www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Evh Paintjob [done]


Guest andypopa

Recommended Posts

Guest andypopa

Salutari!

Saptamana trecuta am facut impreuna cu cativa prieteni un paintjob EVH pe un Squier si as vrea sa va impartasesc cum a decurs, cu ce ne-am confruntat, and general guidelines ca sa nu faceti aceleasi greseli ca noi.

 

Toate sfaturile pe care le dau in postul asta sunt ori din experienta, ori din partea unor avizati... Eu sunt by no means un expert, nu luati ce zic de bun, intrebati in stanga si in dreapta.

 

BUN, cea mai importanta dintre toate chestiile importante: nu va grabiti. E probabil cea mai valoroasa informatie din tot postul asa ca incercati s-o urmati. Eu am avut sase zile sa termin chitara (cu scoala and all the other stuff) deoarece plecam in strainatate. Am vazut la sfarsit ca daca acordam mai mult timp unor detalii, atat in preparare cat si spre sfarsit, economiseam timp si aveam un rezultat final mult mai bun.

 

S-o luam cu inceputul: achizitionarea materialelor.

Ce-am folosit:

-vopsea sintetica: rosu metalizat, alb, negru, lac, grund

-smirghel (oxid de aluminiu si... the red one, more about that later)

-banda izolatoare pentru masking

-chit (some shitty thing pe care scria chit pentru cutit/ceva asemanator)

 

Vopseaua, smirghelul si doua benzi adezive proaste m-au costat in jur de 76 de ron la bricostore orhideea. Am folosit vopsea SINTO (probabil pe baza de rasini sintetice, scria "vopsea sintetica" pe ea)... Acesta nu este singurul tip de vopsea pe care l-am folosit. Terminandu-ni-se grundul am fost nevoiti sa cumparam un grund acrilic sau pe baza de nitroceluloza DupliColor (big can, 50% extra, pentru masina). E o idee proasta sa amestecati vopsele de marci diferite. E aparent o idee si mai proasta sa aplicati vopsele acrilice/pe baza de nitroceluloza peste vopsele pe baza de rasini sintetice. Desi nu am descoperit inca de ce, pe can scrie clar "Nu aplicati peste vopsea pe baza de rasini sintetice."

Noi aplicaseram deja doua straturi de grund sintetic, dupa care am mai aplicat cateva straturi de grund duplicolor. Nu s-a intamplat nimic spectaculos, rau or anything like that, iar vopseaua sintetica pusa deasupra a prins just fine. EXPERT ADVICE: folositi vopsea acrilica. MY ADVICE: folositi vopsea acrilica.

Smirghelul: seemingly unimportant. Guess again. Oamenii avizati declara ca va ia vreo 2-3 ore sa dati jos finishul, dar sa acordati cat timp e necesar la chitara voastra. Noua ne-a luat pe putin 6-7 ore de smirgheluit fara pauza! E posibil ca acest fapt sa se datoreze finishului chitarii, ea avea un sunburst foarte fain inainte, cand am cumparat-o it was just what I was looking for. Am folosit pe unele portiuni si o bormasina cu o chestie rotunda de smirghel. Treaba cu bormasina am plasat-o la categoria BAD IDEEAS. Daca nu dai ca lumea (ceea ce, probabil, se va intampla - no offense) vei sapa efectiv in corp si iti va lua mult mai mult timp sa remediezi greselile facute. Noi am fost destul de prosti ca am facut chestia asta, pentru ca terminasem deja fata manual, mai aveam 1/3 din spate, marginile si coarnele. Da, le-am facut mai repede, dar ne-a luat pana sa reparam greselile facute. EXPERT ADVICE: smirghel pe baza de oxid de aluminiu. MY ADVICE: smirghel "din ala rosu" pentru gros, smirghel pe baza de oxid de aluminiu la finisaje (there's no other way). E un smirghel mai rosiatic care nu stim cum se numeste exact... Eh, ala e mult mai bun decat cel pe baza de oxid de aluminiu (negru) dintr-o serie de motive: nu se rupe, praful nu se builduieste pe el, e mai longeviv. Dupa 5 minute de sanding cu smirghel pe baza de oxid de aluminiu, MAI ALES in primele stagii, tot lacul acum transformat in praf se depune pe smirghel. Guess what? Smirghelul e atunci USELESS si trebuie practic curatat. O chestie foarte foarte foarte stupida. Pentru a va recomanda o metoda de smirgheluire trebuie mai intai sa va spun care au fost straturile pe chitara noastra:

1. lac

2. vopsea (negru, rosu, galben semitransparent etc)

3. sanding sealer

4. lemn

Va recomand sa luati lacul cu smirghel de 60 (rosu) iar vopseaua cu 80 (tot rosu). NU VA GRABITI sa ajungeti la lemn. S-ar putea sa doriti sa pastrati stratul de deasupra lui!!! Daca il pastrati, veti avea maxima satisfactie de a NU VEDEA URMELE DE SMIRGHEL FACUTE IN LEMN. Singurul motiv pentru care nu ati vrea sa-l pastrati ar fi daca sunt defecte mari in lemn si trebuie reparate etc etc DAR noua ne-a parut rau pentru ca l-am scos. Am crezut ca sunt defecte in lemn, pentru ca, pe vremea cand chitara era in posesia subsemnatului, am incercat sa tai un copac cu ea. Marturisesc ca acesta nu s-a rupt. Don't ask, don't try either! =) Nu se stie cand vreti vrea sa va vopsiti behringerul. Daca nu luati sanding sealerul, finisati-l cu smirghel de 240 (oxid de aluminiu) si 1000 (tot oxid de aluminiu). DACA NU VRETI SA-L PASTRATI, incercati sa-l luat cu stiu eu, ceva destul de subtire 120, 180, 200, ceva in genul asta pe baza de oxid de aluminiu. In niciun caz nu folositi 60, o sa stricati corpul. Btw, NU apasati in ultimele stagii, o sa faceti damage, serious damage pentru nimic pana la urma. Cu smirghelul de 60 incepeti sa dati intr-o miscare circulara pana cand ati zgariat tot corpul. Cel mai usor, vopseaua si lacul se iau de la MARGINI (normala and other such things probabil). Puteti incepe de la margini spre centru, noi asa am facut si n-am gasit sa fie vreo problema cu abordarea asta.

 

_VOPSEAUA_

In the name of all that is pure, dati NUMAI straturi subtiri. Dati UN STRAT pe toate partile dupa care _lasati sa se usuce FFS_. Daca dati un singur strat pana se face culoarea solida (wrong) va veti crea o serie de probleme:

1. prea multa vopsea, stratul va fi pur si simplu prea inalt (asta in cazul in care ati ajuns la a doua culoare + masking tapes)

2. dripping and runs: vopseaua va curge pe chitara = foarte rau, noua nu ni s-a intamplat decat de cateva ori si am remediat imediat, chitara nu a avut niciun run cand a fost terminata

3. bleeding: vopseaua (fiind in cantitate industriala) va patrunde sub masking tape

Aveti _NUMAI_ de castigat daca dati straturi subtiri: vopseaua se va usca mai repede, straturile vor iesi mai bine, benzile vor iesi mai crisp, deci veti avea un rezultat mai bun si mai mult timp on your hands.

Un strat = de-abia se intrepatrunde cu ce e sub. Daca sprayul e chiar prost, dar prost prost si nu se vede nimic cand dati, dati in dreapta si-n stanga, dupa aceea in sus si-n jos. Daca nu se vede, repetati procesul de la coada la cap, de jos in sus si de la stanga la dreapta. According to experts: fiecare stroke de vopsea trebuie sa se intrepatrunda pe jumatate cu stroke-ul anterior => 50% din fiecare stroke trebuie sa fie deasupra unui alt stroke.

Noi am gasit vopsea sintetica, grund sintetic si lac sintetic si am zis ca din moment ce sunt TOATE coat-urile de care avem nevoie, nu vom mai cauta alta vopsea, dar cred ca este o proprietate a acestei vopsele sa fie ATAT DE GROASA, just a hunch, asa ca, as the pros say, folositi acrilica.

Lacul trebuie sa fie LUCIOS. Exista (groso-modo) 3 tipuri de luciu: mat (da, paradoxal, luciu mat), lucios si metalizat. Noi am luat teapa luand lac MAT prima data. Exista si lac SINTO lucios, asa ca daca folositi vopsea sintetica, don't give up, it's there somewhere. Ca vopsea am folosit rosu metalizat, negru si alb, toate SINTO.

DupliColorul ce se gaseste la noi (facut de niste tipi din germania, Motif Dupli GMBH sau ceva) NU ARE NICIO LEGATURA, DAR NICIUNA cu duplicolorul din US, asa ca orice ati citit pana acum nu se aplica. Majoritatea duplicoloarelor ce le veti gasi, sunt, am citit eu, pe baza de nitroceluloza. Imi amintesc sa fi citit pe site-ul lor, dar nu va pot spune cu exactitate pentru ca dintr-un motiv sau altul AM UITAT =). Seria Aerosol ART va pot spune 90% sigur ca este pe baza de nitroceluloza. Acest gen de vopsea, spun expertii, se ingalbeneste mai repede, dar are oaresce proprietati acustice. Trebuie sa adaug: vopseaua sintetica, in comparatie cu nitro si acrilic, se usuca mult mai greu, dar are mult mai mult luciu.

Acordati DESTUL TIMP intre straturi, MAI ALES intre doua culori, MAI ALES intre lac si orice alta culoare de sub SI CEL MAI ALES ca sa zic asa, intre coatul final de lac si montatul pieselor (FOARTE FOARTE FOARTE FOARTE FOARTE FOARTE important) (am scris foarte de 6 ori fara copy-paste, deci imi PASA de chitara voastra!). Daca NU veti avea rabdare, odata ce veti monta cheitele, sau veti da cu surubelnita din greseala peste corp/grif/ce ati vopsit SE VA LUA URAT DE TOT, deoarece, chiar daca vopseaua "s-a uscat", ea nu e INTARITA! Recomand sa lasati cat mai mult sa se intareasca. O zi, doua, trei, o saptamana, CAT MAI MULT. Noi am montat piesele almost imediat dupa ce am terminat (30 de minute lasat la uscat) and we got some REAL NASTY SHIT! Also, noua la headstock ni s-a intamplat ca aplicarea lacului sa cauzeze scurgerea vopselei rosii deoarece ea nu se uscase inca. This was NOT my mistake, nor were the scratches and dings de la liniile negre. Another word of advice in ceea ce priveste aplicarea vopselei: daca veti aplica TONE DE VOPSEA, va exista o diferenta care se poate VEDEA si SIMTI intre straturi si lumea va incepe sa va intrebe "Pai si... dungile negre le-ai lasat cu banda izolatoare?". Da, THAT BAD. Cred ca tovarasul meu (cel care detine chitara acum, de ceva timp de altfel) a dat de 2 ori, 2 ori si jumatate mai multa vopsea rosie decat trebuia. Daca luati rosu metalizat sinto, arata mai mult ca un roz-violet metalizat dupa ce se usuca. Pe noi nu ne-a deranjat, chiar ne place foarte mult, dar nuanta pe care o cautati este bright-red, flash-red, ceva in liniile astea NU neon-fluorescent sau mai stiu eu ce de la duplicolor.

Ordinea straturilor la noi:

-grund

-alb

-rosu

-negru

-lac

 

_BANDA ADEZIVA/MASKING TAPE_

Daca gasiti banda 3M sa ne spuneti si noua. Daca nu gasiti, folositi banda izolatoare, din experienta noastra este the nearest thing to the real shit. Banda de hartie NU maskeaza bine ergo pigmentii vor trece pur si simplu prin ea = BAD BAD BAD. If you must, mascati TOT corpul cu banda izolatoare la dungile negre chiar daca e foarte greu de scos dupa aia. Daca nu vreti sa faceti asa, aplicati foarte multa banda de hartie, strat peste strat

MAXIMA ATENTIE cand faceti dungile negre. Trebuie sa fie mascat totul ca lumea, nu va grabiti aici pentru ca ele vor putea RUINA paintjobul vostru.

 

Nu va grabiti sa luati chitara din locul unde ati vopsit-o. Iarasi, nu va grabiti sa o puneti back together. Daca aveti some big show si e singura voastra chitara, NU e o idee buna sa faceti un paintjob EVH daca aveti doar o saptamana la dispozitie.

 

Postul meu s-ar putea sa va descurajeze. NU imi doresc asta by no means, si nu l-am facut cu un ton negativ, vreau doar sa va atrag atentia asupra greselilor noastre pe care NU imi doresc sa le repetati!

E o treaba simpla pana la urma:

-dati cu smirghel

-dati cu vopsea si mascati de cateva ori

dar grija cu care faceti aceasta treaba simpla o poate face de maxim succes sau so and so.

Noi NU am gasit o gramada de chestii mai mult sau mai putin esentiale, si nu am folosit nici the right kind of paint. Nota: e de recomandat sa folositi sanding sealer daca il luat pe cel existent.

La vopseaua acrilica se recomanda sa lasati chitara 3 saptamani inainte de a remonta piesele, say the experts.

Suntem foarte multumiti de rezultat, cu toate scratchurile si dingurile si greselile paintjobului, pentru un prim paintjob a iesit, cum am spune noi, PERICOL! =)

Merita sa faceti treaba asta if you're up to it, si sper sa va iasa mai bine ca a noastra.

Nu pot incheia postul fara sa multumesc tuturor care au participat: Chiorean, Pantilie, frate-meu, Victor, Filip, Nistor

Astept cu nerabdare intrebarile voastre, voi atasa niste pics mai tarziu :)

 

Yours,

Andrei Popa

Link to comment
Share on other sites

Guest andypopa

Stiam ca nu va dura mult! =) Bine bine le pun acum. Si nu e worthless you unworthy... person! =)

 

Le pune tovarasul meu acum.

 

ps2: am facut o serie de alte modificari:

-am subtiat griful cu 0.5 cm (using a bormasina and a 60grit sandpaper circle)

-am vopsit niste inlayuri de jackson (da, stiu, nu sunt exact asa cum le-am facut noi) - au iesit mildly prost, va voi povesti ulterior

-am facut un humbucker din doua singlecoiluri, tell you about that too.

Link to comment
Share on other sites

Guest Alexi256

momentan chitara este in posesia mea de ceva timp...si sunt foarte multumit de ea.

peste ceva timp voi pune poze facute cu aparat.enjoy :)

Link to comment
Share on other sites

Guest andypopa

Multumesc! In jur de 100 de ron :)

Scoatem bormasina din ecuatie, se presupune ca o aveati deja.

 

Tipul cu par lung si fete de teleshopping sunt eu, tipul care arata de parca a prins un peste si are par scurt e Alexi256 (Pantilie), actualul posesor al axe-ului.

Link to comment
Share on other sites

Guest andypopa

Multumesc mult once again!

Punctele nu se mai vad daca esti staruitor in ceea ce priveste vopseaua.

Procedura e aceeasi ca la body: maschezi tot si tai unde vrei sa vopsesti. Am mascat themetalthings, am dat cu negru, am taiat, si am dat cu alb ulterior.

 

Sfat: daca aveti cum/stiti cum scoateti freturile (the metal things). Eu nu va pot ajuta in ceea ce priveste treaba asta momentan, dar vom vorbi despre ea pe viitor.

in felul asta mascarea si vopsirea sunt mult mai usoare si rezultatul MULT MULT MULT MULT MULT mai bun. Din cauza freturilor, we got a lot of bleeding. Daca le-am fi scos ar fi aratat... Pericol =)

 

Nu stiu daca am specificat cum am vopsit body-ul dpdv masking:

-mai intai grund

-dat cu alb

-pus scotch unde am vrut sa fie dungile albe

-dat cu rosu

-scos benzile

 

Asa s-au realizat dungile albe + background rosu.

Dungile negre s-au realizat prin mascarea a tooooot IN AFARA de locurile unde vroiam sa fie dungile. Da, e destul de common sense, dar eu cel putin nu intelegeam cum sta treaba la inceput :)

 

Voi reveni cu informatii despre humbucker.

Link to comment
Share on other sites

Acum 2 zile am pus si eu mana pe chitara asta. :) Singurul lucru ce nu mi-a placut a fost faptul ca ati vopsit griful. :) In rest totul este bine. :) Ii mai puneti humbucker in neck?

 

 

Frankenstrat-ul lui Eddie Van Halen:

2205150000v14_hi-379eab9ce967b8593a936e8e3f835929.jpg

Link to comment
Share on other sites

Guest Alexi256

multumim foarte mult.am muncit mult la proiectul asta si after all a iesit bine....in ciuda...problemelor aparute pe drum.suna si arata mult mai bine. :) E PERICOL!!!SA MOARA TOTI DUSMANII NOSTRII DA' INVIDIE

 

junk yard:nu stiu.momentan sunt foarte extaziat si nu ma mai pot gandi la alta schimbare....probabil ca da dar nu prea curand.mai vorbim de rocksonul ala :)

Link to comment
Share on other sites

Ah, nici o problema. Nu de asta am intrebat. :) Eram doar curios daca ai renuntat la idee sau nu. Sper ca nu va apucati sa scalopati griful. :) Ma bucur ca a iesit chitara asa cum ti-ai dorit si sper sa te bucuri multa vreme de acum inainte de ea. :)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Guest andypopa

Va rog sa imi excuse a mea romglish deoarece este out of obicei. Asa talkuiesc si in real-life desi nu sunt de descent englezesc. :">

Incerc sa ma dezobisnuiesc.

 

Merci pentru poza hi-res! Pickguard-ul: da, bine zis, am propus sa facem un pickguard dintr-un vinil cum se spune ca a facut si Eddie insusi, dar n-am apucat deoarece eu plecasem iar... bai deci nu stiu de ce nu l-a facut pantilie =)

E mai comod sa pastrati pickguardul vechi.

 

In neck nu cred ca mai punem humbucker, dar daca ti-l cumpara il vom pune probabil in bridge. Eu nu am apucat sa aud minunea pe care am infaptuit-o (pseudo-humbucker-ul acela) dar tovarasul meu declara ca suna "pericol sa moara toti dusmanii mei de invidie", ceea ce nu ma poate decat bucura.

 

Cum am facut humbuckerul puteti afla uitandu-va pe schemele de PICKUP WIRING si niste scheme de wiring de pe site-ul Seymour Duncan care practic mi-au aratat tot ce trebuia sa stiu.

Ce faceti, din cunostintele mele precare de electronica si logica mea, este legarea celor doua doze in serie.

Pe site-ul SD, o schema de wiring (foarte simpla, parca 1 volum si 1 humbucker) treaba statea in felul urmator:

COIL 1 - Middle la mine

COIL 2 - Bridge la mine

 

Fiecare coil avea avea doua fire (fireste):

COIL 1 - Start

COIL 1 - Finish

COIL 2 - Start

COIL 2 - Finish

 

Eh ce am facut e mai simplu decat pare. Nu trebuie sa detasati TOATE firele de la bridge si middle (pe-astea le-am conectat eu), decat DOUA si anume finishul de la coil 1 (ground) si startul de la coil 2 (hot-ul, e conectat la switch). Uniti firele pe care le-ati detasat. Voila.

 

Astfel am obtinut 3 configuratii,

Switch pe 3 - humbucker

Switch pe 2 - neck/hum

Switch pe 1 - neck

 

Pozitiile 4 si 5 nu folosesc la nimic.

Nu stiu cum se aude doza cea noua, dar va readuc la cunostinta ca pierdeti versatilitatea tonala a stratului, mi-e mila mai exact de pozitia a 4-a (cea dintre bridge si middle). Ala dadea Signature Strat BALLS, my personal favourite.

 

La pickupul nostru middle-ul e cu susu-n jos si bridge-ul normal. Le-am lipit cu band izolir si asta a fost. Inteleg ca inca mai are hum, e normal din mai multe motive DAR inserierea dozelor va va da in mod sigur un output mai mare (se spune ca dublu, I wouldn't vouch for that).

Link to comment
Share on other sites

Guest Alexi256

urmatoarea chitara pe care o vom face va fi entirely hand made:d.poate daca se gandeste tovarasul popa...o facem si pe a lui :) cu mai multa grija si timp

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Guest Bl0nd1n@.

am si eu o intrebare... daca am vopsit cu vopsea Kober pe baza de rasini alchihidice.... ce lac ar trebui sa folosesc???

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.