comanel Posted May 6, 2011 Share Posted May 6, 2011 (edited) De ceva vreme incoace ma tot bate un gand, anume.. daca n-ar fi mai bine ca un alt om, preferabil cu o experienta in vanzari, sa se ocupe de organizarea unor evenimente pentru trupa.. Cu putine cuvinte, un impresar care sa fie responsabil de tot ce ar trebui sa fie responsabil un impresar, daca-mi permiteti Adica, de la coordonarea evenimentelor in care trupa e pe moment implicata, pana la gasirea unor alte evenimente in care sa "vanda" trupa, sau gasirea unor locatii in care se poate canta live fara nici o jena, si organizarea de evenimente pe cont propriu. Momentan, imi cunosc limitarile.. adica mai mult de cat am facut pana acum (mail+prezentari+demo-uri in stanga si in dreapta si asteptat raspuns) nu prea mai am ce, pentru ca nu prea cunosc lume in domeniu. Avand in vedere ca stilul e un "putin pop si mai mult rock" - usor poate fi considerat spre mainstream (dar fara efectele alea de Mtv) Un "impresar" e putin spus.. ca la noi cam asa e... tre sa stie si manageriat, tre sa stie si vanzari, PR si publicitate, si de ce nu, sa accepte sa lucreze si pe bani ok (raportati la onorariul trupei). Daca v-am ametit, rezumatul e asa: Merita 20-30% (e corect?) din onorariu un om care se ocupa sa gaseasca si alte concerte si sa ne promoveze, astfel incat trupa sa se concentreze doar pe muzica? Notand si faptul ca 20-30% la inceput e foarte mic dar e progresiv ? Sau ar fi mai bine sa-mi vad de treaba (hobby) si sa ma multumesc cu aplauze, ocheade la fata din primul rand, ceva banuti din bilete si consumatie la bar ? Edited May 6, 2011 by comanel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 6, 2011 Share Posted May 6, 2011 Daca v-am ametit, rezumatul e asa: Merita 20-30% (e corect?) din onorariu un om care se ocupa sa gaseasca si alte concerte si sa ne promoveze, astfel incat trupa sa se concentreze doar pe muzica? Notand si faptul ca 20-30% la inceput e foarte mic dar e progresiv ? Poftim? 20-30% pentru trupã, nu? Având în vedere cota trupei pe piața muzicalã cred cã pentru început ar fi corect un 60%-65% pentru impresar și restul pentru trupã. Asta dacã aveți norocul sã ajungeți pe mâna unui om serios și corect. Link to comment Share on other sites More sharing options...
un chitarist Posted May 6, 2011 Share Posted May 6, 2011 (edited) Poftim? 20-30% pentru trupă, nu? Având în vedere cota trupei pe piața muzicală cred că pentru început ar fi corect un 60%-65% pentru impresar și restul pentru trupă. Asta dacă aveți norocul să ajungeți pe mâna unui om serios și corect. SMTHH te completez un pic: ...un om serios si corect, cu care sa intocmiti un contract clar si care sa fie un om diferit de managerul trupei...daca exista contract cu ce trebuie sa faca fiecare se poate discuta si de procente, care pot fi mai mici sau mai mari, altfel, asa zisul impresar nu vad de ce ar primi mai mult decat oricare membru al trupei (eu unul includ si sunetistul trupei printre membri). mai ales daca ''impresarul'' nu este decat un fost muzicant care intamplator agata niste cantari. trebuie evitata si confuzia pe care o facem frecvent - de regula impresarii adevarati au mai multi artisti carora trebuie sa le gaseasca de munca, managerii sunt ai artistului/trupei. treburile de impresar difera de treburile managerului. un om pe care il stimez zice in emisiunea lui (ACADEAUA) sa fim totusi atenti cand semnam astfel de acte, pt ca nu tot ce poarta cravata si costum e DOMN. deci, atentie mare! tot respectul pt impresarii adevarati, si pentru managerii adevarati-comanele pe-astia cauta-i! Edited May 6, 2011 by un chitarist Link to comment Share on other sites More sharing options...
comanel Posted May 7, 2011 Author Share Posted May 7, 2011 Referitor la costuri, treaba sta in felul urmator ai o trupa din 5 instrumentisti (incluzand voce) ai un sunetist care pune si umarul la carat/montat scule si o face si pe soferul cu masina personala la bataie - il numim Gica ai un impresar care iti agata cantarile - il numim Vasile In total sunt 7 oameni. Sa presupunem ca iei 500 coco in total (cazare+transport+papica), cantare aranjata de Vasile. ca procentaj, trupa agata 50%, Gica ia 20% si Vasile ia 30%. in cazul in care gaseste Gica (sunetistul) cantarea, sau eu, sau oricine altcineva in afara de Vasile, cei 30% de la Vasile se impart 15-15 cu trupa. 150 de coco, onorariul impresarului e mult/putin/acceptabil ? Ideea e ca impresarul asta tre sa bage tare, gen minim 3-4 evenimente in 2 saptamani, ca sa merite treaba si sa fie bine pentru toata lumea. Eu nu ma pot ocupa decat cu maxim 2 cantari in perioade apropiate. Ce e mai mult, deja mi-e greu sa jonglez cu ele. A se nota ca procentajul per membru trupa este mai mic decat procentaj sunetist si procentaj impresar. Suna just? si vorbim aici de ambele parti. Raspundeti serios va rog, pentru ca ma intereseaza foarte mult acest aspect. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metabog Posted May 7, 2011 Share Posted May 7, 2011 E cool cu impresar, dar incearca sa gasesti pe cineva prietenos si cu experienta in secolul asta (blog-uri, twitter, net stuff). Cam greu in Romania tbh. Iar majoritatea vor vrea sa te schimbe spre mainstream din pacate. Cel mai cool este daca esti prieten dinainte cu cineva care stii ca se pricepe la marketing and stuff, ca atunci cam stii cum o sa se comporte. Link to comment Share on other sites More sharing options...
comanel Posted May 7, 2011 Author Share Posted May 7, 2011 Mon, trupa e oricum usor spre mainstream, versuri usurele, riffuri care raman in cap si catch-phrase-uri repetitive la refrene.. linii vocale usor de reprodus de oricine... adica.. deh, cum s-ar zice (cel putin in opinia mea ) "muzica mediocra cantata bine". Aveti contacte de genul ? As fi interesat sa fac o proba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
comanel Posted May 16, 2011 Author Share Posted May 16, 2011 mn, mai intreb odata daca stie cineva un astfel de om.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 16, 2011 Share Posted May 16, 2011 (edited) Ca să-ți faci o idee: http://www.artisti-concerte.ro/preturi-artisti-2011.html http://www.industria-muzicala.ro/muzica/impresariat-artistic/ Edited May 16, 2011 by Guest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts