www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Vibrato

Recommended Posts

Guest Gady_paul
Posted (edited)

Varianta scurta: imi poate da cineva ceva tips&tricks pentru vibrato si bend vibrato?

Varianta lunga: va salut! mi-am luat acum ceva timp o chitaral electrica. Tinand cont de cei 2 ani de clasica...nu am probleme la vibrato-ul orizontal dar...cel vertical...scartie rau ( de bend vibrato nici nu mai zic). de teorie m-am cam plictisit...voi cum ati reusit sa il faceti? si cum ar trebui sa procedez pentru a-l invata corect, bine si evident...intr-un timp relativ scurt.

Edited by Gady_paul
Posted (edited)

Intr-un timp relativ scurt se invata exersand mult. Vibrato-ul "de electrica" o sa sune decent in scurt timp daca te tii de el. Vibrato-ul din bend e ceva mai tricky si necesita mai multa munca. Filozofia unui vibrato bag de seama ca o stii asa ca nu ramane decat exersatul. Numai bine!

Uite si un video ajutator:

Edited by SolDiez
Posted

Intr-un timp relativ scurt se invata exersand mult. Vibrato-ul "de electrica" o sa sune decent in scurt timp daca te tii de el. Vibrato-ul din bend e ceva mai tricky si necesita mai multa munca. Filozofia unui vibrato bag de seama ca o stii asa ca nu ramane decat exersatul. Numai bine!

Uite si un video ajutator:

Misti laba maini pe "orizontala" nu ?

Acum trebuie sa faci acelasi lucru prin rotatiea maini din incheietura .Normal punctul de sprijin pe degetul mare si asemanator cu o usa care se misca din balamale faci cu mana.La incput faci rar si simplu apoi te obisnuiesti.

Guest Gady_paul
Posted

Am observat ca de oicei vibrato-ul se face predominant in jos. De ce? are vreo importanta daca e "centrat" sau in sus?

Posted (edited)

Am observat ca de oicei vibrato-ul se face predominant in jos. De ce? are vreo importanta daca e "centrat" sau in sus?

Cand "benduieste" chitaristi nu prea merg in "jos" nu prea au cum ...

Cu vibratorul mergi in toate directiile cum vrei tu ...

In sus este mai bine! Un instrument solo este bine sa cante cu 2-4% mai sus decat cum este acordata trupa...

Marii vioristi pt sa cante in acest fel ...

Pe inregistrari se prelucreaza track-ul de solo si se ridica ca cateva sutimi pitch-ul ...

Asa ca IN JOS nu este cel mai OK .

Ca se "ataca" sunetul de jos ...sau se face un bombdive este alta treaba...

Edited by karpi
Posted (edited)

Nu cred ca se referea la pitch-ul vibrato-ului ci mai degraba la tehnica, si nu cred ca era vb nici de whammy-bar, ci de vibrato cu mana. Daca nu am dreptate corectati-ma va rog! Daca e asa cum presupun, te sfatuiesc sa te uiti cu atentie la filmuletul lui Sandercoe. Exista multe modalitati de a executa vibrato, insa ideal(parerea mea) este sa il faci "centrat", daca prin "centrat" te referi la miscarea degetului sus si jos in jurul pozitiei initiale a corzii!

Cand "benduieste" chitaristi nu prea merg in "jos" nu prea au cum ...

In sus este mai bine! Un instrument solo este bine sa cante cu 2-4% mai sus decat cum este acordata trupa...

Pe inregistrari se prelucreaza track-ul de solo si se ridica ca cateva sutimi pitch-ul ...

Asa ca IN JOS nu este cel mai OK .

Ca se "ataca" sunetul de jos ...sau se face un bombdive este alta treaba...

Edited by Draykor
Posted

Nu cred ca se referea la pitch-ul vibrato-ului ci mai degraba la tehnica, si nu cred ca era vb nici de whammy-bar, ci de vibrato cu mana. Daca nu am dreptate corectati-ma va rog! Daca e asa cum presupun, te sfatuiesc sa te uiti cu atentie la filmuletul lui Sandercoe. Exista multe modalitati de a executa vibrato, insa ideal(parerea mea) este sa il faci "centrat", daca prin "centrat" te referi la miscarea degetului sus si jos in jurul pozitiei initiale a corzii!

Sa vedem daca stie despre ce vrea de fapt sa stie ...dupa aia mai incercam .

In jos ca si pozitie -miscare a degetului /maini nu prea ai posibilitatea numai la uneele pozitii de cantat de obicei foarte rar ..asa ca dam cu presupusul ....el spunea ca a vazut ca cel mai mult ....in jos .....deci nu doar cateodata ci mai tot timpul..

Daca se refera la sus jos ca si miscare in spatiu poate veni de la iluzia optica combinata cu ce aude ...si de fapt cel care canta doar intinde coarda .

La un bend unde nota se ataca de pe o nota mai joasa cu un ton/semiton "bend"-ul se poate vibra in jurul pitch-ului dar acest lucru iarasi nu esete mai intotdeauna...

In majoritatea cazurilor se vibreaza coarda de jos in sus atat ca si pozitie cat si pitch fata de nota de baza . Miscarea vazuta poate sa para "simetrica" .

Guest Gady_paul
Posted

In primul rand imi cer scuze pentru ambiguitate. Ma refeream la tehnica..prin "in jos" am vrut sa ma refer la felul cum trag fizic de coarda (daca trag in jos de coarda...practic pitch-ul urca). Am observat o oarecare tendinta in anumite cazuri sa se execute un vibrato doar intre pozitia centrala si...un pic mai jos (repet...ma refer la pozitia fizica a coardei...nu a sunetului). teoretic...faca fac un vibrato sus-central-jos...sau daca e jos-central-jos...teoretic s-ar auzi la fel...pentru ca...asa cm am mai spus...fie ca ridic coarda sau ca o trag in jos...pitch-ul creste. evident...pe basi e destul de dificil sa impingi de coarda...asa cum pe corzile inalte e mai dificil sa tragi. asa ca...exista o recomandare in vibrato...sa fie facut tragand de coarda (in jos) sau impingand (in sus) sau e doar..ceva la latitudinea interpretului...in functie de pozitie?

Nu vorbesc de whammy...nici nu am.

Posted (edited)

Uite cum sta treaba daca e vorba de asa: Vibrato pe prima coarda (mi subtire) se executa EXCLUSIV in sus, foarte putin in jos, pentru ca altfel(executand "simetric") ai scoate coarda de pe grif si ar suna ingrozitor. Acelasi lucru se poate spune si de coarda Mi groasa, unde vibroto-ul se face in mare parte in jos, din aceleasi considerente de mai sus. In rest este ideal, cum am mai precizat, sa executi "simetric", respectiv sa indoi coarda sus-jos cu aceeasi distanta fata de pozitia centrala. Bineinteles ca fiecare interpret executa cum crede de cuviinta, daca "suna bine", trebuie in schimb sa tii cont de acele reguli "minimale" pentru a pastra fluenta. Sper ca te ajuta acest raspuns. Daca nu PM si mai vb

Edited by Draykor
Guest Gady_paul
Posted

ok. am inteles ideea. Am inceput sa prind tehnica (pana acum faceam din degete...nu din mana....fara sa imi dau seama...si nu prea era de bine :D) acum imi ramane sa prind si viteza.

Multumesc mult pentru sfaturi. Apropo...band vibrato...are aceeasi tehnica de executie ca vibrato? adica misc coarda in sus si in jos...numai ca pozitia centrala e la...un ton sa zicem fata de pozitia normala a coardei?

Posted

Nu o sa ai nevoie sa faci bend de un ton niciodata la vibrato. Indoi coarda o anumita distanta, dar nu un ton. Nu prea inteleg intrebarea "bend vibrato are aceeasi executie ca si vibrato?" . La chitara electrica vibrato standard=bend vibrato. Eu am citit de 3 tipuri de vibrato: clasic (cum stiai tu), standard(bend vibrato) si free vibrato, care este tehnica specifica anumitor interpreti, precum Eric Clapton. Daca nu am acoperit toate tipurile rog colegii de forum sa adauge. Succes la exersat

Guest Gady_paul
Posted

Nu stiu cat de corect e termenul "bend vibrato" dar m-am referit la bend-ul cu vibrato. Adica...fac bend...si nota din bend e vibrata...nu stiu daca m-am facut inteles...

Guest Gady_paul
Posted

ok. am inteles. merci mult. ma pun pe benduit si vibrat :D