www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Dreams of dream guitar


Guest GB
 Share

Recommended Posts

Pun pariu ca multi ma vor injura inca de la citirea asociata a titlului si subtitlului si apoi a id-ului... Asta este, oricum, discutia e bagata la cafenea si este despre chitara.

 

Ideea de baza consta in realizarea unui mic experiment despre chitara si vise, in special pentru sufletelul meu, dar posibil si pentru delectarea voastra. :)

 

Fiecare chitarist viseaza sa detina o anumita chitara "de firma". Sau o anumita configuratie... Stie deja cum ar trebui sa arate - ce forma, ce culoare, ce lemn, ce doze, corzi, inlayuri etc. (preferabil, desigur). Dar, fiindca doar viseaza la ea, in mod cert nu o are momentan in posesie. O anumita modalitate prin care poate deveni fericitul proprietar al unei chitare dupa placul sau (mai inainte de a o comanda) este visul. Adica o poate visa realmente, nu doar imagina in timpul zilei. Asta nu inseamna sa se apuce de 20 ore de somn per ciclu de 24 ore, ci e necesar intervalul obisnuit de somn, fiindca singura escapada in vise nu e prea sanatoasa, zic eu.

 

Deci, daca vreti sa visati noaptea chiatra de vis, ar merita sa cititi mai departe. Mai inainte de asta, sa spun cu ce ma aleg eu (what's in for me). Pai, in primul rand, sper, va voi ajuta sa faceti ceva ce doriti, in al doilea rand, voi ma veti ajuta pe mine cu ceva ce doresc, in al treilea rand, va fi un subiect inedit si poate folositor si pe viitor...

Scopul meu este acela de a reusi sa materializez in vis un obiect prestabilit. Adica, mai simplu, sa visez ceea ce vreau, asta insemnand ca imi stabilesc un ceva anume de visat si ca ma voi chinui o anumita perioada de timp sa il visez asa cum am prestabilit. Preconizez ca este posibil, in cazul meu a fost posibil acum ceva timp.

Cam prin clasa a XI-a mi-am propus sa visez chitare si mi-a iesit, nu foarte bine, caci obiectivul era prea vag, dar mi-a iesit. Fiindca nu a fost cum am vrut, zielele astea am reluat experimentul, insa mai riguros si mult mai stiintific. Si daca tot am acelasi obiect de interes comun cu multi de pe acest forum (chitara), mi-am zis ca n-ar fi rau sa incerc si aici, sa vad poate obtin ceva mai multe date si pun de un adevarat experiment.

 

Scop: a visa o chitara X pe care anterior ti-o descrii cat mai complet posibil, pentru a stii sa o recunosti in vis atunci cand apare, si pentru a sti ce vrei sa visezi

Obiectiv secundar: analiza eficacitatii a 2 metode de consemnare a viselor

 

Procedura:

Este nevoie de 2 grupe de subiecti. Unii dintre ei vor utiliza o anumita metoda de consemnare a viselor, altii o alta metoda. Ambele metode vizeaza visarea chitarei dorite, dar este posibil ca una dintre acestea sa genereze mai multe vise despre chitara in general decat cealalta, sau mai multe vise cu chitara propusa (dar mai putine despre chitara in general). Ideea (care ma intereseaza pe mine) este aceea de a vedea care metoda este mai eficienta.

 

Prima grupa. prima metoda:

 

Isi descrie in detaliu cum trebuie sa apara chitara: forma headstock, culoare headtsock, nr. si culoare cheite, nr. taste grif, tip taste, esenta lemn, culoare lemn, dimensiuni, culoare corp, esenta lemn corp, nr. si tip doze etc. Toate acestea se tre intr-un tabel, pe randuri si, pentru fiecare vis, se va nota, daca a visat respectivul ceva in legatura cu chitara, cat de apropiata este chitara din vis fata de chitara etalon prestabilita. De exemplu, sa zicem ca griful nu are culoarea celui din etalon, se da o nota mai mica, dar are nr. de taste care trebuie, deci nota maxima etc.

 

A doua grupa, a doua metoda:

 

In fiecare noapte noteaza doar proportia gradului de asemanare al chitarei visate (daca este cazul) fata de cea etalon.

 

Dupa vreo 2-3 luni sau orice alt intrval de timp se compara rezultatele. In acest timp cu siguranta veti reusi sa visati cum trebuie ce v-ati propus, asta numai daca aveti inclinatii aterioare spre amintirea viselor si un oarecare interes fata de acestea si sarcina, daca nu, nu.

 

Atasez mai jos tabelul pe care il utilizez eu momentan si modalitatea de scorare (s-ar putea sa nu intelegeti mare lucru, ca se bazeaza pe studii proprii anterioare si e facuta pe intelesul meu :) ). Nu luati in seama corectitudinea legata de chitara si alte mici scapari. :)

 

Daca sunteti interesati, dati de veste, pentru a stabili ce si cum ,ca sa avem conditii standard pe cat se poate.

Toate cele bune!

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Materializarea_imaginii_si_functionalitatii_unui_obiect_prestabilit_in_vis___tabel.doc

Materializarea_in_vis___scorare.doc

Link to comment
Share on other sites

da nu o sa ma oftic extraordinar de mult cand o sa ma trezesc a 2a zi?

 

Nu obligatoriu B) Daca da, bine, daca nu, nu. Timp e destul.

 

Dai o lada de bere si ma mai gandesc sa devin cobai. ;)

 

Castigul nu este material, este spiritual! :)

 

Nu te injur, ca n-am de ce. Dar cred ca esti dus... sau n-ai preocupare.

 

Preocupare am, asta :) Dar nu iti poti imagina cate am invatat din studiul viselor... Oricum, presupune si o doza de nebunie :(

 

... in care muncesti de-ti sar capacele si pui banu' de-o parte, poti sa ti-o cumperi ;)

 

Da, dar mie ce imi iese ??? :)

Link to comment
Share on other sites

Pai nu trebuie sa faci o obsesie, o lasi natural, normal... Timp este. E vorba despre programarea subconstientului. Si din asta vine si cunoastere de sine...

 

E doar o idee, o incercare, nu e nimeni obligat la ceva... M-am gandit ca as gasi adepti pe un forum despre chitara, chiar daca asemanarile se opresc aici. :)

Edited by GB
Link to comment
Share on other sites

Acum, pe langa subiect, eu pana prin generala si inceput liceu aveam doar vise alb-negru si mai rar gri, foarte sterse, neclare... Acum (after :) ) visele mele sunt mult mai frumoase :) Pe bune, sunt totdeauna colorate si realistice pana la extrem. Nu exista noapte sa nu imi amintesc macar un vis. Cele mai multe sut balarii, dar daca stai se la analizezi, aflii chestii interesante. Daca nu iti creezi o nevoie artificial pt ati aminti visul, nu ti-l vei aminti. O nevoie artificiala poate fi creat chiar si printr-un tabel in care sa scrii dc ai visat sau nu, cate vise, cate ore ai dormit. Dar ia mult timp, din pacate, pentru cei neinitiati. Iar daca ai o slujba sau familie, se duce pe rapa toat povestea, ca nu ai timp de chestii de-astea, ca moare membrii de foame :(

Deci profit de timpul inca liber :)

Link to comment
Share on other sites

Tin sa precizez ca amintirea viselor tine foarte mult si de timpul liber. Cand mergeam la servici nu prea imi ardea de asa ceva. Apoi conteaza foarte mult si temperamentul (extrovert sau introvert) si gradul de autocunoastere, experienta anterioara (care se castiga tot in timp) si tot asa...

 

Pentru cei interesati, pun maine niste tabele generale, orientative (ca chitara etalon e dupa cum vrea fiecare), ca sa fie oarecare standardizare. Macar de curiozitate... :)

ps. scopul nu este formarea unei obsesii despre chitara, ci a reusi a visa ceea ce iti propui, indifrent de obiect (se incepe insa cu ceva simplu) si fara a transforma chestia in obsesie (ca nu e sanatos). Poate ca rezultatele in sine nu sunt foarte importante dar se pot invata multe chestii care deriva din ele si la care nici macar nu te-ai gandit la inceput, legate de functionarea generala a psihicului.

Link to comment
Share on other sites

Cum spuneam, pentru cei interesati sau doar curiosi, tabelele cu metodele.

Chitara etalon si-o stabileste fiecare cum vrea, dar in cazul metodei detaliate trebuie sa corespunda cerintelor din tabel (poate sa fie si mai complex imaginata, dar alt detalii nu mai trebui trecute in tabel).

 

Care vrea bine, care nu, tot bine. Multumesc anticipat ca nu m-ati injurat foarte tare :) .

Metoda_1_detaliu.doc

Metoda_2_simplu.doc

Link to comment
Share on other sites

Guest MrJackson

Bai, chitare n-am visat, dar in schimb am visat ca eram la o bere cu Bumbacu, Ilun, miriapod si parca era si marcel, beat mort, pe undeva pe acolo. Imi aduc aminte ca terminam a 3-a bere (Stella, importat direct din Belgia) si tocmai comandasem un vin rosu (nu mai imi aduc aminte marca).

 

Intuiesc ca am visat Stella pentru ca vazusem reclama inainte sa ma culc (si mai mult, e berea mea preferata) :)

Link to comment
Share on other sites

Bai, chitare n-am visat, dar in schimb am visat ca eram la o bere cu Bumbacu, Ilun, miriapod si parca era si marcel, beat mort, pe undeva pe acolo. Imi aduc aminte ca terminam a 3-a bere (Stella, importat direct din Belgia) si tocmai comandasem un vin rosu (nu mai imi aduc aminte marca).

 

Intuiesc ca am visat Stella pentru ca vazusem reclama inainte sa ma culc (si mai mult, e berea mea preferata) :)

Careful! Dreams can come true! :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Nightwach

km offtopic de scopul tau dar ... eu unul sunt de parere ca visurile sunt influentate de chestii care ti s'au intamplat sau la care ai asistat in ultima ... vreme sa zicem ... :)

deci .. daca ai avea sansa de a vedea de aproape sau de a pune mana pe chitara visurilor tale .. ai sanse mai mari de a o visa .. decat prin a'ti propune ... de multe ori mi s'a intamplat ca daca imi propuneam sa visez ceva...visam orice altceva numai aia nu .... mai nou imi aduc si eu aminte ce visez :) .... ca pana acu vreo luna nu'mi aduceam aminte ... insa eu duc lipsa de detalii .. nu le retin .. si visez uneori in .. secvente sau in imagini .. si sunt alb negru ... sau gri intunecat cum ai zis ... visez si ca in real life :) .... doar ca la mine orice vis ar fi .. simt tot :( ... o sa incerc deocamdata cu ceva simplu sa imi impun sa visez ... (problema cu detaliile) ... si sa vedem daca o sa mearga ...

Link to comment
Share on other sites

Ai dreptate, continutul visului e compus de reprezentarile din memorie, motiv pentru care este mult mai probabil sa visezi ceva cu care ai interactionat decat ceva fictiv. Dar scopul meu (pe langa acela de a visa ceea ce vrei) urmareste si dezvoltarea imaginatiei creative, foarte active de altfel in timpul visului. Ma bucur ca esti interesat de subiect. Bafta sa iti iasa ce iti propui! (eu, pentru cresterea realismului, am notat visele in functie de modul de prezentare, realismul senzatiilor si alte chestiuni care m-au interesat)

Link to comment
Share on other sites

Si io am avut vise cu chitare si echipament, dar deobicei cineva imi strica chitara sau echipamentu sau primeam ceva super echipament si se strica sau mi se fura :)

Cel mai distractiv a fost un vis in care mi s-a rupt gatu de corpu chitarei si mi-am dat seama ca ii vis si m-am trezit.

 

Inca nu am avut vise cu Digimoni dar sper pe viitor... :)

Link to comment
Share on other sites

Exista, in imaginatia ta... Si realitatea la fel, pentru tine e valida doar cea din mintea ta :) (desigur, nu trebuie exagerat, ca se ajunge la halucinatii)

 

Anyway, ai prins ideea :)

Edited by GB
Link to comment
Share on other sites

Guest Nightwach

Am reusit sa visez azinoapte ce imi propusesem .... dar .. e chestia ca am visat ce am facut ieri .... :) (dar asta imi propusesem sa visez :) )

Link to comment
Share on other sites

Acum ca l-am gasit, sa va ofer si argumentul stiintific. Nu ca inainte nu ar fi fost stiintifc, dar eu am darul de a inuti anumite chestii :) (in acest domeniu cel putin).

 

Spueam ca treaba asta ar trebui sa reuseasca in maxim 2-3 luni. De ce am afirmat asa ceva? Din propria experienta am observat ca rezultate de acest gen se produc doar dupa cca 1 saptamana (in cazul meu). De ce?

Zilele trecute m-a pocnit. Mi-am dat seama ca o mare parte a continutului viselor proprii (dar cred ca in general e valabil) e alcatuita din informatii stocate in memoria implicita/procedurala/nondeclarativa. Astfel se explica latenta precizata anterior. Pentru ca targetul propus sa treaca in memoria implicita e nevoie de ceva timp si de interactiuni directe repetitive (completarea tabelului in fiecare zi, in functie de profilul dat). Degeaba inveti pe dinafara toate caracteristicile chitarei, ele intra in memoria implicita prin interactiune directa si continua, un fel de memorare involuntara prin implicarea in sarcina. Iar atunci cand transferul se produce, atunci probabilitatea de a aparea in vis creste. Pe mine ma interesa in acest experiment modul in care cantitatea de informatii duce la reprezentari onirice. Teoretic, cu cat volumul este mai mare, cu atat durata creste. Dar semnificatie este extrem de importanta, caz in care o chitara descrisa dupa cele mai mici detalii va fi mult mai semnificativa decat una ambigua.

 

Un exemplu concret. In fiecare an, in perioada aceasta (1-10 septembrie) incep sa am vise despre scoala, mersul la scoala, intalnirea cu colegii, chestii de genul acesta. Explicatia: de-a lungul timpului in memoria mea implicita s-a setat deja o directie in acest gen. Ideea de baza este ca in vise apare scoala generala, unde am invatat 8 ani. Va dati seama cat s-a consolidat in 8 ani acest pattern: drum spre scoala, intalnire cu colegi...

 

Poate am reusit sa conving pe cei mai sceptici ca nu-s chiar asa de dus pe cat par. Uitati un alt link, in genul a ceea ce vreau eu aici.

Toate cele bune!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.