www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

intrebare despre corpul chitarilor electrice


Recommended Posts

Posted

inteleg ca la chitarile acustice conteaza f mult cum este construit corpul dar la chitarile electrice conteaza? la urma urmei tot ce iti trebuie este ansamblul griff + doze, nu? Si inca o chestie, de ce conteaza materialul din care este facut grifful atat timp cat sunetul este produs de coarda care atinge fretul nu lemnul grifului.

Posted

Conteaza toate astea, dar probabil mult mai putin decit sintem invatati sa credem de catre producatori.

 

Toate astea se simt intr-adevar cind cinti neamplificat, dar pe masura ce incepi sa modifici sunetul natural al chitarii prin distors sau alte efecte conteaza din ce in ce mai putin.

 

Trebuie sa mai tii cont si de faptul ca o chitara e un instrument care la rindul ei iti transmite ceva. Ii simti vibratiile in miini, o simti cum raspunde la mina pe diverse chestii. Si aici de fapt e cel mai important din ce e facuta. Pt ca ceea ce simti tu de la ea te ajuta sa cinti intr-un anume fel.

Guest _Theo_
Posted

in general conteaza tot lemnul din care e facuta chitara. din cate stiu eu si ce am vazut pe forum, conteaza la sustain, si sunet (mai intzepat/mai cald). correct me if i'm wrong...

Guest Sheriff
Posted

Materialul din care este executata chitara electrica afecteaza sunetul mai putin decat la cea acustica, dar totusi are o influenta, pentru ca nu este complet rigid, vibreaza si el odata cu corzile, si caracteristicile sale pot favoriza rezonarea anumitor frecvente (in vibratia corzilor) in vreme ce le atenueaza pe altele, etc...; Cum a spus si dass101, pe masura ce distorsionezi sunetul din ce in ce mai mult aportul lemnului in "timbrul" sonor final scade, dar nu dispare.

Posted

eu credeam ca materialul din care e facuta chitara electrica tre sa fie unul care sa nu preia deloc vibratiile ca sa se obtina sustain maxim, ma rog asta in teorie, eu ma refeream la forma corpului nu la material. adik un flying v de exemplu are sunet diferit fata de alta chitara din cauza corpului ciudat sau fiindca are alte doze etc ?

Posted

Forma corpului nu are nici o importanta. Probabil trebuie sa indeplineasca niste caracteristici elementare legate de masa, echilibru si rigiditate a imbinarilor.

 

Am citit si eu undeva chestia cu corpul care nu trebuie sa "fure" din vibratia cozilor. Sincer m-a cam nedumerit si pe mine. Poate cineva mai priceput isi da cu parerea.

Guest Sheriff
Posted

Pai, da, in principiu asa e, cu cat e mai dur lemnul cu atat e mai bun, dar nici un lemn nu e perfect rigid, si se transmit si prin el anumite frecvente. Exact chestia asta da caracteristicile diferite ale fiecarui tip de lemn (la sunet). cat despre forma, am auzit si pareri ca ar avea influenta asupra sunetului. Aci nu prea stiu ce sa zic... sunt destul de sigur ca la neck-thru nu are influenta, si cred ca are ceva influenta la o constructie bolt-on sau set-neck daca respectivul corp este dintr-o singura bucata (nu toate corpurile de solid-body electric sunt dintr-o singura bucata). Nu cred totusi ca influenta formei poate fi prea mare...

Guest Sheriff
Posted

Exact invers :). Ordinea este Neck thru > Set neck > Bolt on. Zice-se ca atacul ar fi mai putin pronuntat la neck-thru.

Guest Sheriff
Posted

Huh? OK, lamuriri:

Strat/Super-strat -> Bolt-on

SG, LesPaul -> set-neck

Jackson Soloist, Ibanez RGT, ESP M II -> neck-thru

 

SG are sustain mai bun decat un strat, presupunand ca amandoua sunt reglate corect

Posted

Adica bolt-on ii gatu prins in suruburi de corp, la set-neck ii lipit shi la neck-trough gatu shi corpu ii facut din aceeasi placa de lemn, deci itzi dai seama ca neck-trough ii cel mai bun shi are cel mai bun sustain.

 

Sa stii ca forma chitarii shi calitatea lemnului conteaza mult la electrice nu numai dozele, cum a zis shi dass cu cat calitatea ii mai buna simti mai bine chitara in mana, cum vibreaza shi cum face sustain la benduri, hammer-onuri, etc.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.