www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Sfaturi Pentru Un Incepator.

Recommended Posts

Guest Black09
Posted

Salutare in primul rand.

Pot sa spun ca m-am hotarat de curand sa cant la chitara si sunt in posesia unei chitari de prin '80(care a fost a mamei mele)....As dori sa-mi spuneti daca as putea sa invat sa cant pe ea si la ce sa fiu atent la componente...Precizez ca maine o sa dispun de ea si nu stiu la ce sa ma astept la starea chitarii....As dori niste informatii de genul distanta dintre grif si corzi etc. Poze o sa pun in urmatoarele zile cand o sa dispun de ea...Ultima oara am avut-o in mana la 8 ani(acum am 15) si tin minte ca era intr-o stare foarte buna...am si un set de corzi cumparate acum un an pentru ea dar stiu ca sunt anumite probleme pe care chitara le poate suferi dak nu folosesti corzi potrivite.

Pozele vor fi puse in umratoarele 2 zile.

Multumesc anticipat.

As vrea sa va pot spune si daca este acustica sau clasica o sa dau mai multe informatii maine cand merg sa o iau.(Chitara nu a fost folosita mult in ultimii 30 de ani^^ mai mult a stat la pastrare.)

Posted

Salutare,

Daca spui ca nu a fost folosita de foarte mult timp, nu te astepta sa gasesti o chitara buna. Depinde in primul rand de conditiile in care a fost tinuta. Daca a fost tinuta intr-un pod sau in vreun beci, unde nivelul umezelii a fost maricel, lemnul a suferit unele transformari. Uita-te la grif, daca este drept, la cheite daca sunt toate si in buna stare de functionare, lemnul cutiei de rezonanta, sa nu aiba gauri, crapaturi, etc.

Vei sti ce corzi trebuie sa folosesti cand vei intra in posesia ei. Tinand cont de vechimea ei, tind sa cred ca este o chitara clasica. Daca are nut-ul si bridge-ul intregi, vei putea sa-i pui corzile.

Distanta dintre grif si corzi chiar nu prea conteaza in cazul unei astfel de chitara. Noi putem spune unele valori, conform manualulelor oferite de anumiti producatori, insa, mai mult ca sigur, nu se vor aplica in cazul tau.

Incearca sa sari peste detaliile tehnice, sa-i arunci perechea de corzi si sa te apuci de cantat. Chiar nu conteaza ce spunem noi, daca tu poti canta pe ea, inseamna ca poti invata sa canti.

Guest Black09
Posted

Mersi mult de raspuns.As dori sa mentionez ca a stat intr-un beci doar un an in rest a fost depozitata intr-un apartament.Ultima oara am vazut-o in balcon sau in coltul camerei.Nu a stat in conditii neprielnice.Bani as avea sa-mi cumpar chitara noua cam 4mil si cv doar ca ma gandesc ca orikm vreau sa schimb pe electrica si sa pastrez banii.Vreau sa invat pe ea fundamentul...Oricum multumesc mult de raspunsurile tale au fost folositoare.Nu cred ca lemnul a suferit vre-o schimbare(cel mult e prafuit si poate putin zgariat dar nimic grav).O sa fiu atent la aspectul lemnului si daca este ceva in neregula.Tin minte ca acum 7 ani am incercat sa zdrangan cv la ea de curiozitate si se auzea foarte bine si nu avea vibratii sau mai stiu eu ce se poate intampla.Acum sa asteptam maine e ziua bunicului si orikm trecem pe acolo si o sa vad starea ei poate o sa pun si niste poze.

Orikm multumesc anticipat .

Posted

Amp-ul da, chitara insa nu este excelenta. As recomanda ceva cu alta configuratie de doze, S-S-H, H-S-H, sa ai si single coil si humbucker. Pe urma vei putea sa-ti iei ceva mai exclusivist, in functie de genul muzical pe care il vei aborda. Observ ca esti din Constanta, sigur aveti ceva magazine de instrumente pe-acolo, du-te si pune mana pe cateva chitare, vezi care iti place mai mult.

Bullet-ul este o chitara buna pentru pretul ei. Daca spui ca planuiesti sa-ti iei chitara peste mai mult timp, nu te impiedica nimic sa incerci toate chitarele pe care le gasesti prin magazinele din Constanta.

Guest Black09
Posted (edited)

Ms de rapsuns.Problema este ca nu cunosc niciun magazin de muzica prin zona ca as fi incercat.Am fost la carrefour ca am auzit a au acolo sincer sa fiu nu ma astepatm sa vad doar 2 chitari care erau lasate sa rugineasca acolo:|.,,,A da si chitara veche a sosit este o hora reghin acustica.Vad ca totul este in regula distanta dintre corzi si grif gatul nu este afectat lemnul era putin ud(nu cred ca e ceva grav) singura problema nu stiu inca cum ar suna deoarece nu mai gasesc perechea de corzi pt ea si a fost pe la cineva care ia pus pe langa cele 3 cori metalice care le avea 3 corzi de nylonXD. Era ceva de genu jumi juma.A da si inca o chestie am incercat sa o acordez dar insa se dezacorda singura doar 2 corzi stateau acordate.Or fi corzile de vina?

A da si in legatura cu chitara electrica ce mi-ai recomanda? cv in max 5 mil chitara.

Edited by Black09
Posted

http://www.esound.ro/Fender-Squier-Bullet-Strat-HSS-With-Tremolo,p-7599.html

E cu 15 lei mai mult, dar e mai versatila. E mai bine sa iti iei o configuratie de genul acesta, daca o sa iti vina sa canti chestii mai dure, humbuckerul te va ajuta.

Uita-te la cheite, vezi daca au zimtii tociti/stricati. Sigur ai pus corzile cum trebuie?

http://guitar.about.com/od/beginners/ss/acoustic_string.htm

Daca sunt noi corzile, acestea se dezacordeaza dupa cateva ore dupa ce le-ai pus pe chitara, trebuie sa le acordezi din nou. Cam de pe la al treilea acordaj raman acordate cum trebuie. Cumpara cel mai bine o pereche de corzi. Poate gasesti prin oras, vezi ca exista si mai ieftine, nu doar Elixir si Ernie Ball. Eu imi luasem pe o acustica niste corzi Belson, vreo 15 lei setul si chiar mi-au placut. Corzile din nylon nu sunt pentru chitara acustica, sunt pentru electrica.

Este foarte bine daca ai reusit sa-ti dai seama ca s-a dezacordat instrumentul.

Guest Black09
Posted (edited)

Ms de raspuns ca de altfel esti singuru care ma ajutat.

Mie imi era sa nu fie din cheite find o chitara destul de veche.Crek totusi tre sa schimb tocul pe care stau corzile ca e foarte tocit si se aude un bazait pe vreo 4 corzi am inteles ca poate de la aia este.Deci sa inteleg dupa ce o acordez de 3 ori ramane acordata? adik nu mai am probleme? de exemplu am acordat cu ap tuner coarda 4 si dupa 1 ora era la nivel de coarda 3XD.Vad cum se comporta cu un prag nou si niste corzi.Daca nu iau alta si ma apuc sa invat teoria cu ea.

Chitara electrica care mi-ai propus-o arata chiar bine si o diferenta de 15 lei nu-i o problema.

A da si corzile am zis ca are 3 corzi cu vechime de 30 ani:)) si alea 3 corzi de nylon par a fi puse bine chiar suna bine alea.Nici acum nam gasit corzile de metalXD ca cineva lea schimbat locul.

Si pana acum n-am mai schimbat corzi eu am facut ceva de genu in capat dupa ce trece peste toc am introdus acolo coarda si am facut un nod ca sa tin a bine si in celalat capat pur si simplu am rasucit coarda imprejur

A da si tocul acela care tine corzile ridicate este tocit imprejurul corzilor o avea legatura cu bazaitul?

Dak e iti dau add pe mess sa-mi mai explici cate ceva^^ dak vrei normal.

Edited by Black09
Guest alexgeo008
Posted

Faza cu acordatu de 3 ori nu este o regla generala (parerea mea).. corzile se vor dezacorda asa usor pana cand vor ajunge sa fie intinse... pana se intind acele corzi se vor tot dezacorda dar cum a spus Gojira trebuie acordate de cateva ori apoi ajung sa nu se mai intinda si astfel sa se dezacordeze asa mult intr-un timp asa scurt. Mai bine pui niste poze sa vedem si despre ce vorbim, oricum corzile daca zici ca-s vechi trebuie schimbate si cand le schimbi schimba-le pe toate. Cica de obicei daca canti pe el este recomandat sa le schimbi la 2-3 luni in functie de cat canti la chitara ca dupa 2-3 luni se uzeaza si nu mai suna la fel de bine :) Corzi care am auzit sa dureze mai mult ar fi elixir dar probabil or fi si mai scumpe. Eu pe chitara mea veche (ar trebui sa fie poza la avatar) mi-am pus corzile sambata asta pe astea http://www.thomann.de/gb/harley_benton_valuestrings_012.htm , le-am luat dintr-un magazin de muzica de la mine din oras cu 15 lei. Nu stiu daca sunt foarte bune dar eu unu invat de 2 luni doar chitara si sunt suficient de bune pt mine.

Si am si o intrebare: Oare daca comanzi ceva de pe tomann trebuie sa depaseasca o anumita suma sa mi le trimita acasa in Deva? Oare in pretu afisat acolo este inclus si transportul? si daca nu, cam cat e transportul si de ce suma trebuie sa comand ca sa mi le trimita acasa? Ca ma gandesc sa-mi iau cateva acesori (tuner digital, niste corzi de rezerva, poate un capodastru ) nu de alta dar la noi corzi luate de pe Tomann se vand in magazile la pret de 4x mai mare ca de pe cel oficial. Exemplu corzile de sus care pe tomann sunt 1 euro iar eu am dar 16 lei pe ele.

Posted

Pai te costa 30 de euro transportul de pe thomann. Indiferent de comanda, daca dai comanda de un set de corzi de 1 euro, vei plati 31 de euro. Asa ca nu prea merita sa comanzi chestii micute de-acolo. Vezi insa ca mai sunt oameni care se duc personal din cand in cand si cumpara mai multe de la Thomann, poti vorbi cu ei, iesi mai ieftin cu transportul. Daca tot vrei sa cumperi ieftin, cumpara de pe ebay. Mai ales pentru produsele micute, pene, corzi, etc, costurile de transport sunt foarte mici.

Guest Black09
Posted

Chitara este ceva in genu a lui alexgeo.Acelasi aspect si chiar aceeasi culoar.Si da o sa le schimb pe toate.O sa vad dak mai dau de probleme mai apelez la voi multumesc.