www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Alchimistu

Active Members
  • Posts

    79
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Alchimistu

  1. Intr-adevar, am observat ca daca ciupesc deasupra dozei activate, nu suna deloc. Banuiesc ca locul in care ciupesc este locul in care coarda nu mai vibreaza.

     

    Ce am observat eu, sa ciupesti coarda cu jumatate de centimetru in spatele dozei de neck. Cel putin pentru primele 3 corzi, alea mai groase. La celelalte am observat ca difera in functie de chitara.

  2. Ideea e sa "arcuiesti" mana cand faci strum pe nota respectiva, astfel incat degetul tau mare sa atinga usor coarda chiar dupa ce ai atins-o cu pana. Nu e asa usor, cere ceva practice si nu iese frumos pe un gear ieftin. Daca chitara e cheap ok, dar daca si ampu ti-i Fender de 15W, fara procesor, preamp sau alte smecherii, nu te asta sa iasa calumea, mai ales la inceput. Spor :) TIP: Cand atingi cu degetul coarda, sa nu mentii degetul atins de coarda, trebuie doar sa "ciupesti" coarda aia, cam o fractiune de secunda sa dureze atingerea.

  3. Dar numele tau in forma corect articulata nu e are un "L" la sfarsit, cumva ?

     

    Am cerut apostrof cand am facut cerere de schimbare de nume. What's your point?

  4. It's sad that bluegrass is not so popular, and yet comercial music (which means nothing) rule our musical influences. I'm glad Desperados is listened to, they deserve a lot more than any pop singer in the world, for real. There is nothing we can do about what you said, at least not right now, we just have to wait for others to realize what true music and effort to do it means. By the way, we talked a few months ago about my banjo 5th string nut. Soon it will come back from the workshop, and I'm ready to restart playing!

    • Like 1
  5. Nu stiu daca am inteles exact despre ce e vorba in discutia voastra, dar pot sa spun un lucru: dincolo de teoria generala, aplicabila in aceeasi masura viorii cat chitarei, in privinta tehnicii necesare abordarii fiecarui instrument, am observat ca mi-au folosit foarte mult anumite elemente invatate anterior la chitara cand m-am apucat de vioara. Chestiunile de nuanta sunt, fireste, distincte, dar principial, cele doua sunt asemanatoare.

    Pe scurt, avand practica chitarei in spate, nu incepi chiar de la zero daca te apuci si de vioara.

     

    Foarte adevarat. Si nu numai in cazul a 2 instrumente din aceeasi categorie, orice experienta avuta cu un instrument ajuta la oricare altul. Discutia noastra era despre cazul in care primul instrument al fiecaruia (dintre mine si un prieten), adica chitara si vioara, au fost primele instrumente pe care am pus mana. Constatarea mea era ca vioara necesita mai mult studiu, can't explain why, exactly...

  6. Cu teoria "invatata " in scoala ....nu am zis ca este invatata ci doar ca pozitia notelor pe portativ , notiuni de notare ,,,tempou/ritm...etc poata sa tina minte oricine pentru ca in momentul cand vrea sa se apuce sa invete sa cante la un instrument stie de unde sa inceapa ..Adica cultura generala .

     

    Nu stiu cum ai evaluat progresul in studiul "vioara vs.chitara electrica " ,,,da vioara electrica o fi mai "repede" ?iar un contrabas ia mai mult timp . LOL.

     

    Mai sapa cateva hectare sa vezi cate trebuie sa inveti la chitara ne-electrica sau electrica fata de o vioara ..cate trebuie sa inveti in plus ca sa canti pe electrica fata de acustica /clasica ....deci mai ai de sapat pana te prinzi ce si cate mai ai de invatat .

     

     

    Deci vine dirijorul sau bietul salariat sa-ti acordeze chitara ,,,violoncelul sau vioara dupa "reperul " de 440Hz ??????

     

    Cum vad ca nu prea intelegi despre ce scriu presupun ca esti la inceputuri ,....de ex..

     

    "Repere" 440Hz a fost doar un exemplu din care sa intelegi ca sunt mai multe "repere ".primul ar fi ca toata lumea sa fie acordata dupa acelasi "reper" ....cand se hotareste ca piesa sa fie cantata in "C" sa stie toata lumea care-i /unde-i reperul pe instrumentul sau ..se declara ritmul si tempoul fiecare trebuie sa stie ...de ex. reperul de 3/4 120BPM ..

    etc ...

     

    Trebuie sa se cunoasca un Limbaj comun !!!

     

    Aceste lucruri dar si mai multe sunt "repere" ptr. a se putea canta intr-o orchestra ...

     

    etc..

     

    "Presupun ca esti la inceputuri" - presupui foarte gresit :)

     

    Am evaluat progresul chitara vs vioara foarte usor, exact cum ti-am prezentat. Si fiind instrumente cu corzi, nu exista argument de ce nu s-ar putea compara.

     

    Tu vorbesti de faptul ca toti trebuie sa stie sa isi acordeze instrumentul in tuningul care trebuie. Si eu ce ziceam? A-ti acorda instrumentul e primul lucru ce-l inveti.

  7. Muzica se preda la scoal a ca si pregatire de cultura generala .

     

    Daca ai "citit " teoria ai memorat-o nu inseamna ca o si poti sau ca stii sa o si aplici .

     

    Deci teoria ca teoria dar practica te omoara .

     

    Aici depinde de instutul de invataman si de pregatirea profesorului. Mai greu de crezut ca daca inveti unde sunt notele pe portativ sa nu poti sa le reproduci la instrument. Cu alte detalii despre tempo sau legato etc, daca nu le stapanesti, poti sa iti dai seama din melodia originala pe care vre sa o reproduci.

     

     

    Nu se invata la chitara electrica mai usor decat la alt instrument ..

     

    Wrong. Eu (chitara electrica) si un prieten (vioara) cantam de aproximativ acelasi timp. Ne-am masurat, suntem practic la acelasi nivel . Cu o singura diferenta: el canta cam 4 ore pe zi si eu intre 2 si 3 (depinde cum mi-e timpul), in unele zile, deloc. Nu e el mai putin talentat, ba chiar invers, dar unele instrumente necesita studiu mai indelungat. Daca vrei exemplu mai direct, compara un acordeon cu o muzicuta. Te las singur sa iti dai seama care e mai usor de invatat.

     

     

     

    Despre ce zici tu nu-i teoria muzici ci tutoriale de cantat la un instrument .

    Ca sa poti invata trebuie sa ai niste repere ...de ex. cum ar fi si " A " 440Hz dup acare sa acordezi toate instrumentele ca notele cantate inmpreuna intr-o orchestra sa fie toate acordate ...

     

    A stii aceasta parte de teorie (despre orchestra) si fizica undelor nu sunt un punct de reper pentru tot omu. Mai mult bietii salariati cantareti in orchestra si dirijorul trebuie sa stie astfel de lucruri.

     

    Ca sa canti o melodie trebuie sa ai melodia scrisa si din "tutorial" sa inveti unde se produc aceste tonuri pe instrument ..

    Deci trebuie sa -ti cunosti instrumentul ...in primul rand trebuie sa stii sa-l acordezi altfel "pozitiile" nu vor da tonul corect ...ca sa inveti aceste lucruri ai nevoie sa cunosti un limbaj "tehnic muzical" altfel nu intelegi ce zice cel care vrea sa te invete ......etc etc ....co atzara logica si otzara invatare o sa mearga treaba ...

     

    Daca nu-ti stii intervalele pe instrumente, no problem. Ai o ureche, pe care trebuie sa ti-o folosesti daca poti canta (a nu se confunda "poti canta" cu "stii canta"), deci iti dai seama unde se produc acele tonuri pe instrumente, dupa cateva incercari esuate de cantat o nota, tot o gasesti, sa fim seriosi. Nimeni nu te pune sa canti la prima vedere. In plus, primul lucru care se invata pe un instrument e cum se acordeaza si in ce tuning-uri.

  8. Ok, sa zicem ca plecam de la ideea ca si fara se poate (ca hobby), dar este necesar macar o baza decenta (cum ar fi recunoasterea notelor pe portativ, a intervalelor sau a unor game etc). Un motiv pentru care chitara electrica este mai usor de invatat fara teorie multa pentru cei care canta acasa, sau intr-o trupa cu concerte pe scene mici ale orasului lor. Intrebarea mea acum este daca se aplica asta si pentru vioara (aici intra si viola, violoncel, contrabas), despre care lumea are ideea preconceputa ca fara teorie "complicata" nu se poate face nimic, nici macar ca si hobby?

  9. Interesting fight xD. Multumesc de raspunsuri :) Am luat legatura cu multi muzicieni pana acum si am fost si in trupa, tot nu am avut nevoie de teorie. Dar in fond, aveti dreptate, trebuie sa stiu macar un pic. Ma apuc dupa bac doar :(

    • Like 2
  10. Titlu complet: se poate si fara teorie muzicala? Eu cant de 4 ani la chitara electrica, de 1 an la saxofon, de 4 luni la trompeta si ma gandesc sa ma apuc si de acordeon in viitorul apropiat. Ideea e ca, niciodata nu am invatat o melodie dupa note/partitura (mai ales la chitara - unde folosesc tabulaturi sau ureche, iar la ultimele doua intrumente - ureche). Toti ma bat la cap sa invat teorie muzicala, dar sunt mai incapatanat de felul meu si chiar nu am niciun interes sa le invat + nici timp - vine bac-u in 3 luni. So again, se poate si fara, sau CHIAR TREBUIE sa ma chinui sa invat teorie muzicala?

    • Like 1
  11. Multumesc pentru sfaturi,eu folosesc pene de 0.8mm-1.00mm,care mi se potrivesc cel mai bine dintre toate marimile,si legat de tempo redus,asa exersez de obicei,dar poate vi s-a mai intamplat si voua,sa prindeti incredere dupa cateva exersari,si sa incercati la tempo-ul normal si sa o dati in bara,pe langa asta,dupa cateva luni abia am reusit sa tin pana intr-un mod care imi permite mai multa mobilitate,cand am inceput sa urmaresc tutoriale video,am vazut ca pana se tinea pe incheietura degetului,lucru care nu mi s-a parut atat de comod la cantat pentru care am inceput sa caut noi alternative

     

    Conteaza si ce pana folosesti. Daca folosesti ceva de 0.8, mare si rotunda la varf, nu te astepta sa iasa ceva foarte bine daca nu canti acorduri. Personal, folosesc Jazz 3 (Dunlop), e micuta si ft. ascutita, cu aia iti ies notele cel mai bine. Daca vrei experienta de neuitat, foloseste: http://v-picks.com/productdetails.php?q=99&page=pick. 4.10 mm.....MERITA!

×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.