu. si foarte important este cu ce o vei amplifica. Succes si suntem alaturi de tine!

Link to comment
Share on other sites

Eu tocmai de aia am un SG și un strat. SG-ul în afară de scale e oricum ceva diferit de LP - dar și de strat - suficient cât să merite ținut în paralel. Dar dacă ar trebui să aleg între ele, aș ține strat-ul. Dar dacă era un strat care nu-mi spunea nimic, probabil aș fi preferat SG-ul. 

Cu sumele ține și de mentalitate. Dacă vrei o chitară bună pe care să cânți pentru amorul propriu nu trebuie sa dai mult. Dacă vrei să o poți vinde fără pierderi foarte mari când îți trece nazul, merită un MIM sau altceva mai scump care ține cât de cât valoarea.

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Multumesc mult pentry reply-uri. As vrea ca investitia sa nu fie chiar de termen lung, si asta pentru a avea o oarecare flexibilitate de a face upgrade pe viitor, si pentru improbabilul caz in care, cine stie, poate nu voi mai avea timp sau m-ar presa o mare nevoie de bani. Avand aspectul asta in vedere, pare ca varianta cea mai ok ar fi sa optez pentru un MiM pentru valoare la reselling. Imi amintesc de un prieten care a incercat sa vanda acum mult timp o chitara "no name" care chiuia decent, dar primea cate un telefon de joi in pasti. Motivul? "Ce chitara e aia Cortez ? Probabil de la aia cu ochii mici". Observ ca de regula lumea nu se prea complica sa testeze no name-uri pentru ca in mare nu suna bine, si ai pierde prea mult timp sa cauti acul in carul cu fan cumva. (Parerea mea)

In privinta amplificarii, am inteles ca daca tot se merge pe sunetul single coil, tuburile ar trebui sa vina din oficiu pentru a pastra fidelitatea. Am un oarecare buget si pentru asta, dar va trebui sa continui cu researchul ca sa imi da seama daca pot aplica acelasi principiu si la amp (sa optez pentru valoare) in limita unui buget sa zicem de 1000-1500 ron. Ce modele de amp sugerati ? Am inteles ca pentru stratocaster, in mare se opteaza pentru ampuri fender. Am mai inteles ca sunt suficienti "mesteri" care reusesc sa puna la punct niste ampuri hand-made pe tub de vorbesti singur. Se merita ?

Link to comment
Share on other sites

Clar un MIM sau peste are valoarea cea mai bună de re-sell și nu-ți bați capul prea tare, găsești destul de multe exemplare bune. Dacă nu-ți plac dozele le schimbi cu ceva fantastic și le ții pe cele inițiale de pus la loc în caz de upgrade - probabil e mai bine așa.

De amp gândește-te dacă ai cum să cânți cu el dat tare. Dacă nu, uită de lămpi și ia un solid state ok. Gurile rele (printre care și a mea) zic despre Boss Katana că rupe locul. Eu am avut 50-ul (care suna bine  încet dar pe care nu puteam să îl cânt încet la cât de bine suna dat în blană), acum am head-ul - care are difuzor și încă unul bun cu driver mare -, care sună de topește la volum acceptabil pentru cameră și devine chiar prea mult dacă tragi de master și la care pui ce cabinet vrea mușchiul tău (mă rog, ai grijă să aibă 90-110W). Sună de rupe cu orice doze vrei, de la EMG la humbuckere high gain, PAF-uri și evident rupe la single coils. Ai pe el toate efectele boss care contează (chiar și noise gate în software), loop de efecte, 8 presetări, 5 canale, egalizare cu prezență, atenuator, master separat de gain și volume pentru modelare independentă de cât de mult zgomot vrei să faci, ia bine și ce pedale am eu (gen booster, fuzz) - aud că tube screamer mai puțin (evident, că n-are tuburi și nu țipă nimeni când pui TS-ul).

Poate-ți place vreun VOX în gama aia de preț, pe lămpi sau nu. Poate-ți place THR-ul de la Yamaha. Poate un Blackstar TVP. Ai de unde alege. La lămpi nu mă bag să zic decât că și 1 W e prea mult pentru un apartament. 7,15,30 deja .ți-l ia poliția :) De la Fendăr pe lămpi vezi de Bassbreaker; sau Blues Junior (dar e mai scump). E și combo mic (vorba vine mic - 7w de lampă nu sunt puțin), mare, head + cabinet, na, se pot asculta în magazin. Au acolo și Katane. Posibil și Blackstar HT-1 dacă vrei lampă mică. Dar tot țipă prea tare și nu are atenuator.

Dar dacă iei solid state, arunci banii pe geam dacă nu iei Katana, după mine. Bate absolut tot, fără discuție și nu încearcă să maimuțărească modele mai scumpe. Sună ca el și sună beton. Mai sunt câteva mii care îți pot zice asta și mai sunt și vreo 2-3 hateri care se încăpățânează să nu audă. Eu nu zic să-l iei, eu zic să-l încerci și să  te joci cu el (oricare model, de la Mini la 100-212) să compari cu ce are Fender(+Vox+etc.) solid state și tragi singur concluziile. Și Blackstar sunt ok dar Core cam meh, TVP e mai bun.

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Pentru strat si tele eu recomand calduros Fender Blues Junior, Vox AC15, Laney VC si LC 15 sau ceva de prin zona asta. Cred ca totusi ar trebui sa le asculti inainte sa te hotarasti cam care te ajuta cel mai mult. Si nu iti lua Fender Bassbreaker ca se vaita multi de ele ca se strica, sa nu intri si tu in liga

Edited by Blackthorn
Link to comment
Share on other sites

^^Da, de bassbreaker se mai plâng dar de-aia ai garanție. Dacă se tot strică îți dau banii înapoi oamenii și fără scandal. Dacă nu se strică în garanție puțin probabil să fie model cu probleme. Bine că ai zis. Probabil Blues Junior dar na e mai scump (nou). Mna, mie mi-au plăcut - cum sună, la banii ăia.

LE - Dar la ce reputație de stricăcios are bbreaker probabil nu merită luat din perspectiva valorii la revânzare. Second probabil nu are lumea încredere și trebuie să lași mult ca să muște. Mda.

Eu îți zic să asculți totuși Katana, eventual cu o pedală compressor/booster/overdrive mai ok în față (nu TS că a încercat și Blackthorn și nu mușcă din lipsă de lampă) sau una care maimuțărește un amp. Nu cred să-ți trebuiască mai mult. Mie de când cu astea mi se rupe efectiv că există Blues Junior și alte alea - nici unul nu face tot ce e util din ce știe ăsta și mai și costă de rup prin comparație, plus că nu ai cum să scoți din ele dracul la volum suportabil într-un spațiu mic, ca să nu mai zic că sunt șanse infime să se strice ceva.

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Bine, dacă o luăm așa uite un superstrat extrem de mișto pentru banii ăștia - și aspectuos aș zice. Dar nu ți-o cumpără nici dracu pe urmă. Mai repede vinzi un Ibanez. Tot cu pierderi. Așa că pentru revânzare, tot MIM-ul și nostalgia te ajută să iei un preț mai bun :))

 

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Subscriu la ce a zis Mr. Vintage. Totuși, dacă vrei neapărat un Fender pentru aspect sau motive personale, găsești SH pe forum și nu numai MiM-uri SH, de care dacă te plictisești vei scăpa foarte repede. Se vând și fără să vrei... Din ce ai postat în primul post, nu știu ce să zic. Mai bine mai cauți. :) 

Link to comment
Share on other sites

Imi pare rau, am revenit dupa vreo 2 zile in care am fost putin ocupat :o. In legatura cu optiunile de alte chitare in afara de fender, am trecut prin cateva experiente atat eu cat si prieteni de-ai mei, in care efectiv era un chin sa incerci sa vinzi un instrument sau un accesoriu de instrument. Te plimbi cu el din loc in loc, accepti teste, tot tacamul, oamenii mai aveau nitel si il puneau la raze (ceea ce nu condamn, la urma urmei dau un ban) ca in cele din urma sa tranteasca un "mai vorbim" sceptic urmand sa ne luam la revedere<_<. Fiind cumva inca la nivelul oarecum explorativ, e posibil sa vreau sa mai schimb peisajul mai devreme sau mai tarziu in timpul calatoriei. As vrea sa nu duc o lupta pentru a-mi vinde instrumentul (si eventual nu la un pret de nimic :unsure:).

In legatura cu amplificarea, e adevarat..nu imi permit sa crap tencuiala peretilor. Prin urmare, lampa se pare ca nu e optima. M-am interesat in legatura cu acele amplificatoare boss katana pe care le-a mentionat apocapsile, si am observat numai cuvinte si review-uri de lauda la adresa lor. Toate astea la un pret destul de accesibil, descurcandu-se foarte bine si la partea de efecte. Toate bune si frumoase pana mi-am amintit ca eu am un boss gt 8 pe care il pot folosi pentru efecte, prins acum vreo 1 an jum la un deal destul de bun (procesorul e tipla, pare necantat). Luand asta in considerare, ar mai fi boss katana varianta cea mai ok avand in vedere ca am partea de efecte asigurata ? :wacko: Am observat intr-un alt threadin care se vorbea tot despre amplificatorul katana ca eventual oamenii completau ce lipsea din el cu cate o pedala analog. Se pupa gt 8-ul cu peisajul asta ?

P.S: Thank you for all the replies, you rule !! :rgcrules:

Edited by f3el.g0od
Link to comment
Share on other sites

Dupa parerea mea Boss GT8 es cea mai sigura cale sa strici tonul chitarii. Intr-adevar, are o tona de efecte, multe care suna decent, dar de la bun inceput cam orice chitara bagi in el suna cam la fel. Daca tot vrei sa canti in GT8 mai bine iei orice Squier ieftin, nu te mai uita la Fender. Este o diferenta intre ele, dar pe GT8 nu este asa mare incat sa justifice diferenta. Am probat Katana, este un pas inainte fata de alte amplificatoare modeling, dar ramane pana la urma tot ce este. Daca vrei sa canti corect si sa exploatezi corect potentialul chitarii si al amplificatorului lampa ramane sfanta. Sunt ceva optiuni decente de putere mica, gen Fender Blues Junior, Laney Cub 12R, Lanei VC sau LC 15, seria Nightrain de la Vox. Daca tot vrei sa probezi, da o fuga pana la Guitar Shop cu chitara si icnearca si Katana si un Blues Junior, Pro Junior, Bassbreaker varianta de 7W etc si mai tot ce au pe acolo low wattage pe lampa. Asa mi se pare cel mai corect, la sfarsit tragi tu singur concluziile.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Da, omul decide ce ii place, e o idee buna sa testeze toate astea. Mie si Katana 50 mi s-a parut prea urlator pentru o camera si m-am fericit cu head-ul, care suna foarte ok cu micul dif inclus si pot sa-l aud frumos fara sa creada vecinii ca e cutremur, la alea pe lampi eu n-am putut sa zic ca obtin ce vreau la un volum decent pentru convietuire pasnica si alte cele.

Sincer si eu as cauta un Bullet mai rasarit daca vrei sa bagi GT8. Teoria expusa de Blackthorn o testezi simplu: iei GT8 cu tine si testezi cum suna chitarele prin ce ampuri vrei tu sa vezi, apoi prin ala. Tragi singur concluziile.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, apocapsile said:

Mie si Katana 50 mi s-a parut prea urlator pentru o camera si m-am fericit cu head-ul

Mă bag și eu aiurea în discuție, chiar și cu opțiunea aia de power control de 0.5W? Mie mi se pare ideal, tocmai din motivul ăsta, pentru apartament :D 

Link to comment
Share on other sites

Nu e asta problema. Problema este ca scade si headroom-ul cand pui 0.5W. Daca vrei cumva sunet curat dar nu neaparat pe canalul clean, e posibil sa-l bagi in 'overdrive' destul de repede pe setarea aia. Plus ca difurile suna mult mai bine pe setarile de 25/50/100W. 0.5 e asa, saracie. Nu-l prea folosesc, dar merge daca reduci din gain si dai masterul mai tare. Insa nu are aceeasi 'profunzime', suna ceva mai plat. De aia ziceam.

Am mai zis pe-aici, eu pe Kat 50 ajungeam sa-l dau tare de tot numai pentru ca suna fantastic asa. Foarte greu sa te abtii. Ca si cand ai frigiderul plin de bunatati si tu rozi la coji de paine, cam asa e cu 0.5W. Dar functioneaza si nu suna rau nici aia.

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Ca sa fie mai usor de inteles, pe setarea 0.5W sunetul este comprimat. Nu ai low end destul, mai grav e ca nu ai 'sparkle' pe inalte, ceea ce daca bagi AC/DC poate fi un lucru ok, dar de exemplu cu strat-ul nu-mi place absolut deloc. Ajuta sa reduci din gain si medii, sa cresti inalte/bas dupa gust, de pe amp, sa dai Presence mai spre ora 3-4 (pe katana 100 si head doar), dai masterul pe maxim, dar tot nu suna la fel de bine ca restul setarilor fiindca zdrobeste in zona de 'preamp' ce intra in el si de acolo lucreaza cu resturi de sunet. Poate pe unii nu i-ar deranja, dar pe mine m-a exasperat lipsa asta. Astept sunete care nu mai vin.

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Dude, nu cred ca ai priceput ce am zis: daca misti atenuatorul pe urmatoarea pozitie dupa 0.5 si iti setezi master-ul mai jos ca sa nu urle, nu mai comprima. Lasa aia cu auzul ca nu are absolut nicio treaba cu ce am zis.

0.5 e facut ca sa simuleze mai usor ca e saturat si sa obtii tonuri agresive la volum mic, de camera. de aia nu 'straluceste' pe clean, pe care teoretic iti permiti sa-l canti si pe urmatoarea setare fara sa omori vecini.

Edited by apocapsile
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.