www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Inregistrari Cu Gr3 Si Un Daw


Guest SorinAugusto
 Share

Recommended Posts

Guest SorinAugusto

Am postat la trupe o inregistrare(Floare Roz)si ziceam ca o sa revin cu detalii despre partea tehnica.Intampinam o problema cind voiam sa inregistrez direct in adobe au sau reaper sau oricare alt program de genul asta.Nu aveam nici un efect extern asa ca ce inregistram era line in,unde suna chitara clean.Era varianta sa inregistrez asa si apoi sa pun efect peste sau sa trec pista prin gr3,dar incercati voi sa cintati clean ca si cum ar fi pe distors.Daca porneam gr3 si dadeam inregistrare what u hear se facea o bucla si aveam microfonie.Daca inregistram in gr3 nu puteam sincroniza pistele,sau era foarte greu de adus din offset,pina intr-o zi cind mi s-a aprins beculetul.problema era cum sincronizez pistele. Se face in felul urmator:

1.Se baga in deckul 2 de la gr3 tobele(sau alt track sau o inregistrare la prima mana)si se pune in sincro cu deckul 1 care se armeaza pt record

2.Se da play la deckul 2,instantaneu porneste deckul 1 pe rec,fiind sincronizat si se trage pista urmatoare(chit1 sau chit2 sau bas sau voce,ce doriti).

3.dupa ce e gata de tras,pe deckul 1 avem trackul respectiv,dar inregistrat brut(fara efectele folosite,care in timpul inregistrarii se aud pentru control.

4.Se salveaza fisierul respectiv asa in format brut,pentru eventuale modificari ulterioare,cind iti vine vreo idee ca acolo era mai bun un distors mai suparat sau alte tonuri sau un pic de reverb sau etc.

5.Se baga trackul respectiv (brut)in deckul 1,se da play at input si se asculta cum suna,se mai regleaza efectele,se pune wah-wah daca se doreste(cu mouse-ul) pt cine n-are pedala,(io n-am),deci se face ce se doreste cu el.Dupa ce ne place cum suna,se armeaza deckul 2 pe record,se pune sincro cu deck 1 si se da record pe deck 2.Ar trebui sa porneasca si deckul 1 pe redare.In timpul inregistrarii se poate umbla cum am zis pe la efecte,wah,delay,reverb,dupa cum cere melodia.La volume nu(bineinteles inainte de asta reglati nivelul la inregistrari),se regleaza ulterior la masterizare.

6.Dupa ce e gata inregistrarea avem trackul respectiv(sa zicem chitara 1)tras cu efecte,in perfecta sincronizare cu tobele pe care le-am bagat la pct1(sau ce am bagat noi acolo).Salvam si avem trackul cu chitara 1.

7.pt un mai bun control se face un mix provizoriu cu tobele(eu l-am numit negativ 1),in ce program folositi voi,care se baga iar in deckul2,si se urmeaza pasii dela pct1 cu chitara 2,bassul,clapa voce,vioara etc.Ideea e ca in acest fel toate trackurile sunt sincronizate,si e bine sa pastrati si trackurile brute,care le puteti prelucra ulterior daca vi se schimba viziunea asupra piesei sau nu suna bine in contextul mixajului final.

8.se baga trackurile in ce vreti voi si se mixeaza cum vreti voi.

Chestiile astea le-am facut pt ca in afara de calcu si chitara nu aveam nimic.Acuma am un combo pe lampi Concord suprem (made in Germany),suna binisor si o sa incep sa-mi fac si niste distoarse sau heavy metal dupa boos pina imi plac cum suna(fiind electronist).Acuma am un distors antic de prin '90,facut dupa mxr,de mine dar atunci nu stiam mare lucru.Si acuma suna bine,dar acu imi trebe compresor,eventual noise gate,egalizor,booster,delay,Flanger (pe care il am si vreau sa-l modific in chorus)si o sa le fac io incet incet.

O sa revin cind am timp si cu un cv.Sper ca am fost de folos cuiva cu acest topic.

Link to comment
Share on other sites

lol.. interesanta idee... desi am facut destule twists and turns la viata mea cu deck-urile din GR, mai ales offline processing pentru trackuri trase clean in multitrack (cool edit de ex), nu mi-a trecut niciodata prin cap sa pun negativul in deck-ul 2.... :)

 

pentru cei care au la indemana ceva mai multa dotare la PC, in special o a doua placa de sunet (de exemplu, pe langa placa onboard aproape nelipsita, inca o placa pe PCI), cu un simplu cablu stereo cu jack-uri mici la capete, de 3,5 inch, se poate face legatura intre cele 2 placi, una dintre ele fiind folosita pe post de "proc" (GR) iar cealalta pentru inregistrare in multitrack (cool edit). se pot obtine multe chestii faine astfel.. low budget, desigur, dar pentru acasa poate fi mai mult decat suficient. amanuntele tehnice ale problemei sunt usor de intuit... se pot dezvolta pe parcurs.. cei interesati pot intreba...

 

toate cele bune! :)

Link to comment
Share on other sites

Sau poti folosi cubase! :) Iti faci un track pe care pornesti guitar rigul ca si pe un efect, si apoi dai sa il auzi in timp real. Iti configurezi tonul si apoi poti inregistra linistit pe clean, pe alt track, tu avand deja un "monitor" unde chitara se aude wet. Astfel poti sa tragi chitara si pe clean, si sincronizata! :)

Link to comment
Share on other sites

Guest SorinAugusto

Sigur ca sunt mai multe variante.Dar nu am timp sa studiez Cubase,placa de sunet onboard m-i bulita ,acuma am Audigy se,nu-i cine stie ce dar are latenta mica si suna decent.Atasez Floare Roz mixata in reaper.Pe chit cu distors am pus in Reaper Mesa Boogie Clean-Black Face twin si pe bas Fender Bassman Teed Champ.Ce voiam sa mai spun ca inainte inregistram secvential in Gr3,un track peste altul,urmatorul peste primele si tot asa,dar va dati seama ca de editare nici nu mai putea fi vorba.Dar nevoia te invata.

FloareRoz_3.mp3

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

n prea vad dc atta harababura, majoritatea dawurilor au optiuni pt record sincronizat si majoritatea au "monitor" la trakuri deci ar trebui sa potzi sa auzi si distorsion in timp ce inregistrezi. Plus ca in daw se inregistreaza clean oricum si e mai bine asa pt ca atunci cand faci mastering poti sa schimbi setari si din gr3 daca e nevoie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.