www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Midi


Recommended Posts

In ultimul timp caut solutii pentru a face cover-uri si inregistrari ale unor melodii pe calculator. Ce am este o chitara, Line6 UX2 ca placa externa air ca software: Acid pro pentru inregistrari, guitar rig pt chitara si ezdrummer pentru tobe. Ce nu inteleg sunt chestiile de baza: ce e VST? ce e DAW? Cum folosesc MIDI? De ce multa lume sugereaza fruity loops ca program pentru multe lucruri? (L-am instalat dar nu stiu ce sa fac cu el) As aprecia daca ar putea cineva sa-mi explice pe scurt.

 

Ce stiu sa fac e sa scot MIDI pt tobe din guitar pro si sa folosesc in inregistrare cu ezdrummer, dar MIDI am inteles ca se poate folosi si pentru pian/orga, bass si altele, nu? Deci MIDI este ca o baza de date, ce trebuie interpretata cu un program (cum e ezdrummer pt tobe), pentru a "scoate" sunete cat mai reale, corect? Pe un principiu asemanator e si guitar rig, adica inregistreaza sunetul "rece" al chitarii si ii pune distors/efecte digital. Sa ma corectati daca gresesc.

 

Aveti niste programe bune pentru folosirea MIDI sau alternative la ce am deja? Sau daca stiti un ghid practic pentru ce am zis ar fi super.

 

De asemenea, stiti un program ce iti arata live ce note canti cu vocea? Ma refer la un program care sa iti arate linia vocala a unei melodii pe note (banuiesc ca prin MIDI), si in acelasi timp ce canti tu ca sa vezi ce trebuie sa schimbi ca sa fii "in tonalitate". Asemanator cu ceva gen guitar hero partea cu microfon :blush:. Caut asa ceva pentru a fi sigur unde gresesc, vreau sa-mi antrenez si vocea.

 

Mersi in avans \m/

Link to comment
Share on other sites

Guest Gady_paul

Sa o luam usor. Midi e un cod. Iti explic exact ce se intampla. Sa luam o clapa midi. Cand apas o nota...se produce un midi event. Adica este trimis printr-un cablu special un cod corespunzator notei respective, cod in care sunt prezente toate datele necesare (dinamica, numele notei, etc). Cand ridici degetul...este trimis alt cod care pune capat notei. Midi este practic un protocol de transfer de date. Date care in cazul nostru, includ dinamica si notele. Poate fi folosit si pentru midi cc (midi continuous controller). Aceastea sunt niste butoane rotative asociabile, caruia fiecare ii apartine un cod. El ia o valoare intre 1-127, valoare care o atribui cu ajutorul codului respectiv oricarei proprietati vreau. Midi are multe alte intrebuintari, dar cam atat intereseaza.

DAW=o aplicatie-host in care introduci vst-uri, faci master, editare, ce vrei. exemple sunt cubase, audition, etc etc

VST=un plugin care se joaca cu ce ii dai sa faca. Sa dam exemple concrete. Am spus mai sus cum se trimit datele prin midi. Continui exemplul cu clapa. Cu clapa eu trimit niste date referitoare la note, dinamica, etc. VSTi-ul de data aceasta (vst=virtual studio tehnology, vsti=virtual studio tehnology instrument) ia din baza de date sunetul care corespunde notei respective si il trimite spre iesire daw-ului (practic intra in mixerul din daw si apoi la placa de sunet). Deci, vsti-ul este o baza de date de sunete, fiecare corespunzator unei note. VST-ul poate fi de exemplu un efect de overdrive, un chorus, etc.

Guitar rig e un VST (desi functioneaza si ca aplicatie de sine statatoare-vst-urile au nevoie de un daw). Il pui pe un canal intr-un daw si te joci cu el.

Ce vezi tu in fruty loops de exemplu, sunt un fel de reprezentari grafice ale eventurilor midi.

De ce se recomanda fruity loops? pentru ca e unul dintre cele mai simple daw-uri. ca sa importi midi din gp, te duci la file->export->midi, deschizi cu fl, dai sa iti importe toate canalele (am uitat sa spun...midi suporta pana la 16 canale independente, adica sunt 16 benzi de informatie independente sa le spun asa), si pui un VSTi pe fiecare, sa se auda (cand le importi, se importa doar informatia midi, si ai nevoie de un vsti sa o interpreteze.

Pentru voce exista melodyne care face cam ce vrei tu. merita incercat.

Link to comment
Share on other sites

Eu nu vã înțeleg: de ce nu apelați la manualul de utilizare? That's what it's there for!

De exemplu, am mai spus-o, manualul REAPER e o resursã excelentã (peste 400 pagini): http://www.reaper.fm/userguide.php Ideea e cã explicã funcționalitatea și metdologia și la nivel abstract, deci e util chiar dacã nu folosești neapãrat REAPER; oricum funcțiunile sunt cam echivalente între DAW-uri.

Apoi, în manualul EZ Drummer la pagina 15 vei observa cã oferã mult mai multe opțiuni decât setul GM pe care-l exportã Guitar Pro.

 

Guitar rig e un VST (desi functioneaza si ca aplicatie de sine statatoare-vst-urile au nevoie de un daw)

VST-ul, fiind un plugin, are nevoie de un host, care nu trebuie sã fie neapãrat un DAW. Poate fi ceva minimalist gen minihost sau chiar o aplicație embedded pe un suport hardware.

 

Mai trebuie notat cã MIDI a fost inventat mut înaintea studioului in-the-box, pentru interconectarea diferitelor instrumente muzicale. În DAW-uri practic facem același lucru dar în mod virtual. Deci nu trebuie sã-l privim ca pe un fișier ci ca pe un protocol. Poți foarte bine sã folosești, de exemplu, un sintetizator hardware (digital sau analogic) în locul unui VSTi. Sau poți înregistra event-urile unei tobe electronice, care va declanșa ulterior (sau în timp real dacã te țin resursele) un sampler gen EZD.

Link to comment
Share on other sites

Multumesc de raspunsuri :yay: O sa ma uit si peste manuale, sincer nu m-am gandit la asta si sa caut si melodyne sa vad despre ce este vorba.

 

In general pare simplu. Deci chitara si tobele le am rezolvate, stiti niste vst-uri bune de pian/orga sau bass? Stiu ca vazusem o data un set mare din aceeasi serie cu guitar rig, de la native instruments, pentru o gramada de instrumente. NI Complete parca, insa avea vreo 30gb pe torrente :|

 

Iar voi ce folositi? Ca DAW si VST-uri?

Link to comment
Share on other sites

Guest Gady_paul

Incearca cubase 5. Chiar daca unii zic ca nu e cel mai bun, cu el faci tot ce ai nevoie si chira mai mult. Nu uita sa te uiti si prin manual, si daca chiar nu de descurci, stii unde-i forumul. Daca nu iti place ce vsti-uri are cubase in el (halion one in principiu), incearca plugsound box (daca ai W7 nu merge dintr-un oarecare motiv) sau pachetele komplete (6...7...) de la native instruments daca te tine netul sa descarci 40-60 gb. Daca nici acum nu gasesti ce vrei (ceea ce e ma indoiesc...ai deja tot ce ai nevoie in halion din cubase dar...), google is your best friend. cauta bass vsti, sau lucruri de genul si ai sanse mari sa gasesti ce ai nevoie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.