www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Metodologia Exersatului


Guest Ameretat
 Share

Recommended Posts

Guest Ameretat

Sunt curios ce intelege lumea prin "exersat" si cat de multa lume "exerseaza" de fapt. Unde prin exersat eu inteleg... gasirea unei bucati care-ti da batai de cap, "tetrapiloctomarea" acelei bucati in partile/problemele componente si rezolvarea lor metodica, avand ca scop dobandirea abilitatii de a cantaporcaria respectiva in special si sa devii un muzician mai bun in general... Si rezolvare inseamna... REZOLVARE, nu wanking.

 

Stiu ca multa lume "repeta" cu orele. Dar... chiar orice activitate la care ne dedam cu chitara in brate se poate numi "exersat/repetat"? Pentru ca eu cred ca nu...

 

Cum exersati? Va organizati? Va faceti vreun program/orar/chestie?Cat de pretentiosi sunteti in rezolvarea/depasirea problemelor/obstacolelor ce apar in timpul exercitiului la chitara? Sunteti perfectionisti sau "merge si-asa"?... Despicati firul in patru sau repetati numai piese intregi, ca si cum le-ati canta pe scena?

Link to comment
Share on other sites

Pai... exersat... Eu fac in felul asta:

1. Ma incalzesc fizic. E un thread pe forum despre cum sa faci asta.

2. Ma incalzesc psihic. Asta chiar nu o pot explica. Incerc intr-un fel sa-mi ascut simturile and stuff.

3. Cant. Pur si simplu cant.

 

Aici faza e CE cant si cum. La o melodie noua mai intai incerc sa-i caut un tab mai usor, sau daca nu gasesc, ii elimin anumite elemente grele si le inlocuiesc cu unele care ar suna cam la fel. Invat asa, dupa care adaug si chestiile de finite. Cand ma plictisesc de asta, iau frumos guitar pro-ul, tai o chitara, si cant cu intreaga "formatie". In sf, tehnica mea e cam primitiva, sunt la inceput... dar pare sa dea roade.

Link to comment
Share on other sites

Pentru mine e foarte important sa nu ma plictisesc cand studiez.De aceea caut sa fac mereu ceva nou. De ex, daca nu imi vine sa cant piese intregi, fac numai fragmente (cele care imi ridica probleme).In alte zile fac numai game si arpegii.Nu am un program bine stabilit, mai ales ca acum timpul dedicat studiului este mult mai mic decat cel din studentie. :) .

Studiez mai mult bazandu-ma pe instinct.

Link to comment
Share on other sites

nush am perioade in care imi propun sa studiez game, alteori imi zic sa fac treburi de tehnica dar nu inseamna ca 2 sapt stau si fac numia game... depinde.. deobicei imi propun sa fac cate un solo si il gandesc treptat. dupa ce il am in cap si pe chit cat de cat stau si il finisez si-l repet pana imi iese dumnezeieste dar asta intercalat si cu repetat piese care imi plac etc. sunt destul de dezordonat in privinta asta ce-i drept. defapt cant destul de dezordonat.

Link to comment
Share on other sites

Guest littleP

offtopic:eu am gasit un manual de secrete rock cica si acolo te invata cum sa te organizezi....tehnici mai vechi si mai noi....exercitii tehnice.....exercitii de incalzire....activitati optionale....game pentatonice s.a. Daca il intereseaza pe cineva de aici sa-mi lase un mesaj le adresa andi_raz91@yahoo.com ca sa vi-l dau si voua ca merge cu acrobt reader si are 300 de pagini :)

 

ontopic:eu ma iau dupa acel manual si sunt foarte multumit :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Ameretat

@ hook: misto aia cu "incalzitu psihic". Si eu fac asta, dar cred ca eu o pot si explica - nu neaparat ce exact fac, ci unde vreau sa ajung cu asta: ma pregatesc sa-mi focalizez atentia pe cat e omeneste posibil doar asupra mainilor si asupra a ceea ce vreau eu sa faca - si asupra verificarii daca reusesc ce-mi propun.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Guest Magnitude

Eu incerc sa fac ce face un preten deal meu baterist , face 3-4 exerciti de 1000 ori in vreo 4 zile.E imposibil sa nu le inveti apoi treci la alceva.Optional un cantecel al sfarsit.Nu stiu daca e bine dar.....

Link to comment
Share on other sites

Trebuie sa recunosc ca sunt unul din aia care nu "exerseaza" , ci o freaca aiurea :) Apuc sa pun mana pe chitara destul de rar, cu teoria nu prea sunt prieten, ma bazez mai mult pe ureche si variabila "daca am chef" .

 

Dezordonat ar fi putin spus :) , in mare programul arata cam asa:

 

-Ajung acasa, imi trec prin cap cele 20 de chestii urgente de facut, realizez ca nu am chef de ele si iau chitara din cui "sa ma mai limpezesc la cap"

-Dupa suita de injuraturi "unde mi-e cablul" "Cine dracu a ascuns prelungitorul" "de ce nu am semnal " "cum dracu setasem ultima data butoanele" " de ce se aude prost --> ah, trebuie sa dau volumul in blana" B) ma apuc sa cant.

- imi plimb degetele pe grif de incalzire, fara un scop anume, nu as putea sa zic daca sunt game/arpegii sau nu ;

- de la o nota la alta imi vin in cap diverse " linii" , incerc sa improvizez cate ceva, 2 note alaturate imi trezesc o amintire despre o piesa misto pe care "parca " o stiam.

- incep o piesa, imi dau seama ca de la un punct incolo am uitat, sar peste, ajung la pasajul ala greu pe care nu l-am reusit niciodata perfect, il cant tot prost...il mai cant de 20 de ori, cateodata imi iese ;) reduc la cele 4-5 note pe care nu pot sa le leg corect.... ma dor degetele, renunt :(

-incep altceva, cant bucati care imi plac mie mai mult, total haotic, sar de la una la alta, cand ajung in impas evadez intr-o piesa sau o bucata pe care o stiu bine , sau asa cred eu....

- de nervi ca nu-mi "merge mana " dau vina pe scule, butonez....cant 3 note, iar butonez... gasesc un sound care imi aduce aminte de o piesa...incerc, leg note, ma inpotmolesc, o iau de la cap ...and so on.

 

Pana sa imi dau seama au trecut cateva ore, n-am facut nimic din ce trebuia sa fac, imi tiuie urechile de la volum si ma dor degetele , poate cu putin noroc am mai invatat ceva nou sau pur si simplu m-am straduit sa nu uit ce stiam. Imi dau seama ca sunt o varza cu instrumentul asta in mana, ca fara munca serioasa si organizata nu ajung nicaieri, totusi nu pot sa renunt :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Ameretat

O alta chestie...

 

Toata lumea spune: "start slowly and gradually work it up to speed", dar... Cata rabdare aveti in ceea ce priveste acele foarte vagi definite "slowly" si "gradually"? Eu am ajuns la concluzia ca nu e nici o rusine in a incepe FOARTE "slowly", atata timp cat ajungi undeva. Eu, de exemplu, m-am apucat sa invat Capriciul 5 al lui Paganini pe chitara clasica. Exact, cu degetele. Piesa e monstruos de naspa de cantat,asa ca am inceput de la magnifica viteza de... 40bpm. Tin sa mentionez ca piesa e in 4/4, ritm de 16-imi si pe vioara se cantala vreo 170 si ceva de patrimi pe minut. Eu am inceput cu beat-ul la 40 si cantam NOTE INTREGI, adica 4 batai/nota... Si melcu tusti! cum s-ar zice... :) Anyway, asa am reusit sa leg toata bucata,crescand treptat viteza pana la ritm normal de 16-imi, cu patrimea la 80/minut. Sper ca in vreo luna sa ajung la 120 si in vreo 3 luni aproape de 160. Dar frec piesa asta de vreo 4 luni de zile si de mai multe ori am fost in pragul colapsului psihic.

 

Voi ce ziceti. Ce inseamna de fapt "start slowly" pentru voi?

Link to comment
Share on other sites

Guest Fenderash

Eu fac asa:

1.Incalzirea mainilor

2.Imi propun ce sa repet dupa aia(game,exercitii de panatie,de mana stanga,ritm,etc)

3.Daca nu vreau sa repet nimic cant piese

Link to comment
Share on other sites

Poate cineva dintre voi sa faca o arhiva cu cateva gp-uri mici cu exerciti de acuratete, viteza, game, chestii de incalzire si exercitii... Ma gandesc ca daca le face cineva de pe forum inseamna ca la el a dat rezultate. Eu chiar nu stiu ce sa mai fac la chitara si doar de acorduri mi s-a cam luat... aproape :)

P.S. Specificati si cat lucrati fiecare exercitiu pls :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Ameretat

Alta chestie worth mentioning:

 

Voi, inainte sa va apucati sa repetati, va amintiti de ce va apucati DE FAPT sa repetati? Aveti cea mai vaga ideea despre scopul de urmarit, mijloacele de obtinere si folosirea feedbackului din timpul "sedintelor" de repetoterapie?

Link to comment
Share on other sites

Alta chestie worth mentioning:

 

Voi, inainte sa va apucati sa repetati, va amintiti de ce va apucati DE FAPT sa repetati? Aveti cea mai vaga ideea despre scopul de urmarit, mijloacele de obtinere si folosirea feedbackului din timpul "sedintelor" de repetoterapie?

Ar fi cam multe de spus... da sincer mi-e cam lene sa scriu...Mai pe scurt cum au zis si altii eu i-mi incalzesc mainile antebrate,etc si trec la exercitii gradual si revin pe partile care nu-mi ies cum i-mi doresc. Nu am un prog bine stabilit in special repet modurile, game min,maj,dominant in diferite pozitii si apoi trec la exercitii de legatto care le consider f importante ptr incalzire. Cand simt ca ma "arde mana" ma opresc i-mi masez iar mainile. Dupa asta de obicei sesizez o imbunatatire la viteza chiar si la acuratete.Cand ma simt mai incalzit trec la legatto cu strech-uri sau combinate cu tap-uri si dup'aia ceva arpegii. Cam asta ar fi exercitiile mele uzuale.Si poate ma lamuriti si pe mine ce-i cu pregatirea aia mentala ca eu nu am incercat-o :) ...

Link to comment
Share on other sites

Guest Ameretat

Pai...

 

Nu am intrebat ce ex faci, ci daca iti amintesti (preferabil cu voce tare) DE CE le faci. Ce speri sa obtii de la ele. Si e valabil pentru orice altceva in afara de exercitii.

Link to comment
Share on other sites

Guest ~Hyperion~

Legat de chestia cu "start slowly": tre sa fie atat de lent incat sa poti sa canti pasajul sau piesa respectiva flawless. Deci aici depinde de fiecare si de piesa. La Caprice 5 de Paganini e bine ca o inveti ft lent, dar sa se auda clar si fara gresheli. Cand stapanesti acest lucru poti mari viteza si ai sa vezi ca o sa iti fie usor(maresti viteza dar la fel, cand canti sa nu fie intreruperi si sa se auda clar). E rapida piesa dar si cand o sa o termini o sa fi ft mandru :) . Good luck!

 

Eu inainte sa cant la chitara fac cateva exercitii fizice sa simt sangele activ in tot corpul. Dupa ma incalzesc cu piesa asta de Queen, Innuendo (e pus mai jos tabu). O cant normal prima data si dupa, cand o repet, bag viteza din ce in ce mai mult. Imi incalzeste ft bine mana dreapta. Dar asta e pt cei care canta alternand aratatorul si degetul mijlociu. Altfel nu cred ca ar fi prea de folos. Poate pt mana stanga.

 

E ft important sa ai chef sa canti la chitara in momentul respectiv. Moralul este cat se poate de important asa ca eu incerc sa fiu cat se poate de bine dispus atunci cand cant. Cand nu iti iese un pasaj e bine sa il repeti separat pana il stapanesti bine ca sa nu mai ai dupa probleme cu el.

 

Sunt multe de zis dar pana sa le termin si sa imi amintesc, this will have to do :)

Innuendo_solo.gp5

Link to comment
Share on other sites

Guest Ameretat

[...]

 

E ft important sa ai chef sa canti la chitara in momentul respectiv. Moralul este cat se poate de important asa ca eu incerc sa fiu cat se poate de bine dispus atunci cand cant.

 

[...]

 

Asta e o chestie foarte importanta. Avand in vedere ca pofta vine - printre altele :) - mancand, eu mi-am scris pe o foaie 10 motive pentru care cantatul la chitara e cea mai "suuuper" activitate posibila si beneficiile pe care ti le aduce repetatul in stilul meu. De cate ori ma apuc de exersat, constat ca poti sa te uiti cateva secunde peste foaia aia, sa-ti amintesti ca e chiar asa cum scrie acolo si brusc nu-ti mai amintesti decat de chitara si cum sa devii cat de bun ai putea vreodata sa devii...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Wanderer

Eu unul sunt impotriva genului de exersat care se rezuma la a sta in casa ore in sir si facand game cu metronomul pana iti pica parul din nas. Totul trebuie sa vina de la sine. Metoda mea de exersat e in felul urmator: Aleg o piesa.. Oricare... Nu conteaza ce e...Poate sa fie si Alunelu... Si o cant... Pana o fac perfect...Si tot aleg piese... Teoria mea e urmatoarea: canta cat mai multe piese...de la oricine...orice gen...orice stil...Din experienta altora se invata... La fiecare piesa inveti ceva nou...fara sa iti dai seama...si in timp iti intra multe in reflex...Tin minte ce a zis Victor Wooten: "In primul sa incerci sa canti ceea ce nu iti place..." Adica canta tot ce iti cade in mana... Si in timp evoluezi de la sine...

Link to comment
Share on other sites

Guest Ameretat

@ Wanderer:

 

Bineinteles ca ai dreptate. Adica, de cand ma stiu sunt de parerea ca nu trebuie sa acumulezi decat atat de mult bagaj tehnic cat ai nevoie ca sa canti ceea ce-ti place. Si eu sunt de parerea ca lupta se invata luptand, respectiv cantaul - cantand. Cu toate ca un pic de tehnica muss sein - only the basic things. Acum, e o mica aventura sa stabilesti care sunt acele "basic things", dar, dupa mult frecus, am ajuns la concluzia ca degetele, in ceea ce priveste tehnica, au patru... atribute, ca sa le zic asa rpg-este: agilitate (aici intra si viteza), forta (aici intra si..."stamina"), mobilitate (stretch) si independenta. Frecand muuuuulta vreme tehnica, am ajuns la concluzia ca TOATE calitatile pe care le-ar putea degetele se reduc, intr-un fel sau altul (pe care sunt sigur ca poti sa-l intuiesti) la aceste patru insusiri. Asa ca mi-am redus exercitiile de tehnica la doar vreo 4 (duh), care sa mentina si sa extinda pe cat posibil aceste 4... puncte cardinale ale dexteritatii...

 

Ideea e ca, poti sa-ti pui la punct o tehnica foarte... "periculoasa" (:)), cu foarte putin timp pe zi. Patru exercitii ori cateva minute de caciula egal putin efort, mari rezultate. Eu nu prea fac nimic altceva decat sa cant, asa ca-mi permit sa invetesc vreo ora si ceva pe zi numai in tehnica - dar si cu mult mai putin poti sa faci o treaba excelenta, atata timp cat poti sa lucrezi zilnic. Plus ca, daca tot e atat de important "warm-upu' ", poti sa impusti doi iepuri dintr-o data transformandu-ti programul de tehnica in incalzire...

 

Spor la treaba.

Link to comment
Share on other sites

Guest ~Hyperion~

Cam asa e cu degetele, dar te sfatuiesc sa inveti cantece in care predomina una din cele 4 "atribute". Cand ajungi sa le faci flawless nu numai ca stii cantecu :) dar una din insusirile alea o s-o ai mult mai bine dezvoltata. Si asa merge si cu restu de 3. Parerea mea(si aici iimpusti doi iepuri dintr-o data:) )

 

Cand exersezi e bine sa faci si pauze mai ales daca vrei sa exersezi mult. Atunci este impertativ.

Link to comment
Share on other sites

eu cred ca pauzele sunt cele mai importante.45-60 min studiu,urmate musai de o pauza de cel putin 15 minute.intre timp se linistesc apele si se aseaza informatia studiata.dupa pauza,alta categorie de studiu,diferita de cea dinainte.de ex.dupa studii pt mana dreapta,studii pt mana stanga

 

de la o anumita "maturitate muzicala" studiul se poate face si in capsor,pe troleu,in timpul mersului etc.

pana la urma ce e in cap trebuie pus si pe chitara.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.