www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Arta Strambatului...


Guest Mordecast
 Share

Recommended Posts

Guest Mordecast

Nu stiu altii cum sunt dar eu cand cant singur si nu ma vede nimeni ma stramb.Ma stramb rau de tot.Cant aproape mereu cu ochii inchisi(mai putin pe portiuni mai dificile).O sa ajung ca Steve Vai(macar cu satrambatul ca cu cantatul mai am doua trei vieti de incercat).

Dar pot sa spun ca e cea mai faina "tehnica" de cantat.Am observat ca cu cat te strambi mai mult cu cat canti mai bine.Am postat topicul asta ca sa vad si eu daca mai sunt din astia ca mine.Doar pe pagina principala scrie cu litere mai mici "vizuni..."

Link to comment
Share on other sites

Si la mine e extrem; dar nu am ce face...

Cateodata mi-as dori sa fiu cool, sa nu ma exteriorizez chiar asa, sa las grimasele deoparte, dar nu pot altfel!

Unora le place, altora nu. Depinde de gusturi.

Asta e personalitatea mea, care vrea sa iasa afara.

Sa o vada toata lumea.

Link to comment
Share on other sites

"Strambatul" (involuntar) in timpul cantatului este ceva as spune natural si de multe ori ajuta la creearea unui sunet special ... un feeling special. Sunt sunete, la saxofonisti de exemplu, care ies doar daca instrumentistul sta intr-o anumita pozitie .. cocasat, sau cu extensie pe spate, sau cu instrumentul tras foarte mult spre dreapta spate ... asa cum si la chitara sunt anumite miscari care ajuta foarte mult la vibrato sau obtinerea unui sunet anume. Asta nu inseamna ca nu se poate canta si mai "academic". Totul porneste de la ritm ... eu unul chiar as recomanda celor care canta sa-si asculte acest ritm involuntar .. o limba care se invarte in gura face de multe ori scheme ritmice demne de luat in seama ... nu neglijati pornirile acestea. Eu unul nu percep muzica intr-un punct anume al corpului ci o simt in tot corpul meu .. cred ca asta simtiti si voi atunci cand ascultati muzica. Reversul functioneaza ...

Link to comment
Share on other sites

La mine e involuntara treaba cu strambatul.Am incercat sa nu schitez nici un gest, dar e ca si cum ai manca fara sa mesteci.

Oricum, sunt de parere ca limbajul trupului poate sublinia si evidentia unele aspecte ale discursului muzical.Exista o conexiune.Asta e clar.

Ati vazut pe cineva cantand niste riff-uri suparate de la Pantera sau Children Of Bodom si care sa aiba o expresie zglobie pe fata :) Daca da, nu e sanatos la cap :)

Edited by Shreder
Link to comment
Share on other sites

Guest DarkMan2004

din greseala ma mai trezesc cu gura deschisa...cand sunt concentrat...in special la solouri...in rest...ma mai las pe o parte la bend-uri ca saxofonistii (rareori) :) ...asa imi vine...

Link to comment
Share on other sites

Guest Mordecast

Parerea mea e ca strambatul e un lucru bun, dar ca orice lucru bun are si el o limita...Si limita asta -parerea mea-este Malsteen(scuze fanilor, dar pe cat de bun e tipu' la chitara pe atat de urat e cand se stramba)...

O alta chestie pe care am vazut ca multi cantareti nu o inteleg (cum ar fi Yngwee) e ca atunci cand te strambi doar ca sa impresionezi niste fani si nu te strambi ca deh, asa te strambi tu se vede.Se vede rau de tot.Am putea sa-i spunem prostitutie muzicala si cred ca nu ar fi deplasat termenul...Pt mine e ca si cum ai face playback.

Link to comment
Share on other sites

Mai, asta cu strambatul inseamna ca va implicati. Ca simtiti intr-un anume fel suntele pe care le produceti. Uneori este vorba despre ideomotricitate, adica miscari fine ale anumitor muschi, produse prin corelarea cu actiunea indeplinita (cantatul). De ex, la benduri spunea cineva parca ca isi ridica chestia aia care atarna de bolta palatina, lueta... :) Eu mai degraba tind sa cred ca miscarea e produsa in laringe si desemneaza o imitare a notei in registru vocal mut. Eu unul la fiecare ciupitura de coarda (ca inca nu imi ies note) tind fara sa vreau sa imit sunetul in laringe. Ca si cum ai vorbi in gand, dar miscandu-ti limba. Si cand imi scapa coarda ma aud chiar incet si realizez tot fenomenul.

Anyway, nu-i de rau cu strambatul, zic eu.

Link to comment
Share on other sites

Guest altu'

cine l-a vazut pe pat metheny cum se stramba shi ce bine canta nu mai poa' sa zica nimic.sincer shi eu ma cam stramb uneori,cant cu ochii inchisi si dau din cap stanga -dreapta -stanga -dreapta...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Sylviu

cand ma concentrez la un solo ceva si nu vrea sa iasa si tot il incerc scot limba.. nush dc.. si da ma mai stramb.. mai ales cand o zbarcesc :)..

Link to comment
Share on other sites

Guest claxonn

Fratilor, la teorie nu prea zice asa. Pentru a-mi sustine ideea recomand cartea "The Principles Of Correct Practice For Guitar" de Jamey Andreas. Pentru mine este o carte de referinta si ma bucur nespus ca am aflat de ea la inceputul vietii mele de chitarist. Legat de strambat, si de alte chestii involuntare prezint pe scurt ideea din cartea respectiva.

 

Cantatul la chitara ar trebui sa fie cat mai economic din punctul de vedere al resurselor fizice. Atentie foarte mare la strambat pentru ca daca te strambi involuntar, aproape sigur ca mai faci si alte lucruri involuntare: te cocosezi, iti incorzi spatele sau umerii, iti ti respiratia, iti icorzi bratul fara a fi nevoie... etc.

 

Toate aceste lucruri nu fac deloc bine la cantat pentru ca iti limiteaza fizic capacitatea de a face anumite miscari. Orice chitarist bun isi controleaza toate miscarile si nu lasa nimic la voia intamplarii. Exista si o analogie legata de cantatul la chitara cu muschii incordati: daca te inveti sa canti incordat, e ca si cum un copil ar invata sa umble si sa alerge cu picioarele legate. Copilul respectiv va invata sa mearga intr-un anumit fel pana la urma, insa nu va reusi niciodata sa alerge cu copii normali.

 

Si acum o parere personala. Steve Vai se stamba de mama focului? OK.. dar eu cred ca este un artist care face lucrurile astea in mod constient, face parte din imaginea lui de star, de miscarea scenica etc. Sunt convins ca poate linistit sa cante orice piesa fara sa se strambe insa da mai bine pentru public sa se si strambe. Poate ca Malmsteen nu se preface asa bine, insa el este dovada ca un chitarist bun is controleaza foarte bine tot restul corpului in timp ce canta.

 

Daca vrei sa o ti cu chitara pe powerchords, OK, lasi si chitara mai jos si eshti cool... bagi gigi cat vrei. Daca vrei sa incepi cu solouri mai complicate... sigur va trebui sa ti chitara mai sus, griful inclinat, si corpul folosit in mod economic.

 

Astept pareri :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.