www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Reconditionare Chitara


Ciprian.
 Share

Recommended Posts

Salut , Am primit recent o semi-acustica veche , forma doublecut, firma unknown(pe headstock era scris doar un M) , dar am o problema , e rupta o bucata din headstock.Nu am putut face poze clare (aparatul meu foto e prea antic :| ) dar am facut o imagine in paint ca sa stiti despre ce este vorba.

post-13477-1267475861_thumb.jpg

As putea sa rezolv headstockul singur?Fara sa ma mai duc la vreun lutier..

Link to comment
Share on other sites

da, poti face singur,cauti o scandura de lemn de aceiasi esenta paltin cred de aceiasi grosime,si daca suprafata de care lipesti a headstockului nu este perfect plana o slefuiesti pana iese perfect cu pile de lemn daca suprafata este inegala. si cu smieghel de diferite granulatii mai gros sa zicem 200 si apoi revenit cu granulatii mai mici apoi slefuiesti si bucata de lemn care vine ca si completare si dupa ce se imbina perfect fara spatiu intre ele le dai cu un adeziv pt lemn de tip aracet eu am folosit kober pt mobilier si e foarte bun, mai e varianta epoxi bicomponent bison sunt doua seringi cu doua solutii ce se combina in cantitati egale si au timp de uscare superficiala cam 10 min apoi strangi intr=o mengina sau doua cele doua bucati de lemn, griful si completarea, si le lasi foarte bine stranse minim 24 ore indiferent ca folosesti epoxi sau aracet urelit clei de oase de piele sau ce te va mai invata cineva, sa nu cumva sa dai gauri si intr-o parte si in alta si sa pui cepi ca la mobilierul comunist din pal. pfl ca nu faci altceva decat sa slabesti structura materialului si sa micsorezi suprafata de lipire cu cepi, apoi daca ai diferente de culoare structura a fibrei si se vede ca e ceva adaugat si te deranjeaza dai cu bait ,vopsea sau lipesti furnir de lemn pe toata suprafata eu am restaurat si mobilier si mai stiu, am facut proba la tot ce se poate, o lipitura bine facuta chiar cu cel mai ieftin aracet sau clei de oase rezista la o lovitura sau daca vrei sa desfaci, bucatile lemnului se vor despica pe fibra pe langa lipitura. bafta revin-o cu poze ca e mai usor sa ne dam cu parerea

Link to comment
Share on other sites

Multumesc pentru sfaturi....Am sa ma interesez din ce lemn e facut griful .Am citit ce a scris Hemmy : "O poti trafora ulterior cu conturul care iti place,, ,nu afecteaza cu nimic daca schimb forma grifului?Normal trebuia sa fie de strat..si ma gandeam ca daca ii fac alta forma sa nu ii afecteze bindingul or hell knows what...

Link to comment
Share on other sites

daca are binding adica contur din plastic de jur imprejur e mai complicat trebuie sa faci cu o freza sau cu un dremell un sant in care sa lipesti plasticul, schimbarea formei headstockului nu stiu ce ar putea afecta unii zic ca ar strica sustainul, cu toate ca sunt si chitare headless chiar apreciate si scumpe, tu daca o restaurezi ar fi bine sa nu modifici prea multe si sa pastrezi forma originala inclusiv partea electrica sa nu dai gauri in ea sa pui emg-uri sau alte doze pt ca isi va pierde valoarea daca e un instrument vintage pt ca mai tarziu poate o sa iti para rau si o sa faci restaurarea restaurarii daca vrei sa o adaptezi si sa canti chestii mai moderne sa nu instrainezi sau sa arunci dozele si partea electrica veche referitor la problema ta

Link to comment
Share on other sites

Atunci cred ca raman la headstockul de Stratocaster Mai am cateva intrebari ...

1-Trebuie neaparat bucata care trebuie lipita sa fie din acelasi tip de lemn?Sau poate fi stejar(daca gasesc),artar sau orice lemn de esenta tare

2-Chitara am smirgheluit o acum vreo 2 saptamani.As vrea sa o dau cu bait (banuiesc ca daca o vopsesc imi trebuie vopsea speciala ca sa nu isi piarda din rezonanta) .da cu ce lac sa o dau?

3-Adeziv Kober Aderol gasesc si pe la anumite firme de constructii? Sau trebuie sa dau comanda de pe net...

4-Pickguardul vechi nu pot sa il pun deoarece chitara avea 2 doze+niste switch-uri(care lipsesc) da cand am primit o avea doar o doza si nu avea switch-urile.Ar merge facut pickguardul din placaj?

5-Griful e prins de cutie de un singur surub.Inainte acel surub avea cap patrat (nu am gasit nicaieri tubulara patrata) asa ca l am facut incat sa il pot insuruba cu surubelnita(aici cred ca am facut o prostie MAAAAAREEEEE).Nu merge strans surubul la maxim si daca trag oleaca(oleaca mai tare) de grif se observa un mic spatiu intre el si cutia de rezonanta.Ar merge lipit griful de cutie si apoi pus surubul???

Edited by Ciprian.
Link to comment
Share on other sites

4-Pickguardul vechi nu pot sa il pun deoarece chitara avea 2 doze+niste switch-uri(care lipsesc) da cand am primit o avea doar o doza si nu avea switch-urile.Ar merge facut pickguardul din placaj?

5-Griful e prins de cutie de un singur surub.Inainte acel surub avea cap patrat (nu am gasit nicaieri tubulara patrata) asa ca l am facut incat sa il pot insuruba cu surubelnita(aici cred ca am facut o prostie MAAAAAREEEEE).Nu merge strans surubul la maxim si daca trag oleaca(oleaca mai tare) de grif se observa un mic spatiu intre el si cutia de rezonanta.Ar merge lipit griful de cutie si apoi pus surubul???

 

 

@Ciprian

Pickguard cu doze si switch-uri la o semi acustica??? Sau asa numesti tu chitara electrica... Ce descrii acolo suna a electrica 100%. Nu stiu cat de antic e aparatul tau foto, dar daca e digital incearca totusi sa pui ceva poze ca nu te judeca nimeni. 1024 pe 768 ca rezolutie e suficient sa ne luminam, eu cel putin sunt in ceata raaau de tot dupa ultimul tau post...

Link to comment
Share on other sites

1) nu vad cum ar fi putut avea forma de strat

2) lipeste griful de corp :), vei avea rezonanta mai buna, dar e mai dificil, mai bine vorbesti cu cineva care se descurca.

3) poti sa o dai cu bait si apoi cu nitrolac, se gaseste pe la magazine (mai ales alea mai mici)

4) poti sa o dai cu grund si sa o vopsesti :)

5) fa headstock-ul mai mare, nu de strat, o sa-ti echilibreze corpul, care am o vaga impresie ca-i destul de greu, iar in felul asta o sa-ti stea perfect in brate.

6) poti sa-ti faci un pickguard din placaj/otel/aluminiu/bronz/tabla etc.

7) nu are valoare istorica. N-ai sa o vinzi cu mai mult decat ai cumparat-o, deci joaca-te cu ea.

8) legat de electronica, niste humbuckere ar merge bine, poate mai degraba soapbar.

9) am mobila ca a ta

 

si nu-s 10 :-<. bafta cu munca :lol:, daca nu-ti iese, nu cred ca se merita sa te complici foarte tare cu griful ala :).

Link to comment
Share on other sites

Electro-acustica ar fi fost termenul corect. E mult de munca la ea, succes si nu dispera, poate iesi ceva dragut in timp si cu putina investitie. Nu headstock-ul e cea mai mare grija a ta, ci imbinarea neck-ului. Intr-adevar e camera slaba dar macar ne-am facut o idee despre ce e vorba. Corpul e stratificat, adica in scobitura dozelor se vede ca e alcatuit din doua straturi diferite? Daca da, ai putea sa ai o surpriza placuta la capitolul sunet dupa ce reusesti sa o montezi, modelul asta de chitare au o sonoritate deosebita.

 

LE: Ciudat neck-ul, nu are trussrod, sper ca e destul de solid sa nu plece in curbura dupa corzi cand o vei acorda...

Edited by olgutza34
Link to comment
Share on other sites

Daca nu avea headstock de strat ce forma putea sa mai aiba?Am cautat pe net si alte tipuri de headstock dar nu prea am gasit.

In legatura cu partea electrica...Pana nu vad ca totul rste in regula(griful se tine bine,e vopsita si etc)nu investesc in doze si alte chestii..

Daca nu iese griful...il dau de pereti(sper totusi sa iasa :) ) , dar nu stiu de unde sa fac rost de altul in caz ca nu e bun asta...

Da e stratificat..Dupa cum cred ca ati observat intre cele 2 doze a trebuit sa lipesc bucatile de lemn.Cred ca din cauza frigului( Am uitat sa va spun ca aceasta chitara a stat 15 ani in pod pana) unei lovituri sau dracu stie..

Faza cu Trussrod-ul pe mine ma oftica...:|...Cred ca era mai bine daca avea.Dar griful e 97% drept..Si oricum cand am primit chitara primul lucru care mi a sarit in ochi a fost tastiera.Erau usoare adancituri in tastiera ,freturile erau si ele oleaca varza...Inseamna ca a fost cantat .Daca l a tinut pe cel care a cantat la chitara griful poate ma tine si pe mine..:)

Link to comment
Share on other sites

nu-i poti da o gaura pt cheita lipsa undeva in partea ramasa libera? sau in linie cu gaurile pe care le ai acum sau undeva in partea opusa cat sa nu mai trebuiasca sa lipesti alta bucata de lemn. ramane asa ascutit si aia e..

 

ramane sa vezi cum fixezi gatul, ce bridge ii pui.. asta mi se pare partea grea, ca daca nu iti ies bine fazele astea te-ai chinuit degeaba.

Link to comment
Share on other sites

Gatul il lipesc..dar ii pun si acel surub si bridge am ...dar nu l am gasit prea important asa ca nu am pus poze cu el.

Am fixat azi bringeul si am pus cateva corzi de acustica...Rezonanta nu e chiar stralucita(o parte din vina o au si corzile,sunt corodate)dar sunt multumit si asa

Edited by Ciprian.
Link to comment
Share on other sites

salut,daca griful nu are trussrod e cam complicat nu te baza pe chestia ca ce a fost bun pt cineva e bun si pt mine, nu se stie, daca vrei sa il pastrezi bine, pe viitor tu te chinui si sa stii ca la noi la romani orice lucru provizoriu ramane definit pana la urma,poti lua o chitara ieftina squier, reghin pt piese griful nou il montezi de proba, s-ar putea sa trebuiasca sa largesti neck pocketul si trebuie sa faci probe cu griful prins e optiunea ta daca vrei sa il lipesti sau sa il prinzi in holsuruburi 4 la numar iti pot da eu daca nu ai, problema e si la griful original si oricare daca il lipesti cum bine zicea sthell vei avea o rezonanta mai buna dar daca nu faci probe inainte nu masori unghiul la imbinarea grifului cu cutia luand in calcul inaltimea bridgeului si actiunea sau inaltimea corzilor pe grif chitara va avea o actiune inalta si greu de cantat pe ea sau prea joasa si corzile vor bazai,apoi va fi greu de corectat griful fiind lipit nu prea mai ai ce face asa fiind prins cu holsuruburi mai poti modifica unghiul introducand pene din bucati de furnir suprapuse intre grif si baza spatiului in care intra,eu la o chitara ca a ta am pus griful provizoriu si ca sa nu ma complic cu corzi am prins de bridge si chei doua bucati de ata si astfel am modificat unghiul pana am optinut ce voiam si apoi am lipit griful, chitara nu are fretbuzz , conteaza inclusiv faptul ca aceasta chitara sta fara corzi pe ea o perioada, lemnul lucreaza griful cand vei pune corzi noi va lucra diferit avand tija de metal in interior o poti strange sau slabi orice grif are nevoie de o usoara curbura,eu am modificat recent o chitara si desi inainte avea o actiune joasa fara fretbuzz dupa cateve luni fara corzi fiind netensionat griful s-a strambat invers dupa se am pus corzile am obsevat ca aveam fretbuzz pe la mijlocul lui dupa ce am ajustat usor cu imbusul totul a revenit la normal deci e important ca griful sa fie reglabil vezi ce a facut si the outsider tot cu o chitara ca a ta si eu mai am un proiect asemanator tot pe aici mult spor

Link to comment
Share on other sites

da er trebui sa fie din acelasi lemn, dute la un tamplar si cere-i niste resturi, capete de scanduri din mai multe esente si compara-le cu ce ai tu sa aiba aceiasi culoare duritate structura a fibrei, nu lipi stejar sau alta esenta tare care e greu si are o structura densa pt ca suprafata de care se lipeste e foarte ingusta si lunga si va lucra diferit in timp si cand vei incerca sa tai conturul sa slefuieti sau sa dai gauri lemnul fiind tare se lucreaza greu si risti sa il desprinzi

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.