"..Basurile vechi Squaier nu au fost reușite deloc, eu am pt studiu și repetiții iarna un Squaier Aphinity care e un pic mai reușit, dar nu-mi fac iluzii să mă țină mai mult de 7-8 ani în stare bună, fără să falseze, apoi tastele... Squaier e jucărie ! . .."
Asa ceva nu cred ca este posibil ..doar nu se muta pozitia tastelor .
La orice chitara in orice categorie de pret /firma ..etc
-Se uzeaza o chitara ..se tocesc tastele si poate sa apara un "fret buzz" ( la bass mai rar sau dupa foarta multa uzura _)
- crapa ici colo lemnul cum se usca in timp daca acesta era " umed " ( verde ) la data fabricatiei ..mai usor crapa doar lacul cum se " cotracta " lemnul odata cu uscarea .
- se poate ca gatul sa se " indoaie " ( mai rar in toate planurile , dar) de obicei din cauza reglajului necorespunzator sa fie " concav" fata de corzi ce se poate rezolva in cele mai multe cazuri din "trus rod "( bara de otzel din gat )
- se poate intrerupe cate o doza ..din cauze de greseli de fabricatie , cu timpul incep sa " scartaie" potmetrele ..
- incep sa aiba " joc " suruburile ata cele mecanice cat si cele ptr lemn ..de la multa manevrare de-a lungul utilizarii..setari etc .
aici poate sa apartina si uzura mecanismelor de acordaj ..tocire , decalibrari etc ..
Dar sa falseze poate numai din cauza ca nu este reglata " octava " din calus ( bridge sadles )..daca nu se mai poate regla inseamna ca coarda este foarte uzata si se schimba cu corzi noi si se regleaza octava ( intonatia i se mai zice ) .
Odata cu uzura corzilor trebuie resetata pozitia calusului ca sa se " scurteze" partea activa a corzi ...cand nu se mai poate compensa astfel uzura corzilor acestea trebuie inlocuite si se incepe de la inceput cu reglajul " intonatiei " din calus