Salutare tuturor. "Alegerea unei chitare" un subiect sensibil care naste multe pasiuni, discutat de toata lumea. Ce pot sa va spun prin anii 80 pina in 1989 mai precis , nu se gaseau in comert foarte multe modele de chitari electrice, cei care ati trecut prin acea perioada va aduceti aminte. Era un model care copia forma Gibson Les Paul si care la vremea respectiva costa 1835 lei si un model care copia Fender Telecaster pe la 1290 lei pe care l-am primit cadou in 1986.( ca idee salariul era in jur de 2000 lei) Ambele modele erau departe de original , aveau griful destul de butucanos si niste doze single coil de provenienta japoneza identice pe ambele modele. Chitari "adevarate" aveau cei cu rude prin occident, sau trupele mari de la noi din acea vreme ,cumparate pe bani grei si cu mari sacrificii (de exemplu Fender Stratocaster-ul regretatului Iuliu Merca un suflet mare si un muzician de exceptie) cei care l-ati cunoscut personal stiti. Este fireasca intrebarea Ibanez vs. Gibson sau Fender sau alta marca. Acum avem de unde alege si este normal sa intrebam pe cei care au avut sau au incercat ce parere au despre anumite marci de chitari. Eu personal am avut dealungul timpului ambele 2 marci, Ibanez RG 370 DX si Fender Stratocaster HW-1, de asemenea am testat un timp Gipson Les Paul Custom, un Ibanez RG 2550, si un Jackson DK2 M.Dar sa trec la subiect.
Chitara mea Ibanez, un model mai ieftin, din fabrica a avut o problema, mai precis asamblarea sau imbinarea dintre body si neck nu era facuta corect , la folosirea sistemului EDGE mai abuziv scirţâia si parca se misca la imbinare . La desfacere am constatat ca acele suprafete nu erau perfect drepte, pe partea cu corpul erau resturi de rumegus de la prelucrare prinse in lac. Am remediat prin razuire cu o lama de cutter, dupa care a fost mai bine . Mufa jack se misca a trebuit strinsa. Chestiuni remediabile dar care nu ar trebui sa apara, mai ales la o marca de prestigiu. O alta problema a fost calitatea materialului din freturi care se uza extrem de repede, cel putin la chitara mea , dupa aproximativ nici doi ani avea uzura destul de avansata si bineinteles Frett Buzz. Chitara a fost facuta in Indonezia.
Dupa o perioada, in 2009 am cumparat un Fender Stratocaster HW-1 (la acea vreme era cel mai ieftin Stratocaster fabricat in USA) , chitară pe care o am si astazi si pe care nu am motive sa o schimb. Este altceva in sensul ca nu a trebuit sa-i fac nimic, nu a fost pe ea nimic fixat strimb , sau reglat incorect sau ceva la care sa trebuiasca intervenit, este chitara pe care cint zilnic, chitara care prin forma ei se aseaza bine pe corp, este foarte comoda, are un grif pe care-l simt comod la mână, nu simti nevoia sa o lasi jos, este chitara din care poti sa scoti cam orice ton cu limitarile normale legate de output-ul dozelor. Freturile au inca viata lunga.Mai mult fiecare ding sau zgirietura acumulat dealungul timpului î-i da o personalitate si o frumusete aparte.
Gipson Les Paul Custom (made in USA) o chitara de exceptie, cu un sustain de vis, outpul mare , se potriveste foarte bine cu un Marshall pe tuburi dus in fortaj, dar destul de grea. De asemenea nu am gasit la ea nimic montat strimb , nimic care sa lase loc de discutie sau care ar trebui remediat, oricit as vrea sa fiu de circotas, dar pentru gustul meu personal o gasesc destul de grea, de incomoda.
Ibanez RG 2550 (made in Japan) o chitara cu un sistem tremolo de exceptie, cel mai bun testat de mine pina in prezent, chiar la abuzuri repetate mentine acordajul foarte stabil , chitara per ansamblu foarte atent lucrata dar nu are sustain-ul unui Gipson si nu este la fel de comoda si versatila ca un Fender, si costa destul de mult.
Cred ca din aceste motive un Ibanez nu va avea niciodata valoarea la revinzare a unui Fender sau Gibson, poate si din cauza ca Ibanez din dorinta de a face profit scoate multe modele ieftine pe piata care sunt asamblate prin Asia de persoanal mai putin calificat mai prost platit care nu acorda atentie la detalii, lucru care afecteaza imaginea firmei in mod negativ. Fender si Gibson au un barem minim sub care nu au scos instrumente, cel putin nu sub nume propriu , pentru ca tin la brand.
In concluzie daca va place un stil de chitara agresiv cu utilizare intensa de vibrator si output mare ar fi bine sa alegeti un superstrat cu doze humbucker gen Ibanez, Charvell, Jackson Kramer etc
Doriti un ton puternic, de rock, cu output si sustain mare de departe ar trebui ales un Gibson, iar daca doriti o chitara foarte comoda si versatila pe care sa puteti obtine o varietate mai mare de tonuri ar fi bine sa alegeti un Fender Stratocaster.
In masura posibilitatilor faceti un efort si CUMPARATI O CHITARA DE MARCA sa aveti o garantie a calitatiii si o pastrare a valorii in timp.
Cele expuse mai sus sunt doar o parere personala, care sper sa va ajute, nu sunt profesionist, de asemenea nu am avut ocazia sa incerc instrumente foarte scumpe de la Ibanez sau din gama Custom Shop si nu vreau sa tin parte nici unei marci.