www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Reteta melodiilor


Guest mazdrunka

Recommended Posts

Guest mazdrunka

Exista vreo reteta pentru a compune piese?

Voi cum compuneti piese?

Pe criterii va bazati cel mai mult? Melodicitate, dinamica sau pur si simplu ce simtiti?

Cat de mult conteaza mesajul si cum poate fi el subliniat prin linia piesei?

Link to comment
Share on other sites

Guest _Theo_

exista pareri impartite in ceea ce priveste compunerea unei piese. fiecare are "metodele" sale spre a atinge rezultatul final. parerea mea este ca nu prea conteaza ordinea in care este compusa o piesa, si aici ma refer la ordinea: muzica(strofa+refren+riffuri+solo, etc)/line melodica/versuri, atata timp cat ce iese in final suna bine. deasemenea, nu putine sunt cazurile in care o piesa buna a fost compusa din greseala, ca se juca x-ulescu sau x-uleasca pe clapa/chitara si suna bine, ulterior riff-ul respectiv fiind dezvoltat, astfel luand nastere o piesa. personal nu cred ca exista o reteta, un standard dupa care ar trebuie compuse piesele. dati-va frau liber creativitatii si sentimentelor, impartasiti-va ideile celorlalti membri ai formatiei si urmariti consecintele :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Razvain

majoritatea pieselor pornesc de la un riff bun, un lick catcy, peste care este construita o intreaga piesa

de exemplu Metallica - Enter Sandman, e considerata un super hit, toata piesa fiind bazata pe un riff

 

eu cand compun, incerc sa transpun in muzica starea mea sufleteasca

iar daca ascult mai tarziu piesa si imi da aceleasi senzatii, sau cel putin apropiate, simt ca am facut o treaba buna

reactiile la piesa sunt diferite de la o persoana la alta, dar important e sa transmiti ceva

Link to comment
Share on other sites

Guest Ameretat

@ mazdrunka:

 

"Mesajul", ca si orice alt element al piesei, conteaza exact atat de mult CAT VREA MUSCHII TAI! Ca sa afli raspunsul la intrebarea "Ce vrea muschii tai?" trebuie sa-ti raspunzi la cateva intrebari mai "iegzacte":

 

Cum iti place tie muzica?

 

Pentru cine scrii muzica? Pentru tine? Pentru fete? Pentru baieti? Pentru roacari? Pentru opera?

 

Cam care e nivelul "mediu" al intelegerii lor muzicale? Ca orice alt limbaj, muzica are mai multe niveluri de... "profunzime". Nu poti sa pui un copil de 4 ani sa citeasca "Critica Ratiunii Pure" si sa te astepti sa inteleaga ceva... La fel, nu prea poti sa-l pui pe Kant sa citeasca "Capra cu trei iezi" si sa te astepti sa-i fi oferit o lectura captivanta... In alta ordine de idei, ai slabe sanse sa impresionezi un manelar cu un canon de 20 de minute, la 36 de voci - n-o sa priceapa nimic, ba e posibil sa si adoarma... Ai sanse la fel de slabe sa gadili urechile unui muzician (eventual compozitor) care si-a facut bine temele daca o sa canti "melc-melc" - o sa-l plictisesti ingrozitor, ba s-ar putea sa si rada de tine...

 

Daca prin "mesaj" intelegi versurile, afla ca e o MARE diferenta intre "mesaj", melodie si piesa. Melodia este o linie sonora cantata de o voce (unde "voce" poate sa fie si un instrument...), iar piesa este ansamblul tuturor melodiilor din respectivul cantec/lucrare/whatever.

 

Discutia asta ar putea dura oricat de multa vreme fara sa ajungem la vreun capat. Sfatul meu, pentru ca tu sa poti sa gasesti o solutie la problema ta este sa te uiti ce face lumea. Asculta cat mai multa muzica, apoi analizeaz-o melodic, armonic, polifonic, ritmic si cum mai vrei tu. Astfel, afli ce exact face din piesa aia ceea ce este ea de fapt...

 

In caz ca nu prea ai inteles despre ce vorbesc, baga mare si invata ceva teorie. Daca vrei sa-ti faci propriile "retete", fara sa fii la voia hazardului, o sa-ti fie MULT mai usor stiindu-ti meseria cum trebuie. Daca ai orice nelamurire, iesi la interval, cu tupeu! Mi-ar face placere sa-ti raspund.

Link to comment
Share on other sites

Ce este Muzica ????

 

Insiruire de sunete de diferite inaltimi si lungimi altercate cu pauze de diferite lungimi . Daca auditoriul este familiarizat cu aceasta "intamplare" va avea efect pozitiv asupra lui , se va batzai sau va plange , va fi trist sau va deveni vesel .In functie de modul de combinare a "insiruirilor".

Daca nu este familiarizat de tanar nu se va obisnui si al va enerva .

 

Deci reteta este sa faci ceva cu sunetele si pauzele care sa aiba efectul dorit asupra ascultatorului.

 

Practic asa zisa "teorie a muzici" ( adica emiti o teorie pa care dupa acea o pui in practica sa vezi daca tine treaba...hehe ) , deci aceasta "teorie" vrea sa fie o "observatie si studiu" a elementelor din muzica , ca sa se poata reproduce o reteta .In mica parte au fost identificati cativa "algoritmi", dar adevaratta arta muzicala nu se poate face dupa retete. Doar se studieaza cea ce a fost descoperit anterior , ca sa nu incepi de la Zero.

 

Se poate lua familia si ai inchizi intr-un studio si incerci ce le place ce nu , si poate gasesti reteta , dar e valabila numai ptr familia respectiva.Si poate numai la uni din membri familiei. ..lol.

 

Nu este reteta , doar structuri , forme , pe care se pot compune millioane de piese , bune sau proaste.

 

Sunt programe soft care compun . Compozitori cu cativa informaticeni si programatori au facut programe in care au introdus tot ce stiau , algoritmi , si poti programa si "manual" diferiti parametri .

Ati compune millioane de melodii si sute de feluri de orchestratii.in diferite moduri muzicale , genuri si stiluri.

un program de acest fel ( mai ieftin si mai simplu ) este Jammer Professional ( troate sunt PRO ,hehe)

Foarte util ptr a simplifica producerea unui backtrack , si contramelodii , acompaniament ,si linii melodice.

 

Celalalt este BB Band in a Box .

 

Amandoua au o biblioteca de cateva CD-uri cu sute de stiluri si modele .Poti sa inveti foarte multe observand si studiind cum se schimba ce se schimba ,ce efect are. Ce efect are o simpla marire a BPM , cum se schimba atmosfera aceleiasi piese,,,etc

 

am omis treaba cu cantatul , TEXTUL , ajuta mult la transmiterea mesajului , vezi manelele.numai text , dar si bluesul la fel numai text.apoi rap tot text si daca citesti ce a scris colegul nostru "Ameretat" poti identifica problema.

 

Eu cred ca unde este TEXT acolo numai 50% este muzica.(max)

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Guest mazdrunka

Cand m-am referit la reteta, nu am vrut sa spun ca... exista asa ceva. Ideea era sa scrieti fiecare cum cumpuneti si ce urmariti. Scopul a fost atins.

Si apropo de mesaj, parerea mea este ca mesajul se ascunde in spatele tuturor componentelor unei melodii. In spatele instrumentelor, al textului, al efectelor, al starii trupei (cand e pe scena), efectiv... tot. Mesajul se afla de fapt in noi. Si mesajul se manifesta altfel pentru fiecare in parte.

Eu, de exemplu, prin ceea ce compun, incerc sa transmit un mesaj care poate fi interpretat in mai multe feluri. Si aici, din nou, depinde de la om la om. :)

Link to comment
Share on other sites

Guest alexm

eu insa, cred ca poate exista o reteta a unei piese. Din aceasta pot sau nu sa faca parte mai multe componente: ex: voce, chitari etc. si pe langa aceastea, elementul esential, care face diferenta: feeling-ul artistilor. Nu exista retete proaste sau retete bune, nu exista melodii bune sau melodii proaste (cu mici exceptii :) ).....exista ascultatori...iar pentru fiecare melodie...cred ca exista cineva care sa zica: "e extraordinara!"

Edited by alexm
Link to comment
Share on other sites

I don't know why, but that blog entry just made me sick .

 

sa va zic eu cum merge compunerea unei piese la Serafic acasa :

pasul unu: vine theo cu vreo duma pe chitara

"bai fiti atenti ce am compus : laladidalaladidala"

ne uitam toti la el

"aha, vrei sa facem o piesa din asta?"

"pai, da"

hmm.

ascultam noi duma o vreme, o intoarcem pe toate partile, ne decidem ca mai bine furam o piesa veche holograf si ne punem pe baut bere. viata e frumoasa !

Link to comment
Share on other sites

Guest TimeRobber

Daca nu e ceva LOVE STUFF in viata mea ....nu pot sa compun , si aproape ca nici sa cant nu mai pot ...

Adevarul e ca in viata mea de chitarist , nu am compus decat 3 piese, din care 2 le-am cantat pe scena , si una a ramas in stadiu de vis .

Link to comment
Share on other sites

dac stapanesti foarte bine armonia,in asa fel incat sa poti forma o inlantuire armonica potrivita contextului sub melodia pe care o ai in cap,atunci orice "tampenie" care iti trece prin cap poate deveni o melodie,o piesa.daca exprima ce stare ai trait ,atunci e perfect.fara frica:oricat de disonant ar suna la prima auditie,se va transforma in ceva "normal" dupa 2-3 auditii.ca doar de aceea se inregistreaza muzica :sa se poata asculta de mai multe ori :)

Link to comment
Share on other sites

Guest One^Love

La mine reteta este in felul urmator:

 

1. Chef de compozitie

2. Asezat in fata instrumentelor

3. Inceput joaca la liber pe clapa sau cu drum-maschine-ul

4. Venit idee de linie de bass catchy sau de ritm de tobe cool

5. Inregistrat idee

6. Joaca la liber peste linia inregistrata

7. Venit idee de linie melodica catchy sau de ritm de percutii/cinele/etc

8. Inregistrat idee

9. Repetare pasi 6,7,8 pana la finisarea unei secvente muzicale

10. Compunerea unor variatii de la secventa principala (cea de mai sus)

11. Aranjarea secventelor intr-o ordine pentru a realiza mixajul final

 

Nota: intre pasii 8, 9, 10 si 11 pot exista pauze de la o zi pana la mai multe saptamani, in functie de chef si inspiratie.

Pe parcursul acestor perioade de timp mai pot aparea una sau mai multe compozitii nefinisate din aceleasi motive :)

Edited by One^Love
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Un om cu multa imgainatie+teorie+timp liber+experienta in improvizatie libera pe un instrument+un program de comus(prefer guitar pro su pe reason(propelerheads) cu orga+minte libera+relaxare+ciudatenii in cap+sa nu scrii in felul asta ceva(ca mine adik)=Un om cu multa imaginatie care vrea sa compuna si stie teorie muzicala si ii place sa compuna.

FA DRAQ MELODIA LASA RETETELE. TU COMPUI SAU COPIEZI :):)

Link to comment
Share on other sites

Guest mazdrunka

Un om cu multa imgainatie+teorie+timp liber+experienta in improvizatie libera pe un instrument+un program de comus(prefer guitar pro su pe reason(propelerheads) cu orga+minte libera+relaxare+ciudatenii in cap+sa nu scrii in felul asta ceva(ca mine adik)=Un om cu multa imaginatie care vrea sa compuna si stie teorie muzicala si ii place sa compuna.

FA DRAQ MELODIA LASA RETETELE. TU COMPUI SAU COPIEZI :):)

 

Asa e. Ai dreptate.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.