Thrall Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 Am vazut ca pe spatele pickguardului e lipit o foaie de aluminiu, banuiesc ca pentru un fel de ecranare. Intrebarea e: este absolut necesara?
Mihai_N_ Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 Daca vrei sa ai brum oribil si sa prinzi radio cu ea nu este necesara... Te sfatuiesc sa o pasterzi odata cu firul care pleaca de la cordarul chitarii deoarece asigura o impamantare mai buna. Bafta!
boc Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 Am vazut ca pe spatele pickguardului e lipit o foaie de aluminiu, banuiesc ca pentru un fel de ecranare. Intrebarea e: este absolut necesara? Este necesara numai in cazul dozelor singlecoil (uneori nu e suficienta, ar trebuie ecranata toata cavitatea)
StratMan Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 pe spatele pickguard-ului de stratocaster se intalnesc, de-a lungul anilor, diverse folii, de diverse forme si marimi in vederea realizarii ecranarii. la modelele usa reissue '62, placa de aluminiu are exact forma si dimensiunile pickguardului, realizand, teoretic, cel mai bun ecranaj, daca nu luam in considerare faptul, ca ca cele doua placi, despre care vorbim ( de plastic si de aluminiu), realizeaza, ele insele, un soi de condensator, care influenteaza sunetul emis la cald. desi, dozele sunt identice, modelul usa reissue '57, dezvolta altfel de sunet la cald, ceva mai "noisy", ecranarea nefacandu-se decat, la nivel minim, de asta data, in zona potentiometrelor si a switch-ului. la inceputul anilor '80, stratocasterele se ecranau inclusiv in zona dozelor, cu acea folie de aluminiu, lipita pe spatele pickguardului. la modelele us std, "groapa" sapata in lemn, in care intrau dozele, era ecranata, la randul ei, cu o vopsea grafitata. concluzia, zic eu, este ca un minimum de ecranare, este absolut necesar.
George M. Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 si deci cum as putea sa ecranez basul meu? e jazz ce materiale sa folosesc, si zonele in care sa le aplic
Susceptor Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 ecranezi cavitatea in care bagi doza cu aluminiu sau o vopsea speciala (pare-mi-se ca e vopsea metalizata)
George M. Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 pana aici am inteles (cred ca se poate folosi si staniol ca tot Aluminiu are la baza) dar cu partea de doza care ramane in exterior ce fac?
karpi Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 pe spatele pickguard-ului de stratocaster se intalnesc, de-a lungul anilor, diverse folii, de diverse forme si marimi in vederea realizarii ecranarii. la modelele usa reissue '62, placa de aluminiu are exact forma si dimensiunile pickguardului, realizand, teoretic, cel mai bun ecranaj, daca nu luam in considerare faptul, ca ca cele doua placi, despre care vorbim ( de plastic si de aluminiu), realizeaza, ele insele, un soi de condensator, care influenteaza sunetul emis la cald. desi, dozele sunt identice, modelul usa reissue '57, dezvolta altfel de sunet la cald, ceva mai "noisy", ecranarea nefacandu-se decat, la nivel minim, de asta data, in zona potentiometrelor si a switch-ului. la inceputul anilor '80, stratocasterele se ecranau inclusiv in zona dozelor, cu acea folie de aluminiu, lipita pe spatele pickguardului. la modelele us std, "groapa" sapata in lemn, in care intrau dozele, era ecranata, la randul ei, cu o vopsea grafitata. concluzia, zic eu, este ca un minimum de ecranare, este absolut necesar. look here plastic ----frecat-----sarcini electrostatice ,,,,,,si se aude in statie cum se descarca scanteile intre deget si plastic !! Si la Strat-ul meu se mai aud cu distors cu gain mare sau compresor cu high gain , trebe sa pun si in jurol dozelo folie pe pickgoard ( spate) si legat la masa. grafitul si folia scurtcircuiteaza aceasta incarcare electrostatica .
George M. Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 deci sa inteleg ca folia de aluminiu cu care voi captusi cavitatile dozelor va trebui sa o leg la cordar? am auzit ca se poate folosi si folie de cupru; e mai eficienta?
StratMan Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 deci sa inteleg ca folia de aluminiu cu care voi captusi cavitatile dozelor va trebui sa o leg la cordar?am auzit ca se poate folosi si folie de cupru; e mai eficienta? cea mai eficienta este folia de platina! dupa ea, urmeaza cea de aur apoi cea de argint dupa aia, cea de cupru si la sfarsit, cea de aluminiu, ca-i cea mai ieftina! te-ai prins? si nu este nevoie sa ecranezi cu folie, cavitatile dozelor, ci doar sa o lipesti pe spatele pickguard-ului, in dreptul zonelor "periculoase".
George M. Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 ce am eu nu e stratocaster, e jazz bas si nu am pickguard si la doza de la cordar deci pana la urma caprusesc cavitatile? si inca odata, folia de aluminiu trebuie legata la masa?
dgeekoo Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 (edited) Intr-un cuvant: da Later edit: hai ca nu mi-a ajuns un cuvant. Ar fi bine sa pui ecranaj si in cavitatea de sub electronica (potentiometre). Daca este Jazzbass are deja unplate metalic peste ea. Edited February 7, 2007 by dgeekoo
karpi Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 (edited) corpul omenesc e 78% apa sarata , si ecraneaza de minune spatele chitarei . idea ar fi ca poti sa incerci sa legi folia de masa montajului , nu cred ca strica . in rest folia sau grafitul scurtcircuiteaza plasticul , nu lasa sa se incarce plasticul cu sarcini electrostatice . se poare pune cum spune Stratman in jurul dozelur pe partea de jos a placi , si la potmetre ,deci unde descarcarile produc "tzarait" in instalatia electrica de captarea corzilor. volum foarte cu dist. mare , frec cu degetul ca si in timpul cantatului , si pacane cand ma ating de un surub de fixare in lemn , daca ating in timpul frecatului de surubul de la switch nu pacane (??) asta se poate auzi si deranjeaza pe o inregistrare unde este un pasaj mai linistit , si eu am fost blocat prima data nu stiam de unde vine , ce pacane , hehe . se aude cum deschide noise gate-ul la semnale ma " mari ".Sa vezi pe scena la sutre de vatti , vine un pacanit de la un reflector de la orga de luminii , si noisegateu deschide si "vjjjbruuuuu" zgomot ...curata distractie , si bineinteles trece si de noisgate-ul PA-ului. Edited February 7, 2007 by karpi
George M. Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 http://www.talkbass.com/forum/showthread.php?t=159191 cam asa ar trebui sa arate
Recommended Posts