www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Vreau Sa Imi Fac O Chitara


kapak
 Share

Recommended Posts

Vreau sa imi fac un grif scalloped si nu vreau, deocamdata, sa incerc pe chitarile pe care le am. In afara de asta, sunt atras de chitarele "travel", fiind un mandru chitarist de sufragerie. Am hotarat sa fac o combinata, sa imi fac o chitara travel pe care sa o scobesc. Nu vreau sa imi cumpar o chitara travel pentru ca cel mai mult imi place o Soloette care e o caciula de bani (1200usd) si nu as scobi-o.

Asa ca am vorbit cu un prieten sa imi aduca din Germania un kit de telecaster (79 euro) din care sa imi fac o chitara travel si pe care sa o scobesc.

Vreau sa pornesc de la acest kit si sa imi construiesc, pe rand si cu grija, ceva mult mai bun, in urmatorii pasi:

- voi taia kitul de tele astfel incat sa ramana cu un corp foarte mic si grif headless. vreau sa tai intai corpul de la kit iar apoi, daca voi gasi scandura, un corp din mahon sau alt lemn bun pe acelasi desen cu cel initial, taiat cat de subtire imi va permite proiectul, tinand cont de faptul ca voi schimba si dozele la un moment dat.

- ii voi monta niste profile ergonomice din aluminiu, ca un contur de chitara.

- voi scobi griful si voi vedea ce va iesi.

- pe viitor, daca iese bine, imi voi comanda din usa un grif de tele nescobit pe care il voi scobi eu (cu experienta de la primul :) ), il voi monta pe corpul ala de mahon :) si voi pune niste adevaraciuni de doze, poturi, alea-alea...

Pana acum, pentru proiect am strans tot ce am gasit in materie de chitare ergonomice, (exista si un site specializat - buildingtheergonomicguitar.com), de la noname-uri la reith, prin palmguitar, steinberg, yamaha, speedster, escape, aria, soloette, etc., de pe la producatorii de custom-uri, cum e warmoth, de pe la cei de scule cum e stewmac. Am cautat si chestii legate de sistemele headless, ala de la steinberg e super dar e complicat de montat, mai fac nemtii de la ABM unele bune, ar mai fi si LSR precision care pot fi adaptate pe headless... Initial am zis ca iau un sistem headless gata facut dar au niste preturi de iti sta ceasul. Poate, daca va iesi proiectul foarte bun, voi da 3-400 de dolari pe un asemenea sistem pentru o noua chitara, cu un alt desen, dar pana atunci, merg asa. Pana la urma am ales o varianta de desen care sa mearga cu chei obisnuite si sa ii fac eu piesa de neck.

Nu am experienta (am demontat in tinerete o reghin star) dar am vointa :(

Acum as avea nevoie de ajutorul vostru pentru urmatoarele:

- pana imi vine kitul, pe la jumatatea lui noiembrie (ca sa nu platesc transportul), as avea nevoie sa stiu daca inaltimea corpului de tele e 324mm la partea cea mai inalta (imi trebuie la proiect, nu am gasit un format electronic pentru desenul tehnic al chitarei; daca il are cineva, ar fi binevenit)

- daca stiti pe cineva cu un router bun si care sa fie dispus si sa aibe rabdare, contra cost, sa ma ajute sa construiesc corpul (mai exact corpurile pentru ca vor fi cel putin 2 plus vreo scandura ordinara ca sa vedem cum ies cotele din materialul brut, ca body-ul de kit vine, in buna parte, gata scobit)

- daca aveti idee de unde pot cumpara o bucata de scandura buna, uscata vreo 2-3 ani si adevarata (mahon, frasin, artar, anin, alt lemn bun) din care sa construiesc corpul.

- daca stiti cu ce ulei (marca) pot sa finisez chitara si unde il gasesc (TRU OIL ?) - cum sunt finisate chitarele de la black machine

- daca are cineva o chitara headless ca sa imi dea cotele piesei de cap in care intra corzile (chiar si bass, ca fac eu conversiile). Eu va trebui sa fac o piesa adaptata pentru un cap taiat pentru ca, spre deosebire de grifurile special concepute headless, celelalte normale au capatul de trussrod asa cum il stim cu totii.

- stiu deja cateva dintre problemele pe care le voi avea la realizarea acestui proiect. daca puteti sa ma criticati, sa imi spuneti parerea voastra asupra lui, orice informatie imi va fi de ajutor.

Aici gasiti o poza a proiectului. Trebuie sa va mai spun ca este, in intregime, conceput din Tele si furat de pe unde am putut, ca tot romanul... :)

post-5381-1192285293_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Vreau sa imi fac un grif scalloped si nu vreau, deocamdata, sa incerc pe chitarile pe care le am. In afara de asta, sunt atras de chitarele "travel", fiind un mandru chitarist de sufragerie. Am hotarat sa fac o combinata, sa imi fac o chitara travel pe care sa o scobesc. .............

 

eu stiu de la prieteni sculptori ca lustruiau mahonul cu "pacura arsa" !!! atat , fara nici un lac sau bait.

Link to comment
Share on other sites

Kapakule, nu stiu de unde esti, dar daca esti din Bucale, ne putem intilni si iti dau cotele pentru "piesa de cap", si poate si diverse alte sfaturi -- in prezent am o chitara headless iar cu multi ani in urma mi-am construit si eu una (cu ajutorul unui lutier) prin macelarirea unui Tele, care a iesit SUPERB (gratie lutierului, saracu', nu a mea :) ). Da si tu un msg. sau suna 0740924654.

Link to comment
Share on other sites

guitarhead> trebuie sa iti multumesc pentru ajutor, ai fost deosebit de amabil

 

karpi> nu stiu cum tre sa fie pacura arsa, sper sa aflu... daca nu, probabil ca tratamentul va fi cu ulei de in, baie de ulei si shmirgheluit ca sa intre uleiul in pori sau, daca voi gasi, cu Danish Oil, un ulei polimeric fara diluanti special pentru asa ceva.

 

sambata sau luni voi primi kitul de Telecaster (am urgentat un pic lucrurile). voi posta niste poze pe masura ce voi face chitara. stiu ca nu exista interes intr-un proiect de constructie a unei chitari, dar poate vor mai exista entuziasti si vor cauta sa gaseasca oarece informatii. pentru cei interesati> am niste desene in corel pentru chitara acustica si bass acustic, le dau cui vrea.

lumea strange bani sa ia chitari gata facute, logic.. :)

Edited by kapak
Link to comment
Share on other sites

nu are cum sa fie Daphne blue pentru ca vine nevopsit, lemn chior, doar taiat la cote si routat pe gauri. Final nu va fi vopsita in nici un fel, incerc sa nu o dau nici cu lac, voi vedea ce posibilitati de finisaj voi gasi. deocamdata sunt in cautarea lemnului pentru un corp de mahon, artar, frasin, etc... si a routerului. pe asta din urma il voi gasi cu siguranta.

:) veste buna> kitul s-a ieftenit de la 79 la 77 euro :)

Edited by kapak
Link to comment
Share on other sites

de ce nu e bine? sunt o gramada de chitare nelacuite, in special facute manual.. nu sunt impotriva lacuirii, daca ceva nu va fi in regula dupa tratamentul cu ulei, o voi lacui. te rog sa imi spui, daca stii vreun motiv, de ce ar fi mai bine sa o lacuiesc.. exclude aia cu "e mai rezistenta la tavaleala" ca nu o plimb nicaieri..

in alta ordine de idei, da-mi, te rog niste informatii> daca ai avut probleme la montaj cu lemnele, cu electrica, cu cheile.. in general, dificultati de "productie" :-)

Link to comment
Share on other sites

news>

- inca nu mi-a venit kitul, se pare ca a venit camionul din germania prin nameti.. il astept maine, ieri era deja in tara.

- cu router-ul se pare ca am rezolvat-o, am confirmare ca voi fi ajutat prin amabilitatea unui om deosebit de la o societate de profil.

- uleiul pentru finisaj - am rezolvat. as fi vrut sa folosesc acel DanishOil dar e complicat de adus in tara, asa ca voi aplica o solutie de finisaj lemn pe baza de ulei, existenta pe piata.

- probleme ramase: - daca sa folosesc chei normale montate in bridge si o piesa de neck; - sa folosesc un sistem headless complet, cu cheile de acordaj tip steinberger; -sa las neck-ul in pace si sa tai doar corpul, sistemul de prindere si acordaj ramanand cel existent. asta va depinde foarte mult de lemnul corpului, voi stabili dupa ce il testez

- nu am gasit inca lemn, voi posta si un anunt, sau voi fi nevoit sa aduc din state, probabil de pe warmoth, dar asta, probabil cand voi comanda un alt grif.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

stiu ca nu am mai scris de mult dar nu intereseaza prea mult ideea mea de a face o chitara "like no other" :)

pastrez pictorialul pentru cand va fi gata.

am rezolvat toate problemele pe care le aveam, in loc de router am folosit sculele mele (plus altele cumparate intre timp), mi-ar fi fost buna o freza dar pentru ca nu am un banc, nu mi-am luat.

am renuntat la chitara tip "travel" si o sa iasa altceva.

am ales dozele pentru chitara si o voi vopsi pentru ca finisajul de ulei este pentru alte tipuri de lemn.

astept sa imi vina o parte din accesorii de la stewmac, sunt pe drum.

griful scobit l-ati vazut deja desi nu e gata inca, mai am sa ii fac niste finisaje.

Link to comment
Share on other sites

ma costa, per total, mai mult decat una noua destul de buna. sa zicem ca, la o prima evaluare, e sarit bine de un strat mex. vom vedea pana la sfarsit cam cat a fost, desi nu tin socoteala la toate...

nu au importanta banii si nu e de ambitie, e doar o placere.. am simtit o placere nebuna sa lucrez la ea, sa fac o chestie deosebita si sa ma pot juca.

am invatat o multime de lucruri noi si ma bucur pentru asta. am zis de la inceput ca nu ma pricep dar am vointa. acum, daca as lua-o de la inceput, as fi mult mai priceput si as putea lucra mult mai frumos.

iti multumesc pentru felicitari, mai ales ca si eu sunt galatean, nascut si crescut la parfumul teilor, chiar daca acum stau in bucuresti de o gramada de vreme.

Link to comment
Share on other sites

E super tare, eu sper sa ajungi destul de priceput sa faci chitari custom, exact cum cere clientul,potzi deschide si o afacere. Afara se cauta la greu oameni pentru fabricat chitari ,,made by hand'' :)

Mult succes!

Astept sa faci si niste poze,eventual si in timp ce lucrezi la ea,nu numai cele de final.Pot invatza multi din asta,o tasta pilita, o culoare pe chitara,etc.

Link to comment
Share on other sites

a, nu vreau sa ma ocup de produs chitari, am o meserie care imi place si e banoasa, nu trebuie sa caut clienti si sa fac vanzari si nici sa intru in vreo controversa cu distribuitorii consacrati.. :) este exclusiv o placere personala

poze am destul de multe, in diverse stadii de executie, voi posta la momentul cand va fi gata, nu vreau sa fac un serial de genul> hai sa vedem ce se mai intampla ci un pictorial care va incepe cu produsul final si abia apoi cu etapele in care a fost creat. (asta daca produsul final va iesi asa cum mi-l doresc, daca nu, nu)

problema este ca nu prea poti invata din carti, poze si filme, ca asa am incercat si eu. pana nu te vezi cu pila/bormasina/pendularul/polizorul/randeaua/nivelatorul/dremel-ul in mana, pana nu vezi cum lucreaza fiecare in lemnul de diferite esente (de la burghiu la piatra si de la pendular la glasspaper), nu ai cum sa inveti mare lucru.

Link to comment
Share on other sites

azi am primit pachetul de la stewmac. contrar a ceea ce credeam si am citit pe aici, pachetul (500x400x80 mm) a venit cu statut de plic, am fost avizat la cutia postala si l-am ridicat de la oficiul postal de care apartin, de la recomandate. nu numai ca nu l-au desfacut, dar nici nu am platit nimic, nici vama, nici tva. in cutie au fost: un set de chei, o placa metal si doua ringuri de doze de metal si cantarea cu totul ceva mai bine de juma de kil. deja ma pregatesc de urmatoarea comanda de scule de la stewart... :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

pseudo-banc> care e culmea postei romane?

pai, pachetul de la stewmac a venit la oficiul postal de cartier, la recomandate, fara a fi deschis, fara vama, taxe si tva iar un plic trimis de o prietena din state l-am ridicat de la VAMA postei si am platit 2 ron pentru ca mi l-au tinut doua zile pana l-am ridicat. de rasul lumii...

am si o placa draguta de grif acum.

Link to comment
Share on other sites

asa... deci sapuniera, cum i-au zis niste bajeti pe aici, e aproape gata.

motivatia formei> imi plac parker guitars iar cea mai ieftina cu forma asta cu manerul scobit e 2666 euro pe thomann, cu fingerboard de Carbon-Glass composite - nu cred ca poate fi facut scalloped si sa il mai si finisezi. pe de alta parte, nu am vrut (si nici sa fi vrut nu as fi putut) sa fie identica cu un fly mojo, am zis ca nu ar fi rau sa am o chitara din care sa nu mai aiba nimeni, asa ca am desenat-o cum mi-a placut mai mult. istoria proiectelor de desen nu o mai postez, am mai pus cate ceva pe alt thread.

 

post-5381-1197130797_thumb.jpg post-5381-1197130813_thumb.jpg post-5381-1197130898_thumb.jpg

 

ce am avut in kit:

 

post-5381-1197131487_thumb.jpg post-5381-1197131515_thumb.jpg post-5381-1197131542_thumb.jpg post-5381-1197131639_thumb.jpg

post-5381-1197131669_thumb.jpg post-5381-1197131694_thumb.jpg post-5381-1197131718_thumb.jpg

 

plus diverse shurubele...

 

ce am cumparat de la stewmac.com: chei Steinberger, cadru de single coil si cadru de humbucker, placa Tele neagra

 

post-5381-1197131856_thumb.jpg post-5381-1197131882_thumb.jpg post-5381-1197131982_thumb.jpg post-5381-1197132017_thumb.jpg post-5381-1197132038_thumb.jpg

 

ce am cumparat de la grosmann: cordar, ferrules, placa de mufa neagra, doze

 

post-5381-1197132207_thumb.jpg post-5381-1197132232_thumb.jpg post-5381-1197132254_thumb.jpg post-5381-1197132277_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

ce am facut>

 

nerabdator, am pregatit griful pentru scallop

post-5381-1197133710_thumb.jpg

 

si am inceput sa sap

post-5381-1197133735_thumb.jpg

 

pana i-am dat o "fatza"

post-5381-1197133754_thumb.jpg

 

si un "cap" care imi place

post-5381-1197133795_thumb.jpg

 

pentru ca un mojo are suprafata mai mare decat un tele, a trebuit sa ii adaug material pentru manerul de sus. aici am pregatit lemnul din doua bucati uscate, lipite intre ele ca sa nu "lucreze", in timp.

post-5381-1197133817_thumb.jpg

 

am taiat locul unde urma sa atasez piesa pentru gat

post-5381-1197133839_thumb.jpg

 

si am lipit-o

post-5381-1197133869_thumb.jpg

 

am finisat-o un pic

post-5381-1197133895_thumb.jpg

 

si am pregatit desenul pentru noul model

post-5381-1197133915_thumb.jpg

 

am inceput sa tai pe linie

post-5381-1197133936_thumb.jpg

 

si am continuat pana la final - cel mai greu a fost sa ii dau o panta laterala in stanga, cum te uiti la corp, in sensul ca in fata e mai in fata decat in spate (aprox. 5 grade - suprafata spatelui este mai mica decat cea a fetzei)

post-5381-1197133956_thumb.jpg

 

o imagine dupa taiere

post-5381-1197133977_thumb.jpg

 

am inceput sa ii sap manerul de jos si curba de deasupra dozelor

post-5381-1197133997_thumb.jpg

 

am introdus sapuniera ca urmare a unui accident

post-5381-1197134019_thumb.jpg

 

gaurile facute din fabrica, care ar fi trebuit acoperite cu plastic, nu erau la dimensiunile care imi trebuiau, asa ca am adugat material

post-5381-1197134039_thumb.jpg

 

si l-am lipit

post-5381-1197134066_thumb.jpg

 

am facut asta si pentru doza de cordar si le-am finisat

post-5381-1197134088_thumb.jpg

 

aprope de final, la finisaje

post-5381-1197134119_thumb.jpg post-5381-1197134140_thumb.jpg post-5381-1197134159_thumb.jpg

 

o proba de cum va arata montata

post-5381-1197134188_thumb.jpg

 

m-am intors la finisajul grifului, am scos dot-urile vechi si le-am inlocuit dupa sfatul super-tehnic a lui cristi grosu

post-5381-1197134215_thumb.jpg

 

si am tot muncit la el, in timp ce corpul era la vopsit, la grosmann

post-5381-1197134293_thumb.jpg

 

am trecut la lacuiri si finisaje multiple si i-am pus cheile sa vad cum arata

post-5381-1197134314_thumb.jpg

 

mi-a venit corpul de la vopsit, facut foarte bine, ca de fabrica. initial as fi vrut sa fie dat cu ulei si ceruit dar calitatea lemnului nu permitea tratamentul, asa ca am ales sa fie vopsit alb

post-5381-1197134417_thumb.jpg post-5381-1197134578_thumb.jpg post-5381-1197134605_thumb.jpg

 

dupa o lunga si grea chinuinta, era timpul sa ajung la montaj

post-5381-1197134629_thumb.jpg

 

am montat griful

post-5381-1197134685_thumb.jpg

 

masuratori pentru cordar

post-5381-1197134656_thumb.jpg

 

i-am dat gaurile de cordar

post-5381-1197134710_thumb.jpg

 

si cele pentru ferrules

post-5381-1197134741_thumb.jpg

 

am montat cordarul

post-5381-1197134763_thumb.jpg

 

si ferrules

post-5381-1197134790_thumb.jpg

 

am montat doza de neck

post-5381-1197134813_thumb.jpg

 

si humbuckerul

post-5381-1197134887_thumb.jpg post-5381-1197134922_thumb.jpg

 

 

a iesit ce ati vazut deja

 

software vectorial

 

scule: bormasina pe suport, cu burghie, freze, placi de finisaj, cilindri de finisaj; masina de finisat cu glasspaper, fierastrau pendular, dremel cu 200 acesorii, set de rashpel, seturi de pile mari / mici / minuscule, sisteme si clesti de prindere de diverse marimi, pietre de slefuit, adezivi, banda scotch de hartie, glasspaper in toate formele pentru toate sculele, grit de la 40 la 1000, cuttere diverse, spray de lac, vopsea, etc...

concluzii: imi fac scallop la chitarile mele dar nu voi mai face niciodata manual, cum am facut la asta. mi-am comandat deja in state sculele necesare si voi lucra cu ele.

a fost o intreprinderea grea pentru un incepator dar am invatat foarte multe.

chitara mai necesita reglajele finale (desi i-am umblat la truss rod) pe care le voi lasa in seama lui cristi grosu

post-5381-1197134242_thumb.jpg

post-5381-1197134267_thumb.jpg

post-5381-1197134841_thumb.jpg

Edited by kapak
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.