www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Teorie cu acorduri


Cosu
 Share

Recommended Posts

uite ce m-a invatat un tip, stie el cine :),

nu stiu exact sa iti explic ce ai intrebat tu, dar incerc sa te ajut atlfel,

daca vrei sa canti anumite acorduri intr-o gama, iti alegi gama respectiva, sa zicem la minor, si apoi ca sa suna frumos acordurile, unu dupa altul trebe sa respecti urmatoarea chestie:

incepi cu un ac minor, apoi tot minor, apoi major, apoi minor, apoi minor, apoi major, apoi major... si o sa sune bine in general. acum cred ca stiai chestia asta, dar poate altii nu stiau. acum sa incerc sa iti raspund la intrebare: eu cred (dupa creierul meu :) ) ca daca incepi de ex in melodie cu acordul mi major, apoi ai la minor si fa minor, esti in gama mi majora.. dar nu-s sigur, si sigur cred ca gresesc. chiar sunt curios cum aflu treaba asta, poate ne lamureste cineva :)

Link to comment
Share on other sites

Cand ai o gama ai automat notele din ea. Ele corespun fiecare cate unui acord major si unui acord minor. Daca stii gama atunci stii ce note-s in ea si mai ramane sa stabilesti care vor avea atasat acord minor si care major. Nu merg amandoua ( cu exceptiile de rigoare in melodii mai mult sau mai putin cunoscute... dar asta deja nu mai e teorie, e inspiratie ). Astfel, cel mai usor este sa folosesti acordurile cu bare ca sa te prinzi. Acordul minor are terta mica, iar cel major are terta mare. Asta conduce la o diferenta de un semiton. Tot ce trebuie sa faci este sa vezi care dintre cele 2 note ( terta mica sau terta mare ) a notei radacina pentru acordul pe care vrei sa-l canti este in gama in care vrei sa canti. De exemplu sa spunem ca vrem sa cantam ceva in acorduri in Mi minor. Notele disponibile sunt Mi, Fa#, Sol, La, Si, Do, Re. Si sa spunem ca dorim sa aflam daca sa folosim acordul Sol major sau Sol minor. Terta mica a lui Sol este Si bemol, iar terta mare este Si. Cum Si se afla in gama Mi minor vom folosi acordul ce contine terta mare, adica cel major. La fel se poate calcula pentru oricare din notele gamei.

 

Generalizand, se poate emite o serie care va suna melodic in orice combinatie. Ea ar fi pentru o gama minora urmatoarea:

 

1a nota -> acord minor

a 2-a nota ->acord minor

a 3-a nota -> acord major

a 4-a nota -> acord minor

a 5-a nota -> acord minor

a 6-a nota -> acord major

a 7-a nota -> acord major

 

Pentru a canta in gama majora ar fi cam asa:

 

1a nota -> acord major

a 2-a nota -> acord minor

a 3-a nota -> acord minor

a 4-a nota -> acord major

a 5-a nota -> acord major

a 6-a nota -> acord minor

a 7-a nota -> acord minor

 

Acordurile "sus" se potrivesc si unde se cere minor si unde se cere major.

 

Teoria asta garanteaza ca melodia nu va suna fals. Nu este nicicum obligatoriu de urmat. Aici e foarte mult loc de fantezie, pentru ca se poate trece foarte usor la alta gama printr-un singur acord comun. Exemple exista numeroase de rupere a acestor reguli, de exemplu Hotel California care contine si Mi major si Mi minor.

Link to comment
Share on other sites

Guest Pheno

ce-s alea terta mica si terta mare??

si cred ca cosu de fapt vroia sa afle in ce gama este stiind acordurile nu invers, probabil pentru improvizatie.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest spyked88

Daca cunosti progresia si vrei sa afli in ce gama esti, cel mai probabil e ca primul sau/si ultimul acord (adica tonica), desi nu e o regula. eu de obicei incerc sa reduc respectiva progresie la o singura nota (care se potriveste bine cam pe toata melodia), si atunci aia ar cam fi gama (minora sau majora) in care e melodia.

 

Progresiile de acorduri simple se construiesc pe o chestie numita cercul cvintelor: http://www.prochitara.go.ro/date/teorie/cvinta.htm . Compozitorii mai experimentati si cu o ureche mai formata se iau mai mult dupa feeling cred.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.