www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Tehnici De Mana Dreapta

Recommended Posts

Guest Aladina
Posted

Hey! Am cautat prin forum cateva chestii despre mana dreapta, dar nu am gasit nimic ce sa ma lamureasca concret in legatura cu problema mea.

Am de 3 saptamani chitara...noah, stiti cum ii. Cu acorduri pe bataie simpla gen JJJJ sau JJ SS JS nu mai am problema, ma descurc cu tabulatura in fata cu orice ce implica asta. Doar ca...vreau sa invat alte batai:-?, ca sa ma incante la melodii, deci implicit melodii cu alte batai, deci intrebarea 1: s-ar putea sa gasesc udneva tabulaturi cu indici pentru bataie, sau o sa-mi compun eu bataia dupa ureche:-?.

2. Am inceput sa ciupesc...am gasit pe net un exercitiu de ciupit, l-am rezolvat, da cica ala se aplica la "Cantec soptit". Mie numa a cantec soptit nu-mi suna! (Precizez ca mi-am verificat acordajul de o multime de ori, nu e acordata in alta gama, e OK). Daca vreau sa cant anumite cantece pe ciupituri, cum imi dau seama de oridea corzilor pe care le ciupesc?

Multumesc anticipat!>:D<

Posted

1. Bataia.

Doua variante, in functie de ce vrei sa obtii. Ca sa inveti ca incepator un cantec, probabil cel mai rapid e sa cauti o lectie pe net pentru cantecul respectiv. O sa gasesti lectii pentru majoritatea cantecelor de limba engleza pe youtube. Cauti "nume_cantec guitar lessson" si alegi :)

Varianta a doua presupune sa auzi formula bataii. Iti educi destul de usor urechea cu cantece simple sau simplificate.

2. Ciupeala.

Iar, doua variante. Prima e ca mai sus, cauti lectia. A doua, auzitul ciupelii. Dezvolt un pic mai mult: intai identifici cati timpi ai in masura. E 1-2-3-4-1-2-3-4 sau 1-2-3-1-2-3 (cifrele indica aici timpii)? In mod normal ciupeala incepe cu basul acordului pe care-l iei (respectiv coarda 4, 5 sau 6, depinde de acord), dupa care urmeaza corzile subtiri, in asa fel incat sa se potriveasca pe numarul din timpi. Pentru trei patrimi o combinatie des folosita e bas-3-2-1-2-3 (cifrele indica corzile, 1 e mi-ul subtire), pentru patru patrimi, bas-3-2-3-1-2-3-2, cu simplificarile bas-3-2-1 sau bas-1-2-3.

La Cantecul Soptit banui ca incerci sa urmezi lectia asta:

la care ciupeala suna intr-adevar a fi a doua din exercitiul asta:

si anume bas-3-2-3-1-2-3-2. Cu observatia ca eu ti-am scris ce corzi ciupesti, in timp ce in lectie sunt indicate degetele.

Succes!

Guest Aladina
Posted

Multumesc! M-am prins de unde exercitiu si ce ciupeala, doar ca imi iese total diferit. In fine...continuu sa exersez., poate pan' la anu' ciupesc si eu un cantec soptit.

1. Bataia.

Doua variante, in functie de ce vrei sa obtii. Ca sa inveti ca incepator un cantec, probabil cel mai rapid e sa cauti o lectie pe net pentru cantecul respectiv. O sa gasesti lectii pentru majoritatea cantecelor de limba engleza pe youtube. Cauti "nume_cantec guitar lessson" si alegi :)

Varianta a doua presupune sa auzi formula bataii. Iti educi destul de usor urechea cu cantece simple sau simplificate.

2. Ciupeala.

Iar, doua variante. Prima e ca mai sus, cauti lectia. A doua, auzitul ciupelii. Dezvolt un pic mai mult: intai identifici cati timpi ai in masura. E 1-2-3-4-1-2-3-4 sau 1-2-3-1-2-3 (cifrele indica aici timpii)? In mod normal ciupeala incepe cu basul acordului pe care-l iei (respectiv coarda 4, 5 sau 6, depinde de acord), dupa care urmeaza corzile subtiri, in asa fel incat sa se potriveasca pe numarul din timpi. Pentru trei patrimi o combinatie des folosita e bas-3-2-1-2-3 (cifrele indica corzile, 1 e mi-ul subtire), pentru patru patrimi, bas-3-2-3-1-2-3-2, cu simplificarile bas-3-2-1 sau bas-1-2-3.

La Cantecul Soptit banui ca incerci sa urmezi lectia asta:

la care ciupeala suna intr-adevar a fi a doua din exercitiul asta:

si anume bas-3-2-3-1-2-3-2. Cu observatia ca eu ti-am scris ce corzi ciupesti, in timp ce in lectie sunt indicate degetele.

Succes!

Posted

Multumesc! M-am prins de unde exercitiu si ce ciupeala, doar ca imi iese total diferit. In fine...continuu sa exersez., poate pan' la anu' ciupesc si eu un cantec soptit.

Well.. :)

1. Corectitudine. Ia o aplicatie de metronom de pe net. Fa exercitiul de ciupeala *cu metronom* la viteza mica. Sa-ti iasa perfect, inclusiv schimbarea de acord. Nici mai repede, nici mai incet, exact pe metronom. Sa se auda bine fiecare ciupeala, etc.

2. Viteza. *Dupa* ce ai trecut de faza 1, dai metronomul mai repede. Cam cu 10% sau 10 batai pe minut la fiecare crestere, depinde cat de bine-ti iese. Exersezi corectitudinea la noua viteza pana-ti iese foarte bine, dupa care cresti iar, si tot asa. In scopul tau trebuie sa poti face ciupeala binisor mai repede decat e ritmul cantecului, sa ramana resurse sa te concetrezi si la cantec dupa.

3. Cantecul propriu-zis, sau accentuarea unor note. Dupa ce ai rezolvat partea "tehnica", asculta-l din nou si canta cu el. O sa sesizezi unde accentueaza cate-o nota, samd. Cam in momentul asta o sa-ti sune ca in lectie.

Bafta!