www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Tensiune Si Actiune....


Guest seth

Recommended Posts

Stiu ca au mai fost threaduri despre subiectul asta... dar parca nici unul nu mi-a clarificat exact curiozitatea...

Am un schecter omen 6 nou nout :) . Cand l-am cumparat l-am invartit pe toate partile si era perfect...

Recent i-am schimbat corzile cu care a venit cu un set ghs subzero... extra light cred, stiu ca highE avea .009 iar lowE parca .042 sau ceva asemanator...

Am umblat un pic si la bridge(tunomatic) sa mai cobor un pic actiunea... si am remarcat ca au inceput niste buzuri suparatoare... am mai ridicat bridgeul la loc in pozitia initiala... si degeaba...

Se poate sa fie din cauza corzilor buzul? ca-s prea subtiri? sau din cauza tensiunii pe gat... ? sa ma incumet sa umblu la truss? mi-e frica sa nu o stric :)

Daca ma uit de-a lungul gatului, se observa o foarte foarte mica concavitate. Momentan am setata inaltimea corzilor la aprox 2 mm de fret 12 la lowE si 1.5 mm la highE si din pacate buzul e cam suparator.

Nu stiu ce dimensiuni aveau corzile anterioare....

please help :)

 

PS: mai vreau sa adaug ca eu am un picking un pic mai apasat... nici light...dar nici heavy...

Edited by seth
Link to comment
Share on other sites

Daca ai picking apasat trebuie neaparat sa folosesti corzi mai groase, si action mai inalt.

Daca nu, da-o mai soft, si mai slabeste 1/4 tura de truss-rod.

 

Noteaza-ti totdeauna cate ture ai invartit de fiecare surub ca sa poti reveni fara probleme la setarile initiale.

Nu cred ca mai stii cum era setat bridge-ul la inceput.

Link to comment
Share on other sites

Ochiometric stiu... era destul de sus actionu....

Mda... cred ca o sa-i schimb corzile cu unele nitel mai groase... vreo sugestie? Presupun ca daca ii pun corzi mai groase, tensiunea fiind mai mare, se va arcui si mai mult gatul....nu?

Edited by seth
Link to comment
Share on other sites

Guest blackraven

am avut si eu o problema de genul dar am reusit de unul singur. chiar daca am stat pana pe la 4 noaptea :)) . am 2mm la lowE si 1.5 la highE. am lucrat si pe la tross rod, si pe la bridge. am descoperit multe lucruri noi despre cum e chitara electrica. :)

Link to comment
Share on other sites

Cu ocazia acestui topic imi spuneti va rog daca la bridge cele doua suruburi trebuie sa fiu egale?

tipul asta de bridge, adoptat si de kramer prin anii '80, este reunirea intr-o singura piesa a unui stop bar si a unui tune-o-matic bridge. cele doua suruburi, de care vorbesti, nu fac decat sa mareasca sau sa micsoreze aria de reglare a intonatiei saddles-urilor individuale pe care se aseaza corzile.

in concluzie, de obicei, surubul din dreptul corzilor groase este ceva mai insurubat, dar pozitia, mai mult sau mai putin exacta, se stabileste cu tunerul.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Recent i-am schimbat corzile cu care a venit cu un set ghs subzero... extra light cred, stiu ca highE avea .009 iar lowE parca .042 sau ceva asemanator...

 

Cum se repeta istoria :)

 

Asadar, mi-am schimbat si eu corzile cu un set de GHS Boomers, .009-.042 (deci aceleasi grosimi precum corzile originale). De acordat s-au acordat bine, dar mi s-a parut ca e mult prea mare action-ul setat din fabrica, si-am decis sa-l cobor. Ar merge ... si nu prea; dupa fretul 12 in sus, vreo 3 corzi au buzz cam suparator.

 

Ce reguli am urmat (la trussrod n-am umblat, nu pare a fi cazul, si lucrez cu un tuner "cu ac"):

 

- MI-ul gros apasat la fretul 1 si fretul 17, spatiul dintre coarda si freturile 7-9 sa fie cam un sfert de milimetru - este

- nota pe toate corzile open este la fel cu cea pe fretul 12, nici mai sus si nici mai jos (aici am inteles ca daca era diferita, trebuia ajustat trussrodul)

- intonatia iarasi pare in regula; armonica la fretul 12 (adica fara sa apas coarda, doar tin degetul pe ea) e la fel ca nota open

 

Chestia e ca pentru a evita fretbuzzuri peste 12, trebuie sa ridic mult action-ul (cam 4 mm pe MI-ul gros masurat la fretul 12), si mi se pare cam mult. Corzile noi e clar ca sunt muuult mai moi si vibrante decat cele vechi (chestie care imi place la apasat), dar chiar panand destul de usor oscileaza repede si mult in toate partile. Daca ii cobor actiunea, e ok pana in 12 dar dezastru dupa; bine, exista un punct in care doar pe cateva freturi peste 12 bazaie, deci ma gandesc ca s-ar datora unor freturi prea inalte.

 

Vreo idee ? sa incerc fret leveling sau sa ma impac cu ideea de "chitara ieftina, asta e" ? (Squier Affinity)

 

PS: nu ma trimiteti la specialist, as vrea sa inteleg pe cont propriu problema si s-o rezolv la fel :)

Link to comment
Share on other sites

am avut si eu o problema de genul dar am reusit de unul singur. chiar daca am stat pana pe la 4 noaptea :)) . am 2mm la lowE si 1.5 la highE. am lucrat si pe la tross rod, si pe la bridge. am descoperit multe lucruri noi despre cum e chitara electrica. :)

Bridge electric , trus rod electric si ce ai mai gasit electric .

 

Tensiunea este de 230V~ . actiunea este electrica.Ce turatie are.LOL.

 

Ezista o esplicatie ! Si la chitare acustice gasesti aceste componente electrice !

Link to comment
Share on other sites

Tensiunea din corzi e in echilibru cu tensiunea din neck-ul chitarii. La orice reglaj trebuie sa te asiguri ca chitara e acordata. Deci daca se umbla la tija din neck, nu uita sa o acordezi de fiecare data. Daca te uiti de-alungul neck-ului trebuie sa vezi in ce directie e mai mare tensiunea de tragere. Dupa ce te asiguri ca griful e drept si chitara acordata, poti sa inalti sau sa cobori bridge-ul (atentie insa, prea jos poate insemna buzz la corzi). Stiu ca toata lumea vrea sa aiba griful cat mai comod si corzile cat mai jos si cat mai subtiri, dar asta nu e intotdeauna cel mai bun lucru.  

Edited by Dan Petric
Link to comment
Share on other sites

Daca te uiti de-alungul neck-ului trebuie sa vezi in ce directie e mai mare tensiunea de tragere

e buna si chestia asta dar pentru cei cu un ochi mai neatotcuprinzator(chiori :) ) recomand sa seteze truss rodu pana cand daca pe coarda Mi gros apasand la ultimu fret si la fretu 1 simultan, la fretu 12 se observa o distanta mica mica mica(dar tot vizibila) intre coarda si grif. asa iti dai seama ca gatu e puuutin de tot arcuit in fata, ceea ce e perfect :)

 

de la videoclipu asta am gasit faza, bestial, traiasca omu respectiv si traiasca youtube ca acuma nu aveam valente de shredder daca nu invatam cum se ajusteaza truss rodul :) ....

 

vizionare obligatorie

 

Edited by Cursedone
Link to comment
Share on other sites

Hm, am mai priceput acu'. Pagina asta mi s-a parut ca explica destul de bine, si am tras pana la urma concluzia dupa ce m-am holbat la corzi cu un ochi si cu un altul ca spatiul la mijloc era prea mare, deci gatul era prea "relaxat". Se potriveste si la logica: corzile din fabrica erau mult mai dure, deci trageau mai tare de el... acum cu corzi mai moi, trebuie compensat prin "intinderea" gatului, deci ii trebuie strangere. Sper c-am judecat corect la ore de-astea matinale :) L-am ajustat un sfert de cerc, si-l las la "asezat", sa vedem maine.

Link to comment
Share on other sites

As zice ca nu, s-a mai imbunatatit situatia de ieri pana acum. Nu e inca perfect, dar e mai bine. Practic, dupa poza asta: post-11549-1253216072_thumb.png am dedus ca ma incadrez la primul caz (concav), pentru ca spatiul in mijloc era prea mare (cred ca batea in 5 milimetri, daca nu mai bine, desi prima oara am zis ca nu era asa rau). Si din "the bigger this gap the more relief in the neck", inseamna ca gatul era prea "relaxat" deci trebuia strans, ceea ce am si facut. Spatiul la mijloc a scazut, dar inca nu e "abia vizibil" asa cum ar trebui sa fie (adica 0.25 mm) ... deci probabil mai merge un pic.

 

In rest, intonatia e ajustata conform sfaturilor pentru Strat de la Fender, Affinity avand gat de 9.5"=241 mm; lungimea de coarda de la nut pana la fretul 12 e egala cu distanta de la fretul 12 la bridge, si restul seilor date mai in spate conform grosimii corzilor. Corzile au aceeasi grosime cu cele din fabrica, difera doar duritatea lor, iar buzzul e problema doar mai sus de fretul 12, pana acolo e totul ok. Mai urmarim, mai studiem :)

Edited by vaxxi
Link to comment
Share on other sites

Am mai observat eu o chestie. Daca fretbuzzul e fin si se aude doar la rece(chitara necuplata la un amplificator), e posibil sa scapi de el in modul amplificat. Asa ca eventual testeaza si asa sa vezi daca merge. Asta iti permite sa lasi corzile cat mai jos, important e sa nu bazaie in amplificator.Succes.

Link to comment
Share on other sites

Dap, asta am si obtinut dupa ajustare, ca n-a mai fost nevoie sa umblu in continuare. La rece se aude dupa 15 incolo, dar amplificat dispar, deci good enough for now.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.