1. Propozitia "literatura cuprinde si poezie si proza" e sinonima cu propozitia "literatura e poezie SAU proza". De aici toate lamuririle.
2. Daca, atunci cand analizam poezia, facem abstractie de continutul ei intelectual, observam ca ea continua sa traiasca, adica sa ne impresioneze si sa ne dea senzatia de frumos prin puterea ei acustica. Poezia are eufonie, adica ofera placere fizica ghiftuindu-ne urechile. Daca exclamarea retorica a unui vers insufla momentului senzatia de scena de teatru, are eufonie (sau muzica).
Nu stiu ce sunt armonia si melodia pentru ca nu cunosc teoria muzicala. Insa, pot sa identific ideea de muzica: Muzica este un aranjament de sunete care de fiecare data cand se aude ofera placere prin stimularea organului auditiv. Este ca si cum ai manca un Big Mac. Ca si cum ai mirosi un Old Spice (aftershave misto). Ca si cum ai face sex. Ca si cum ai privi un chip frumos. Old Spiceul, Big Macul, sexul, fetele umane frumoase si Oda Bucuriei sunt acelasi fond cu forme diferite. Ca sa creezi muzica de calitate trebuie sa empatizezi anatomic cu oamenii. Trebuie sa iti imaginezi efectul pe care il sconteaza o combinatie de sunete din fabrica de organe din capul lor.
Nu pot sa exprim armonia si melodia dupa care un poem produce o sonoritate placuta. Pare-mi-se ca armonia si melodia sunt definite special pentru gama de 7 note (sau 6, nu stiu cate are) ca sa poti face saltul la o gama silabica. Sa creezi Muzica folosindu-te de cuvinte e mult mai greu decat sa o creezi folosindu-te de notele muzicale. Asta datorita faptului ca limba iti pune la dispozitie o gama acustica mult mai variata, dar si datorita faptului ca muzica cuvintelor si sensul lor intelectual se sanctioneaza reciproc constant. Altfel spus, e greu sa faci o fraza si sa sune bine si sa insemne ceva. O partitura muzicala trebuie doar sa sune bine, oricum nu poate sa insemne nimic.
Scuze, am crezut ca vrei sa dau "bun simt" discursului meu, nu ca te-ai referit la bunul simt in poezie. Ce e cu pasajul ala boldat? E un "iarna nu-i ca vara" cumva?
Extragi sentimente doar din interactiune umana care implica sau care a implicat prezenta fizica. Nu din arta. Din arta extragi senzatia de frumusete, care e cu totul altceva. E ceva ce tine de ratiune. Este intelegerea unui mecanism - acela al compresiei unei idei foarte inalte in cuvinte foarte simple. Daca mai construiesti o teorie in jurul a ce e boldat, mai bine n-o faci. E ca si cum profesorul ar intreba ceva si tu ai ridica mana ca sa zici ca nu stii raspunsul la intrebarea lui si i-ai mai expune si o mini-teorie legata de ignoranta ta.