www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Recommended Posts

Posted

Salut! Acum o luna si jumatate mi-am cumparat cu 15 ron un fluier Stagg din magazinul Muzica, si as putea spune ca am invatat foarte repede sa cant la el, asa incat acum imi doresc sa trec la un instrument mai bun. Acest lucru se refera la urmatoarele aspecte:

1. As vrea sa trec de pe fluier din plastic pe lemn

2. Mi-ar placea un fluier pe care sa scot cu usurinta nota fa# (pe fluierul meu suna aproape ca si sol, insa pe fluierul unui prieten suna foarte conturat cu fix aceeasi digitatie, oare e din cauza ca al meu e german iar al lui e baroc?)

3. Eu m-am obisnuit sa tin notele joase pe fluier cu mana stanga, acum mi-e greu sa tin mainile invers. Ultimele doua borte de pe fluier au doua gauri, iar apasarea lor partiala produce notele do# respectiv re#. Problema mea este ca gaurile sunt inegale si e nevoie sa fie astupata gaura cea mai mare, iar eu tinand fluierul invers, o astup tocmai pe cea mai mica si nu produc sunetul corect. Ce e de facut? Exista fluiere de "stangaci" sau imi revizuiesc modul de a canta?

4. M-am lovit de mai multe ori de dorinta de a avea o raza mai mare a sunetelor, in special in jos (adica sub do din octava a 4a). M-am gandit la un moment dat si sa trec pe flaut, insa pretul mare si alte cateva motive m-au determinat sa ma razgandesc. Am in vreun fel posibilitatea sa scot sunete mai joase pe blockflote? Si ce anume presupune acordarea intr-o alta gama? Se aplica si alteratiile gamei respective, adica un fluier acordat in Fa va avea un si bemol in loc de si natural? Daca da, impiedica asta cantatul melodiilor din Do major? pentru ca de multe ori am o melodie care nu e in do major, ci in la minor, si nu pot cobori in gama decat pana la treapta a 3a in loc sa ajung pe la.

 

Si doua intrebari:

1. De ce e o diferenta asa mare de pret intre fluierele astea?

http://www.muzikia.ro/Instrumente-de-Sufla...ood-Blockflute/

http://www.muzikia.ro/Instrumente-de-Sufla...lute-Soprano-C/

2. Ce inseamna mai precis Alto/Tenor/Soprano pentru un fluier?

Posted (edited)

Trecand peste JFGI (lucru pe care evident nu l-ai facut)...

Mai bine iti revizuiesti modul de a canta, nu am vazut pana acum fluiere unde sa fie mana tinuta invers (despre blockflote ma refer), cat despre flaut, acolo s-ar putea sa ai nevoie de un profesor pentru ca e mai greu.

 

Diferenta de pret consta in lemn si probabil calitatea acordata fiecaruia.

Soprano, tenor - sunt in DO, soprano in C5, tenor in C4

Alto e in FA, mai exact in F4.

Asta ineamna ca ai aceeasi digitatie ca pe soprano, numai ca o sa transpuna (e.g. daca apesi ca pe C5 pe soprano va suna F4 pe alto)

Mai multe AICI.

Edited by Susceptor
Posted

Dupa ce am citit si eu pagina de wikipedia cu mai multa atentie (mai facusem asta si inainte, btw), as putea spune ca ma bucur ca am aflat si denumire romaneasca pentru "flautul dulce", blockflote ma obosea..Nota cea mai joasa pe flautul meu este C5 si nu C4 asa cum zisesem initial, deci ceea imi doresc eu e un tenor. Asta inseamna ca va trebui sa imi extind raza in sus ca sa reinvat melodiile cantate pe soprano? Uitandu-ma pe foaia cu digitatii de la flautul vechi, vad ca nota maxima vine Re7, pe care oricum se presupune ca n-o foloseam din cauza inaltimii. Pe noul tenor, nota maxima va deveni Re6? ok sa zicem ca accept compromisul asta, apoi pot pastra ambele flauturi pt cand am nevoie de note mai inalte. Pai unde gasesc un tenor de lemn? Merg din magazin in magazin si intreb? Ca pe net nu prea am succes cu cautarea iar multe magazine nici nu au toate produsele pe site (sau nici macar n-au site)

Posted
Pai unde gasesc un tenor de lemn? Merg din magazin in magazin si intreb?

Notele sunt transpuse o octava intre sopran si tenor (iar intre tenor si alto, o cvarta perfecta).

Incearca la Mosu, pe undeva pe la Romana, am uitat unde.

Singurul lucru pe care va trebui sa il inveti este sa iti extinzi degetele mai mult (tenorul fiind mai lung)

Posted

lol nu-mi mai ziceti de mosu de la romana fara adresa precisa, ca l-am cautat ieri de-am innebunit si tot 'jaba. stiam ceva de hotelul howard johnson si cam atat. am intrebat si lumea pe strada, nimeni n-avea habar de vreun atelier d-asta.

Ontopic: pt cei interesati de instrument, dati search pe youtube "Fumiharu Yoshimine".

Posted
Si doua intrebari:

1. De ce e o diferenta asa mare de pret intre fluierele astea?

http://www.muzikia.ro/Instrumente-de-Sufla...ood-Blockflute/

http://www.muzikia.ro/Instrumente-de-Sufla...lute-Soprano-C/

 

 

 

E simplu raspunsul, cel cu 49 ron, e facut la banda rulanta de ceva masinarii, iar cel de 217 ron, e facut manual de meserias care cu asta se ocupa. Deci, daca vrei un blockflute de duzina, cumparal pe cel de 49 ron, dar daca vrei ceva profii, atunci cumparal pe cel de 217 ron. :)

 

Have a nice day!

  • 2 weeks later...
Posted

Daca te pasioneaza cu adevarat instrumentul invata sa canti corect la el (mana dreapta sus, vezi ca instrumentele cat de cat serioase din lemn au doar 2 parti, doar cele f scumpe avand 3 parti- ceea ce inseamna ca gaura de jos e inclinata in partea dreapta si nu poate fi ajustata) si renunta la cel de tip "german" si foloseste tipul "baroc" . Diferenta de digitatie nu este foarte mare, difera doar 5 note- fa-urile si fa-urile# si un sol de sus. Chiar daca este putin mai greu de facut fa-ul, te obisnuiesti foarte repede, mai ales daca ai antrenament pe chitara sau alt instrument. Fluierele germane nu sunt "serioase" fiind facute doar pentru a simplifica digitatia pentru copii mici, dar au probleme de interpretare, mai ales la notele inalte (de fapt ai observat si tu asta). Am vazut pe cineva care nu avea absolut nici o experienta cu nici un instrument si i se parea foarte greu fa-ul de facut pe sistemul baroc, pentru ca nu putea sa ridice degetul mijlociu fara sa le ridice pe ultimele doua. Pt un chitarist nu cred ca este vreo problema :)

 

Ai grija daca vrei unul de lemn, ca sunt si mai greu de intretinut. La inceput trebuie sa-i faci un fel de rodaj, in care sa nu canti mai mult de 10 min , timp de cateva saptamani, si apoi oricum nu poti sa canti mai mult de 40min-1 ora in continuu la el, ca se va dezacorda, iar acordajul este ori f greu ori imposibil de facut, si nu cred ca gasesti pe cineva in Romania sa ti-l faca. Trebuie sa-l cureti dupa fiecare folosire, sa-l ungi etc... Cu cat lemnul e mai sofisticat, tonul mai placut, fluierul mai scump, e si mai sensibil. Cel Hohner de 49 de roni este si mai putin sensibil decat altele de lemn mult mai scumpe. Eu iti recomand sa-ti iei si unul de plastic bun (conteaza mai mult forma decat materialul) - gen yamaha din seriile 300 cu care sa exersezi cat vrei, sa canti pentru tine, etc.. si daca vrei sa inregistrezi ceva, sa canti la altii sau doar sa canti ceva ce stii deja si ai exersat, sa-l folosesti pe cel de lemn. A: inca ceva, de obicei incepatorii sunt obisnuiti sa sufle cu multa "precipitatie" - daca nu stii sa canti cat de cat mai uscat e rau pentru fluierul de lemn: invata intai pe unul de plastic cat mai mult si ia-ti unul de lemn cand stii mai bine sa suflii si sa folosesti limba.

 

Citeste si ce scrie prin alte parti:

http://www.dolmetsch.com/method.htm - "first things first" cel putin

http://www.saundrecs.co.uk/info2.htm

 

Acum depinde si cat de serios vrei sa inveti si pt ce, mie cel putin imi place muzica baroca foarte mult, iar ce canta japonezul ala -deloc.

  • 1 month later...
Guest amatoare
Posted

Nu stiu cat de folositoare va este informatia, eu am luat un fluier de incepator de la un prof din Pitesti, Traian Ciuculescu 0720742984/ 0248251358, expunea pe la muzeul taranului romana si impreuna cu instrumentul dadea si niste instructiiuni minimale cu grifura si partitura catorva cantece simple. Din postura d eamatoare nu am depasit acest stadiu dar omul si-a lasat datele de contact pe brosura asa ca presupun ca e dispus sa dea informatii si instrumente ( se prezinta ca un creator de instrumente populare) .

Craciun Fericit!

Posted (edited)

Salut tuturor !

Mi-am luat de Craciun un blockflute Hohner C Sopran, Baroque din lemn, 2 parti, cu 60 ron de la un magazin de muzica(cred ca e singurul care are si instrumente de suflat) din Constanta. Sunt incepator intr'ale instrumentelor de suflat si din cate am citit mai sus, trebuia sa iau unul din plastic.

Credeti ca ar trebui sa investec si in unul din plastic pe care sa invat melodiile,notele,metode de suflat etc. sau sa continui pe asta ? (difera foarte mult sunetul ?)

Cel din plastic cum trebuie ingrijit ?

 

Multumesc!

Edited by ANxYo
Posted
Salut tuturor !

Mi-am luat de Craciun un blockflute Hohner C Sopran, Baroque din lemn, 2 parti, cu 60 ron de la un magazin de muzica(cred ca e singurul care are si instrumente de suflat) din Constanta. Sunt incepator intr'ale instrumentelor de suflat si din cate am citit mai sus, trebuia sa iau unul din plastic.

Credeti ca ar trebui sa investec si in unul din plastic pe care sa invat melodiile,notele,metode de suflat etc. sau sa continui pe asta ? (difera foarte mult sunetul ?)

Cel din plastic cum trebuie ingrijit ?

 

Multumesc!

 

 

 

Buna,

 

am si eu fluierul pe care ti l-ai luat si sunt multumit de el. Totusi iti recomand sa-ti mai iei unul de plastic (nu e scump... gasesti la 15 roni) pe care sa inveti si sa-l folosesti pt cantari scurte. In primul rand la cel de lemn trebuie sa-i faci "rodajul" si sa nu canti mai mult de 10 minute la el in primele saptamani. Apoi, de obicei incepatorii sufla cu multe precipitatii, ceea ce poate sa strice in timp un instrument de lemn. Pana inveti cum sa suflii, cum sa folosesti limba, cum sa tii degetul mare de la mana stanga pe gaura de dedesupt astfel incat sa o astupi pe jumatate, dar fara sa folosesti unghia (!care strica un fluier de lemn) e bine sa incepi exercitiile cu unul de plastic (mergand in paralel cu cel de lemn pentru partile mai simple). Si apoi cel de plastic e mult mai practic. Cel de lemn e mai pretentios la temperatura. Pe cel de plastc poti sa-l iei cu tine oriunde, nu trebuie sa-l cureti dupa cel folosesti cu atata grija, poti sa-l speli cu apa...etc.. poti sa-l folosesti si daca ai mainile mai murdare (grasimi etc).

Inca ceva: inainte de a-l folosi pe cel de lemn trebuie sa-l incalzesti la temperatura corpului.. mai ales capul fluierului- adica sa-l pui sub brat vreo 5-15 minute. Lucrul asta o sa devina scarbos daca tu vrei doar sa iei fluierul de pe masa sa canti o melodie si apoi sa-l pui la loc, fara sa-l incalzesti in prealabil si fara sa-l stergi dupa. Atunci poti sa-l folosesti pe cel ieftin de plastic.

 

Pe de alta parte cel de lemn suna mult mai bine si mai tare si e mai precis. Daca iti permiti recomand chiar sa-ti cumperi unul din plastic mai scumput, un yamaha ceva.. ca sa nu aiba probleme de intonatie pe la notele de mai sus.

 

Ca sa-ti raspund si la obiect: sunetul difera mult in functie de instrument. Eu am unul de plastic care suna mult mai "moale" decat cel de lemn si inca unul de plastic care suna mai metalic, mai ascutit. Cel din plastic nu prea are nevoie de o intretinere speciala, desi se zice ca o data la nu stiu cate folosinte e bine sa-l cureti si pe el ca sa nu se infunde. Poti sa-l bagi sub jet de apa insa si apoi sa-l lasi sa se usuce. Cel de lemn trebuie sa-l cureti cu o batista curata si cu betisorul cu care a venit de fiecare data dupa ce l-ai folosit. Totusi fluierul tau Hohner nu trebuie uns (cel putin nu la inceput) si e mai putin dificil decat altele mai scumpe, facute manual si din lemn exotic. Deci nu trebuie sa te crizezi nici cu el si sa pierzi din vedere placerea de a-l folosi.

 

Banuiesc ca esti entuziasmat/a fiind primul fluier(recorder / blockflote/ flaut dulce) asa ca pana iti iei unul de plastic iti recomand doar sa ai grija sa nu-l uzi prea tare cu saliva (trage aer in gura inainte de a canta la el pt a-ti usca gura) si sa nu canti prea mult la el. Si nu cumva sa nu pui degtul in locul de deasupra unde are deschizatura(crapatura) aia si de unde iese sunetul! niciodata!

Bafta si sarbatori fericite!

Posted (edited)
Buna,

 

am si eu fluierul pe care ti l-ai luat si sunt multumit de el. Totusi iti recomand sa-ti mai iei unul de plastic (nu e scump... gasesti la 15 roni) pe care sa inveti si sa-l folosesti pt cantari scurte. In primul rand la cel de lemn trebuie sa-i faci "rodajul" si sa nu canti mai mult de 10 minute la el in primele saptamani. Apoi, de obicei incepatorii sufla cu multe precipitatii, ceea ce poate sa strice in timp un instrument de lemn. Pana inveti cum sa suflii, cum sa folosesti limba, cum sa tii degetul mare de la mana stanga pe gaura de dedesupt astfel incat sa o astupi pe jumatate, dar fara sa folosesti unghia (!care strica un fluier de lemn) e bine sa incepi exercitiile cu unul de plastic (mergand in paralel cu cel de lemn pentru partile mai simple). Si apoi cel de plastic e mult mai practic. Cel de lemn e mai pretentios la temperatura. Pe cel de plastc poti sa-l iei cu tine oriunde, nu trebuie sa-l cureti dupa cel folosesti cu atata grija, poti sa-l speli cu apa...etc.. poti sa-l folosesti si daca ai mainile mai murdare (grasimi etc).

Inca ceva: inainte de a-l folosi pe cel de lemn trebuie sa-l incalzesti la temperatura corpului.. mai ales capul fluierului- adica sa-l pui sub brat vreo 5-15 minute. Lucrul asta o sa devina scarbos daca tu vrei doar sa iei fluierul de pe masa sa canti o melodie si apoi sa-l pui la loc, fara sa-l incalzesti in prealabil si fara sa-l stergi dupa. Atunci poti sa-l folosesti pe cel ieftin de plastic.

 

Pe de alta parte cel de lemn suna mult mai bine si mai tare si e mai precis. Daca iti permiti recomand chiar sa-ti cumperi unul din plastic mai scumput, un yamaha ceva.. ca sa nu aiba probleme de intonatie pe la notele de mai sus.

 

Ca sa-ti raspund si la obiect: sunetul difera mult in functie de instrument. Eu am unul de plastic care suna mult mai "moale" decat cel de lemn si inca unul de plastic care suna mai metalic, mai ascutit. Cel din plastic nu prea are nevoie de o intretinere speciala, desi se zice ca o data la nu stiu cate folosinte e bine sa-l cureti si pe el ca sa nu se infunde. Poti sa-l bagi sub jet de apa insa si apoi sa-l lasi sa se usuce. Cel de lemn trebuie sa-l cureti cu o batista curata si cu betisorul cu care a venit de fiecare data dupa ce l-ai folosit. Totusi fluierul tau Hohner nu trebuie uns (cel putin nu la inceput) si e mai putin dificil decat altele mai scumpe, facute manual si din lemn exotic. Deci nu trebuie sa te crizezi nici cu el si sa pierzi din vedere placerea de a-l folosi.

 

Banuiesc ca esti entuziasmat/a fiind primul fluier(recorder / blockflote/ flaut dulce) asa ca pana iti iei unul de plastic iti recomand doar sa ai grija sa nu-l uzi prea tare cu saliva (trage aer in gura inainte de a canta la el pt a-ti usca gura) si sa nu canti prea mult la el. Si nu cumva sa nu pui degtul in locul de deasupra unde are deschizatura(crapatura) aia si de unde iese sunetul! niciodata!

Bafta si sarbatori fericite!

 

 

Salut!

 

Scuze ca ma bag si eu ca musca-n lapte, dar nu ai cumva ceva partituri cu cantece medievale, sau alte cantece ce se pot canta la fluier?

 

Mersi mult, si scuze inca o data pentru offtopic :) .

Edited by GrP
Posted

Mersi pentru raspunsul rapid, Cic!

Aseara l-am incercat un pic si sunt multumit ca am ales instrumentul asta, acum abia astept sa se deschida magazinul de muzica, sa iau si unul din plastic, ca sa ma apuc de treaba. :)

Posted

@GrP : Nu am partituri medievale, si in general nu prea am partituri speciale pentru recorder- eu improvizez si ataptez din partituri generale (de obicei pt pian) sau dupa ureche.

 

Oricum subiectul nu e offtopic, cred ca oricine citeste threadul asta (inclusiv eu) e interesat de partituri specifice. Oricum, ca o paranteza, recorderul medieval era un pic altfel decat cel baroc, din ziua de azi, avea mai putine note. Mai degraba gasesti partituri baroce.

 

Oricum, uite cateva aici:

- pentru incepatorul absolut, ca sa se familiarizeze cu digitatia: http://www.whsd.org/users/sem/Rec.html - niste cantece simple notate pe litere si fara ritm

- http://www.8notes.com/recorder_sheet_music.asp - ceva mai complicate

eu mai incerc sa gasesc partituri pt flaut si sa sper sa nu depaseasca capacitatile recorderului

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.