www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Ibanez V7 S1 V8


project
 Share

Recommended Posts

Eternele doze de pe seria RG.

Montate pe corpuri de bass/tei, în marea majoritate.

V7: hb, ceramic, bobine în serie cu priza mediană, aproape identice. Sunet dinamic, brum aproape zero, foarte silențioasă.

S1: s, alnico, o bobină, brum la maxim, sunet cald, plăcut.

V8:hb, alnico, bobine în serie, priza mediană, nu sunt identice, are un ușor brum. Sunet cald dar fără dinamica, si cam imprecis.

 

Modificări posibile, si cam recomandabile:

Desfăcut hb-urile, făcut 5 conductor din ele (sau măcar V8-ul...), conectate bobinele în paralel, permanent sau cu comutator (sunet paralel - vezi gilbert cu racerx), iar V8-ul rotit (cu scrisul invers, sau remontate bobinele, cu magnetul rotit, să nu sune defazat), suna mai precis (vezi fred pe js).

Trebuie ecranate bobinele (cu folie de aluminiu, chiar și de la o ciucalata, dacă altceva nu e la îndemâna - se desface ușor izolația, si se îmbracă bobină pe lateral, foita ia masa de la muchia baseplateului, si îmbrăcată la loc - dacă nu se mai lipește izizolația dam cu ceara calda pe ea), si puși la masa polii ficși (tare cuvântul, aici mergea un x cu sedilă, ce faceți dlor lingvisti...?), fiindcă ibanejii (si nu numai ei) uita deseori chestia asta. Practic, băgat foita de aluminiu între poli si baseplate, strânsă din surubele de fixează bobina.

 

În varianta originala se potrivesc pe corp de tei ca nuca in perete, suna gras, murdar, si cu semnal prea mare, care mai și subliniază zgomotele nedorite ale mâinilor pe corzi.

Modificate, si fixate direct pe lemn, suna... acceptabil. Doza de neck V7 e de multe ori o excelenta doza de... bridge e Low noise, precisă, dinamica, semnal măricel (asta pentru cine o ia de ocazie ca upgrade)

Ca să mai linearizeze sunetul, eu am pus un semireglabil de 47 kilo pe ieșire, intre firul cald si masa, undeva pe la jumătatea cursei a scăzut și semnalul la cote plăcute mâinii si auzului, si a dispărut și 'le noroi' (a se pronunța a la francaise). Se mai pot eventual rade joasele oribile cu un condensator în serie cu doza, prin încercări, 22, 33, 47 nano, si eventual intre valorile astea cu combinații, dacă se simte nevoia.

 

Încă nu îmi explic de ce toți producătorii pun doza cu brum în mijloc la chitari cu hsh (care sunt destinate distorsului ipso facto...), la 30 de ani după ce au apărut stackurile si railurile. Așa au nevoie chitariștii de huruiala gratuita cand comuta neck-bridge, si ca sa nu poată folosi doza de mijloc pe distors.

Și nici de ce fac coil tap în loc de conectare paralel, care sună aproape identic cu sc, si scoate si brumul.

Idio(t)sincrazii lutieristice...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.