doi20 Posted April 28, 2007 Posted April 28, 2007 (edited) te apuci si scrii notele cantecului; ar trebui sa fie 7 note (presupunand ca melodia e scrisa intr-o gama majora/minora si ca apar toate notele sale). aceste 7 note le scrii o data cu diezi si o data cu bemoli (daca si unde este nevoie, bineinteles). dupa asta compari numarul de diezi cu numarul de bemoli si sa mergi mai departe pe varianta cu mai putine semne de alteratie. iata un mic tabel (este valabil pentru gama majora): nota.....................numarul de diezi sau de bemoli C...................................0 # G...................................1 # D...................................2 # A....................................3 # E....................................4 # B (sau Cb)......................5 # (sau 7 b ) F# (sau Gb)...................6 # (sau 6 b ) Db (sau C#)..................5 b (sau 7#) Ab..................................4 b Eb..................................3 b Bb..................................2 b F.....................................1 b dupa ce vezi cati diezi sau bemoli sunt (repet, numarul mai mic), te uiti in tabelul de mai sus si nota din stanga e radacina gamei majore. daca nota cu care incepe cantecul este chiar radacina, atunci melodia este scrisa in gama majora; daca nu este radacina, atunci melodia este scrisa intr-un alt mod (pe care-l afli din locul pe care-l ocupa nota respectiva in gama aflata). un caz mai des intalnit este cand prima nota a cantecului este cea a sasea din gama majora; atunci gama cantecului este minora si poarta numele respectivei note. eu asa stiu (cred/sper ) ca se face, dar probabil mai sunt modalitati, poate chiar mai rapide si precise. am mai citit una pe net, dar m-a baga total in ceata, fiind prea elevata pentru nivelul cunostiintelor mele in muzica. sper ca am scris bine (ma refer atat la logica postului cat si la corectitudinea aloritmului) si daca nu, va rog sa aduceti corectii Edited April 28, 2007 by doi20
Guest malmsteen_the_best Posted April 28, 2007 Posted April 28, 2007 uita-te la asta : http://www.ultimate-guitar.com/tabs/l/ludw..._to_joy_tab.htm si explica-mi cum faci pls
doi20 Posted April 29, 2007 Posted April 29, 2007 uita-te la asta : http://www.ultimate-guitar.com/tabs/l/ludw..._to_joy_tab.htm si explica-mi cum faci pls intr-un caz de genu' asta, eu incerc sa suprapun notele cantecului pe tiparul gamei majore (T T S T T T S) sau gamei minore (T S T T S T T). si in functie de cat de "fericit" sau "trist" suna melodia aleg intre cele doua. din nou, ma indoiesc de faptul ca asa e cel mai bine dar raspunsul lui dgeekoo ( ) de pe celalalt topic al tau e mai bun
Recommended Posts