www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

karpi

Veteran
 • Posts

  9488
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Posts posted by karpi

 1. Piesele mai usoare de la trupele "Shadows" , " Ventures " .

  Cu acest model de urmat au inceput toti marii chitaristi din anglia !.

  Apoi incet te orientezi catre ce o sa-ti placa din perioada actuala .

  Studiind  piesele instrumentale ale acestora inveti  multe atat muzical cat si stilistic  si interpretare .

  Cum am scris apoi te poti orienta catre stilul lui Jeff Beck / Clapton /Page sau  sau catre Les Paul ...din care apoi poti ajunge la

  Satriani/Vai /Zappa ...sau  la ceva aparte ca si Hendrix  , Leslie West ....etc 

  Presupun ca vrei chitara solo ,dar chiar daca canti muzica orientata pe vocal prinde bine studierea acestor trupe .Shadows a avut siperioada de trupa vocal instrummentala , iar la inceput erau si trupa de acompaniament pentru  Cllif Richard .Asa ca si piesele  "vocale " sunt bine de studiat .

  Poti sa nu canti nicunde si niciodata  muzica/piesele acestora ,dar de studiat sunt foarte OK .

  • Like 2
 2. Cateva idei  din ce am patit facut ..

  Cand am vrut sa revopsesc  chitara mea Reghin (LP) pe care era deja  scorjita vopseaua neagra , un prieten restaurator mi-a spus ca " lac de pian " ar fi OK ..din pacate nu am ajuns sa  fac rost asa ca am vopsit in negru cu un " bait" sim am lacuit cu lac  ptr  vopsit auto ...dar nu am " ars " astfel dupa un timp iarasi era "| tocita vopseaua " .Acum am curatat ...dar intre " fibrele " lemnului au ramas  urme de negru ..acum de cativa ani sta in aceasta stare chitara , urmeaza sa o restaurez ..Am o cutie de lac ptr lemn , magazinul era chiar langa mine la doi pasi dar nu am ajuns sa-l incerc ..adica sa fac niste teste pe o suprafata de lermn sa vad daca merita sa dau pe chitara cu acesta .

  Am mai  vopsit cu negru apoi  am lacuit alta chitara cu lac de parchet  apoi am incalzit ( cum se zice  am ars ) cu o aeroterma  dupa care am slefuit ..aceasta a tinut foarte bine .Dar nu din " spray "  ci lac din doua componente  care se polimerizeaza si devine mai rezistent .Cel din " spray" ce este ptr reparat ici colo  cate o zgarietura  pe lacul de pe parchet nu este OK ,i nu se intareste cam niciodata , este lucios dar ramane mai " moale " ever .Dar cine stie ce  lacuri noi au aparut .

  Am mai vopsitsi cu spray " negru mat " , sa tocit dupa un timp scurt .

  Am tot urmarit pe youtube cum unii vopsesc /lacuiersc chitarele  dar nu se stie cat rezista .Dupa experientele mele nu cred ca tin bine in timp .Daca nu este vopseaua " arsa " nu prea tine .Mai mult au tinut pe chitarele ce le-am lacuit cu "Serlac"  ( adica nu eu ci prietenul meu tamplar specialist in lacuit /vopsit, dar  dupa ce am furat meserie am lacuit si eu cu serlac si a iesit OK si tine bine .Ca si "bait" am folosit " Tus Edding " sau vopsea tipografica  .

  In orice caz poate sunt aici lutieri mai tineri care au incercat noi produse  si cunosc si metodologia corecta cum se aplica , " arde " etc ca sa tina ..mai ales pe gatul chitarei .Acum se gasesc multe tipuri de lacuri /vopsele dar trebuie sa ai experienta ca sa stii cum se comporta in timp .

  Daca ai avea ceva cunostinte la Reghin ar fi OK ..ei au lac ptr lemn foarte OK ,( in afara de chitara mea Reghin (LP) care nu era OK vopsita .Presupun ca nu a fost bine pregatita suprafata  din aceasta cauza sa scorojit pe alocuri  pe corp unde nici nu prea atingeam )am bass Reghin  pe care dupa 40 de ani  lacul nu are nici o urma de tocire sau  crapaturi  , este ca si nou .

  O idee ar fi sa demontezi cheitele , cureti bine -bine cu spirt medicinal suprafata headstock-ului si aplici folie autoadeziva neagra , remontezi totul cu grije , astfel din fata chitara pare sa aiba gatul negru ,spatele gatului nu-l vede din sala mai nimeni .Astfel scapi mai usor si ramai cu lacul original pe gat care poate este mai OK decat ce poti face acasa cu lacuri necunoscute .

   

   

 3. Pai !

  Daca esti atent ..de ex. poti masura distantele intre piesele polare ale celor doua  doze .Sunt identice .

  Gatul la " nut " este ingust iar  catre " bridge "  se lateste ....doza de la bridge este perfect aliniata cu corzile ..insa la doza " neck" corzile nu pot fi perfect pe centrul pieselor polare ( suruburile dozei ,cele de sub corzi )   deoarece  distanta  dintre  corzi scade ..dar doza ca si distanta intre " suruburi-polare" este similara cu cea de la bridge .

  Adica este normal , asa este la fiecare tip de chitara .

  Chiar nu am vazut diferente ca si  cote de  constructie  ... intre dozele  " neck " si " bridge " , ca si   spatiu intre  piese polare ,

  toate  ce le-am vazut se aliniaza  cu spatiile corzilor la "bridge" . 

  In plus in cazul dozelor " humbucker "  cu doua bobine alaturate ( cele " clasice " )  nici nu prea conteaza  deoarece campul magnetic acopera o arie mai mare dacat dozele " single coil " cu piese polare individuale ptr fiecare coarda .

  La o chitara bass am observat o  scadere a semnalului la o doze " descentrata fata de corzi " cand am splitat " humbucker" -ul  ca sa am ton mai bright .Cum cuplam amandoua bobine  nu  se mai simtea diferenta de volu,m intre corzi .A trebuit sa " mut/centrez  doza ( dalta -ciocan , aracet , suruburi etc ) ca sa rezolv balansul de volum  intre corzi ..

  Arata OK chitara ta .Spor la cantat .

  • Like 1
 4. Cred ca nu este o problema prea mare .

  daca era la coarda "1" era mai nasol caci puteai sa tragi coarda de pe tastiera  la unele tehnici de cantat .

  Coarda 6 nici la corzi centrate perfect nu o "intinzi " in sus ci in jos  .Asa ca nu cred ca este pericol sa scape de pe gat la cantat .

  Poti incerca ce au scris colegii de forum , dar cred ca nu este o problema  prea grava .

  • Like 2
 5. Pai , si coarda metalica  o sa aiba un camp magnetic propriu deoarece  este un conductor care intersecteaza in miscare liniile de camp magnetic cea ce genereaza curent care va genera un  camp magnetic in jurul corzii .Dar efectuleste neglijabil .

  Cu difuzorul ca si sursa ai campul magnetic al bobinei mobile in " oscilatie "  practic si fara magnet permanent ai semnal din bobina dozei .Cu magnetul dozei  vei avea semnal mai mare .

  Fara magnet poti sa ai un semnal foarte slab datorita faptului ca  piesele polare raman cu o remanenta magnetica slaba , sau corzile si ele prin manipulare au ajuns sa fie  magnetizate astfel pot sa genereze semnal in bobina .

  Coarda de otzel se magnetizeaza si ramane magnetizata  . Poti sa demonstrezi cu o surubelnitza  care este din otzel  , freci magnetul de varf astfel va fi  magnetizata si poti sa atragi piulitele  si suruburile ce in unele cazuri este OK iar in alte cazuri enervant cand aduna de toate ....

  Magnetizarea corzilor poate fi un plus/minus  dupa cum polaritatea campului magnetic se vas aduna sau scade fata de cel al magnetului dozei .Dar probabil este neglijabil .Altfel toti ar demagnetiza corzile cu tot felul de metode ca sa ai " tonul " ...hehe

  Si magnetii dozelor  se pot " remagnetiza " daca dupa foarte mult timp pierd din forta initiala prin apropierea/atingerea  cu polaritate  inversa ( sa se atraga magnetii )  ,sau daca ai piese magnetice prea fortzoase  poti sa le slabesti demagnetizand partial prin apropierea/atingerea  cu polaritate similara ( se resping magnetii)  al unui magnet puternic .

  Cu pistol de lipit , ce are un traf  ( curent alternativ )..se poate incerca  demagnetizarea  coarzilor  sau ale  pieselor polare ale dozei .....nu magnetul propriu zis !

  Atentie !! sa nu demagnetizezi magnetii dozei ...

  Magnetii se pot remagnetiza si cu magnet  puternic " neodinium ", dar este bine sa nu faci experiente cu dozele care inca functioneaza in parametri.

  • Like 1
 6. all-about-pickups

  http://www.planetz.com/tag/pickups/

  de vazut toate " link"-urile  la care trimite articolul .

  Magnetul nu este ptr magnetizarea corzilor  , corzile perturba campul magnetic  ce trece prin bobina astfel  se genereaza  curent .Coorzile trebuie sa fie din material feromagnetic ca sa aiba efect asupra campului magnetic .

  Cu cat mai puternic este magnetul si doza va da semnal; mai mare .Dar se limiteaza  taria magnetului  la o valoare mai scazuta ca sa nu " franeze" oscilatia corzilor , adica sa nu omoare sustain-ul .

  Astfel taria megnetului influenteaza atacul , sustainul si timbrul " global /dinamic " al corzi ciupite .

  Cel mai simplu se pot testa dozele cu  un  PC cu  un soft " analizor de spectru " , , doza se cupleaza la intrarea placi de sunet , in  casca pozitionata cu diful pe doza  trimiti semnal sinus , sau zgomot alb , si vizualizezi pe ecranul analizorului de spectru .Daca ai diferite doze si diferiti magneti poti sa-ti faci o parere aprox despre ce spectru ce reprezinta   daca compari rezultatele  in pralel  cu  auditia facuta cu corzi ciupite . Astfel vezi si amplitudinea si banda raspunsul in frecvente ..

  Pe genersatorul audio ce il ai in telefon este optiunea "sweep "  cu care poti genera toata banda audio 

  de la sa zicem 20Hz la 20000Hz , setezi o viteza de baleiaj mica ca sa " alunece" incet frecventa de la 20Hz la 20Khz si pe osciloscop vei vedea pe rand  amplitudinea  semnalului dat de doza .Probabil se va ovserva frecventa de rezonanta  daca  aceasta este in domeniul setat .Pe osciloscop  daca setezi "one shot "  cu memorate cu viteza de baleiaj ceva mai mica decat cea al generatorului se va vedea toata banda defrecventa .

   

  • Like 1
 7. all-about-pickups

  http://www.planetz.com/tag/pickups/

  De urmarit si likurile din articol pentru explicatii mai detailate ...adica cele din ..">More"

  Este mult de citit ...analize /diagrame /teorie  ..., fiecare sa-si selecteze  de citit  cea ce  este important pentru el ..

  Cel mai practic link ar fi acesta cu diagrame pentru  diferitele posibile cablari  ..

  http://www.planetz.com/wp-content/uploads/2017/08/The-Magnificent-humbucker-coil-tapcoil-split.pdf

   

  • Thanks 1
 8. Molecular Junctions

  https://www.nanologaudio.com/blog

  https://www.google.com/search?q=Nanolog&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjV-7CWj4jtAhUitYsKHbBbAs0Q_AUoAXoECAYQAw&biw=1024&bih=673#imgrc=X32bnQchG3PZsM

  Shootout - Nanolog Clipping vs Diode Clipping (Subtle, but awesome!)

   

  Bineinteles ca  acellasi efect de limitare / taiere  si " wave shape " poti sa-l realizezi si cu alte circuite ...dar sa zicem ca este mai simplu cu doar o celula " nanolog "( molecular junctions )

   

  • Like 1
  • Thanks 1
 9. Acum am vazut " clopotelul "  cu mesaje ...

  "Nu stiu ce sa zic. Am auzit vreo 3 note dezintonate.
  Asteptam sa vedem ce parere are Karpi despre Arpi.
  "

  Tare !Am auzit vreo 3 note dezintonate....Erau mai multe ! ( din mai multe motive  )

  Parere ? Nu sunt niciodata multumit  cu cea ce si cum  cant ,compun etc

  Nu exista  chitarist "cel mai bun "  la toate  genurile si stilurile  , totusi chitaristi ca si cei cu alte instrumente , cauta ceva altfel ceva "nou" inspirandu-se din alte "teritorii"  in care nu prea sunt acasa  deci se face un compromis  si nu au cum sa fie " super " in noile " teritorii" .

  Exista cativa chitaristi vestiti , renumiti si  multi necunoscuti  , toti acestia sunt buni fiecare pe felia lui .

  Am mai scris despre "moda " , nu este prea bine sa fie un chitarist " catalogat " pe un singur gen/stil " la moda " ....trece moda si  dispare din " pozitia fruntasa "  vine altul  cu noua moda  ..si tot asa .

  Problema este cea mai nasoala cand trece moda si chitaristul nu a ajuns sa ajunga in varf , poate sa inceapa sa studieze /aprofundeze noua moda ...daca nu  ajunge "in varf "  trece si aceasta moda peste el si poate toata viata sa  tot " alerge " si sa nu ajunga niciodata .

  Originalitatea , sau noutatea este /ar fi salvarea .Intr-un " vid  " o stagnare  cand toata miscarea muzicala stagneaza   producatori cauta " altceva " , daca un chitarist  este descoperit in aceasta faza are sanse sa ajunga cunoscut de public , daca  ajunge vedeta si poate sa-si   impuna viziunea  peste cea a producatorului ( care impune ce si cum ) ar putea ajunge un chitarist recunoscut in lumea artistica .

  Sa nu uiti ca este vorvba de muzica ! Nu despre abilitatile tehnice  ale instumentistului .

  Toti , sau majoritatea chitaristilor recunoscuti si considerati super vedete   interpreteaza  muzica proprie   cativa canta si "cover" dar prelucrate in stili personalitate proprie   ,Fiecare se poate critica fiecare are si parti pozitive si negative dar  au personalitate .

  Deci cred ca un muzicant /interpret / performer  este considerat bun daca pe langa muzicaluitate si abilitati tehnice are o  personalitate puternica  .Pe de alta parte  conteaza mai mult ce compozitii / ce muzica poti sa faci.

  Urmareste  "istoricul '"  chitaristilor/trupelor  in documentare  de pe youtube  si poti sa observi multe lucruri similare cu ce am incercat sa descriu plus si alte aspecte .Asculta si muzica compusa cantata de acestia de la inceputiri pana in zilele noastre  si astfel poti sa observi cum se dezvoltau dupa ce au ajuns oarecum cunoscuti  si puteau sa-si permita sa faca muzica lor cum doreau /simteau ei  si nu numai cea cecerea " producatorul" ..

  Aveti grije  cu covid-ul , multa sanatate !

   

 10. Mi-am zis sa studiez ce poate acest mixer dar nu am rabdare si timp  a trecut timpul si am vazut azi intre altele ca am  PDF-ul cu X32.....

  intrebarea este  : cate efecte are acest mixer , cate " insert effect" si cate "send-return" ?

  |Din ce am citit are vre-o 8 efecte care par "send-return " deci ar veni ceva comun ptr toate canalele nu poti sa ai o setare de chorus ptr un canal si alta setare ptr. un alt canal ...si tot asa cu toate .

  Deci ar ramane efectele "insert" ...cate sunt ?

  Ptr RECORDING

  In Zoom R-8  am efecte insert - distorsiuni doar  pentru un singur canal , in stereo sunt doar ptr voce si orga .

  Send return ( comun) toate canalele au reverb /chorus , EQ

  Doar R16 are pe fiecare canal ..compresor ,reverb /chorus , EQ

  R24 -are  parca pe patru canale efecte proprii separate

  cred ca toate cele trei au efecte ptr instrument ( chitara , bass ( mono ) doar pe un singur canal ..

  Ptr. Mixing ./.playback /  efectele insert se pot atribui unui singur canal sau pe doua canale cele stereo .

  Ptr Masterizare ..Algoritmuri de masterizare -stereo   pe canalul Master

  ..dar poti atribui  pe orice alte doua perechi de canal  algoritmul de master  , chiar si pe  intrare ptr recording .

  Dacaa  vrei sa folosesti efecte pe mai multe canale  trebuie sa faci "downmix" ce rezulta un fisier stereo sau sa  faci o copie cu efecte in plus  pe un canal liber acesta poate sa fie si mono .

  La  utilizarea ca "Midi Interface " nu functioneaza mixerul este doar o platforma de " butoane " utilizabila sa comanzi DAW-ul .

  Ca si PC audio interface  poti folosi efectele  direct ca si fara PC ...apoi in DAW  faci restul .

  Nici nu stiu daca efectele functioneaza cu " routing " din DAW , am avut un mixer Alesis USB 16  ce precis putea dar nu avea rostcand in DAW am VST-uri mult mai performante si mult mai multe ptr fiecare track .Am incercat acum vre-o 10 ani doar sa vad cum este cu " zero latency "  era OK dar nu avea rost .

  X32  pare un mixer mult mai avansat .complex    doar trebuie dibuit din user manual  cate efecte separate are ..cate chorus , cate delay , cate phaser , filtre etc etc numai daca are multe din fiecare poti folosi direct pe fiecare canal  efecte separate .

  Dar cred ca este un mixer de "teren " ptr imixat trupa  live , si nu ptr de ex. mixat muzica electronica cu multe canale si cu multe efecte separat pe fiecare canal .Nu am vazut nici algoritm de masterizare dar poate am "sarit " faza (?")

  Oricum tragi trackurile din mixer in PC si le prelucrezi postrecording in DAW cea ce este de recomandat ..adica sa ai captarea corecta "raw" ce apoi sa formezi /mixezi  dupa cum vrei in DAW .

   

 11. 17 hours ago, firecandys said:

  Am un Strat SSS, si vreau sa il fac un SSH, adica sa bag un humbucker. Daca fac asta s-ar merita sa imi iau si un floating tremolo?

  Exista humbucker ce are dimensiunile dozei singlecoil .Depinde ptr ce vrei alta doza .

  Poti sa-ti  iei si  un  " two point floating tremolo " ,presupun ca ai vintage tremolo ..cel cu 6 suruburi .Dar nu stiu daca merita instalat pe chitara .Presupun ca ai probleme cu stabilitatea acordajului .

  Nu vibratorul se dezacordeaza .ci se agatza coarda in nut cand faci bombdive si nu revine in pozitia/tensiunea corecta .In aceste cazuri poti sa tragi de vibrator " in spate " sa fortezi coarda sa revina in pozitia  OK .

  Coarda se dezacordeaza si de la multa " intindere "  , se dezacordeaza si daca se acumuleaza murdarie/rugina  , trebuie curatita coarda  .Corzile nou instalate trebuie " frante" la bridge  , se trage de coarda puternic cu mana ca sa se stranga "spirele " pe cheitze sa nu mai cedeze /reaseze cand vei canta  , apoi se apasa chiar langa bridge in jos sa se franga pe calus  astfel se "stabilizeaza " lungimea activa  si nu se va tot dezacorda.Daca nu " frangi" coada noua  fenomenul de dezacordare  se va opri doar dupa ce  se stabilizeaza de la forta tensiuni de acordaj si cantat  , ce poate tine o zi doua .

  La instalarea /schimbarea corzilor se reajusteaza calusul ca sa ai " intonatia " octavei OK .Cu inaintarea in timp coarda va suferi o " imbatranire " ce trebuie  compensata din calus ca sa ai octava OK , in timp  ajungi la capatul  cursei  calusului  caz in care trebuie schimbata coarda cu una noua ..si se repeta actiunea ...

   Ce ar fi util un " nut" cu " role "  si "locking tuning machines" astfel nu ai nevoie de " menghina" la "nut " si poti sa acordezi chitara " din mers " .Cu menghina patesti in unele cazuri ca acordajul din unele cauze ( schimbare de temperatura etc ..))sa " iasa " din plaja de "fine tuning " si nu mai poti sa intervii in timpul cantatului ..trebuie sa te opresti sa slabesti " menghina " si sa " resetezi " fine tuningul in pozitie  mediana , apoi strangi menghina reacordezi chitara ca sa  poti sa canti ...astfel  ar trebuii  mai multe chitare si un " maestru de chitare" care  i-ti da alta chitara si regleaza pe cea dezacordata  in timp ce tu sa canti .

  Pentru acasa nu este atat de grava treaba dar pierzi timp cu reglajele de tuning in lkoc sa canti si pierzi inspiratia  si poate si cheful ..

  Poti sa incerci sa " ungi" nut-ul cu " grafit "  , vezi pe iutub  sunt videouri cum se face  cu grafit de la un creion .

 12. On 24/06/2020 at 00:08, Nicusor Gheorghe said:

  Salutare! Mi-am cumparat un mixer x32 si as dori sa stiu si eu daca si mai ales cum as putea sa ajung in cubase cu tot mix-ingul facut direct din x32. Effecte, compresor, eq etc. Nu reusesc absolut deloc sa ii dau de cap. V-as fi profund recunoscator daca m-ati ajuta cu un raspuns. Multumesc anticipat!

  Faci "bounce"  ptr fiecare canal  in alt canal liber  cu toate efectele insert pe care vrei  , daca ai toate canalele ocupate faci " downmix " ptr fiecare canal si  pe rand le salvezi in PC ca apoi sa-l inserezi in mixerul DAW din PC .Apoi copiezi fisierele idirect din mixer x32 prin USB sauFirewire .Dar nu mai poti edita/schimba setarile  facute in x32 daca vrei sa schimbi o setare trebuie sa reiei procedura  sa editezi canalul sa faci un nou " mixdown "  pe care sa-l copiezi in PC.

  Sa prelucrezi cate un canal r in x32 cu cele de baza ,apoi  mixdown sau bounce  fiecare canal ce copiezi in PC apoi le inserezi in Cubase .

  De " mixat" /produs un "CD"  in xs32 poti numai daca ai tras, cap coada, piesa unei trupe .Altfel nu ai ce sa mixezi , nu are sequencer .

  Sau faci editezi " song " in sequencerul Cubase  "Intro - vers ,-chorus...... -Outro " , copiezi fiecare canal in xs32  apoi ai ce sa mixezi , dar nu stiu ce masterizare poate xs32 poate iar trebuie "mixdownul pre master " sa-l copiezi in Cubase si sa termini treaba cu VST-uri de masterizare .

  Cel mai OK sa " trimiti " trackurile in PC in " digital domain "  necompresate  ca apoi in DAW SA PRELUCREZI /MIXEZI .

  Mixerul vad ca este si MIDI interface  astfel cu faderele si unele butoane  poti comanda faderele si butoanele de functii  virtuale ale DAW-ului , adica nu mai trebuie sa te chinui cu " mouse" poti mixa cu toate 10 degete .Bineinteles este comod si ptr setarea automatizarilor ( volum , pan, adancime efect , etc ) usureaza munca plus salvezi timp pretios ..   

   

   

   

 13. Depinde de stilul /genul care se canta .

  Degetul mic nu prea se poate controla ( nu are muuschi si tendoane plus probabil nici retea nervoasa adecvata , mai mult il  " misti " din rotirea palmei .

  Astfel nici forta nu ai in degetul mic din motivele  descrise    se forteaza o pozitie al degetului in care  nu se flexeaza este rigid   si practic din rotirea palmei apesi/lovesti  de coarda /tastiera .

  Nu poti sa atingi " viteze mari in  repetate " apasari " ..nu poti sa faci " trilluri " ...doar ptr o subdiviziune a tempoului  se foloseste 

  impreuna cu celelalte degete ..de ex . ptr un triolet sau quartolet ..etc  caz in care viteza de actiune este de 3 sau 4 ori mai lenta de fapt ..

  Este OK sa nu fi necesar sa faci salturi mari  la distanta la care poti sa cuprinzi inca cu degetul mic ..

  Nici in acorduri nu poti sa il misti rapid .( adica sa faci trilluri intr-un acord ).

  Astfel la un "blues/bluesrock "  cu tempoul reletiv "lent "  se folosesc primele trei degete plus degetul mare avand forta si viteza ptr a canta  notele " greu ..adanc ,,in forta " si cu vibratto   care se potriveste doar la unele pozitii distantate se foloseste daca este necesar ..

  Ptr acorduri in schimb este super necesar ( cat mai multe degete ) .

  Deci este un fel de ajutator  in a executa unele pasaje cat mai fluid fara a face salturi cu degetul 1,2 sau 3  .Ptr a " fluidiza " si mai mult  treaba se utilizeaza  si degete de la mana stanga ." TAPING :"  care are avantajul si in viteza de  executie mare folosind degetele 1 , 2 , .si  ..3.de la maa dreapta .( consideram ca chitaristul este dreptaci  daca este pe stanga se considera vice versa )

  La ciupit cu degetele  chitara sau bass  aceiasi problema din alt punct  de vedere ...cu degetul mic poti ciupi coarda precis  numai la viteze modeste  de multe ori  din rotirea palmei  cu degetul mic intr-0  pozitie " rigida " .

  Nu am vazut auzit de nimeni sa aiba  deget mic " minune " oricat ar exersa .

  Important este ce canti   si cum canti .

  Ia vedeti cum canta " slide " Derek Trucks ..poti sa zici ca efectiv 90% canta cu un singur " deget " .Sa nu amintesc sutele de " campioni" la " pedal steel guitar" ..

   

  • Like 2
 14. Pentru live /scena se monteaza in orificiul de rezonanta al cutiei o placa  " obturator " ce va reduce din intrarea in rezonanta .Pe youtube se gasesc videouri cu explicatii.

  Calusul va trebui sa-l slefuiesti ca caci va fi ridicat cu grosimea dozei piezo si vei avea "actiune " prea mare .Pe o suprafata dura si perfect plana se pune hartie abraziva si slefuiest partea inferioara pana la " inaltimea optima " .Cu un creion tragi o linie pe partea inferioara  cu putin sub grosimea dozei  , dupa slefuire la " cota " montezi ..pui corzile acodezi chitara si controlezi " actiunea " .

  Calusul trebuie sa se " culce " perfect pe doza ca sa preieie vibratiile de la toate corzile .

  Dupa montare si cuplare la un amplif  verifici daca fiecare coarda da semnal bun , daca una din corzi nu suna destul de tare fata de celelalte acolo nu se culca pe doza ..deci trebuie cumva sa profilezi calucsul ca sa fie OK .

  Se poate adauga "plastic" daca este nevoie in portiunea unde nu " apasa suficient " .." backing soda +superglue "  ce apoi il slefuiesti cu hartie abraziva ..probabil este necesara o crestere cu cativa zecimi de milimetru ..

  De fapt este bine sa verifici cum se culca pe doza piezo  cu doza nemontata ..verifici suprapunand plasticul /calusul  pe doza si te uiti catre o sursa de lumina  astfelk vezi unde nu se atinge .

  Poti sa utilizezi orice efect ca si la o chitara electrica ..dar este bine sa nu cobori sub  0,1  in grosimea corzilor .Corzile prea subtiri nu mai dau aceasi amplitudinr , corzile subtiri vor produce semnal mai slab .

  Si distors functioneaza , de fapt este chitara electrica odata ce ai o doza " traductor " ..ce furnizeaza semnal electric pe iesire .

  Live nu stiu cum functioneaza cu distors ( nu am incercat )   dar acasa cu casti ptr inregistrare este OK . 

 15. Frumos .

  Tu esti acel baietas talentat de acu vre-o peste 10 ani  care ai venit la Timisoara ptr jamsession "rgc"  la Pod 16  si a cantat  vocal aproape non stop .

  Aiinceput sa studiezi canto apoi  nu am mai vazut activitate ,  chiar ma intrebam unde esti  cred ca-mi aminesc  corect de @Hix . 

 16. Deci nu vad EQ ..asa ca trebuie un preamp cu EQ respectiv mixerul este OK .

  SA nu fortezi difurile !  acel tweeter de 1" zice-se 30W  este bine daca rezista la  3W  nu scrie sa aiba protectie  ptr tweeter deci nu fortezi .

  Atentie si la sunet clean poti avea varfuri mari  daca apare  cate o " plesnitura " ale corzilor de la fretbuzz sau faci " slapp" chiar daca canti pe corzile groase aceste " plesnituri "  contin foarte multe inalte  si au volumul mult peste cel al sunetul de cantat normal .

  Tot asa si daca o sa folosesti un overdrive sau un distors  atentie  , se regleaza soundul la volum mic apoi ridici volumul  ce sa nu fie mai " tare " decat  cel " clean " ..deci sa fie distorsionat daca trebe dar volumul sa ramana acelasi ca sa nu  duci in overdrive boxele monitor ..este pascat sa le strici .

  Un tube driver cred ca ar fi OK  sa introduci doar un pic de distorsiune ..ce nici nu sesizezi  in schimb cantatul " pleyabil-itatea "

  devine mai buna mai fluida .Dar este util cam ptr acelasi lucru un compresor , egalizaza taria sunetelor si maresti sensibilitatea astfel canti mai usor .

  Spor la cantat si studiat !  

  • Like 1
 17. Este OK acest mini mixer .

  Ce vrea sa spuna @vector este ca vei avea numai sunet " clean "   respectiv cam sec .

  Dar poti sa cumperi  un distorsionator /overdrive ,  un chorus  , daca o sa ai nevoie si un mic " delay/echo " ..astfel ai cam ce trebuie .

  Si pe clean poti canta muzica minunata , dar este nevoie de rabdare si perseverenta sa inveti sa canti ca de ex Tommy Emmanuel  .

  Ptr blues-rock , metale cu un distors si un chorus este destul , ptr solouri mai " lirice " merge bine si un delay dar nu este neaparat necesar .

  Eu am un asemenea mixer , care are pe un canal " effect-loop" cred ca si acest Behringer trebuie sa aiba ..sunt cam la fel aceste mini-mixere .( "effect loop" -ul se realizeaza la al meu printr-un jack stereo ....in intrarea mono introduc jack stereo astfel se intrerupe circuitul intern de la preamp catre eq si iesirea mixerului  si semnalul apare pe una din contactele stereo iar pe cealalta se intra inapoi " return " in circuitul mixerului ..accolo inserez la mine ecoul _) 

  Se poate ca daca dai la maxim gain-ul pe intrare de microfon sa duci in distors/limitare integratul din circuit astfel ai distors ..apoi din EQ faci  un sound acceptabil ....atentie !  sa ai volumul de iesire la minim  cat timp reglezi gainul si nivelul de distors ,ca sa nu ataci boxele active cu semnal prea mare caci poate nu rezista si se strica sau difuzoare sau etaj final etc !!) dupa ce ai reglat soundul dorit dai volumul de iesire cat sa nu strice boxele active .

  Nu stiu ce " monitoare active"  ai  daca au EQ si sensibilitate suficienta sa canti chiar fara acest mixer .

  Oricum si pentru mai tarziu  nu strica sa ai un mic mixer o sa fie util in multe cazuri . de ex ptr efecte in paralel  etc ...

  • Like 2
 18. Daca vrei sa schimbi /inlocuiesti Condensatoarele de cuplaj intre Anod si Grila etejului urmator 
   C3,C5,C10, C11, C12   acesta trebuie sa fie ptr. tensiune " mare ' de obicei  erau la 800-100V cele din amplifuri .

  De verificat capacitatea condensatoarelor din Katod .Condensatoarele de decuplaj din katod 
   C2,C4, C9, C12 daca sunt " uscate " si deci  au valoarea capacitati mai reduse va fi amnplificarea mai mica . 
  Aprox se pot verifica comparand timpul de incarcare  cu un ohm-metru .cu un condensator " nou si OK "

  Se verifica si rezistoarele din katod ..daca sunt " lungite " de uzura  pot avea  valoare mai mare decat ce este inscriptionat pe ele 

  acest lucru reduce amplificarea .

  C15,C16 condensatoarele de filtraj ..daca au capacitatea redusa  poti sa ai brum , in plus scade dinamica amplifului 
  caci " nu tin " timp destul  tensiunea la putere mare . 

  Daca ai un brum ( nu barrait ci brum de joase 50 /100Hz  pote sa fie o nesimetrie ..respectiv cele doua tuburi finale nu au caracteristicile   similare/egale  ..nu sunt imperechiate ..

  Spor si multa bafta sa fie bun traful de iesire .

  Daca cumva este strapuns merita rebbobinat .Cu traf de iesire strapuns  ampliful mai functioneaza   dar in anumite  conditii se aud pacanituri cum se descarca scantei intre spire  ce duce la distrugerea trafului pana la urma plus ne se poate folosi ampliful .

  Atentie ! Si un tub final  defect poate produce " pacanituri "  deci atentie la identificarea unui eventual defect .

  Sper ca nu este defect doar eventual unele componente "imbatranite "

  Spor si multa bafta , tinem pumnii !.

 19. Daca nu " misca " trebuie trebuie sa se masoare  tensiuni sa se  verificate trafurile , diodele de redresare , condensatoarele  si daca este cazul se inlocuiesc .

  Bloc de  EQ " reglaj de ton " este problematic deoarece  scade  volumul semnalului .

  Dar suna bine si fara adica doar cu "tonul " ei  ce doar taie inalte ( exact ca si "tonul" din chitara), si folosesti EQ inainte de amplif .

  Am folosit si eu  un timp un astfel de amplif si este foarte OK ..am incercat sa-i pun EQ  dar a redus mult volumul asa ca am renuntat. si am folosit  preamplif extern cu EQ  .Poti folosi orice " Tube driver " .

 20. In locul sigurantelor sa  inserezi cate un bec de 100W /220V  pentru proba ..ca sa nu iasa fum !

  Sa ai grije la protectia muncii la legarea becurilor sa fie totul izolat ca lumea !!! si totul cat mai  bine -fixat  !

  Atat  sasiul cat si cablurile sa fie fixate bine ca nu cumva  din greseala sa tragi sa misti de tot ansambul  si sa 

  se elibereze vre-un fir ce sa atinga de componente din amlif sau de sasiu  sau sa te atingi de  firele sub tensiune   !!

  Sa ai difuzor cuplat ..fara difuzor se poate distruge traful de iesire !! 

  In caz de o defectiune majora se vor aprinde becurile si vor prelua tot consumul ...astfel scapa ampliful de la scos fum .

  Se poate incerca la volum mic  cu becurile in loc de sigurante , becurile se vor " aprinde " in functie de pulsatia semnalului  de ex muzica ..

  Apoi daca functioneaza si nu se aude  " poc -poc " ,,ce ar fi de la traf de iesire strapuns   se poate incerca cu sigurante ..

  cate o siguranta de 1A ar trebui sa fie OK .

  Iersirea

  0 - masa si comun iesire 

  0<->8.... pentru dif de 8 Ohmi...aceasta este iesire ptr dif/boxa.

  0<-> 95......pentru "linie de radioficare de  100V " nu folosesti ptr boxa !

  • Like 2
 21. Am incercat cu placi de sunet dar trebuia ca DAW-ul sa recunoasca mai multe " placi de sunet " .

  Cu placa de sunet nu am reusit ..cu doua mixere USB nu am incercat  caci nu am avut nevoie , dar precis DAW-ul trebuie sa aiba un ASIO care sa recunoasca ambele agregate USB  fiecare are ASIO  propriu si nu poti selecta numai unul din lista de drivere  ...

  Poate pe ASIO " GENERIC "  ar functiona amadoua placi  USB  dar ...foarte prost functioneaza si cu doar o singura placa USB . 

  In DAW ai la Optiuni " Device setup " unde alegi care " driver " sa-l utilizezi , acolo trebuie un " ASIO" ..MAI COMPLEX (?).

  Cauta cu "GOOGLE "  " HOW TO USE TWO USB SOUNDCARD "   precis gasesti ce si cum . 

×
×
 • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.