Guest adrianodisegnare Posted September 20, 2009 Posted September 20, 2009 Am si eu o intrebare sau mai multe... 1:Daca vreau sa fac un cover, o melodie existenta cum s-au mai facut, imi trebuie vreun acord din partea celui care a scris melodia si a cantato , oa are pe album etc ? 2:Spre ex Slash a luat tematica din filmul Godfather si a cantato in stil rock.. in fine, as vrea sa iau si eu o melodia de genu asta dintr-un film.. tot asa un theme ... Cum fac, am nevoie de acorduri .. ceva legat de drepturile autorului ? Pt ca nu vreau sa ma trezesc cu proces pe capul meu... 3:Am compus ceva, nu e melodie finalzata.. mai degraba un riff, un solo.. dar nu am facut drepturi (asta daca se face asa ceva) si mi-l fura careva si zice ca e compus de el, dar nu e si nu am cum sa dovedesc... pur si simplu se gandeste cineva sa imi foloseasca ideea... Eu ce pot sa mai fac in cazul asta? Si exista cumva sa pui drepturi pe parti de genul asta compuse.. riff solo.. poate chiar si melodie intreaga dar asa in forma incipitiva.. sau poate chiar forma finita.. dar fiind doar una si neputand scoate album etc.. in fine.. Ce pot sa fac si in privinta asta ? Multumesc, astept un raspuns.. sau mai multe )
guitar88 Posted September 20, 2009 Posted September 20, 2009 1:Daca vreau sa fac un cover, o melodie existenta cum s-au mai facut, imi trebuie vreun acord din partea celui care a scris melodia si a cantato , oa are pe album etc ? Nu. 2:Spre ex Slash a luat tematica din filmul Godfather si a cantato in stil rock.. in fine, as vrea sa iau si eu o melodia de genu asta dintr-un film.. tot asa un theme ... Cum fac, am nevoie de acorduri .. ceva legat de drepturile autorului ? Pt ca nu vreau sa ma trezesc cu proces pe capul meu... Nu. 3:Am compus ceva, nu e melodie finalzata.. mai degraba un riff, un solo.. dar nu am facut drepturi (asta daca se face asa ceva) si mi-l fura careva si zice ca e compus de el, dar nu e si nu am cum sa dovedesc... pur si simplu se gandeste cineva sa imi foloseasca ideea... Eu ce pot sa mai fac in cazul asta? Si exista cumva sa pui drepturi pe parti de genul asta compuse.. riff solo.. poate chiar si melodie intreaga dar asa in forma incipitiva.. sau poate chiar forma finita.. dar fiind doar una si neputand scoate album etc.. in fine.. Ce pot sa fac si in privinta asta ? Multumesc, astept un raspuns.. sau mai multe ) Poti sa pui copyright pe orice vrei, dar doar linia melodica este luata in consideratie. Nu poti da in judecata pe cineva ca "ti-a furat progresia" de exemplu. Pt. copyright trebuie sa te inscrii la organizatia care se ocupa cu asa ceva. In USA de exemplu se numeste MPA, in Anglia PRS, in Italia SIAE, etc ...
Radu Burcea Posted September 21, 2009 Posted September 21, 2009 (edited) "Pentru copyright trebuie sa te inscrii la organizatia care se ocupa cu asa ceva. In USA de exemplu se numeste MPA, in Anglia PRS, in Italia SIAE, etc ... " In Romania UCMR din cate stiu eu Edited September 21, 2009 by radu_guitar96
Guest adrianodisegnare Posted September 21, 2009 Posted September 21, 2009 Am inteles. Daca mai are cineva ceva de adaugat il rog sa.. adauge..
Neo Posted September 27, 2009 Posted September 27, 2009 aici gasesti mai multe detalii despre drepturile de copyright , si cum sa-ti pui drepturile pe a ta piesa http://www.ucmr-ada.ro/ dar cum zicea si guitar88 mai sus, se ia in consideratie linia melodica, nu poti sa pui drepturi de autor pe niste acorduri....
Guest Sterben Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 melodii preluate mai sunt da chestia asta se-ntampla frecvent printre comerciale. depinde de ce faci tu, daca esti la aia cu comercialele. ca in rest, chiar ar fi o chestie destul de penibila sa vina careva sa-ti fure ideea. in Romania se cam poate intampla sa ti le vanda producatoru; asa a patit unu raper de la sate. s-a straduit, a facut, a dat demo-urile unei case de inregistrari si producatoru le-a vandut. ala s-a cam tirat d-aici. incidentu i s-a intamplat lui Ciuraru daca poate ati auzit de el in special bihorenii si care-s din zona Alesd.
Recommended Posts