www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

lazaroiu

Newcomers
  • Posts

    10
  • Joined

  • Last visited

Profile Information

  • Location
    dambovita

Recent Profile Visitors

2231 profile views

lazaroiu's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

10

Reputation

  1. Asta-i alta treaba,nici prea multe nu trebuie sa dezvoltam aici,asta cam asa e'...,daca "stam in biserica nu inseamna ca suntem si credinciosi,e ca si cand ai spune ca daca stai in garaj te numesti mecanic",asa e si cu armonicile astea,nu una sau doua caracterizeaza un timbru sonor stii bine ca in ceea ce priveste armonicile suntem pe aceeasi lungime de unda. Eu pe aceasta tema nu mai intervin,mai ales ca sa gatat concursul! De acord,la o pauza de tigara ; tu fumezi iar eu mananc o cicolata !!! TUTUNUL POATE UCIDE!...dar nici ciocolata nu te iarta!
  2. Daca observi cu atentie imaginile de mai sus,o sa vezi ca OT-ul (amplificatorul in sine) cu Raa=8K favorizeaza tocmai armonicile impare (caracteristica etajelor finale PP),insa in cazul Raa=6.5K se observa ca cel putin H2 este ridicata la nivelul (chiar un pic peste) H3,restul sunt prea atenuate insa sunt importante. Deci in care dintre cele doua cazuri,teoretic vorbind,poate fi considerat un sunet bun sau doar corect???
  3. Intr-adevar,se pare ca inductanta este exagerata,cred ca dl.Panaitescu a facut o greseala de redactare. Pentru un amplificator de chitara al carui frecventa minima redata la 0dB este de 70Hz ar rezulta urmatoarea inductanta: Laa=Raa/2PIXFmin => Laa=8000/6.28X70=>Laa=8000/439.8=18H,asta la modul generic,adica un miez cu calitati modeste.
  4. Etajul final propus de dv. se apropie foarte tare de un etaj final pentru o clasa HI-FI,bineinteles ca nu stiu exact cum ati construit transformatorul de iesire si nici caracteristicile lui nu le cunosc. Intr-o simulare utilizand un model de traf cu inductanta de 40H [100Hz],un Raa de 8K/8ohmi,o capacitate P/S=2.7nF si un miez de B=1.1T si o suprafata a sectiunii de 12cm*2,rezultatele teoretice sunt excelente,sunt trecute pe schema. Daca-mi permiteti v-as sfatui ca pentru trafurile de iesire utilizate pentru amplificatoarele de chitara sa incercati pe grafice sau din calcule sa determinati un Raa optim pentru a obtine un spectru armonic bun in ceea ce priveste armonicile pare (H2,H4,H6),armonici foarte importante pentru un amplificator de chitara.Deci trebuie "jonglat" in jurul unui Raa practic optim pentru tuburile finale utilizate.Raa in aceste cazuri poate fi mai mare sau mai mic,depinde de tipul de defazor utilizat,de NFB si bineinteles de PSF-ul ales pentru tuburile finale.In cazul PP-urilor nu puteti scapa total de armonicile impare,adica "colesterolul rau",dar cu un traf bine gandit puteti aduce la un nivel mai mare armonicile pare,care dau toata dulceata unui amplificator cu tuburi. In cazul dv. alegand un defazor LTP (recomandat pentru amplificatorele de chitara) eu v-as recomanda un OT cu Raa=6.5K,pentru a justifica cele spuse de mine,observati si dv. FFT (analiza spectrala) in cazul celor doua Raa-uri. Sper ca nu am fost off-topic,imi cer scuze daca-i asa si se poate sterge aceasta postare.
  5. Parerea mea este ca cea mai elaborata schema este a lui <Mihai Davidescu>,nu pentru sistemele de comutare care fac amplificatorul foarte versatil si nici pentru ca ar reprezenta o noutate absoluta ci pentru ca se simte competenta unui electronist cu ceva experienta dar si cunostinte. Nu pot spune cu un procent de 100% ca amplificatorul va functiona dupa schema postata si multi dintre noi stim despre ce este vorba,teoretic ar fi functionala judecand dupa aceasta configuratie,ca sa pot afirma ca va fi functionala un procent oarecare si in practica ar trebui sa vedem si valorile componentelor propuse de proiectant. Etajul care mi-a placut foarte mult este etajul final din preamplificator,daca nu este copiat de nicaieri,ideea reactiei negative iesire/intrare din ultima trioda face foarte mult pentru adaptarea optima cu etajul final si mai ales pentru timbrul sunetului ce-l dorim pentru acest amplificator,bravo,felicitari!!!! (ce poate face o rezistenta pusa corect intr-un circuit!!!!) Etajul final este clasic,alimentare mixta(tub serie pentru power-soft EZ81 anozi paralel pentru curent mare) ,deci daca este sa-mi spun parerea este ca schema gandita de <Mihai Davidescu> ar fi numarul unu,nu trebuie neglijat nici faptul ca si celelalte scheme sunt OK,dar fiind vorba de un concurs si cum am fost "agatat" de Viorel in acest mic juriu,mi-am spus parerea si sper fara resentimente din partea colegilor... ***************************************************************************************************************************************************************************************************************** In afara concursului,eu as intreba si cam ce Raa a gandit <MIhai Davidescu> pentru aceasta configuratie,este important de stiut pentru a deterima prin calcule,grafice sau simulare raspunsul armonic,THD-ul si TDIM-ul,puterea pe sarcina si chiar limtele Bode.
  6. Corect ce spune Viorel,neaparat trebuie sa schimbati acel autotraf,este riscant nu numai pentru pericolul electrocutari dar si pentru faptul ca puteti distruge multe alte scule electronice ce doriti sa le folositi prin acest amplificator,obligatoriu schimbati autotraful sau utilizati un transformator separator 230V~/230V~ de minim 100VA pentru alimentarea acestui amplificator si asa veti pastra in original acest mic amplificator.
  7. Tensiunea pe G1 la tubul 6P6S nu este in regula,grila este foarte pozitiva (!!!),trebuie sa verificati C5 sau chiar tubul 6P6S, cu toate ca Pda pentru 6P6S ar fi de 11.3W,deci buna!..ceva nu este in regula cu tensiunea pe G1. Pentru o prima proba deconectati de la G1 condensatorul C5 si masurati din nou tensiunea pe G1 si pe catodul lui 6P6S. Tubul redresor U4 (din schema) il puteti inlocui cu o dioda 1N4007 dar iseriata cu o rzistenta de putere (10W) de 220/330ohmi. Ar fi bine daca tineti neaparat la aceasta schema,sa inlocuiti cele doua condensatoare de cuplaj intre etaje si chiar condensatori electrolitici de pe circuitul de filtrare al tensiuni anodice,sau sa-i masurati pe cei existenti si ar mai fi bine sa renuntati la acel autotransformator si sa echipati amplificatorul cu un transformator separator. Modificarea necesara pentru inlocuirea tubului redresor cu o dioda cu siliciu,grupul rezistenta dioda le lipiti direct pe soclul tubului U4. ATENTIE!!! amplificatorul nu este separat galvanic fata de reteaua de alimentare!!!
  8. Nu stiu daca mai este de actualitate,dar acum am vazut si citit despre problema dv. si dupa pozele trimise am incercat sa va ridic o schema,poate sa va fie utila! Cu valorile componentelor puteti copleta dv. schema,in poze nu se vad foarte bine toate valorile,tensiunile din anumite puncte sunt aproximate de mine dar nu pot fi luate de baza. ATENTIE!!!!! montajul nu are transformator separator,deci atentie mare ca o sa aveti reteaua de alimantare la sasiul amplificatorului!
  9. Va multumesc si astept sa ma fac util! Imi place acest forum si mai ales entuziasmul care se vede clar ca este caracteristic majoritati userilor.
  10. Va salut!...mi-am facut un cont aici si acum va stau la dispozitie cu ce doriti,bineinteles in masura in care pot face acest lucru!
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.