www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Armonice?


baltazar181

Recommended Posts

Azi am primit acest articol. e parere aveti?

 

 

 

Armonicile

 

Toata lumea afirma ca un amplificator cu lampi are un sunet mai melodios si un timbru corect si echilibrat, caracteristici pe care le gasim mai rar la un amplificator cu tranzistori insa putini sunt cei care cunosc motivele. Pt a corecta aceasta carenta de informatii iata explicatia: amplificatoarele cu tuburi amplifica o frecventa generand armonici pare vis a vis de cele tranzistorizate care genereaza armonici impare.

Acestea fiind spune, nu este obligatoriu ca toata lumea sa fi inteles care este diferenta intre o armonica para si una impara iar cea mai simpla solutie de a intelege diferenta este dand exemple.

In figura de mai jos avem o claviatura pe care sau notat toate frecventele corespunzatoare notelor, subdivizate in octave. Daca pe aceasta claviatura apasam pe LA de la a treia octava, vom auzi un sunet la frecventa de 110Hz. Daca acesta frecventa va fi amplificata de un amplificator cu tuburi, vom obtine un infinit de frecvente suplimentare in armonici pare, adica:

 

110Hz x 2 = 220Hz = LA

220Hz x 2 = 440Hz = LA

440Hz x 2 = 880Hz = LA

 

Verificand aceste frecvente pe claviatura noastra, constam ca acestea corespund intotdeauna notei LA insa la octave superioare.

Din contra , daca aceiasi nota LA va fi amplificata de un amplificator tranzistorizat, vom obtine un infinit de frecvente suplimentare in armonici impare, adica:

 

110 x 3 = 330Hz = MI

330 x 3 = 990Hz = SI

990 x 3 = 2970Hz = FA

 

Verificand pe claviatura noastra, la ce note corespund aceste frecvente, observam ca 330Hz corespunde la un MI dezacordat, 990Hz corespunde unui SI dezacordat iar 2970Hz corespunde unui FA dezacordat.

Nota LA emisa de un amplificator cu lampi, acompaniata de un alt LA cu o octava superioara, ne da un sunet agreabil, cald pentru ca este completat de toate armonicile superioare ale notei LA.

Nota LA amplificata de un amplificator tranzistorizat acompaniata de note diverse : MI-SI-FA dau un sunet mai putin armonios si mai putin agreabil.

Putem lua exemple cu alte note si frecventele corespondente lor, pentru a reverifica fenomenul, multiplicand frecventele cu 2 si apoi cu 3 si a pune in evidenta armonicile pare care genereaza note identice la octave superioare cat si armonicile impare care genereaza note ce nu au nimic a face cu fundamentala.

Pentru acest nou exemplu vom lua nota DO la frecventa de 261,6Hz. Armonicile pare generate de un amplificator cu tuburi:

 

 

261,6 x 2 = 523,2Hz = DO

523,2 x 2 = 1046,4Hz = DO

1046,4 x 2 = 2092,8Hz =DO

 

Armonicile impare ale aceleiasi note DO, generate de un amplificator tranzistorizat sunt:

 

261,6 x 3 = 784,8Hz = SOL dezacordat

784,8 x 3 = 2354,4Hz =RE dezacordat

2354,4 x 3 = 7063,2Hz = LA dezacordat

 

Cu aceste exemple in cifre putem sa intelegem mai usor de ce urechile noastre fac diferenta intre sunetul unui amplificator cu lampi si al unuia cu tranzistori.

 

 

Miniaturi atașate
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Eu zic sa consideram subiectul inchis sa se faca 5 pagini de certuri.

@baltazar: oamenii nu s-au pus de acord asupra acestui subiect delicat, asa ca nu stiu daca vei primi vreo informatie folositoare in cele ce vor urma. Numai razboi de cuvinte care la un moment dat nu va mai avea nicio legatura cu intrebarea ta initiala.

Link to comment
Share on other sites

Este o sinteza facuta de un utilizator al elforum. Contine erori grave .

Atat tubul cat si semiconductorii produc armonice pare si impare .

Sunetul este afectat intr-adevar de prezenta sau lipsa anumitor armonice. Dar diferentele intr-un timbru sonor pot exista chiar daca armonicele exista dar sunt de amplitudine si faza diferite .

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Nu stiu de cine e facut, dar am uitat sa postez prima parte

 

 

Am gasit intr-o revista de specialitate un articol interesant pe care l-am tradus si il public mai jos. Nu sunt muzician, posibil sa fi facut erori in exprimare care pot fi corectate. Plecand de la aceasta introducere, useri cu experienta, in functie de timpul si disponibilitatea fiecaruia pot aprofunda si partaja cu noi alte informatii interesante despre armonici.

 

Sper sa fie de ajutor.

 

 

 

 

Zice ca a gasit in ceva revista de specialitate, mi s-a parut doar interesant n-am vrut razboi mondial :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Dude, nu e un "subiect delicat". Cât de greu e să măsori raportul armonicilor produse de un amplificator? Nu ține de recenzii de scule, dar asta e altceva.

Pe scurt, nu contează elementul activ, contează topologia. Adică poți obține atât pare cât și impare (și orice mix între ele) folosind lămpi, bipolare, JFET, ce vrei. Mitul perpetuat de acest articol și multe altele ca el se trage de la o generalizare antică și inconsistentă.

Dar e bine să avem acest thread ca referință, din când în când mai apare subiectul.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.