www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Chitara Electrica Hollowbody


tudorzzz

Recommended Posts

hai noroc !

 

am si io o nedumerire:

 

care sunt diferentele de ton in functie de grosimea corpului ( cutia de rezonanta ) chitarei ( am vazut ca unele sunt de 7 cm altele de 4 cm , etc . ) ?

conteaza/afecteaza cumva diferenta asta de grosime tonul chitarii amplificate ? ( nu ma intereseaza cum suna la rece, ci cum suna la "murdar" :).

 

hai mersi !

Link to comment
Share on other sites

În general, un corp mai mare va avea frecvența de rezonanță mai joasă (și lățime de bandă mai mare, presupun). V. chitară acustică vs. bas acustic, vioară vs. violoncel, contrabas etc.

Asta influențează tonul la fel cum influențează orice alt corp (hollow, semi-hollow, solid, ce vrei). Diferența principală va fi când cânți la volum suficient de mare și boxele interacționează acustic cu chitara.

Link to comment
Share on other sites

Din câte am observat da, dar nu pot garanta. Ceea ce ziceam e că va fi mai joasă frecvența naturală la care va intra în feedback.

Intuitiv mi se pare normal ca un corp cu volum mai mare de aer să fie mai susceptibil (e.g. o electroacustică vs. hollow body electric vs. semi hollow vs. solid body). Dar mai sunt și alți factori, precum grosimea pereților, mărimea și elasticitatea center block-ul dacă are, felul în care sunt montate dozele etc.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Cum spuner @FiveseveN plus

 

problema cu chitara acustica fost "reactia acustica" PA<> microfon ce intra in oscilatie ( microfonie ) daca vroiau sa amplifice chitara acustica la nivelul celorlalte instrumente ( de ex . un bigband cu baterist plus suflatori etc ..) .

Ca si rezolvare a fost inventata chitara fara cutie de reznanta si cu "doza" electromagnetica ..ca sa se minimizeze acea reactie acustica .

Dar, soundul este altul .fata de chitara cu cutie de rezonanta captata cu microfon .

 

Asa au cautat sa faca un compromis ..au construit chitare semicutie , pana la cutie de rezonanta mare ..dar diferite de cutiile chitarelor acustice,si prin folosirea altui material , proiectate sa aiba rezonantele diferite ca sa se previna intrarea in oscilatie cu PA-ul dar totusi sa se mentina un sound dorit .

 

La unii poti sa vezi ca la chitara electroacustica "gaura" din placa de rezonanta este "inchisa" cu o placa ( ca sa reduca efectul Helmholz) astfel se muta rezonanta si se reduce sensibilitatea ptr oscilatie pe frecventele joase ( sa nu "vuiasca " joasele ) .

 

"...deci cu cat mai gros corpul cu atat mai mult feedback?......" cam asa dar numai in zona de rezonanta data in mare parte de dimensiunile corpului adica nu in toate pe gama de frecvente dorita .

 

 

 

La chitarele electrice cu cutie de rezonanta cu doza electromagnetica placile de rezonanta sunt mai groase si sunt din lemn dur/dens ce duce rezonanta mai sus sa se previna "vuitul" .adica sa nu intre in rezonanta prea usor pe joase .

Cutia mare da culoare mai inchisa soundului , cutia mai ingusta are culoarea sounf\dului mai deschisa ..si tot asa pana la simpla scandura si ea din lemn de diferite esente cu diferite grosimi ( masa totala ) ptr a favoriza /defavoriza o culoare de sound prin "favorizarea " sau nu ale unor frecvente /armonice .

 

Asa ca in general chitara cu cutie mare o sa faca o "legatura organica " cu amnplif/difuzor /locatie/scena la un volum /wattaj mai redus decat o "scandura" adica veri avea un sound imbogatit la o putere mica ptr locatii mici ,feedback-ul apare la puteri mult mai mici decat in cazul "scandurii" .

Pe scena mare la mii de Watti numai la monitarele de pe scena cu sute de Watti pe "spate" si zeci de mii de Watti pe fata , chitarele cu cutie de rezonanta pun probleme .. dearece va rezona cu basii enorm de puternici deci trebuie sa se taie cu EQ basii ,asa ca nu are rost sa se utilizeze cutii mari de rezonanta daca oricum trebuie taiate jasele .Se folosesc chitare "scandura" ce sunt mai insensibile la joasele venite din toate partile .de pe .spate , monitoare , PA ....

 

In funtie de genul muzical profilul trupei sound dorit se alege tipul de chitara adecvat.

Edited by karpi
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.