www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

O Intrebare Mai Neortodoxa


Guest

Alege  

16 members have voted

  1. 1. Exista psihologi chitaristi care sa imi raspunda si mie la a II a intrebare?

    • da
      4
    • nu
      12
  2. 2. Daca faci ce am zis io mai sus ca sa iti dezvolti creierul iti creezi si o dexteritate mai buna la degetzele?

    • da
      7
    • nu
      9
  3. 3. Ti se pare topicul asta stupid?

    • da
      10
    • nu
      6


Recommended Posts

Uite o idee care m-a fulgerat acu. Mana dreapta e controloata de emisfera stanga si stanga de cea dreapta. emisfera dreapta se ocupa cu imagini(emisfera creativa) si cea stanga cu partea analitica(gandeste logic). Chitaristul are nevoie de ambele maini nu? Pai ca sa isi dezvolte coordonarea la mana stanga trebuie sa isi dezvolte emisfera dreapta(ex: prin crearea imaginilor in minte cat mai complexe), iar pentru cea dreapta gandirea logica(nu stiu sigur cum... cred prin rezovarea problemelor logice... sau matematica... :) mai bine nu). Partea cu dezvoltatul emisferelor e luata din carti cu sfaturi pentru invatat de oameni care au studiat biologie si psihologie.

Prima intrebare este:

Exista psihologi chitaristi care sa imi raspunda si mie la a II a intrebare?

si a II a :

Daca faci ce am zis io mai sus ca sa iti dezvolti creierul iti creezi si o dexteritate mai buna la degetzele?

A III-a

Ti se pare topicul asta stupid? :)

Eu sunt dreptaci si am incercat de curiozitate parca cant mai bine acum.... :)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Cred ca are sens ceea ce zici tu...

Eu am fost student la matematicã ºi am fost în general atras de ºtiințe exacte... Asta înseamnã cã emisfera stângã e mai dezvoltatã. Mâna mea dreapta este mult mai dezvoltatã chitaristic, cred eu, decât cea stângã. Cu mâna dreaptã sunt beton, am niºte groove-uri foarte greu de realizat de colegii de trupã sau alți chitariºti. Mâna stângã merge mai greu. Dureazã mai mult sã învãț poziții noi, game, voicinguri, etc...

Link to comment
Share on other sites

Obogz in "Tratatul de Ambidextrologie" este dezvoltat acest subiect , referitor la imbunatatirea dexteritatii in ambele maini, atat cea puternica( cea care o folosesti zilnic , la majoritatea persoanelor , mana dreapta) cat si maini mai slabe ,precum si imbunatatirea sinapselor ambilor lobi cerebrali. Primi pasi care se pot face , este sa iti folosesti mana slaba in activitatile zilnice ( ma refer la un efort constient) de exemplu: incearca sa te speli pe dinti folosind mana stanga ( in cazul in care esti dreptaci), sau sa te insiretezi,sau manca folosind mana mai slaba. toate aceste exercitii simple vor duce in timp la o mai buna coordonare creier -mana.

Autorul tratatului atragea atentia asupra unui fapt, insa cred ca nu se aplica chitaristilor care folosesc pana , ci mai ales celor care folosesc "fingerpicking" , adica folosesc degetele la cantat: in prima luna ,mai ales, sa nu incerci sa te stergi la c*r folosind mana stanga , fiindca sunt sanse mari sa te trezesti cu o substanta maronie sub unghii ceea ce va rezulta intr-o oxidare mai rapida a corzilor.

ps: un singur lucru nu am reusit nici pana astazi , sa ma spal pe maini cu mana stanga

Link to comment
Share on other sites

cele doua emisfere "conlucreaza " la muzicanti sau la oricine invata muzica si canta , acest lucru duce la o dezvoltare a creierului .in sensul ca poate sa faca mai multe lergaturi logice ....etc...etc nu mai tin minte termenii ...

 

dexteritatea , trebuie sa o ai si apoi sa o dezvolti prin invatare si exercitii .Exact ca si la copilul mic care trebuie sa invete sa mearga , sau cum trebuie sa inveti sa innoti. ...mersul pe bicicleta ..

 

Exercitii , si iar exercitii ...in muzica se intampla totul "realtime" , trebuie sa anticipezi sa "simti" sa te adaptezi din mers pe moment la tot felul de situatii, acestea se exerseaza anterior in cel mai mic detaliu, pana devine automatism ( sa zicem chiar reflex)

 

De exemplu : executi un bend , trebuie sa canti un sunet muzical , la care yimpul este impartit cum urmeaza 5% este atacul 15% decay ,30% sustain si restul release ,Timingul incepe offbeat se ajunge la "pitch" ul notei undeva dupa 15% inainte de stabilirea complecta inaltimi , pe timpul sustain-ului vibrtezi nota in ritmul de patrimi sau doime sau triolet de de patrime...ceva in ritm si balansul piesei..

 

de mana dreapta nu mai amintesc...

 

Acest lucru trebuie sa-l executi in orice tempou !!!, cu mici adaptari "corectii" de executie , pentru ca sa si sune ceva la orice tempou.

 

In timpul cantatului nu mai ai timp de" feedback" la detaliile foarte rapide "timpul" devine foarte scurt

 

Vrem sa cantam tonul :...comanda de la creier..>.muschi...>pana.......>coarda...>.tonul cantat,...>auz ....?creier ...>verificare......?comanda .....>muschi.......>pana.......>coarda.... ..>corectare ....>.si iarasi ...auz .....>>>>>

 

si sa amintesc ca timpul de perceptie "auz" ets undeva la 0,3 secunde ,cea ce limiteaza viteza de reactie la acest timp minim , inertia sistemului este destul de mare.

 

acest lucru trebuie sa devina un " automatism" sa merga de la "sine" , dupa multe exercitii de "invatare "....rodare a sistemului descris.

 

Trebuie sa devina automatism deoarece timpul de "feedback" se scurteaza si nu se mai poate face corectia "din mers" la viteza mare , reactia este prea lenta. Eventual sesizezi ca nu a fost bine si .... a-ti zici in gand ,,,," data viitoare o sa execut mai corect..."

 

Din aceasta cauza ,se spune ,"NU va obisnuiti gresit , nu faceti automatism din ceva gresit ",.. caci foarte greu te dezveti !!!

 

Abia dupa ce acest lucru functioneza bine poti sa incerci sa canti , sa interpretezi .Cand ai automatismul poti sa te ocupi numai de mici detalii de interpretare .

 

Nu vorbesc de improvizatie ! , acolo se mai adauga experienta muzicala si creativa .care inbinata cu cele descrise mai susu poate sa duca la o improvizatie cantata cu feeling si frazari executate si tehnic frumos si corect.

 

Va dati seama ca cele doua emisfere ale creierului lucreaza impreuna de iese fum ...

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

La mine este curios faptul ca am dexteritate la stanga pe chitara de sar corzile,

dar cu dreapta fac un solo pe clapa de sparg tuburile de la organ church bre ... :)

 

si cum desenez bine rezulta ca :

... emisfera stanga merge cu chitara si cea dreapta cu clapa B)

 

:( baaah ce mi-ati pus in cafeaua de dimineata aaah??? :) :)

Edited by rynn
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.