www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Dilemã Acodor Chitarã Clasicã


mirceab

Recommended Posts

De curând mi-am cumpãrat un acordor/tuner bun (nu spui marca, sã nu fac reclamã!) ºi l-am probat pe cele trei chitãri din dotare ("chitare din dotare" nu sunã grozav).

În timp ce chitara electro-acusticã ºi cea electricã s-au comportat bine (prima chiar admirabil - se menține sub o diviziune deviație a indicatorului de tuner, pe tot griful), pe chitara clasicã diferențele ajung ºi la 2-3 diviziuni.

 

Întrebare: în general e firesc la chitara clasicã sã aparã asemenea diferențe mãricele (justificate eventual de corzile din plastic, de distanța ceva mai mare dintre corzi ºi grif/freturi, de armonicile adiacente), sau m-am ales eu cu o chitarã imperfectã?

Link to comment
Share on other sites

Menționez cã acea chitarã clasicã este nouã ºi are referințe bune (pedigree, preț).

 

Îi rog pe cei ce au (avut) chitarã clasicã ºi s-au lovit de problema aceasta (mici "deplasamente" ale notelor dealungul grifului, semnalate de tuner) sã-mi spunã ce cred.

 

Daca mai toate deplasamentele sunt in sus (nota bate spre #) poate ca apesi prea tare pe coarda si de aceea falseaza...

Link to comment
Share on other sites

Pana prin pozitia 10-12 nu deviaza semnificativ de la nota exacta nici una din chitarile clasice (1 a mea si 2 ale tatalui meu). De exemplu prima parte din

Catedral se aude foarte bine pe oricare din chitari (si nu urca mai sus de pozitia 12-14). Dar daca pun tunerul pe chitari, devieri minore se sesizeaza... dar oricum, in limite decente.

 

Acum conteaza si cum apesi, dupa cum a zis si alexyz. Daca ai taste inalte, proeminente si apesi pana atinge coarda tastiera este normal sa fie mai intinsa decat ar trebui si sa falseze in sus putin, cu atat mai pregnant cu cat urci mai sus pe gatul chitarii, spre pozitiile inalte.

 

Mai conteaza mult si corzile... eu am cantat pe multe modele: Augustine de toate culorile, D'addario, LaBella, Martin, si alte cateva de care nici nu mai tin minte... dar Savarez (tensiune medie si inalta) au iesit mult in evidenta... In primele 2 saptamani dupa ce le schimbam sunau foarte crisp, foarte precis, le acordai instantaneu, nu falsau pe nicaieri. Gandeste-te ca daca pui corzi cu tensiune inalta, gatul va fi putin mai tensionat, va creste putin action-ul, si automat va suna putin diferit (ca intonatie) fata de un set de corzi cu tensiune slaba... Acum depinde de chitara in sine cu ce fel de corzi se aude mai precis.

 

Ar mai putea fi un factor, nu cred ca e cazul, dar e o posibilitate... si anume "temperamentul" acordajului chitarii... Pe scurt e vorba de raportul de frecvente (care se transpune in distante intre taste) intre diverse intervale. ( http://en.wikipedia.org/wiki/Musical_temperament ) In diverse perioade istorice au existat mai multe variante de raporturi intre frecvente. De ex. daca pentru ureche o cvinta perfecta suna bine atunci cand raportul frecventelor e 3/2, pentru ca semitonurile sa fie perfect egale trebuie folosit un raport putin diferit, 1.498307. In concluzie e posibil ca acordorul sa foloseasca un temperament egal, iar chitara sa fie setata pentru un alt temperament.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.