www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

"cateva" Nelamuriri..


Guest ekyssia
 Share

Recommended Posts

Guest ekyssia

well.. hello.. am si eu cateva intrebari sa va pun.. mi-am cumparat chitara acum vreo saptamana.. cred ca e clasica (are 3 corzi d plastic/3 d fier :) ).. e cumparata de la magazinul muzica..si scrie p ea .. horea reghin.. sau ceva de genu.. cred ca voi stiti mai bine.. e buna? sa invatz p ea? eu as fi vrut una electrica..

.. si.. am incercat sa o acordez.. dupa un video pt chitara "method for begginers".. dar.. nu suna kiar la fel ca acolo... :-s

eu am facut vioara 8 ani d zile.. si.. stiu asa notele.. dar.. din cate am citit p aici.. la chitara au alte denumiri..

din cate am inteles prima coarda este A (la), nu? <asa spune tipul din video "cum gasim notele pe chitara - partea I"> si p coarda aceasta sunt urmatoarele note incepand d la gatul chitarii:

a#-la diez

b-si

c-do

c# -do diez

d-re

d#-re diez

e-mi

f-fa

f#- fa diez

g-sol

g#- sol diez

 

am i right? :)

daaar.. apoi.. m-am uitat pe niste tabs p net.. si acolo arata ca prima coarda se numeste e.. si daca este asa.. care este prima nota de pe coarda asta..? f? si tot acolo scrie ca a doua coarda se numeste B (nu stiu de ce este "b" mare.. dar presupun ca asa se face dif intre prima si ultima coarda.. e si E.. right?) deci.. daca e asa.. asta inseamna ca a7-a nota de pe prima coarda.. ar trebui sa sune la fel ca a doua coarda.. nu? (ca la mine nu suna asa.. deci asta inseamna ca pot sa acordez chitara asa nu? adica sa sune notele d p o coarda la fel ca celelalte d pe celelalte corzi.. ca eu am incercat dupa ureche.. si nu cred ca e bine..)

 

ah.. si inca o chestie cu notele.. tipul din video (cum gasim notele pe chitara..) a zis ca acelea sunt notele.. dar.. numai #?? parca nu am mai auzit pana acum de la diez.. (a#).. nu ar trebui sa ii zica si bemol? sau cum e?

 

o alta nelamurire... dupa ce imi explicati cum e cu notele astea.. si le invatz.. am inteles ca trebuie sa invatz acordurile.. am cautat p forum.. dar am gasit.. niste tabulaturi.. (cred ca asa se numesc) cu acorduri si.. habar nu am cum se citesc.. poate sa imi explice cineva? a.. si .. la chitara nu se folosesc partituri cu note? doar tabulaturi de-astea? pls, cineva sa imi explice si mie.. k nu mai inteleg nimic.. :-s

 

aa.. si.. cu ce trebuie sa cant? eu am vazut in niste video.. cu trupe si asa.. ca.. majoritatea dau cu o chestie din aia de plastic.. nu stiu cum se numeste.. sau cu degetul.. eu dau cu unghia d la degetul aratator :) ptr ca mi se pare ca daca dau cu degetul suna asa.. km infundat.. anyway.. si.. inca o chestie.. cand canti acorduri.. trebuie sa dai cu chestia aia d plastic/degetul pe toate corzile? si care e diferentza daca dai de jos in sus sau de sus in jos...

Edited by ekyssia
Link to comment
Share on other sites

1)daca alea sunt corzile de pe chitara ta, da e clasica....

2)acordajul este urmatorul incepand de la cea mai GROASA coarda spre cea mai SUBTIRE: E(Mi), A(La), D(Re), G(Sol), B(Si), e(Mi)

3)tinand cont ca ala e acordajul, o tabulatura arata asa

	 e----------
 B----------
 G----------
 D----------
 A----------
 E----------

in care 0 inseamna coarda libera, 1 inseamna prima tasta/ primul fret(prima casutza in care pui degetul), 2 a doua tasta, 3 a treia tasta, etc. Spuneai ca stii sa citesti de pe portativ... ca sa intelegi mai bine cum vin trebuirle iti atashez aici o imagine cu o parcurgere cromatica (din semiton in semitorn)folosind primele freturi de pe chitara.

post-859-1185028769_thumb.jpg

4)chestia aia de plastic se numete pana... tinand cont ca tu vroiai sa iti iei electirca, iti recomand sa folosesti o pana. Exista mai multe stiluri de cantat... dar in general pe chitara electrica, si pe chitara western se canta cu pana iar pe chitara clasica cu degetele (daca iti lasi unghii nu suna asa de infundat). Deci repet: iti recomand utilizarea penei chiar daca ai chitara clasica, in conditiile in care tu vrei sa inveti sa folosesti chitara electrica (pe care planuiesti sa o achizitionezi ulterior).

Link to comment
Share on other sites

Guest ekyssia

mersi mult :) am reusit sa acordez chitara [cu metoda aceea.. a 5a tasta d p o coarda sa sune ca urmatoarea..] si am invatat si pozitiile notelor p corzi.. acum cam ce ar trebui sa fac? am gasit undeva niste acorduri.. si le-am incercat p A, E si D... dar ating cu degetele un pic celelalte corzi si scot un bazait urat.. ce sa fac sa nu se mai intample asta.. ?

uhm.. si ce nu inteleg la tabulaturi.. de unde stii cat de mult timp sa tii un sunet? si au vreo importanta liniutele alea "-" dintre cifre? adik.. am vazut ca la unele de ex sunt mai multe liniute intre doua cifre.. si la altele..doar cate una..

Edited by ekyssia
Link to comment
Share on other sites

Guest ekyssia

:) da.. nu prea pot sa apas acum tare ca ma dor degetele de mor :))

oricum.. acum trebuie sa invat gamele, nu? :) puteti sa dati un link ca nu am gasit p aici la incepatori..

Link to comment
Share on other sites

:) da.. nu prea pot sa apas acum tare ca ma dor degetele de mor :( )

oricum.. acum trebuie sa invat gamele, nu? :) puteti sa dati un link ca nu am gasit p aici la incepatori..

de pe tabulatura nu iti poti da seama de cat tine o nota, de aceea majoritatea chestiilor oficiale pt chitara ofera tabulaturi insotite de partituri, unde tabulaturile au rolul de a iti arata exact cum tre sa faci.... pt ca de exemplu tasta 12 de la coarda Mi gros nu o sa sune niciodata ca si coarda Mi subtire lovita liber, desi e aceeasi nota in aceeasi octava! (e o chestie mai complicata de armonice(niste chestii care se aud in plus fatza de nota de baza) ).... dar in general tabulaturile sunt utile daca vrei sa inveti o piesa si nu poti, sau nu stii, sau nu ai timp, sau nu ai chef sa o scoti dupa ureche...dar cum spunea si denis trebuie sa asculti piesa!!

 

cat despre game, sunt tot aceleasi care le stiai si la vioara, le poti deduce singur/a, daca stii notele... dar este indicat (zic io) sa le inveti in format "3 note per coarda" .... astfel invantand un model de gama... spre exemplu major... poti doar transpunadu-ti mana pe grif sa canti orice gama majora cu acelasi sablon. Uite asta e sablonu de gama majora, unde a este o pozitie oarecare pe grif.... daca de exemplu luam a=5 atunci avem gama la major,a=7 ai si major iar a=8 iese binecunoscutul do major. :) ai inteles tu cum se formeaza...

		 e--------------------------------------------------------------------------------------------a+2--a+4--a+5
	 B-------------------------------------------------------------------------a+2--a+4--a+5--------------------
	 G-----------------------------------------------------a+1--a+2--a+4---------------------------------------
	 D----------------------------------a+1--a+2--a+4-----------------------------------------------------------
	 A------------------a--a+2--a+4------------------------------------------------------------------------------
	 E--a--a+2--a+4-----------------------------------------------------------------------------------------------

dar este tot atat de indicat sa te inveti sa iesi din sablon cunoscand notele pe grif!

numai ca sabloanele astea sunt mai greu de executat, si este recomandat sa faci exercitii cromatice, ca sa iti formezi mana... de asemenea invata acordurile, si astea te vor ajuta sa iti poti desface suficient degetele si sa ai destula putere sa apesi pe taste!!

Link to comment
Share on other sites

no bine .. atunci mi gros tasta 24 :) ... dar ce voam sa zic ramane valabil

da...

 

apropo de sabloane si chestii dinastea, eu ma folosesc cu succes de cele de pe justinguitar.com, uite aici de exemplu pentru game majore. Cred ca sunt mai uzuale decat cele pe care le-ai dat tu, si se intind si pe mai putine taste(fiind, dupa parerea mea, mai usor de realizat, si "mai eficiente")

Link to comment
Share on other sites

Guest costi iorga
:) da.. nu prea pot sa apas acum tare ca ma dor degetele de mor :( )

oricum.. acum trebuie sa invat gamele, nu? :) puteti sa dati un link ca nu am gasit p aici la incepatori..

 

Chestia cu durutul degetelor e de dulce de tot... :)

Iti recomand o chestie interesanta, daca vrei sa nu te mai doara degetele in cel mai scurt timp: Multe ore de exersat pe chitara! Cu timpul ai sa faci acele vestite calozitati pe varfurile degetelor, pe care eu de exemplu, stingeam in armata tzigara la pariu B).

 

Gamele sunt interesante in relatie cu teorie muzicala sanatoasa si bine fondata. E insa, te previn, o arie vasta si un camp larg de invatatura. Merita insa efortul...

Succes!

Costi

Link to comment
Share on other sites

da dar daca vrei sa faci sweep picking unde ai nevoie de 3note/string, acea unica coarda te incurca... nu am zis ca nu sunt bune... am zis doar ca sunt alceva decat am spus eu! daca nu ma crezi ia uite ce spune justin al tau (mam uitat si eu pe sait si explica frumos tipu)

Daca vrei sa faci sweep picking ti-ajunge si 1 note/string. :)

Link to comment
Share on other sites

nu ma refer la arpegio sweepuri dinalea(1 note per string)... eu stiam ca sweep e atunci cand la o parcurgere, la trecerea de la o coarda la alta, nu vi invers cu pana, ca la alternate! ... mi se parea ca e mai bine asa si ma gandeam ca daca VREA GAME si nu ii e suficient sa le invete teoretic ca la vioara, sa invete sablon 3 note per string....nu eu iam zis "ia aici si invata game" ci ea/el le-a cerut!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.