Guest Posted January 26, 2008 Posted January 26, 2008 (edited) Am citit de mai multe ori ca sunt mai multe "Fuga"-uri de mai multi compozitori. Profesorul meu era mereu suparat ca la conservator l-a pus sa compuna o Fuga. Eu stiu doar pe unu singur care a facut Fuga Bach. Dece tre sa stii sa faci o fuga si dece e asa de importanta in compozitie? Edited January 26, 2008 by Guest
saxoo Posted January 26, 2008 Posted January 26, 2008 ... fuga e rusinoasa , dar e sanatoasa ... ... scuze da nu m-am putut abtine ... .... cred ca gasesti pe net cam o gramada de informatie .... o sa incerc foarte concis : este in sine o compozitie polifonica care are la baza contrapunctul imitativ ....isi are originile in asa numita -caccia -iar in expozitie , adica in partea introductiva , subiectul ( sau tema ) apare succesiv la toate vocile ( de obicei 3-4 ) ..... de ex : vocea 1 zice ceva pe tonica , apoi intra vocea a 2-a cu un "raspuns"( identic insa in sfera dominantei sau subdominantei ) timp in care vocea 1 acompaniaza cu un "contrasubiect ", apoi la vocea a 3 apare subiectul , vocea a 2-a preia " rasunsul" iar vocea 1 zice cu un un "contrapunct liber " etc , si apare oarecum senzatia unei "fugi in jurul cozii " .... ideea este de organizare foarte riguroasa a materialului sonor .... de aceea excelau probabil germanii in acest gen de compozitie : Bach , Pachelbel ( cel cu Canonul ) , Buxtehude ... tot fuga este si Kyrie eleison prima parte din Requiemul de Mozart sau Libera me, ultima parte din cel de Verdi , Amen din Stabat Mater de Rossini etc ....in rock nu prea s-au scris fugi fiind considerata poate o forma vetusta de compozitie .... daca stau bine si ma gandesc cred ca singura fuga autentica care am gasit-o este pe albumul Focus 3 a grupului olandez de jazz rock -Focus ....
Guest Hippogryph Posted January 26, 2008 Posted January 26, 2008 uite un site fain, cu fugile lui Bach din "Well tempered Clavier", analizate fain, cu partituri, cu schema subiectelor etc. http://jan.ucc.nau.edu/~tas3/wtc.html
Guest costi iorga Posted January 27, 2008 Posted January 27, 2008 uite un site fain, cu fugile lui Bach din "Well tempered Clavier", analizate fain, cu partituri, cu schema subiectelor etc. http://jan.ucc.nau.edu/~tas3/wtc.html Fainutz linku! Thanks!
Recommended Posts