www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Alocarea Unor Resurse Pentru A învãța Folosirea Unei Chitare


Guest uuuuuuu

Recommended Posts

Guest uuuuuuu

Salutare!

 

Dacã îmi permiteți, o sã va spun o micã poveste (și mai ales dacã aveți rãbdare sã citiți pânã la sfarșit). Nu demult, dar nici de curând am hotãrât cã n-ar fi rãu sã nu mai stau ca tuta, ci sa invãț ceva productiv. Și așa am ajuns acum ceva vreme la concluzia ca cea mai nimeritã soluție ar fi sã învãț sã cânt la chitarã. Acum n-o sã ridic pretenții de activitate in formații, dar cine știe? Niște cântecele pentru mine și atât. Sã continui... Am cãutat peste tot unde am putut, am întrebat peste tot unde am putut, dar mare lucru din punct de vedere practic/constructiv n-am fost în stare sã aflu. Mi-am zis: nicio problemã, au fost persoane care au învãțat și pe vremea în care nici nu era așa de larg folosit Internet-ul, deci n-o sã fie o mare problemã. Se vede treaba cã m-am inșelat destul de rãu.

Acum sã expun aspectele reale ale problemei: am citit prin anonime surse cã cel mai bine ar fi pentru început sã învãț acorduri, note și câteva lucruri indispensabile pe o chitarã acusticã. Eu aș fi țintit spre una electricã dar mi s-a pãrut OK sã încerc o acusticã întâi. Drept pentru care am fãcut rost de una acusticã ieftinã, de buget cum s-ar spune, cu gând s-o returnez proprietarului de drept dupã ce învãț. Acum nu știu de unde sã încep. Am citit și rãs-citit pe acest forum cam tot ce am putut digera eu, pe guitar.about.com, tutorialele video ale lui Toni ”Killahead” și pe justinguitar.com am urmãrit câteva lecții și bineînțeles cã am încercat și eu. Problema este cã nu-mi iese mai nimic și nici nu știu ce și cum trebuie sã-mi iasã. În principiu nu aș vrea sã apelez la profesori deoarece dupa cum bine a scris cineva aici, criza economicã mondialã m-a afectat și pe mine și nu sunt atât de liber. Dacã este absolut necesar, poate m-aș putea duce doar de câteva ori pânã mi se explicã felul în care sã încep, dar având în vedere cã nu știu teorie muzicalã și cã nu vreau sã ajung profesionist parcã nu e rentabil. Și nu cunosc pe nimeni care mi-ar putea arãta ceva despre chitare. Dar repet, acesta ar fi cazul extrem. Aș vrea/prefera sã învãț de unul singur.

Ce doresc de la domniile voastre: sã mi se spunã în primul rând dacã (eventual cum) se poate învãța fãrã cineva care sã mã îndrume având în vedere cã la școalã n-am fãcut pic de muzicã, apoi câteva sfaturi/îndrumari dacã se poate...

O sã ziceți cã am pus problema prea vag, dar mie mi se pare destul de clar. Întâi de toate chitara nu-mi sunã ca in majoritatea locurilor unde am ascultat una și mi se pare cã are defecte (în mod sigur se pot elimina dar eu nu știu cum). Apoi nu pot face în niciun chip sã nu bâzâie te miri ce când apãs pe tastierã. Habar n-am cum sã țin mâna pe ea. Nu știu în ce ordine sã învãț, și de unde. Nu știu ce pene, corzi, acordaj și poziție a chitarei, respectiv a mâinilor sã adopt și nici cum sã le țin.

În concluzie m-am apucat sã învãț, dar cu cât încerc sã avansez în studiu gãsesc noi probleme.

#1. Deși acordez chitara de fiecare datã când o iau în mânã, o gãsesc dezacordatã pe unele corzi. De ce și cum remediez problema?

#2. Deși acordez chitara înainte de folosire, coarda Mi subțire suna disonant fațã de celelalte. De ce și cum remediez problema?

#3. Când ”dau” cu pana peste corzi, de exemplu când încerc un acord, sunetul este foarte urât. Câteodatã sunã prea tare, câteodatã nu nimeresc cum trebuie peste corzi si amplitudinea vibrației unora dintre corzi e mult prea mare fațã de celelalte, alteori sunetul este aproape exclusiv din incintã (nu se aude metalic). Bãnuiala mea este cã nu știu sã folosesc pana cum trebuie, dar de ce si cum remediez problema?

#4. ”Șãnțulețul” pe unde fusese coarda D prinsã inițial pe puntea chitarei nu este poziționat astfel încât distanța dintre corzi pe bridge sã fie egalã. Când am schimbat corzile l-am lãsat așa deoarece am crezut cã e gândit astfel. De ce și cum remediez problema?

#5. Ce panã este preferabil de folosit (grosime, eventual material)? Eu am folosit cel mai mult una de 0,60 mm (plastic, ”Fire&Stone”) și totuși nu nimeresc ce coardã vreau, iar câteodatã lovesc coarda de deasupra/dedesubt când vreau sã lovesc o anumitã coardã, adicã nu sunt mulțumit de ea (aș vrea un sunet mai bright, cu pick harmonics). Ce sugerați?

#6. Când țin un acord sau încerc ceea ce se numește ”chromatic scale”, nu sun nici pe departe apropiat de exemplele de pe Internet. Nu mã refer la bâzâit sau alte zgomote, ci la tonul chitarei, în sens negativ. De ce și cum remediez problema?

#7. Ce marcã de corzi și ce gauge (grosime) recomandați pentru mine?

Cam astea ar fi nedumeririle mele vis-a-vis de ce am fãcut pânã acum. Bãnuiesc cã mulți dintre domniile voastre au întâlnit probleme ca ale mele și aș cere câteva indicații dacã nu e cu bãnat. Iarãși aș cere dacã aveți ceva sfaturi sau observații pentru un prãpãdit de începãtor.

Vã foarte mulțãmesc pentru atenția acordatã și sper cã nu am deranjat pe nimeni.

Link to comment
Share on other sites

In primul rand ar trebui sa te consulti cu cineva care are ceva experianta cu chitara sa vada daca instrumentul este setat cum trebuie (intonatie, in primul rand si actiune - adica distanta dintre corzi si gat). Daca falseaza, tu ca incepator o sa-ti dai seama foarte greu. Eu cred mai mult ca sigur ca asta se intampla cu chitara ta, de aceea ti se pare ca nu se aude corect.

 

Bineinteles trebuie sa inveti neaparat cum se acordeaza, la fel, apeleaza la cineva care te poate indruma, nu neaparat un profesor, un prieten care se pricepe sa reproduca macar niste piese folk cred ca e cat de cat capabil sa acordeze o chitara.

 

In legatura cu corzile, pentru acustica, calibru de gen .010 - .047 (adica mai subtirele) ar fi potrivit pentru inceput, sa te obisnuiesti cu ele si sa nu te doara foarte tare degetele, cu timpul mai poti creste (corzile mai groase dau ton mai bun).

 

Sper ca e de folos, probabil ca o sa mai primesti pareri si de la restul colegilor de forum.

 

Succes!

Link to comment
Share on other sites

Guest uuuuuuu

apocalipsa, Trigger :vã mulțãmesc foarte pentru pãreri. Acum, sã le iau la puricat.

Chitara o am de cãpãtat, un fel de pomanã din partea cuiva care o avea inițial cumpãratã mai mult ca sã nu zica faptul cã nu are și o acusticã. Probabil cã o pot ține pânã la adânci bãtrâneți fãrã sã-mi fie cerutã înapoi, dacã reușesc sã mã împrietenesc cu ea. Valoarea chitarei este de aproximativ 500 de lei noi și nu e mai veche de un an, maxim doi (așa mi s-a spus de posesor), iar starea vizualã este destul de bunã. Eu trag concluzia (din ce am citit pe aici, unii încã mai folosesc chitare Reghin mai bãtrâne decât mine, a cãror valoare nu trece de 100-200 de lei) cã n-ar trebui sã fie chiar așa de proastã sau cã ar putea fi reglatã, sã nu mai pomenesc faptul cã alta mai bunã nu am de unde cãpãta. Partea cu adevãrat proastã este cã posesorul nu este nici pe departe o persoanã de încredere, acesta neștiind sã cânte acceptabil pe niciuna dintre chitarele sale (și asta dupa ureche). Ca sã vã dați seama de nivelul sãu, o perioadã nu a avut toate cele 6 corzi puse pe ea, folosește un plastic pe post de panã și nu știa unde sã citeascã marca și modelul respectivei chitare. Mi s-a zis ca a învãțat un intro de la Metallica, dupã care s-a odihnit sub pat câteva luni când mi-am fãcut curaj s-o cer.

Ideea este cã nu am pe cine sã întreb despre condiția chitarei, nu am pe cine ruga sã-mi facã setup la ea, nu am pe cine pune sã cânte la ea. Momentan sunt destul de departe de civilizație pentru încã vreo 3-4 luni... V-aș ruga frumos dacã se poate bineînțeles, sã încercãm împreunã sã scoatem din ea un instrument ”hopefully playable” (dupã cum zicea Martin Koch).

Între ce limite se considerã acțiunea bunã?

Cum mãsor (verific) intonația? Între ce limite se considerã bunã?

De acordat știu sã acordez, însã îmi pare ca iese din acordaj, sau nu știu ce sã zic... Se poate sã mi se explice cât mai metodic cum sã verific dacã falseazã sau nu? Am înțeles cã e greu, dar sper sã învãț. Mãcar sã încerc.

Vã foarte mulțãmesc pentru atenția acordatã și sper cã nu am deranjat pe nimeni.

 

probabil ca o sa mai primesti pareri si de la restul colegilor de forum

Ar fi un mare ajutor pentru mine.

Edited by uuuuuuu
Link to comment
Share on other sites

Guest JeeFo

pai..ar trebui sa o vada cineva mai experimentat. daca nu stii pe nimeni cere pe acest forum ajutorul cuiva, sunt destui oameni darnici pe aici care si-ar sacrifica putin timp sa te ajute :)

 

si apropo, cine o fabrica?la cate probleme zici tu ca are nu cred ca are cum sa valoreze 500 ron, la banii astia luai o acustica bunicica noua

Link to comment
Share on other sites

Guest uuuuuuu
si apropo, cine o fabrica?la cate probleme zici tu ca are nu cred ca are cum sa valoreze 500 ron, la banii astia luai o acustica bunicica noua

Din câte vãz eu pe ea, fabricantul se intituleazã Epiphone - a part of the Gibson family of brands, cu motto-ul ”performance is our passion”. Model: AJ-100 NA.

Link cãtre pagina oficialã: Gibson Epiphone AJ-100.

A mea are un finish ”natural”, nu e neagrã, ci gãlbuie, culoarea lemnului cu lac deasupra.

Prețul actual ar fi ca in poza #1.

Aratã aproximativ ca in poza #2 cu urmãtoarele rezerve: pe plãcuța de deasupra truss-rod-ului de la headstock scrie AJ cu litere de mânã, italice; headstock-ul este vișiniu, culoarea lemnului.

Nu am zis cã are probleme, ci cã mie mi se par ciudãțenii. Și iarãși, nu e musai sã fie nou-nouțã, cine știe cât a stat in magazin și a fost și folositã. Poate cineva dintre domniile voastre a vãzut/atins vreodatã acest model și are un cuvânt de spus.

post-11426-1249124819_thumb.jpg

post-11426-1249124830_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Guest SkullpturA

@ uuuuuuu : mai rabda putin cu ea asa,si cand ai bani sau timp, ia legatura cu cineva mia priceput sa ti-o "vada" putin si sa ii faca reglajele.

Link to comment
Share on other sites

Guest uuuuuuu

JeeFo, szekely, SkullpturA: vã foarte mulțãmesc pentru pãreri. Voi continua sã încerc sã învãț sã cânt pe ea așa cum e.

Dacã mai dorește cineva sã facã vreo precizare, îl invit s-o facã. Sunt deschis la tot felul de opinii. Poate mi-a scãpat ceva, poate nu s-a spus ceva, poate am greșit ceva... Cine știe? Haideți, poftiți.

Link to comment
Share on other sites

Guest SkullpturA
pe unde stai? ca idee, sa vedem cine te poate ajuta..

 

pe langa asta,completeaza-ti pagina personala,cu un ID/Mail ,lasa eventual un numar de telefon,un nume,pentru ca daca se gaseste cineva si vrea sa te ajute,sa te poata contacta mai usor si s nu stea pana raspunzi tu pe forum.

numai bine!

Link to comment
Share on other sites

Guest uuuuuuu

Ziceam mai sus cã ”Momentan sunt destul de departe de civilizație pentru încã vreo 3-4 luni”, ceea ce în limba românã în traducere liberã ar însemna cã amu sunt la țarã, eu ajungând la București prin octombrie, poate noiembrie. Din parte-mi, este cam anevoios sã mã duc la oraș doar pentru asta...

Vladimir Oltean, SkullpturA: vã foarte mulțãmesc pentru implicare.

Link to comment
Share on other sites

Te stresezi prea mult si nu e mare branza. Aduna 5-6 milioane de lei, cumpara o acustica si o sa sune okay (probabil chitara pe care o ai acum e OK). Pana si o acustica din-aia cea mai jaf, pentru copii, e buna de inceput. Important e sa nu fie veche si sparta/indoita/rupta/roasa de caini sau alte chestii. Cauta acordurile, invata-le, fa-le sa sune bine, ca sa poti sa te distrezi putin cantand niste chestii simple, si pe urma apuca-te de teorie. Nu e rocket science. Parintii nostrii cantau pe bucati de lemn cu corzi pe ele si tot se aduneau fetele. Chitara suna in functie de cat de bun esti, eu l-am vazut pe proful meu de acum 4-5 ani, Viorel, cantand pe un Squire Strat de zici ca era USA de 50 milioane, iar in mainile mele suna ca o sarma. Eu mi-am luat acum un Ibanez Prestige destul de bun si tot am probleme cu intonatia si tot mai falseaza putin. Asa sunt chitarile. Te adaptezi.

Link to comment
Share on other sites

Guest uuuuuuu

Metabog aproape cã m-a lãmurit. Voi continua așa cum am început, pe aceeași chitarã. Cel mai probabil, dacã mã conving cã o sã reziste bine, o voi pãstra cu orice preț (eventual o cumpãr de la stãpân, cãci se poate). În niciun caz nu mã așteptam la recursul ãsta. Mulțumesc tuturor celor care mi-au rãspuns. Tocmai mi-am dat seama cã nici o lopatã nu ar suna mai bine din mâna mea. Dacã cineva dorește sã-mi transmitã o informație personalã, existã PM și adresã de e-mail. Acestea se pot gãsi pe pagina personalã a fiecãrui user, e.g. a mea.

Vã foarte mulțãmesc pentru pãreri și aștept în continuare altele, dacã cineva dorește sã completeze ceva.

Numai bine!

Edited by uuuuuuu
Link to comment
Share on other sites

Ar fi ok si daca ai reusi sa iei macar cateva lectii cu un profesor. Macar iti explica niste chestii de baza (cum ti mana stanga, dreapta, cum ti pana) si arunca si un ochi la chitara sa vada cum e setata. Daca nu inveti chestii le de baza cum trebuie, nu e sfarsitul lumii, poti sa canti foarte bine cam in orice fel, dar daca le faci corect, ai sansa sa avansezi mai repede (si/sau potentialul maxim sa fie, sau nu, atins). Spun asta pentru ca dupa vreo 5-6 ani de chitara am descoperit ca faceam totul (multe) usor gresit si a trebuit sa imi modific toate deprinderile proaste - ceea ce e foarte dificil cand iti intra deja in reflex.

 

Din pacate si ideea cu profesorul tine de noroc la noi - unde toti se pricep la orice, (aproape) totul e scump si prost, toti vor sa faca bani multi si sa munceasca putin (spre deloc).

 

Eu am invatat singur pe vremea cand nu exista youtube sau site-uri de invatat chitara, dar aveam site-uri de tabulaturi. Tot din cauza ca internetul era la inceput, nu puteam sa dau vina pe chitara, corzi, pana, etc - tot ce suna rau era din vina mea (si chiar asa era). Personal am invatat folosind doar tabulaturi - luam un cantec si ma chinuiam pana imi iesea. E bine sa incepi cu acorduri pentru ca e cel mai usor sa canti ceva "frumos" cu acorduri (ceea ce te incurajeaza sa continui).

Link to comment
Share on other sites

Guest Gady_paul

Da-mi id-ul tau pe pm. Stiu exact de ce te lovesti. Si eu sunt cam incepator-intermediar la chitara si am ceva cunostinte de teorie si am invatat si eu chitara de pe internet, asa ca m-am lovit si eu exact de aceleasi probleme ca tine. Asa ca sunt dispus sa te ajut.

Link to comment
Share on other sites

Guest uuuuuuu
Ar fi ok si daca ai reusi sa iei macar cateva lectii cu un profesor. Macar iti explica niste chestii de baza (cum ti mana stanga, dreapta, cum ti pana) si arunca si un ochi la chitara sa vada cum e setata. Daca nu inveti chestii le de baza cum trebuie, nu e sfarsitul lumii, poti sa canti foarte bine cam in orice fel, dar daca le faci corect, ai sansa sa avansezi mai repede (si/sau potentialul maxim sa fie, sau nu, atins). Spun asta pentru ca dupa vreo 5-6 ani de chitara am descoperit ca faceam totul (multe) usor gresit si a trebuit sa imi modific toate deprinderile proaste - ceea ce e foarte dificil cand iti intra deja in reflex.

 

M-ar interesa aspectul acesta. Am început sã prind acordurile dar deși aud unele bâzâituri, totuși nu-mi dau seama cum ar trebui sã sune în realitate. Și mai am și alte probleme. Credeți cã ar aș putea gãsi un profesor prin București, cu care sã pun la cale un program de genul: fac o ședințã, apoi mã duc iar dupã ce am repetat ce mi s-a spus, sau am o problemã, sau cine știe ce mi s-a întâmplat (nu neapãrat regulat, sau cu program fix)? Eventual sã accepte sã se scoboare la nivelul meu, adicã 0, pânã învãț câte ceva, mãcar pentru vreo 2-3 ședințe? Știu cã pot pãrea pretențios, dar v-am zis contextul. Așadar, dacã se poate aș dori recomandãri de profesor de chitarã preferabil de la cineva care a fost mulțumit de serviciile sale. S-a mai discutat, așa este dar nu în felul în care am pus eu problema.

ebh, mulțumesc pentru idee.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.